Γουεμπανιάμα: Περιμένοντας το παιδί-φαινόμενο

Σε λίγες ώρες διεξάγεται στο Μπρούκλιν το ντραφτ του ΝΒΑ με όλα τα βλέμματα να είναι στον Βίκτορ Γουενμπανιάμα, γεννημένος το 2004, έχει ύψος 2,21 μ. και τα πράγματα που κάνει στις τέσσερις γραμμές του παρκέ είναι απίστευτα. Διαβάστε στη SportDay της Πέμπτης (22/6).

Οι Ντένβερ Νάγκετς κατέκτησαν το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το ΝΒΑ είναι το κορυφαίο του κόσμου, πλέον περιμένουμε τα νέα πρόσωπα που θα μπουν σε αυτό. Σε λίγες ώρες διεξάγεται στο Μπρούκλιν το ντραφτ κι όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο νέο μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου μπάσκετ: στον Βίκτορ Γουεμπανιάμα.

Το «γαλλικό φαινόμενο» θα επιλεγεί στο Νο 1, με τους Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς να καρπώνονται αυτό το «θαύμα». Ο Γουεμπανιάμα είναι γεννημένος το 2004, έχει ύψος 2,21 μ. και τα πράγματα που κάνει στις τέσσερις γραμμές του παρκέ είναι απίστευτα. Με λίγες λέξεις, τα κάνει όλα, παίζοντας καλύτερα κι από περιφερειακό, τι κι αν είναι τόσο ψηλός. Φέτος με την ομάδα του, Μετροπολιτάν, έφτασε στους τελικούς του γαλλικού πρωταθλήματος, με τη Μονακό όμως να παίρνει την κούπα. Είχε 20,6 πόντους, 10,1 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ ως μέσους όρους.

Χέντερσον – Σαν τον Γουέστμπρουκ

Ο Σκουτ Χέντερσον είναι ένας 19χρονος παίκτης που θα δει το όνομά του είτε στο Νο 2, είτε στο Νο 3 του ντραφτ. Στους Αμερικανούς αρέσουν πολύ οι προβλέψεις, ή μάλλον οι εκτιμήσεις. Ή, αν θέλετε, οι συγκρίσεις. Για τον Χέντερσον λένε ότι μοιάζει αγωνιστικά με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ. Η αλήθεια είναι ότι ο 19χρονος πόιντ γκαρντ έχει το πακέτο για να φτάσει ψηλά. Τα δύο τελευταία χρόνια έπαιζε στο θυγατρικό πρωτάθλημα του ΝΒΑ και μάλιστα έγινε ο νεαρότερος παίκτης που συμμετείχε σε αυτό, υπό την έννοια ότι έκανε το ντεμπούτο του όταν ήταν 17 ετών. Ο Χέντερσον τη χρονιά που τελείωσε είχε 17,6 πόντους, 5,1 ριμπάουντ κι 6,3 ασίστ. Το ποσοστό του στο τρίποντο ήταν 32,4%.

Μπράντον Μίλερ – Από το Αλαμπάμα

Ο Μπράντον Μίλερ είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος κι απ’ τον Γουεμπανιάμα κι απ’ τον Κουλιμπαλί κι απ’ τον Χέντερσον. Είναι γκαρντ-φόργουορντ με ύψος 2,06 μ., ο οποίος τη χρονιά που ολοκληρώθηκε έπαιξε στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Εκεί, έδειξε την αξία του και με το παραπάνω. Πώς όχι άλλωστε απ’ τη στιγμή που είχε 18,8 πόντους, 8,2 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ ως μέσους όρους. Ο Μίλερ είναι σαν την περίπτωση του Χέντερσον, υπό την έννοια ότι ο ένας θα επιλεγεί στο Νο 2 κι ο άλλος στο Νο 3. Η πρώτη τριάδα, δηλαδή, αποτελούμενη από Γουεμπανιάμα, Χέντερσον και Μίλερ είναι σχεδόν απίθανο να σπάσει. Φέτος ο Μίλερ είχε 38,4% απ’ τη γραμμή του τριπόντου.

Βούκσεβιτς – Ο γιος του Ντούσαν

Απ’ τους Ευρωπαίους (πλην Γουεμπανιάμα, Κουλιμπαλί), ένας που έχει τύχη να επιλεγεί σε καλό νούμερο είναι ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς. Αν κάτι σας λέει το επίθετο, είναι ο γιος του παλιού άσου του Ολυμπιακού και του Απόλλωνα Πατρών, Ντούσαν, ο οποίος ήταν τη χρονιά που τελείωσε ήταν ασίσταντ κόουτς στο Περιστέρι. Ηταν, δηλαδή, στο πλευρό του Βασίλη Σπανούλη. Ο 20χρονος Βούκτσεβιτς ήταν παλιότερα στον Ολυμπιακό, στη Ρεάλ κι απ’ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στην Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Εχει ύψος 2,13 μ., σουτάρει πολύ καλά από μακριά, γενικώς, έχει εξαιρετική επαφή με το αντίπαλο καλάθι.

Ρογκαβόπουλος – Πολύ καλά workout

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος έκανε το ξεπέταγμά του φέτος και πώς όχι άλλωστε απ’ τη στιγμή που ήταν στους πρώτους σκόρερ του τουρκικού πρωταθλήματος. Ηταν ο βασικός λόγος που η Μερκεζεφέντι έμεινε στην κατηγορία. Ο Ρογκαβόπουλος είχε 15,5 πόντους, 6,3 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ ως μέσους όρους. Αμέσως μετά τις υποχρεώσεις του στην Τουρκία, πήγε στις ΗΠΑ κι έκανε workout με αρκετές ομάδες του ΝΒΑ. Γενικά, άφησε καλές εντυπώσεις κι έτσι δεν αποκλείεται να τον δούμε κάπου στον δεύτερο γύρο του ντραφτ.

Mπιμπέροβιτς – Ανέβηκε φέτος

Ο Δημήτρης Ιτούδης για λεπτομέρειες φέτος δεν έκανε το κάτι παραπάνω σε Τουρκία κι Ευρωλίγκα με τη Φενέρ. Εβγαλε, όμως, ακόμη περισσότερο στην επιφάνεια τον Ταρίκ Μπιμπέροβιτς. Ο περί ου ο λόγος είναι Τουρκοβόσνιος, έχει εξαιρετικό σουτ και βρίσκεται στα μπλοκάκια αρκετών ομάδων του ΝΒΑ. Ισως, λοιπόν, δούμε το όνομά του προς το τέλος του ντραφτ. Στη Φενέρ πήγε το 2018, προερχόμενος απ’ τη Σπαρς.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News