Euroleague: Η θρυλική τριάδα που άφησε το στίγμα της και αποχαιρέτησε το 2022!
Είναι παίκτες… θρύλοι που έκαναν τα πάντα και ομόρφυναν την Euroleague. Όμως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και έτσι το καλοκαίρι του 2022 κρέμασαν τα παπούτσια τους.
Η Euroleague έχει το δικό της Hall of Fame. Με σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν αφήσει τη «σφραγίδα» τους. Εχουν βάλει σουτ που έχουν μείνει στην ιστορία, έχουν παίξει άμυνες, έχουν μαζέψει ριμπάουντ. Εχουν κάνει κινήσεις που έχουν γίνει… viral. Το 2022 μάς αποχαιρέτησε και μαζί του μια τριάδα που άφησε το αποτύπωμά της στη διοργάνωση και το sportday.gr θυμάται.
Η λέξη… πεταχτάρι ανήκει δικαιωματικά στον Γιώργο Πρίντεζη!
Υπηρέτησε πιστά το άθλημα και τον αγαπημένο του Ολυμπιακό για 17 (!) σεζόν. Ηταν εκεί. Ακόμα και όταν αγωνιζόταν στην Μάλαγα. Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι η επιτομή του… θρύλου για τη διοργάνωση, η επιτομή της αυτοθυσίας, του «εγώ» κάτω από το είναι της ομάδας. Μέλος της καλύτερης ομάδας για τη δεκαετία 2010-2020. Δικαιωματικά. Όπως του ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα της λέξης… πεταχτάρι, όταν και ολοκλήρωσε τον επικό θρίαμβο του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ της Πόλης το 2012 και η κίνηση έγινε… σχολή.
Ο back2back πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό το 2012 και το 2013 αποχώρησε το 2022 από τη διοργάνωση με 3599 πόντους, 1452 ριμπάουντ και 354 ασίστ, αλλά πάνω από όλα με περίσσεια ενέργεια και πάθος ακόμα και σε παιχνίδια που δεν είχαν γυρισμό. Ακόμα και σε παιχνίδια που είχαν κριθεί υπέρ του Ολυμπιακού. Διότι ο Γιώργος Πρίντεζης ζούσε το κάθε δευτερόλεπτο.
Ολοκλήρωσε την πλούσια καριέρα του με ένα παιδικό του όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Σήκωσε την κούπα του πρωταθλητή Ελλάδας (είχε σηκώσει και το κύπελλο) όντας αρχηγός και έβαλε τους τίτλους τέλους. Η ιαχή «Πρίντεζη ψυχάρα…» δονούσε το Βελιγράδι από τον κόσμο του Ολυμπιακού παρά τον χαμένο ημιτελικό με την Εφές.
Ο back2back πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό το 2012 και το 2013 αποχώρησε το 2022 από τη διοργάνωση με 3599 πόντους, 1452 ριμπάουντ και 354 ασίστ.
Παούλιους Γιανκούνας ο πρώτος των… πρώτων!
Η φανέλα με το νούμερο 13 βρίσκεται ψηλά στην επιβλητική Ζαλγκίριο Αρένα. Για το καμάρι της. Για τον πρώτο των πρώτων. Ο Παούλιους Γιανκούνας έκανε ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 2003-2004 και έκτοτε δεν αποχωρίστηκε τη διοργάνωση. Αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε της καριέρας του. Μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Ο παλαίμαχος Λιθουανός πάουερ φόργουορντ έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε αγώνες της Ευρωλίγκας με 392 παιχνίδια.
Για να το κάνουμε πιο… λιανά ο Παούλιους Γιανκούνας και νυν GM της Ζαλγκίρις έχει αγωνιστεί 8390 λεπτά στα παρκέ της Ευρωλίγκας είτε με τη φανέλα της Ζαλγκίρις (για 18 σεζόν) είτε με τη φανέλα της Χίμκι (για 1 σεζόν). Τη σεζόν 2017-2018 πανηγύρισε και την παρουσία της ομάδας του στο φάιναλ φορ υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το πρώτο του παιχνίδι στην Ευρωλίγκα έγινε κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 6 Νοεμβρίου του 2003.
Ο Παούλιους Γιανκούνας και νυν GM της Ζαλγκίρις έχει αγωνιστεί 8390 λεπτά στα παρκέ της Ευρωλίγκας είτε με τη φανέλα της Ζαλγκίρις (για 18 σεζόν) είτε με τη φανέλα της Χίμκι (για 1 σεζόν).
Τζέισι Κάρολ, ο Αμερικανός που έγινε… Μαδριλένος!
Παραδοσιακά το ευρωπαϊκό μπάσκετ και δη η Ευρωλίγκα είχε τους δικούς της «καυτούς» σουτέρ. Τους τύπους με το «διαβολικό» σουτ και το αγγελικό πρόσωπο. Ενας από αυτούς ήταν ο Τζέισι Κάρολ. Ενας τύπος που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά είχε εξ’ αρχής ευρωπαϊκή νοοτροπία. Ετσι «μπολιάστηκε» εύκολα με τη φιλοσοφία της απαιτητικής Ρεάλ στο ξεκίνημα του Πάμπλο Λάσο.
Ο παλαίμαχος Αμερικανός «μπόμπερ» αγωνίστηκε για μια δεκαετία στην Μαδρίτη και αποτέλεσε έναν από τους στυλοβάτες της της «χρυσής» εποχής των Μαδριλένων που επέστρεψαν. Εβαλε το (τρίποντο) χεράκι του (με ποσοστό 42%) στις κατακτήσεις του 2015 και του 2018 και μάλιστα είχε σημαντικό ρόλο και στα δύο επιτυχημένα φάιναλ φορ. Ο τέταρτος πιο εύστοχος παίκτης στις βολές στην ιστορία της Ευρωλίγκας (91%) έκανε πολλές «ζημιές» ως spot up shooter. Κατέκτησε τα πάντα με την Ρεάλ και στην ACB και το καλοκαίρι του 2022 είπε «adios».
Ο παλαίμαχος Αμερικανός «μπόμπερ» αγωνίστηκε για μια δεκαετία στην Μαδρίτη και αποτέλεσε έναν από τους στυλοβάτες της της «χρυσής» εποχής των Μαδριλένων που επέστρεψαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Και τώρα πιάστε τον!
- Παναθηναϊκός: Βιώνει κι επιβιώνει σε οριακές καταστάσεις
- Ολυμπιακός: Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τα ευρωπαϊκά τρόπαια το Σαββατοκύριακο
- Αντώνης Καρπετόπουλος: Η αποδοχή του Σαργκάνη ως του καλύτερου ήταν κάτι σαν το παράσημο της καριέρα του
- Άρης: Το αντίο του Μάντζιου στους παίκτες - «Ετσι είναι το ποδόσφαιρο - Ηταν απόφαση της ιδιοκτησίας»