Εθνική μπάσκετ: Γιατί ο Σπανούλης μπορεί να είναι μια κάποια λύσις

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Ήδη κυκλοφορεί πως ο Βασίλης Σπανούλης έχει μπει στην κουβέντα για τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή. Ποιες οι προδιαγραφές που καλύπτει, πώς μπορεί να βοηθήσει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αφού η ηγεσία της Ομοσπονδίας, δια στόματος Βαγγέλη Λιόλου, χαρακτήρισε αποτυχημένη την πορεία της Εθνικής ομάδας στο Mundobasket, εμείς δεν θα το αμφισβητήσουμε.

Βάσει κατάταξης, άλλωστε, η 15η θέση είναι η χαμηλότερη όλων των άλλων στα Παγκόσμια που η Ελλάδα ήταν παρούσα. Θυμόμαστε απλώς ότι: το 1986 τερμάτισε 10η, το 1990 έφτασε στην 6άδα, το 1994 και το 1998 μπήκε στη ζώνη των μεταλλίων καταλήγοντας τέταρτη, το 2010 έπεσε στην 11η θέση, το 2014 ήρθε 9η και το 2019 ήταν 11η.

Θολό το τοπίο με Ιτούδη

Τουλάχιστον ο πρόεδρος της ΕΟΚ ανέλαβε όλο το ποσοστό της μη εκπλήρωσης των αγωνιστικών στόχων στις Φιλιππίνες, χωρίς να χρεώσει οτιδήποτε σε σταφ ή παίκτες. Απλώς με τα λόγια του, όπως ειπώθηκαν, γέννησαν μια αμφιβολία για το μέλλον του Δημήτρη Ιτούδη ως επικεφαλής του τεχνικού τιμ κι αυτό ήταν ολίγο τι άκομψο τη δεδομένη στιγμή.

Όντως είναι μια επιλογή που δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Επειδή πάντα βέβαια το ελληνικό μπάσκετ έχει την τάση να τοποθετεί τον πήχη πάνω από το ύψος που μπορεί να ξεπεράσει, θεωρώντας εαυτόν υπερδύναμη χωρίς λόγο, θα πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε υπ’ όψιν και οι συγκυρίες που αυτός ο 1,5 χρόνος στο τιμόνι και η παρουσία σε δύο μεγάλα μπασκετικά ραντεβού δεν… μας έβγαλαν στον δρόμο.

Το σενάριο με Σπανούλη

Ήδη έχει αρχίσει διαρρέει πως η Ομοσπονδία θ’ αλλάξει κατεύθυνση. Θα τερματίσει τη συνεργασία της με τον προπονητή της Φενέρμπαχτσε, ένα χρόνο πριν από τη λήξη του ισχύοντος συμβολαίου, και θα στραφεί σε μια άλλη λύση. Κυκλοφορεί ήδη το όνομα του Βασίλη Σπανούλη ενόψει προολυμπιακού τουρνουά, το καλοκαίρι του 2024.

Θεωρητικά ο «Kill Bill» θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Συγκεντρώνει πολλά χρήσιμα στοιχεία για το πόστο που σίγουρα συνεκτιμώνται, αν εν τέλει αποφασιστεί να γίνει μια τέτοια κίνηση. Κι εφόσον φυσικά ο ίδιος θελήσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία μετά το τέλος της επόμενης σεζόν.

Συγκεντρώσαμε μερικούς λόγους που αυτή η σχέση θα μπορούσε να προχωρήσει:

  • Ο Βασίλης Σπανούλης είναι, αν μη τι άλλο, μια ισχυρή προσωπικότητα, ικανή να εμπνεύσει ένα σύνολο χαρακτήρων.
  • Αποτελεί επίσης ένα από τα γνωστά πρότυπα του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε θέμα δουλειάς, στοχοπροσήλωσης και επιμονής. Τι καλύτερο άρα από το να συνεργαζόταν μαζί του σε όλο αυτό. Όποτε τύχει να βρεθούν δε, θα μιλήσουν.
  • Ότι τον εκτιμούν πολύ και άνθρωποι των Μιλγουόκι Μπακς δεν είναι ψέμα, άρα θα ήταν πιο εφικτή μια επαναπροσέγγιση και αποκατάσταση των διαταραγμένων σχέσεων
  • Ο Σπανούλης διατηρεί άριστες σχέσεις με διεθνείς που στο παρελθόν υπήρξαν συμπαίκτες του. Κάποιοι θα ήθελαν σίγουρα να παίξουν και γι’ αυτόν σ’ ένα τελευταίο reunion με στόχο το Παρίσι.
  • Πιτσιρικάδες, όπως φερ’ ειπείν ο Δημήτρης Μωραΐτης, που έχουν ήδη συνεργαστεί μαζί του πίνουν νερό στο όνομά του. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για παιδιά που τον θαύμαζαν ως παίκτη.
  • Η σύνδεση του Σπανούλη με την Εθνική υπήρξε σταθερά καρμική. Δεν είναι σαν αυτή του Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά με αυτόν ηγέτη κατακτήθηκε το τελευταίο μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση (2009).
  • Έχει δείξει στα πρώτα βήματά του στην προπονητική πως μπορεί να διαχειριστεί παίκτες και ενδεχόμενες κρίσεις στ’ αποδυτήρια.
  • Ο Σπανούλης τρέχει πίσω από ευθύνες και νέες προκλήσεις. Τον τρέφουν τέτοιες συνθήκες. Το μπάσκετ είναι η ζωή του και φάνηκε από το γεγονός πως μπήκε σχεδόν αμέσως στην προπονητική κι ανέλαβε θέσεις και βάρη.
  • Διαθέτει ισχυρή φωνή για να απαιτήσει πράγματα ως προς τη λειτουργία.
  • Η αδερφική σχέση του Βασίλη Σπανούλη με τον Νίκο Ζήση αποτελεί εχέγγυο για ένα οικογενειακό status quo στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
  • Θα είναι σε θέση να κοουτσάρει και στα παράθυρα για το Eurobasket 2025, εφόσον χρειαστεί, καθώς το Περιστέρι μετέχει σε διοργάνωση της FIBA. Αυτά αρχίζουν τον Φλεβάρη του 2024.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, σημασία έχει η ΕΟΚ να διευκρινίσει ποια είναι η στόχευση και πώς αυτή είναι πιθανό να υλοποιηθεί. Μετά θα χρειαστεί να ρωτήσει ποιος είναι διαθέσιμος και πότε, ορίζοντας το πλάνο για μια διετία τουλάχιστον.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News