Λος Αντζελες Κλίπερς: Αλλαξε ο Ράσελ και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς

ΑΠΕ

Ο Γουέστμπρουκ άλλαξε ομάδα, όχι όμως (τη δική του) πόλη και γήπεδο, σε μια μετακίνηση που μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτυχημένη. Σε τι μπορεί να ωφελήσει τη νέα του παρέα ο 34χρονος πόιντ γκαρντ.

Ως πείραμα εξαρχής είχε χαρακτηριστεί η απόκτηση του Ράσελ Γουέστμπρουκ από τους Λέικερς. Πείραμα που δεν πέτυχε, με τον εκρηκτικό και συνάμα επιπόλαιο πόιντ γκαρντ να αποδεικνύεται κακό fit δίπλα στον ΛεΜπρον Τζέιμς (που έχει πάντα την μπάλα στα χέρια) και τον Αντονι Ντέιβις (που δεν σουτάρει καλά).

Πάντως δεν άλλαξε… εργαστήριο ο Ρας. Στην «Crypto.com Arena» και την πόλη του παραμένει, αλλάζοντας μονάχα αποδυτήρια. Λίγες ημέρες αφότου οι «λιμνάνθρωποι» τον έστειλαν μέσω τριπλού τρέιντ στη Γιούτα, ο 34χρονος «άσος», που στο μεταξύ έμεινε ελεύθερος, συμφώνησε με τους Κλίπερς.

Στους έτερους Καλιφορνέζους κι αν υπάρχουν ball dominant players… Οι Πολ Τζορτζ και Κουάι Λέοναρντ είναι αυτοί που κάνουν παιχνίδι με την μπάλα στα χέρια τους – όταν τέλος πάντων είναι υγιείς ταυτόχρονα, κάτι που έχει συμβεί ελάχιστες φορές από το 2019, που τους πήρε στην ομάδα του ο εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, Στιβ Μπάλμερ.

Βέρος Καλιφορνέζος και ο Γουέστμπρουκ, από το προάστιο του L.A. Λονγκ Μπιτς και αστέρι του τοπικού UCLA στο κολέγιο, παραμένει στα μέρη του και δεν πτοείται από το ότι το πράγμα δεν τσούλησε με τους Λέικερς. Για πρώτη φορά στην καριέρα του φέτος αναπληρωματικός, έχει μέσους όρους 15,9 πόντων, 6,2 ριμπάουντ και 7,5 ασίστ. Σε 28 λεπτά, τα λιγότερα της καριέρας του.

Αν μετρούσαν μόνο τα ψυχρά νούμερα, θα ήταν ο βασικός υποψήφιος για το βραβείο του έκτου παίκτη στο ΝΒΑ. Μετράει όμως και το ότι κάνει τις ομάδες του μάλλον χειρότερες παρά καλύτερες (τρίτη συναπτή σεζόν με αρνητικό πρόσημο στο ομαδικό +/-), όπως και η αστοχία του.

Το 41,7% εντός παιδιάς στην τρέχουσα σεζόν συνιστά το χειρότερο ποσοστό μετά τη ρούκι του, το 65,5% στις βολές είναι το χειρότερο της καριέρας του. Μιας καριέρας που επί έντεκα χρόνια τον είχε σταθερά στην Οκλαχόμα, όσο οι υπόλοιποι αστέρες της (Τζέιμς Χάρντεν, Κέβιν Ντουράντ κ.ά.) κάποια στιγμή την έκαναν.

Από υποψήφιος να την ολοκληρώσει σε έναν και μόνο σύλλογο, ο Γουέστμπρουκ έγινε γυρολόγος στα γεράματα. Μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια έχει βρεθεί σε ισάριθμες ομάδες, δίχως καν να υπολογίζουμε τη Γιούτα. Και έγινε μόλις ο δεύτερος NBAer που δίνεται σε ανταλλαγή τέσσερις φορές αφότου ψηφίστηκε MVP. Ο άλλος ήταν ο Μπομπ ΜάκΑντου, πολυτιμότερος το 1975. Δεκατρία χρόνια προτού γεννηθεί ο Ρας…

Ο Τζορτζ δεν έχει ξεχάσει την (συνύπαρξη στην) Οκλαχόμα

Πολ Τζορτζ (μπροστά) και Ράσελ Γουέστμπρουκ (πίσω αριστερά), από την εποχή που έβγαζαν ταυτόχρονα μάτια στην Οκλαχόμα.

Το 2017 είχε πάρει το βραβείο του ΜVP o Γουέστμπρουκ, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με μέσους όρους τριπλ νταμπλ! Το ίδιο έκανε και τις επόμενες δύο, έχοντας πια στο πλευρό του τον Πολ Τζορτζ. Τον μεγαλύτερο θαυμαστή του στα αποδυτήρια των Κλίπερς, αυτόν που πίεσε όσο κανείς άλλος για την υπογραφή του φίλου του.

Μάλιστα ο PG είχε καταγράψει διάφορα ρεκόρ καριέρας τη σεζόν 2018-19 στην Οκλαχόμα, με 28 πόντους, 8,2 ριμπάουντ και 2,2 κλεψίματα. Τα πίστωσε και στην καλή συνεργασία του με τον Γουέστμπρουκ, ο οποίος ήταν εξαιρετικός -για τελευταία φορά- και την επόμενη περίοδο, ως παίκτης των Ρόκετς.

Στο Χιούστον είχε και την πιο εύστοχη χρονιά του εντός παιδιάς με 47,2%, παρ’ ότι μάλιστα είχε καταβαραθρωθεί το ποσοστό του στα τρίποντα (25,8%). Στο small ball των Τεξανών και σε πεντάδες που και οι τέσσερις συμπαίκτες του μπορούσαν να σουτάρουν, έβγαζε τρελά νούμερα δίχως να βλάπτει το σύνολο.

Δίχως κλασικό σέντερ έπαιζαν συχνά φέτος και οι Κλίπερς, διότι ο Ιβιτσα Ζούμπατς ήταν ο μοναδικός κλασικός τους. Και όταν ο Κροάτης καθόταν στον πάγκο, εμφάνιζαν επίσης και πεντάδες με σουτέρ σε κάθε θέση. Βρίσκεται λοιπόν ο Γουέστμπρουκ στο στοιχείο του; Ειδικά αν σκεφτούμε κι ότι η νέα του ομάδα δεν έχει καν κλασικό «άσο»;

Όχι ακριβώς. Από τους πιο ενεργούς συλλόγους πριν το deadline των ανταλλαγών, οι Κλίπερς πήραν και τον (πολυσύνθετο, έξυπνο, καλό πασέρ, μα ανύπαρκτο σουτέρ) σέντερ Μέισον Πλάμλι, όπως και τους περιφερειακούς Ερικ Γκόρντον και Μπόουνς Χάιλαντ.

Ο τελευταίος είναι κόμπο γκαρντ κι ίσως περισσότερο σούτινγκ παρά πόιντ γκαρντ, όπως και ο Τέρανς Μαν που ξεκινάει το τελευταίο δίμηνο τύποις στο «1». Από τη στιγμή, δηλαδή, που τραυματίστηκε -και κατόπιν αποδεσμεύτηκε- ο Τζον Γουόλ και έχασε την εμπιστοσύνη του Τάιρον Λου -και αργότερα επίσης αποδεσμεύτηκε- ο έως τότε βασικός Ρέτζι Τζάκσον.

Με τον Μαν στο βασικό σχήμα και τους σούπερ σταρ τους υγιείς, οι Κλίπερς ρόλαραν και προερχόμενοι από ρεκόρ 10-4 έχουν ανεβεί στο 33-28, πλησιάζοντας στις δύο νίκες τους δεύτερους στη Δύση, Γκρίζλις. Το γράψαμε και πριν: ο Τζορτζ (κυρίως) και ο Λέοναρντ είναι αυτοί που κατεβάζουν την μπάλα, άρα δεν χρειάζεται ένας κλασικός πλέι μέικερ δίπλα τους.

Όχι πως ο Γουέστμπρουκ αποτελεί δα το αρχέτυπο του πλέι μέικερ, μα είναι σίγουρα ένας «άσος» που φτιάχνει παιχνίδι. Εστω και… τσαπατσούλικα, έστω κι αν συχνά δημιουργεί για τον εαυτό του και παρασύρεται σε τραβηγμένες προσπάθειες.

Οι Κλίπερς ελπίζουν πως θα τρέξει καλύτερα την ομάδα και θα προσδώσει ενέργεια σε ένα σύνολο που δεν το λες και από τα πιο αθλητικά της λίγκας. Διάφοροι βετεράνοι σαν τους Μάρκους Μόρις και Νικολά Μπατούμ στο ρόστερ, βαρύτατο το ιστορικό τραυματισμών των αστέρων τους…

Μόλις 24οι σε σύνολο 30 ομάδων στο pace και 22οι στους πόντους στον αιφνιδιασμό, οι Καλιφορνέζοι όντως μπορούν να πάρουν πράγματα από τον πρώην MVP με τις 111 συμμετοχές σε πλέι οφ. Θέλουν άλλωστε τον τίτλο και τον θέλουν τώρα, με τους περισσότερους παίκτες να έχουν καβαλήσει προ πολλού τα πρώτα -άντα.

Αυτόν ακριβώς αποζητεί και ο άνθρωπος των έντεκα παρουσιών σε ποστ σίζον, ο τόσο παλιός ΝΒΑer που έγινε ντραφτ πικ από τους Σιάτλ Σουπερσόνικς (σ.σ: το καλοκαίρι της μετακόμισης στην Οκλαχόμα). Τα μπουκαλάκια από το αποτυχημένο πείραμα μαζεύονται σε άλλο μέρος της «Crypto.com Arena». Πάμε πάλι από την αρχή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News