Εθνική Ελλάδας: Πάμε (να προκριθούμε) όπως το 2008

Διαχρονικά, ο δρόμος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες περνάει μέσα από άλλους αγώνες επί ελληνικού εδάφους. Γράφει ο Παύλος Δεπόλλας.

Ισπανία, Λετονία, Πουέρτο Ρίκο. Αλλά και Ελλάδα. Οι χώρες που ανέλαβαν (με το αζημίωτο) τη διεξαγωγή των τεσσάρων Προολυμπιακών τουρνουά. Αυτών που διαχρονικά… δεν μας πηγαίνουν (το βράδυ της Δευτέρας μάθαμε τους αντιπάλους μας και περιμένουμε τον Ντόντσιτς στο ΣΕΦ).

Εδώ και εξίμισι περίπου δεκαετίες, η Εθνική δεν έχει καταφέρει να προκριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες από τέτοιο τουρνουά που διεξήχθη σε άλλη χώρα. Μία φορά στο παρελθόν που είχε διοργανωθεί στην Ελλάδα, πέρασε. Το 2008. Με δώδεκα ομάδες να διεκδικούν τρία «εισιτήρια» για το Πεκίνο στο ΟΑΚΑ.

Η «επίσημη αγαπημένη» κληρώθηκε αρχικά σε όμιλο με Λίβανο και Βραζιλία και αφού έκανε αναμενόμενα περίπατο κόντρα στον πρώτο, κερδίζοντας 119-62 με 15 πόντους του Κώστα Τσαρτσαρή και 8 ασίστ του Βασίλη Σπανούλη, συνέτριψε και τη «σελεσάο» με 89-69. Ο Αντώνης Φώτσης με νταμπλ-νταμπλ 18 πόντων και 10 ριμπάουντ ήταν ο κορυφαίος απέναντι στην παρέα του Τιάγκο Σπλίτερ (αντίστοιχο 20-7).

Στον προημιτελικό ένα ακόμα άνετο 75-48 επί της Νέας Ζηλανδίας με 14 πόντους του Σπανούλη, στον ημιτελικό… μία από τα ίδια με 88-63 επί του Πουέρτο Ρίκο (Διαμαντίδης 15 π., Παπαλουκάς 10 ασ.), τελικός… δεν υπήρξε. Παρά μόνο μικρός (τελικός), ώστε να βγει η τρίτη προνομιούχος ομάδα.

Για την ιστορία, στην τελική φάση του Πεκίνου περάσαμε με ρεκόρ 3-2 από τον όμιλο, προτού χάσουμε 80-78 στους «8» από τους… πεντέμισι Αργεντινούς και συνάμα ιστορική ευκαιρία να φτάσουμε στην τετράδα Ολυμπιακών Αγώνων.

Και μέσω (ελληνικού) Ευρωμπάσκετ

Σε Ολυμπιακούς Αγώνες η Εθνική έχει πάρει μέρος βέβαια και άλλες φορές. Δίχως και τότε πάντως να περάσει από τη βάσανο ενός Προολυμπιακού τουρνουά στο εξωτερικό. Το 1996 πήγε στην Ατλάντα, απλούστατα επειδή την προηγούμενη χρονιά είχε τερματίσει ψηλά στο Ευρωμπάσκετ. Της Αθήνας…

Με ρεκόρ επίσης 3-2 στον όμιλο των Ολυμπιακών του ’96 (και με αποκλεισμό-συντριβή στους «8», 99-66 η Λιθουανία…), είχε κάνει δυνατή τη συμμετοχή της χάρη στην τέταρτη θέση της στο Ευρωπαϊκό του ’95. Στο νεότευκτο ΟΑΚΑ είχε μείνει εκτός μεταλλίων με το 73-68 της Κροατίας (κακού δαίμονα επί σειρά ετών εκείνη την εποχή), μα και πάλι ο βασικός στόχος του «ειστηρίου» για τους Ολυμπιακούς είχε επιτευχθεί/παρθεί.

Οσο για τους Αγώνες του 2004, όπως είναι εύκολα κατανοητό, δεν χρειάστηκε τουρνουά πρόκρισης. Στην Αθήνα φιλοξενήθηκαν, ως διοργανωτές είχαμε αυτόματη τη συμμετοχή. Και… μαντέψτε. Για μία ακόμα φορά πέρασαμε από τον όμιλο (στο κλειστό του Ελληνικού) με ρεκόρ 3-2, προτού αποκλειστούμε στους «8» με θύτη πάλι την Αργεντινή, στο 69-64 (Τζινόμπιλι και Ομπέρτο 13/Χατζηβρέττας 12) της 26ης Αυγούστου του 2004.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News