ΝΒΑ: Εκτός Μπρούκλιν Νετς ο Καϊρί Ίρβινγκ - Το τετραγράμματο εβραϊκό θεώνυμο και η συγγνώμη του

ΑΠΕ

Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στους Μπρούκλιν Νετς, όπως και ο Καϊρί Ίρβινγκ. Ο εβραϊκός λαός κι ο Σατανάς, η ανακοίνωση της ομάδας και η συγγνώμη τού Ίρβινγκ προκειμένου να επιστρέψει στο NBA.

Εκτός ομάδας έθεσαν τον Καϊρί Ίρβινγκ οι Μπρούκλιν Νετς για τις ξεκάθαρα αντισημιτικές τοποθετήσεις του μέσω ταινίας που προώθησε. Ο Ίρβινγκ ζήτησε λίγο αργότερα συγγνώμη για τις θέσεις του. Ο εβραϊκός λαός λάτρευε τον Σατανά και ήταν υπεύθυνος για την σκλαβιά του αφρικανικού λαού, αναφέρεται μεταξύ άλλων ση συγκεκριμένη ταινία.

«Ενώ έκανα έρευνα για το YHWH, δημοσίευσα ένα ντοκιμαντέρ που περιείχε ορισμένες αντισημιτικές δηλώσεις…», παραδέχθηκε ο Ίρβινγκ.

Τι είναι το τετραγράμματο εβραϊκό θεώνυμο YHWH

Το YHWH είναι το Τετραγράμματο εβραϊκό θεώνυμο. Το Τετραγράμματο είναι η λέξη με την οποία είναι γραμμένο το προσωπικό όνομα του Θεού στο εβραϊκό κείμενο της Αγίας Γραφής. Η χρήση του όρου «Τετραγράμματο» καθιερώθηκε αφενός επειδή το όνομα γράφεται με τέσσερα γράμματα αφετέρου επειδή είναι αβέβαιο πώς προφερόταν στα αρχαία χρόνια, δεδομένου ότι η εβραϊκή γραφή έχει μόνο σύμφωνα και η γλώσσα επί πολλούς αιώνες ήταν ουσιαστικά νεκρή.

Οι λόγιοι έχουν κάνει προσπάθειες να ανακατασκευάσουν την προφορά επακριβώς και να εξηγήσουν την ετυμολογία του, άλλα για τους περισσότερους φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Το Τετραγράμματο μεταφέρεται ως «Γιαχβέ» (ή Ιαβέ, αγγλ. Jahveh/Yahweh) ή «Ιεχωβά» (ή Ιεοβά, αγγλ. Jehovah/Yehowah).

Παρά την αβεβαιότητα για την ετυμολογία και την προφορά του Τετραγράμματου ονόματος του Θεού, είναι κοινός τόπος ότι η θεολογική σημασία του μπορεί να προσδιοριστεί από τον τρόπο χρήσης του στο ιερό κείμενο.

Για πολλούς η ετυμολογία και η χρήση του Θεϊκού Ονόματος τονίζει την αυθυπαρξία του Θεού, για άλλους την ιδιότητά του ως δημιουργού του σύμπαντος ενώ μια τρίτη άποψη είναι ότι αυτό αναφέρεται στον Θεό ως Εκείνον που εκπληρώνει τις υποσχέσεις του και βρίσκεται κοντά στον λαό του.

Η ανακοίνωση των Nets

«Κάναμε πολλές προσπάθειες για να συνεργαστούμε με τον Καϊρί Ίρβινγκ και να τον βοηθήσουμε να καταλάβει πόσο μεγάλη ζημιά έκανε και σε πόσο κίνδυνο εξέθεσε ανθρώπους με τις λέξεις και με τις πράξεις του, οι οποίες ξεκίνησαν από μία ταινία που περιέχει βαθιά, ενοχλητικά, αντισημιτικά μηνύματα μίσους», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

Ο Ίρβινγκ πόσταρε στο twitter το link της ταινίας του 2018, «Hebrews to Negroes: Wake Up Black America». Πρόκειται για τη μεταφορά στον κινηματογράφο του ομώνυμου βιβλίου που είχε εκδοθεί το 2015. Σύμφωνα με το βιβλίο και την ταινία, ο εβραϊκός λαός λάτρευε τον Σατανά και ήταν υπεύθυνος για την σκλαβιά του αφρικανικού λαού.

Παρά τις συστάσεις που του έγιναν, ο Καϊρί Ίρβινγκ δεν ανακάλεσε και πλέν είναι επίσημα εκτός ομάδας.

Η σχετική ανακοίνωση των Νετς αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες, κάναμε επανειλημμένες προσπάθειες να συνεργαστούμε με τον Κάιρι Ίρβινγκ για να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει τη βλάβη και τον κίνδυνο των λόγων και των πράξεών του, κάτι που ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση μιας ταινίας που περιείχε βαθιά ανησυχητικό αντισημιτικό μίσος.
Ήμασταν απογοητευμένοι σήμερα, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία σε μια συνάντηση των ΜΜΕ, που ο Κάιρι αρνήθηκε να πει κατηγορηματικά ότι δεν έχει αντισημιτικές πεποιθήσεις, ούτε να αναγνωρίσει συγκεκριμένο υλικό μίσους στην ταινία. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε την ευκαιρία -αλλά δεν κατάφερε- να ξεκαθαρίσει.
Αυτή η αποτυχία να αποκηρύξει τον αντισημιτισμό όταν του δίνεται μια σαφή ευκαιρία να το πράξει είναι βαθιά ανησυχητική, είναι ενάντια στις αξίες του οργανισμού μας και συνιστά συμπεριφορά επιζήμια για την ομάδα. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάλληλος να συνδεθεί με τους Μπρούκλιν Νετς.
Αποφασίσαμε ότι ο Κάιρι θα εκτίσει τιμωρία χωρίς αμοιβή έως ότου ικανοποιήσει μια σειρά αντικειμενικών διορθωτικών μέτρων που αντιμετωπίζουν τις βλαβερές επιπτώσεις της συμπεριφοράς του και η περίοδος τιμωρίας που εκδόθηκε δεν είναι μικρότερη από πέντε αγώνες».

Η συγγνώμη του Ίρβινγκ

Λίγο αργότερα ήρθε η αντίδραση του Ίρβινγκ, ο οποίος μέσω των social media ζήτησε συγγνώμη:

«Ενώ έκανα έρευνα για το YHWH (σσ. το Τετραγράμματο εβραϊκό θεώνυμο), δημοσίευσα ένα ντοκιμαντέρ που περιείχε ορισμένες αντισημιτικές δηλώσεις, ψευδείς αφηγήσεις και γλώσσα που ήταν αναληθή και προσβλητική για την εβραϊκή φυλή και θρησκεία, και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου. Είμαι ευγνώμων που έχω μια μεγάλη πλατφόρμα για να μοιράζομαι γνώσεις και θέλω να προχωρήσω μπροστά κάνοντας έναν ανοιχτό διάλογο για να μάθω περισσότερα και να αναπτυχθώ από αυτό.

Προς όλες τις εβραϊκές οικογένειες και κοινότητες που πληγώθηκαν και επηρεάστηκαν από τα όσα είπα, λυπάμαι που σας προκάλεσα πόνο και ζητώ συγγνώμη. Αρχικά αντέδρασα με συναίσθημα για όσους άδικα με χαρακτήρισαν ως αντισημίτη, αντί να επικεντρωθώ στη θεραπευτική διαδικασία των Εβραίων αδελφών μου που πληγώθηκαν από τα γεμάτα μίσος σχόλια που έγιναν στο ντοκιμαντέρ.

Θέλω να διευκρινίσω οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με την θέση μου στον αγώνα κατά του Αντισημιτισμού ζητώντας συγγνώμη για τη δημοσίευση του ντοκιμαντέρ, χωρίς context και χωρίς μια ξεκάθαρη εξήγηση για το με ποια σημεία συμφωνώ ή διαφωνώ. Δεν είχα καμία πρόθεση να δείξω ασέβεια σε οποιαδήποτε εβραϊκή πολιτιστική ιστορία σχετικά με το Ολοκαύτωμα ή να διαιωνίσω οποιοδήποτε μίσος. Μαθαίνω από αυτό το ατυχές γεγονός και ελπίζω να βρούμε κατανόηση μεταξύ μας.

Δεν είμαι διαφορετικός από οποιονδήποτε άνθρωπο. Ψάχνω να βρω την αλήθεια και τη γνώση και γνωρίζω ποιος είμαι».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News