Ντένβερ Νάγκετς: O Ααρον Γκόρντον έβαλε το κερασάκι

ΑΠΕ

Οι «σβώλοι» έβαλαν τέλος σε κακοδαιμονία 46 ετών δίχως τελικούς, ο Νίκολα Γιόκιτς έγραψε επίσης ιστορία, αλλά ο x-factor στο «σκούπισμα» των Λέικερς ήταν (ξανά) ο πολυσύνθετος φόργουορντ.

Επρεπε να περάσουν 47 χρόνια από την έλευσή του από το ΑΒΑ. Το μεγαλύτερο διάστημα που πήρε σε σύλλογο του ΝΒΑ μέχρι να φτάσει πρώτη φορά στους τελικούς του. Επρεπε να σημειώσει 93 νίκες σε πλέι οφ για να τους γνωρίσει.

Το Ντένβερ βρίσκεται επιτέλους στους ΝΒΑ finals και το οφείλει φυσικά πρωτίστως στον Νίκολα Γιόκιτς και δευτερευόντως στον Τζαμάλ Μάρεϊ. Ανοίγοντας το πλάνο, βρίσκουμε άλλους πέντε (μονάχα) παίκτες στο ροτέισιον του Μάικ Μαλόουν, που έχει σφίξει πλέον στους επτά.

Όπως και ο Μάρεϊ, ο Μάικλ Πόρτερ άφησε πίσω του τους τραυματισμούς και έκανε νταμπλ-νταμπλ (15 π., 10 ρ.) στο 113-111 μέσα στο Λος Αντζελες. Για τους Κεντέιβιους Κόλντγουελ-Πόουπ, Μπρους Μπράουν και Τζεφ Γκριν κάναμε εκτενή αναφορά προχθές, μετά το 119-108 στην Crypto.com Arena.

Το κερασάκι στην τούρτα τα ξημερώματα το έβαλε ο Ααρον Γκόρντον. Γενικότερα, με τους 22 πόντους του, τα 6 ριμπάουντ, τις 5 ασίστ, μα και ειδικότερα. Με το κόψιμο στον ΛεΜπρον Τζέιμς στην τελευταία φάση, 1,4’’ πριν το τέλος.

Ο Μάρεϊ έβαλε τα χέρια του καθαρά στην μπάλα, ο Γκόρντον σταμάτησε τον… ασταμάτητο στο πρώτο ημίχρονο (31 π. από τους 40 του!) «βασιλιά» και οι Νάγκετς στέφθηκαν πρωταθλητές της Δύσης. Ηταν το δεύτερο μπλοκ του αθλητικού κόμπο φόργουορντ, που δεν έκανε το παραμικρό λάθος σε 41 λεπτά.

Ηταν και το μακράν καλύτερό του επιθετικά παιχνίδι στη σειρά, μια και είχε συνολικά 29 πόντους στα προηγούμενα. Ουσιαστικά, είχε να φανεί καθοριστικός στο σκοράρισμα από την πρώτη αναμέτρηση με τους Σανς – στη σειρά που είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του Κέβιν Ντουράντ.

Στον πρώτο γύρο με τους Τίμπεργουλβς είχε χρεωθεί εκείνο του Καρλ-Αντονι Τάουνς. Στους West finals τα έβαλε με τον ΛεΜπρον. Και βγήκε… αλώβητος, βοηθώντας αθόρυβα την παρέα του να φτάσει μέχρις εκει που δεν είχε φτάσει ποτέ.

Σταματάει ψηλούς και ημίψηλους, στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων βγαίνει και κολλάει σε κοντούς χάρη στα γρήγορα πόδια του, έχει εξελιχθεί σε αμυντικό εξπέρ ενώ επί εξίμισι χρόνια στο Ορλάντο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως τέταρτο πικ άλλωστε στο ντραφτ του 2014.

Επιθετικά, δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιμένει τα νταμπλ τιμ πάνω στον Γιόκιτς και τον Μάρεϊ, ώστε να κόψει προς το καλάθι και να καρφώσει – ενίοτε και να το «μπουμπουνίσει» από μακριά, παρ’ ότι είναι ασταθής σουτέρ. Στο 4-0 επί των «λιμνάνθρωπων» έβαλε 3/5 τρίποντα…

Το εντός παιδιάς 56,4% στη φετινή ρέγκιουλαρ σίζον συνιστά το μακράν καλύτερο ποσοστό της καριέρας του, αλλά είπαμε. Βασικά βοηθάει αμυντικά, με μπόλικα κλεψίματα και κοψίματα στο ενεργητικό του. Και εκνευρίζοντας τους προσωπικούς αντιπάλους του, έτσι όπως τους γίνεται βδέλλα.

Με τον Τζέιμς είχε επιδοθεί σε trash talking και σε νωρίτερα μέσα στη σεζόν. Πριν από μερικές ώρες… πλακώθηκε και κανονικά μαζί του, ευτυχώς με το επεισόδιο να σταματά εν τη γενέσει του. Το θέμα είναι ότι ξέρει να παίζει με το μυαλό ακόμα και των πιο έμπειρων αντιπάλων του – και να βγαίνει νικητής, ενταγμένος σε ένα σύνολο που δεν του ζητεί περισσότερα απ’ όσα μπορεί να προσφέρει.

Η προπαίδεια του 3 συνεχίζεται για τον Γιόκιτς

Ο Σέρβος επικράτησε κατά κράτος του Αντονι Ντέιβις, κι ας είχε και ο ψηλός των Λέικερς ορισμένες εκπληκτικές στιγμές στη σειρά.

Οσο για τον Νίκολα Γιόκιτς, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα ανέκαμπτε άμεσα από την υποτονική εμφάνιση των… 24 πόντων, 6 ριμπάουντ και 8 ασίστ στο Game 3. Εκεί μας έχει φτάσει ο Σέρβος… Τα τριπλ νταμπλ του σταμάτησαν στα τέσσερα διαδοχικά και πλέον τα ξανάπιασε.

Με αντίστοιχο 30-14-13 έφτασε τα οκτώ και έσπασε το ρεκόρ του Γουίλτ Τσάμπερλεϊν από το 1967 με τα επτά στην ίδια ποστ σίζον. Στο τρίτο σκαλί του μεταφορικού βάθρου έμεινε ο Μάτζικ Τζόνσον του 1982. Παρεμπιπτόντως, το όνομα του θρύλου των Λέικερς έχει δοθεί στο νεοσύστατο βραβείο του MVP των δυτικών τελικών.

Πέρυσι το πήρε πρώτη φορά ο Στεφ Κάρι, τώρα απονεμήθηκε στον Γιόκιτς. Στον «δήμιο» των… Λέικερς, που έβγαλε τη σειρά με τριπλούς μέσους όρους: 27,8 πόντους, 14,5 ριμπάουντ, 11,8 ασίστ. Τέταρτος NBAer που κάνει κάτι τέτοιο σε τελικούς περιφέρειας, μετά τους προαναφερθέντες Τσάμπερλεϊν και Μάτζικ, αλλά και τον Τζέισον Κιντ.

Ο «Wilt the Stilt» στην πορεία των Σίξερς προς τον τίτλο του ’67 ήταν και ο μοναδικός παίκτης με δύο διαδοχικές σειρές πλέι οφ με μέσους όρους τριπλ νταμπλ. Ε, τον έφτασε και σε αυτό ο Γιόκιτς, που ήταν «τριπλός» και κατά το 4-2 με το Φοίνιξ.

Τι κι αν οι «σβώλοι» έχαναν 15 πόντους στο ημίχρονο; Στο οργιαστικό 36-16 της τρίτης (σ.σ: είπαμε, προπαίδεια του 3…) περιόδου, ο 28χρονος σέντερ έβαλε 13 πόντους, ενώ στο τελευταίο τρίλεπτο (…) τα δύο πιο καθοριστικά καλάθια του αγώνα.

Ενημερωτικά, «σκούπισμα» αντιπάλου οι Νάγκετς δεν είχαν καταφέρει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία τους. Επιπλέον, τους Λέικερς τους είχαν πετύχει επτά φορές σε πλέι οφ και είχαν αποκλειστεί σε ισάριθμες. Μέτρησε, εν τέλει, το ότι οι τελευταίοι «σκουπίζονται» κάθε φορά (σε εννιά περιπτώσεις) που βρίσκονται πίσω με 0-3.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News