Μονακό - Ολυμπιακός: Η «ασφυξία» στο Κάουνας δεν έχει ξεχαστεί

Το 27-2 της γ’ περιόδου στον ημιτελικό του Final-4 δεν έχει ξεχαστεί ούτε από τους μεν ούτε από τους δε. Τα στοιχεία που θέλει να εμφανίσει ξανά ο Ολυμπιακός, αυτά που θέλει να σταματήσει και όσα -λιγοστά- καινούρια φέρνει η επίσης αλλαγμένη ελάχιστα Μονακό.

Ερχεται, λέει, από σερί τριών νικών στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός. Λες και αυτό θα έχουν στο νου τους οι Μονεγάσκοι πριν το τζάμπολ, αντικρύζοντας τους παίκτες του… 27-2. Του πιο τρομακτικού δεκαλέπτου στην ιστορία της Ευρωλίγκας (δεδομένης και της κρισιμότητας του αγώνα) με θύματα τους ίδιους.

Τόμας Γουόκαπ, Αϊζέια Κάναν, Κώστας Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοφ, Μουσταφά Φαλ. Οι… θύτες στην τρίτη περίοδο του ημιτελικού της 19ης Μαΐου. Εκείνοι που μετέτρεψαν το 29-41 σε 56-43 και την παγωμάρα σε λάβα στις κατακόκκινες εξέδρες της (κατά τ’ άλλα) καταπράσινης «Ζαλγκίριο Αρίνα».

Οι ίδιοι θα παραταχθούν και σήμερα στο «Γκάστον Μεντεσέν». Σάμπως και ο Αλεκ Πίτερς δεν εμφανίζει πλέον τα νούμερα του περσινού MVP της διοργάνωσης;

Σίγουρα το διακύβευμα δεν είναι το ίδιο, προφανώς η διαφορά στο βάρος της φανέλας δεν θα αποβεί πάλι τόσο καθοριστική, προφανέστερα το κόκκινο απόψε στις εξέδρες θα έχει να κάνει με διακριτικά φίλων της Μονακό.

Της Μονακό, βέβαια, του Μάικ Τζέιμς που μετά από ένα συμπαθητικό ξεκίνημα είχε πιαστεί στις τανάλιες του Γουόκαπ και είχε ολοκληρώσει το ματς στο φάιναλ φορ με 4/14 σουτ και μόλις δύο ασίστ για ισάριθμα λάθη.

Της ομάδας του αργού σέντερ Ντονάτας Μοτιεγιούνας που γίνεται στόχος της αντίπαλης επίθεσης, της ομάδας που δεν έχει κλασικό σουτέρ, που στηρίζεται υπερβολικά στις ορέξεις των γκαρντ της σε σχέση με τις μονάδες της στις άλλες θέσεις. Πρόσωπα και καταστάσεις που δεν έχουν αλλάξει στο Πριγκιπάτο, στοιχεία που χαρακτηρίζουν ακόμα το παιχνίδι του συνόλου του Σάσα Ομπράντοβιτς.

Τα… άλλα κοψίματα και ο κομβικός Παπανικολάου

Ούτε δύο ούτε τέσσερις ούτε δέκα. Ο Ολυμπιακός είχε πάρει στο 76-62 του Κάουνας 22 ολόκληρους πόντους από κοψίματα. Δεν εννοούμε τάπες, βέβαια, αλλά κοψίματα προς το καλάθι. Είχε διαλύσει την (όποια) άμυνα της Μονακό με την κίνηση των δικών του παικτών μακριά από την μπάλα, τιμωρώντας τα συνεχή hedge out των σέντερ της και τις ακόμα περισσότερες βοήθειες που δίνονταν στα μαρκαρίσματα.

Η μπάλα έφευγε με αστρονομική ταχύτητα από τα χέρια των (Ελλήνων) «ερυθρολεύκων», τα (πλάγια συχνά) πικ εν ρολ έθεταν σε κίνηση και τους πέντε παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πάνω στο παρκέ, την ίδια ώρα στην άμυνα το αμυντικό πλάνο έκανε τους Μονεγάσκους να ασφυκτιούν.

Οι αγαπημένες iso καταστάσεις των περιφερειακών του γαλλικού συλλόγου σταμάτησαν, κυρίως μάλιστα χάρη στην αυταπάρνηση εκείνων του ελληνικού.

Από πέρυσι είχε καταστεί σαφές ότι μπορεί να αριστεύσει στην προσωπική άμυνα και ο Κάναν, με αποτέλεσμα οι ψηλοί των Πειραιωτών να μη βγαίνουν μακριά από το καλάθι (όπως οι ομόλογοί τους), μα να μένουν χαμηλά και να προστατεύουν το δικό τους. Να εξασφαλίζουν το ριμπάουντ από το σουτ που έδιναν από μία στιγμή ξανά και ξανά στους αντιπάλους τους, να τρέχουν στον αιφνιδιασμό, να βρίσκουν και καλάθια χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Ειδικά ο Κώστας Παπανικολάου είχε πραγματοποιήσει μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του, με 15 πόντους σε οικονομική συσκευασία (μόλις τρία χαμένα σουτ) και δίχως να κάνει την παραμικρή ντρίμπλα! Ο αρχηγός με την πάντα σημαντική συμβολή και στην άμυνα και την ικανότητα να κολλάει σε αντίπαλους γκαρντ ήταν και ο πρώτος ριμπάουντερ (με 8) και ο καλύτερος στην αξιολόγηση (με 21 μονάδες).

Το κίνητρο των Μονεγάσκων, οι πιθανοί x-factors

Επειδή βέβαια δεν πρόκειται πάλι να πάνε όλα δεξιά, επειδή -λογικά, δηλαδή- δεν θα ξαναδημιουργήσει με ασίστ ο Ολυμπιακός σχεδόν όλα τα καλάθια του (23 τελικές πάσες στα 25 εύστοχα σουτ!), επειδή ξέρει και η Μονακό να βάζει δύσκολα στους αντιπάλους της, εναλλακτικά πλάνα στο masterpiece του Κάουνας έχουν σίγουρα ετοιμαστεί.

Ο Τζέιμς προέρχεται από ματσάρα 28 πόντων, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ στη Βιτόρια, φέτος σουτάρει με το εξαιρετικό για τα στάνταρ του 43,1% για τρεις. Ο πάντα σημαντικός φοργουορντ Αλφα Ντιαλό έχει αφήσει πίσω ένα υποτονικό ξεκίνημα και είναι πεντάκις διψήφιος στο σκοράρισμα στις έξι τελευταίες αγωνιστικές, βγάζοντας πάντα και σημαντικές άμυνες.

Σε αυτήν την τελευταία ειδικεύεται και ο ίδιων θέσεων Τζαρόν Μπλόσομγκεϊμ, ήρωας στο 77-75 επί της Μπασκόνια με το νικητήριο φόλοου-κάρφωμά του δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Οι Μονεγάσκοι ξέρουν και αυτοί να πιέζουν στην περιφέρεια, να κλέβουν μπάλες και να τρέχουν, ενώ στο πρόσωπο του Τζον Μπράουν διαθέτουν έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς ψηλούς της Ευρωλίγκας, που υπόσχεται να κάνει δύσκολη τη ζωή στον Πίτερς.

Στις κανονικές περιόδους κερδίζουν πιο συχνά οι ίδιοι στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό, σήμερα θα έχουν και το έξτρα κίνητρο να απαντήσουν στην ήττα τους στο φάιναλ φορ της πρωτεύουσας της Λιθουανίας.

Ο Τζόρνταν Λόιντ πονάει στην πλάτη και δεν αγωνίστηκε ούτε στην «Μπουέσα Αρίνα» ούτε στο προχθεσινό 95-84 στο Λε Μαν, ακόμα και σε ενδεχόμενη απουσία του ωστόσο υπάρχει ο ανάλογων χαρακτηριστικών Ελί Οκομπό, όπως κι ολόκληρος Κέμπα Γουόκερ.

Ο πάλαι ποτέ σούπερ σταρ του ΝΒΑ παίζει λίγο (11 λεπτά), δεν παίρνει πολλές προσπάθειες (μονάχα δυο φορές πάνω από τρεις τέτοιες στις επτά εμφανίσεις του) και είναι άστοχος (18,8% στα τρίποντα), εντούτοις δεν εκβιάζει καταστάσεις, έχει συμβιβαστεί προς το παρόν με τον ρόλο κατ’ ουσίαν της ρεζέρβας του Τζέιμς και κάποια στιγμή θα ξεμπουκώσει κι αυτός.

Τα μόλις άλλα τρία θερινά αποκτήματα (Μαμ Ζαϊτέ, Τέρι Τάρπεϊ, Πετρ Κορνελί) βρίσκονται μεταξύ πάγκου κι εξέδρας στην Ευρωλίγκα, πιο επικίνδυνος αν πάρει χρόνο ίσως αποβεί ο Κορνελί, «τεσσάρι» που διαθέτει εξαιρετικό τρίποντο, αν βρει ρυθμό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News