Βίρτους Μπολόνια-Παναθηναϊκός: Από τον Αλμπέρτο στον Αλβέρτη
Οι «πράσινοι» επιστρέφουν στην «Basket City» μετά την πιο μάγκικη ελληνική κούπα του 2002 κι εμείς θυμόμαστε και τις υπόλοιπες επισκέψεις τους για αναμετρήσεις με τη Βίρτους.
Στον… αιώνα τον άπαντα, η Μπολόνια θα είναι για τον Παναθηναϊκό συνώνυμη της κατάκτησης της Ευρωλίγκας του 2002, κόντρα στα προγνωστικά. Εκεί επιστρέφει σήμερα, αντιμετωπίζοντας πάλι τη Βίρτους. Ευκαιρία να θυμηθούμε λοιπόν και αναμετρήσεις από τον… προηγούμενο αιώνα.
Συντριβή, παρά τον… Ντουέιν Τζάκσον
Οι πρώτες έλαβαν χώρα τον μακρινό Νοέμβριο του 1984, για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στο πρώτο παιχνίδι οι «πράσινοι» του Μιχάλη Κυρίτση επικράτησαν 88-85 της Γκραναρόλο, όπως λεγόταν τότε από τον χορηγό της. Aπέτυχαν ωστόσο να κρατήσουν τη διαφορά του πρώτου ημιχρόνου (48-35), όπως βλέπουμε από το απίθανο αρχείο του Nick Galis & the 80s archive.
Προπονητής των Μπολονέζων ήταν ένα γέννημα-θρέμμα τους, ο μακαρίτης Αλμπέρτο Μπούτσι, και βοηθός του (παρουσιάζεται στο 5,30’’) ένας νεαρός ονόματι Ετορε Μεσίνα. Στη ρεβάνς του «Παλασπόρτ» κέρδισαν διά περιπάτου 98-67 και προκρίθηκαν, έχοντας πρώτο σκόρερ με 17 πόντους τον επίσης νεαρό σέντερ (πολύ προτού γκριζάρει) Αουγκούστο Μπινέλι.
Για το «τριφύλλι» είχε βάλει 19, μετά τους 28 του «Τάφου του Ινδού», ο φόργουορντ Ρούντι Τζάκσον, που έφερνε φυσιογνωμικά του Ντουέιν Μπέικον! Τάκης Κορωναίος και Λιβέρης Ανδρίτσος ήταν επίσης διψήφιοι, όπως και στον πρώτο αγώνα, μα η απουσία του Ντέιβιντ Στεργάκου στις ρακέτες ήταν εμφανής.
Η ραψωδία του 36χρονου Νίκου Γκάλη
Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ο Παναθηναϊκός επέστρεψε τη σεζόν 1993-94 και έπεσε ξανά πάνω στη Βίρτους. Μπάκλερ την έλεγαν πλέον και παρ’ ότι πρωτάρης στη νέα μορφή του Πρωταθλητριών, την διέλυσε με 85-72 μέσα στην Μπολόνια τον Ιανουάριο για τη φάση των ομίλων.
Πατημένα 36, ο Νίκος Γκάλης έριξε 32άρα με 12/18 δίποντα και 1/2 τρίποντα, μοιράζοντας και 7 ασίστ. Τα 20 δηλαδή από τα 34 «πράσινα» καλάθια είχαν την υπογραφή του! Σάσα Βολκόφ (16 π.), Φραγκίσκος Αλβέρτης (13) και Στόγιαν Βράνκοβιτς (12 με 13 ρ.) είχαν κάνει επίσης ματσάρα απέναντι στην ομάδα των Κλάουντιο Κολντεμπέλα (20) και Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς (19). Συνδετικός κρίκος με το 1984, ο Μπινέλι (14). Στη Γλυφάδα οι Ιταλοί είχαν κερδίσει 75-68.
O Πάσπαλ πήρε άμεσα την εκδίκησή του
Την επόμενη σεζόν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στα πλέι οφ, με έπαθλο την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Ο Παναθηναϊκός είχε το πλεονέκτημα, το οποίο όμως αποτελούσε δίκοπο μαχαίρι, με τη σειρά να αρχίζει στο «Καζαλέκιο».
Εκεί όπου συνετρίβη 85-68, στην εφιαλτική βραδιά του Ζάρκο Πάσπαλ που έμεινε στους 8 πόντους με 2/10 δίποντα και 4/10 βολές. Ντανίλοβιτς (24) και Αλεσάντρο Αμπιο (15) ήταν οι πρώτοι σκόρερ των γηπεδούχων, οι πράσινοι «διόσκουροι» Αλβέρτης και Νίκος Οικονόμου είχαν σημειώσει από 16 πόντους.
Στη Γλυφάδα όμως αφενός το «τριφύλλι» κέρδισε 63-55 και 99-56 (!) και πήγε στη Σαραγόσα, αφετέρου ο Πάσπαλ πήρε το αίμα του πίσω με 27 πόντους και 9 ριμπάουντ στον δεύτερο προημιτελικό, 20 και 5 αντιστοίχως στον τρίτο.
Αυτά έκανε ο Οικονόμου και πήγε Μπολόνια
Συνδέεται και με την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα του Παναθηναϊκού η Βίρτους. Επίσης το 1995, αλλά για την επόμενη σεζόν (1995-96), που έληξε θριαμβευτικά στο Παρίσι, το «τριφύλλι» πέρασε στον όμιλο με 72-69 από την ιταλική πόλη και παρέμεινε στην κορυφή του. Ο Οικονόμου έριξε 25άρα με 7/12 σουτ και 10/12 βολές, τέσσερα χρόνια προτού φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα με το «V».
Στο «Καζαλέκιο» της Πιάτσα Ατσαριτά ο μεν Παναγιώτης Γιαννάκης δεν έχασε σουτ για τους 15 πόντους του, ο δε Ντόμινικ Γουίλκινς (12 π.) ήταν άστοχος με 3/8. Πήγε στράφι από την άλλη η 26άρα του πρώην «πράσινου» Αριαν Κόμαζετς. Στον δεύτερο γύρο ο Παναθηναϊκός κέρδισε με το ίδιο σκορ και τον Οικονόμου να σημειώνει 26 πόντους!
H ιστορική ανατροπή για την τρίτη στέψη
Για να φτάσουμε λοιπόν στο (ορθόδοξο) Πάσχα του 2002 και την κατάκτηση της κούπας για τρίτη φορά από τον Παναθηναϊκό. Μέσα στην Μπολόνια, απέναντι στην τοπική Βίρτους με 89-83 στον τελικό! Απέναντι σε έναν γαλαξία αστέρων (Μάνου Τζινόμπιλι, Ματίας Σμόντις, Μάρκο Γιάριτς, Ντέιβιντ Αντερσεν, Αντουάν Ριγκοντό κ.ά.), που απάρτιζε το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης.
Με «κλειδί» τον Λάζαρο Παπαδόπουλο των 12 πόντων και 5 ριμπάουντ, κορυφαίους τους Ιμπραήμ Κουτλουάι (22-5) και Ντέγιαν Μποντιρόγκα (21-7, MVP άλλωστε του φάιναλ φορ) και επίσης εξαιρετικούς τους Αλβέρτη (11) και Ντάριλ Μίντλετον (10), οι «πράσινοι» γύρισαν από το -14 του 45-31 και άφησαν ξερή την Κίντερ, όπως πλέον λεγόταν η ιταλική ομάδα.
Κίντερ έκπληξη; Ισως. Τότε, βέβαια, ο Παναθηναϊκός ήταν ικανός να κερδίσει παντού, υπό οποιεσδήποτε (αντίξοες και μη) συνθήκες. Κόουτς της Βίρτους ήταν ο Μεσίνα, 18 χρόνια μετά από εκείνες τις πρώτες αναμετρήσεις των συλλόγων το 1984, με τον ίδιο τότε ασίσταντ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται