Ολυμπιακός: Η συνταγή για το… χατ τρικ επί της στριφνής Ζαλγκίρις

Της πήρε τον Ίγκνας Μπραζντέικις, της πήρε τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, ώρα να πάρει και το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα φέτος η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα απέναντι σε αυτήν του Κάζις Μακσβίτις. Γράφει ο Παύλος Δεπόλλας.

Στη μνήμη έχει μείνει το κλέψιμο του («πράσινου», ακόμα) Τόμας Γουόκαπ στον Κώστα Σλούκα, λίγο μετά τη σέντρα. Η απέλπιδα προσπάθεια του Βασίλη Σπανούλη να τον προλάβει ώστε να στείλει το ματς στην παράταση, το καλάθι του ξανθομάλλη γκαρντ στο τελευταίο δευτερόλεπτο που έγραψε το 81-79.

Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν θα είχαν συμβεί, ή δεν θα είχαν σημασία τέλος πάντων, αν ο Σακίλ ΜακΚισίκ δεν είχε αστοχήσει ανενόχλητος σε λέι απ (!), έχοντας μπει στο τελευταίο δίλεπτο και με τη διαφορά στους επτά πόντους – που θα γίνονταν εννιά. Αυτή, πίσω στον Ιανουάριο του 2021, παραμένει η τελευταία νίκη της Ζαλγκίρις επί του Ολυμπιακού.

Η ερυθρόλευκη «αρμάδα» των τεσσάρων νικών σε βάθος πέντε αγωνιστικών έδωσε τη θέση της σε ένα σύνολο δίχως ψυχολογία, που υπέστη σερί επτά ηττών και έχασε τα πλέι οφ. Για ομάδα που του έχει κάνει κάμποσες ζημιές στη σύγχρονη ιστορία, καλά την έχει κουλαντρίσει έκτοτε. Και σήμερα, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ψάχνει τη συνέχιση του τρέχοντας θετικού σερί της, στην πολυαναμενόμενη επιστροφή, ναι, του ΜακΚίσικ.

Το κλειδί των 20+ ασίστ, ο περιορισμός των τριπόντων

Διψήφιες νίκες του Ολυμπιακού τη σεζόν 2021-22, άλλη μια με 90-80 στο ΣΕΦ πέρυσι (παρά τους 21 π. του «πράσινου» Μπραζντέικις), στο ξεκίνημα της περιόδου, Σάσα Βεζένκοφ και… τέζα οι Λιθουανοί στην κατάμεστη «Ζαλγκίριο Αρίνα» τον περασμένο Μάρτιο. Το 74-72 γράφτηκε με καλάθι του 6’’ πριν το τέλος, κατόπιν τροφοδότησης του παλιού, πια, «άσου» της Ζαλγκίρις, Γουόκαπ.

Κοινός τόπος στις τρεις τελευταίες «ερυθρόλευκες» νίκες στο συγκεκριμένο ζευγάρι, οι πολλές ασίστ. Στοιχείο βέβαια που χαρακτηρίζει γενικότερα το παιχνίδι του Ολυμπιακού, εν προκειμένω όμως μιλάμε για πάνω από 20 τελικές πάσες σε κάθε αναμέτρηση. Το όλον 64, έναντι μόλις 31 λαθών. Ούτε των μισών.

Από την άλλη πλευρά, η μόνιμη πρωταθλήτρια Λιθουανίας στάθηκε ανταγωνιστική πέρυσι μέσα-έξω, επειδή σημείωσε από 13 τρίποντα. Στα 28 και στα 30, αντίστοιχα. Και με εξαιρετικά ποσοστά, δηλαδή. «Προϊστορία», θα πείτε… Δεν είναι έτσι.

Γιατί έμεινε και ο Ερυθρός Αστέρας ανταγωνιστικός την προηγούμενη βδομάδα στο Ειρήνης και Φιλίας; Διότι έβαλε 15/33 σουτ τριών πόντων, με 5/12 ενός παίκτη που κατά σύμπτωση είχε πρωτοεμφανιστεί στην Ευρωλίγκα με λιθουανικό σύλλογο: του Νεμάνια Νέντοβιτς, της Λιέτουβος Ρίτας προ εντεκαετίας.

Ιδιος ήταν ο αριθμός των εύστοχων τριπόντων του αντιπάλου του στο Φάληρο και στο «διπλό» της Μπαρτσελόνα (των 15/26). Η αποψινή επιστροφή και του Νίκολα Μιλουτίνοφ καθιστά τη ρακέτα απαγορευμένη ζώνη για τη Ζαλγκίρις, συνεπώς θα χρειαστεί πολύ καλύτερη περιφερειακή άμυνα και δη στα σουτ που θα πάρουν από μακριά οι φιλοξενούμενοι.

Το πιθανό τρικ με Σμιτς, η «σκυταλοδρομία» στον Εβανς

Θα πείτε κι ότι «γιατί απαγορευμένη ζώνη η ρακέτα; Τόσοι και τόσοι αντίπαλοι δεν έχουν πληγώσει τον Ολυμπιακό τραβώντας τους shooting center τους μακριά, ώστε να δημιουργηθούν διάδρομοι;». Σωστό, μα εν μέρει.

«Πεντάρια» που να σουτάρουν, δεν έχει η Ζαλγκίρις. Για την ακρίβεια, οι Κεβάριους Χέιζ και Λαουρίνας Μπιρούτις δεν έχουν επιχειρήσει το παραμικρό στην τρέχουσα περίοδο! Ο πρώτος είναι ένας mobile center, καλός αμυντικός και ριμπάουντερ, ο πανύψηλος δεύτερος ένας… παλιάς σχολής – και φορμαρισμένος, στο 74-73 επί της Μπάγερν έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση με 10 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να δούμε ως κατά συνθήκη «πεντάρι» τον φόργουορντ Ρόλαντς Σμιτς. Η πιο σταθερή μονάδα του Κάζις Μακσβίτις συνέχισε με 4/7 τρίποντες βόμβες μετά τις 4/4 στο ΟΑΚΑ και μπορεί να υποστηρίξει για μερικά λεπτά τον συγκεκριμένο ρόλο. Φέτος έχει μείνει μονάχα μία φορά μονοψήφιος σε πόντους ή ranking!

Η βασική διαφορά μετά και τις τελευταίες μεταγραφικές εξελίξεις είναι πως ο Μπαρτζώκας έχει περισσότερες αριθμητικά λύσεις από τον ομόλογό του, πέραν της δεδομένης ποιοτικής (διαφοράς). Το ροτέισιον του Ολυμπιακού θα ανοίξει λογικά στους έντεκα παίκτες, κι ας παραμένει στα πιτς ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος κι ας μην έχει ακόμα δικαίωμα συμμετοχής ο έτερος… γκαρντ με δύο επίθετα (Μήτρου-Λονγκ).

Περιμένουμε δηλαδή να δούμε και Μιχάλη Λούντζη στο παρκέ, άλλωστε από το μαρκάρισμα του πόιντ γκαρντ Κίναν Εβανς των 14,3 πόντων και 3,7 ασίστ θα περάσει πολύς κόσμος, με στόχο την κούρασή του. Ο περιορισμός του Αμερικανού στα 6 ποντάκια (και στις 4 τελικές πάσες, για 5 λάθη του) είχε σταθεί καθοριστικός παράγοντας στην οριακή επικράτηση του Παναθηναϊκού στην πρόσφατη επίσκεψη της Ζαλγκίρις στην Ελλάδα.

Πρώτος, κοινώς, θα έχει πολλή δουλειά ο Γουόκαπ απέναντι στους παλιόφιλούς του. Προ διμήνου οι Πειραιώτες είχαν επεκτείνει το νικηφόρο σερί απέναντι στους Λιθουανούς και με το 75-72 στον ημιτελικό του «Νεόφυτος Χανδριώτης» στη Λευκωσία, με 19 πόντους του Αλεκ Πίτερς. Αυτός κι αν συνεχίζει καυτός…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News