Σπανούλης: «Αποφάσισα σε 2''- Έχω μιλήσει ήδη με τον Γιάννη»

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Η εποχή Σπανούλη στην Εθνική ξεκίνησε και ήδη έγιναν εμφανή ψήγματα της νοοτροπίας του. Τι είπε για την απόφασή του, τον Αντετοκούνμπο και το πλάνο. «Δεν υπάρχει πίεση. Πίεση έχει μια οικογένεια που δεν έχει να φάει».

Ο Βασίλης Σπανούλης παρουσιάστηκε και επισήμως από την ΕΟΚ ως ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής κι από τις πρώτες κουβέντες του φάνηκε ότι είναι αποφασισμένος να δώσει στην Εθνική ομάδα την παλιά της αίγλη. Τόνισε πως στόχος του είναι οι παίκτες να είναι γενναίοι και μαχητές, να παίζουν χωρίς φόβο στα μάτια και πως θέλει να έρθουν νέα παιδιά στο μπάσκετ, μέσα από τις επιτυχίες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Με δυο λόγια, ο «Kill Bill» άφησε να διαφανεί ότι όπως ακριβώς «μάτωνε» μέσα στο γήπεδο ως παίκτης, έτσι θέλει να παίζουν και οι διεθνείς σε κάθε αγώνα.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε: «Είναι μία ονειρική στιγμή. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όταν σε καλεί η Εθνική ομάδα πρέπει να ανταποκριθείς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ ως Έλληνας στους προκατόχους μου. Σε όλους τους προπονητές που μόχθησαν για να πετύχει νίκες η Εθνική ομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, τον Νίκο και τον Δήμο που με εμπιστεύθηκαν. Θέλω να τονίσω ότι για ακόμα μία φορά η λέξη τιμή είναι λίγη για να περιγράψω τα συναισθήματα που νιώθω. Η Εθνική ομάδα δεν είναι σύλλογος, είναι η ομάδα όλων των Ελλήνων. Ήταν μία ομάδα που ενέπνεε. Να ξανακάνουμε αυτή την ομάδα να νιώσει τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Το να αγωνίζεσαι στην Εθνική ομάδα είναι ανατριχίλα και τιμή. Πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι, να μην έχουμε φόβο στα μάτια μας. Ο Έλληνας είναι μαχητής, ο Έλληνας είναι γενναίος. Το πιο σημαντικό είναι να ενωθούμε. Αφήσαμε μία κληρονομιά και αυτοί οι παίκτες πρέπει να την περάσουν στους επόμενους. Είναι χρέος μας να μεταφέρουμε την κληρονομιά. Να δημιουργήσουμε πρότυπα για να φέρουμε τα παιδιά στο μπάσκετ. Να είναι μία ομάδα με κεφαλαία γράμματα».

Για το πλάνο που έχει στο μυαλό του, είπε: «Υπάρχει μία μαγιά παικτών που είναι ένα πάρα πολύ καλό σύνολο. Πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι δεν έχουμε παίκτες. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτά τα παιδιά. Έχουν εμπειρία από Ευρωλίγκα, έχουν πάρει τίτλους. Για μένα δεν υπάρχει ηλικία. Όποιος είναι έτοιμος και μας ταιριάζει θα είναι στην ομάδα. Πρέπει να χτίσουμε μία ομάδα που θα έχει πολύ καλή χημεία. Είναι σημαντικό να έχουμε όλους τους παίκτες διαθέσιμους για να κάνουμε την επιλογή μέσα από μία πληθώρα παικτών».

Επίσης συμπλήρωσε: «Το να είμαι προπονητής στην Εθνική είναι τιμή και περηφάνεια. Για μένα δεν υπάρχει η λέξη αποτυχία γιατί η Εθνική ομάδα είναι περηφάνεια. Η σωστή έκφραση είναι ότι τα πράγματα που δεν έγιναν σωστά στο παρελθόν θα είναι αυτά που θα μας κάνουν πετυχημένους στο μέλλον. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Μας αρέσουν τα δύσκολα. Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, το επόμενο διάστημα θα μάθετε περισσότερα».

Και συνέχισε: «Πάντα ήμουν δίπλα στην Εθνική Ομάδα. Η αγάπη πάνω από όλα για την πατρίδα, για τα ιδανικά της. Δεν το βλέπω ούτε σαν πρόκληση. Είναι δεδομένο ότι πάμε να φτιάξουμε μία ομάδα για να πάμε στην Ολυμπιάδα. Άμα δεν τα καταφέρουμε σίγουρα θα το ξαναπροσπαθήσουμε για να τα καταφέρουμε. Μαγικό ραβδάκι δεν έχει κανένας. Είναι μεγάλη τιμή και πραγματικά συγκίνηση που τα έφερε έτσι η ζωή και είμαστε συνεργάτες στην Εθνική ομάδα. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι δίπλα στον Δήμο, στον Δημήτρη, στον Κώστα, στον Σόφο. Είναι κάτι ονειρικό. Είναι υποχρέωσή μας όλοι μαζί να ενωθούμε για να φέρουμε την Εθνική στις επιτυχίες. Έχω μιλήσει με τον Γιάννη. Αγαπάει παθολογικά την Εθνική ομάδα. Τον περιμένει μία μεγάλη χρονιά. Είναι ένας ταπεινός παγκόσμιος super star. Αγαπάει την Εθνική και θέλει να προσφέρει τα μέγιστα».

Ο Βασίλης Σπανούλης συμπλήρωσε: «Αν δεν είχαμε κίνητρο δεν θα κάναμε τίποτα στη ζωή μας. Αυτό το πάθος που μου βγαίνει είναι κάτι πολύ αυθόρμητο. Δεν μιλάμε για έναν σύλλογο αλλά για την Εθνική ομάδα της χώρας μας. Η λέξη αποτυχία 14 χρόνια δεν υπάρχει στο μυαλό μου. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Χρειάζεται και η τύχη. Την αισιοδοξία και με την θετική μας αύρα πρέπει να τη μεταφέρουμε στην Εθνική ομάδα. Για μένα η λέξη φθορά και πίεση δεν υπάρχει στη ζωή μου. Πίεση έχει μία οικογένεια που δεν έχει να φάει. Αυτή είναι η πραγματική πίεση. Δεν σκέφτομαι καμία φθορά, το μόνο που σκέφτομαι είναι να κάνω το καλύτερο δυνατό. Εμείς οι προπονητές πρέπει να βάλουμε την πειθαρχία και τους ρόλους. Τα φώτα πρέπει να είναι στους παίκτες, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και μία γροθιά για να πετύχει το μπάσκετ».

Λιόλιος: «Ο Βασίλης ήταν στρατιώτης και τώρα στρατηγός»

Κατά την παρουσίαση του Βασίλη Σπανούλη, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, τόνισε: «Για μας είναι πάρα πολύ σημαντική στιγμή. Πρέπει να ευχαριστήσω τον κύριο Ιτούδη για όλη την βοήθεια στην Εθνική ομάδα. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνω στον Σωτήρη Μανωλόπουλο και φυσικά όλο το υπόλοιπο σταφ. Είχαμε δύο διαφορετικά στοιχεία στο Ευρωμπάσκετ και στο Παγκόσμιο. Στην πρώτη χρονιά είχαμε συστράτευση. Στην δεύτερη χρονιά είχαμε ομόνοια, σύνολο, ομάδα. Για να πάμε στο επόμενο στάδιο χρειαζόμαστε και τα δύο. Αυτή είναι η Εθνική ομάδα. Εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες. Είναι πάνω από όλους μας. Η Εθνική ομάδα έχει ανάγκη να παρουσιαστεί όπως στο παρελθόν και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα ηγείται ο Βασίλης Σπανούλης. Είναι λίγο αστείο να λέω “καλώς ήρθες”, γιατί εδώ ήσουν πάντα. Ο Βασίλης ήταν πάντα στρατιώτης της Εθνικής ομάδας, τώρα είναι στρατηγός».

Ερωτηθείς για το αν άργησε να αναλάβει την Εθνική ο Σπανούλης, ο Βαγγέλης Λιόλιος απάντησε: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν στον κατάλληλο χρόνο και σήμερα είναι ο κατάλληλος χρόνος. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ και ομοσπονδιακός προπονητής είναι ο Βασίλης Σπανούλης και μακάρι να συνεχίσουμε για πολλά χρόνια. Ελπίζω να βρισκόμαστε εδώ μετά από πολλά χρόνια και να λέμε ότι η αυτή η Εθνική ομάδα είναι η ομάδα μας».

Ο Δήμος Ντικούδης σχολίασε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προηγούμενους προπονητές. Τον Βασίλη τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και αυτό που έχει μείνει είναι ότι έχει ένα τεράστιο πάθος για το μπάσκετ και ένα τεράστιο πάθος για τη νίκη. Έχουμε πάρα πολύ υψηλούς στόχους».

Ο Νίκος Ζήσης δήλωσε: «Με τον Βασίλη ξεκινήσαμε μαζί το 2000 με την Εθνική εφήβων. Όλοι γνωρίζουμε την προσωπικότητά του. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Όλοι οι άνθρωποι της ομοσπονδίας θα είμαστε δίπλα του».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News