Σαν Σήμερα: Η πρώτη του... ατομιστή Γκάλη και η ατάκα «εδώ που φτύνετε, γρήγορα θα γλείφετε»

Η… Νταϊάνα Ρος έπαιξε ρόλο ώστε ο Νίκος Γκάλης, αντί για τους Μπόστον Σέλτικς να φορέσει τη φανέλα του Άρη και να κάνει ντεμπούτο στις 2 Δεκεμβρίου 1979, με τον κόσμο του μπάσκετ και τον Τύπο της εποχής να του ασκούν σκληρή κριτική.

Ήταν το καλοκαίρι του 1979, όταν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τον αποκτήσουν. Τελικά ο ίδιος προτίμησε να ενταχθεί στον Άρη Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας την προηγούμενη σεζόν. Κατά την άφιξή του είχε δεσμευτεί: «Θα βάζω 40 πόντους σε κάθε παιχνίδι». Η «μεγαλοστομία» του, σε συνδυασμό με το ξενικό παρουσιαστικό του, προκαλεί ενστάσεις.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1979 έκανε το ντεμπούτο του στο νικηφόρο 79–78 με αντίπαλο τον Ηρακλή. Ήταν τρακαρισμένος, σημείωσε το πρώτο καλάθι της αναμέτρησης και τελικά 30 πόντους, αλλά έχασε πολλά σουτ και αγνοούσε τους συμπαίκτες του. Φορά την φανέλα με το νούμερο 7, οι εφημερίδες τον γράφουν ακόμα «Γκάλις» και στο σχόλιο των δημοσιογράφων ότι ο πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης είναι ατομιστής, ο γενικός αρχηγός των «κιτρίνων», Ανέστης Πεταλίδης δηλώνει: «Προσέξτε τι θα γράψετε, γιατί εδώ που φτύνετε πολύ γρήγορα θα γλείφετε».

Ηγετική μορφή

Θα δικαιωθεί. Ο Γκάλης εξελίχθηκε στην ηγετική μορφή του Άρη που κυριάρχησε στη δεκαετία του 1980 εντός συνόρων και συμμετείχε σε τρία διαδοχικά φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, χωρίς όμως να εκπληρώσει τον μεγάλο στόχο του ευρωπαϊκού τίτλου – κάτι που δεν κατάφερε κι όταν έκανε την πολύκροτη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό το 1992. Η σταδιοδρομία του είναι γεμάτη από πολλαπλούς ατομικούς τίτλους και ρεκόρ, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να διατηρούνται ακόμα και σήμερα.

Αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου οδήγησε την Εθνική μας στην κατάκτηση του τίτλου, νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση (103-101). Αλλά και η συνέχεια στην επόμενη διοργάνωση, όπου η Εθνική έφτασε στον τελικό και ηττήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, ήταν ανάλογης σημασίας.

Συνέβαλε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην βελτίωση των επιδόσεων της Εθνικής Ελλάδας και την άνοδο της σε υψηλό διεθνές επίπεδο, ενώ η παρουσία του στο μπάσκετ επηρέασε σημαντικά την σύγχρονη και μετέπειτα ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα.

Με καταγωγή από τη Ρόδο

Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957 στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ. Γιος μεταναστών με καταγωγή από τη Ρόδο (ο πατέρας του Γιώργος ήταν από τον Άγιο Ισίδωρο της Ρόδου κι η μητέρα του Στέλλα από την Κωνσταντινούπολη), μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και ερασιτέχνης πυγμάχος και ήθελε ο γιος του να ακολουθήσει ανάλογη αθλητική πορεία. Το τέταρτο παιδί της οικογένειας, ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία, αλλά δεν τον έλκυε όπως το μπέιζμπολ, το χόκεϊ επί πάγου ή το αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Ο Νίκος δεν ήταν καλός στα μαθήματα. Γρήγορα τον κέρδισε η καλαθοσφαίριση, όταν συνειδητοποίησε ότι το άθλημα που μεσουρανούσε στις ΗΠΑ κυρίως με την παρουσία του Μοχάμεντ Αλί δεν του ταίριαζε. Τα παιδικά του χρόνια, η σχέση με τους γονείς και τα αδέρφια του είναι άγνωστες πτυχές της ζωής του. Πάντα προστάτευε την ιδιωτικότητά του. Είχε αφομοιωθεί στον αμερικάνικο τρόπο ζωής, φοιτούσε σε μη ελληνόφωνο σχολείο, μόνο στο σπίτι άκουγε κάποια ελληνικά. Η αυταπάρνηση και η αφοσίωσή του στην προπόνηση ήταν παροιμιώδης: ήθελε, σχεδόν απαιτούσε από τον εαυτό του να γίνει καλύτερος, σε κάθε αγώνα να εμφανίζεται βελτιωμένος στο άθλημα που τελικά επέλεξε.

Η πρώτη επαφή με το μπάσκετ ήταν στα 10 του χρόνια, αλλά η μόνιμη ενασχόληση ήρθε στο Λύκειο, με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του να κινούν το ενδιαφέρον μεγάλων Πανεπιστημίων όπως το Νορθ Καρολάινα και το Φλόριντα Στέιτ. Το 1975 προτίμησε να εισαχθεί στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, του οποίου η ομάδα μπάσκετ φημίζεται για τις διακρίσεις της.

Η κολλεγιακή του καριέρα

Την περίοδο 1978–79 αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ στο κολλεγιακό πρωτάθλημα του NCAA με 27,5 πόντους μ.ο. πίσω από τον δεύτερο (και μετέπειτα θρύλο του ΝΒΑ) Λάρι Μπερντ. Συνολικά στην τριετή κολεγιακή του καριέρα συμμετείχε σε 107 αγώνες και είχε μέσο όρο 15,4 πόντους, 2,4 ριμπάουντ και 3,8 ασίστ. Τον Απρίλιο του 1979, έπαιξε στο κολλεγιακό All-Star παιχνίδι στη Χαβάη και όλα έδειχναν ένα σπουδαίο μέλλον στο ΝΒΑ. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο Haggerty ως καλύτερος παίκτης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν συμμετείχε στο ντραφτ (θεσμοθετημένη διαδικασία επιλογής μελλοντικών επαγγελματιών από αθλητικά σωματεία στις ΗΠΑ) του NBA και επιλέχθηκε από την μεγαλύτερη τότε ομάδα της χώρας, του Μπόστον Σέλτικς, μόλις στον τρίτο γύρο της διαδικασίας και συνολικά στην 68η θέση.

Οι ατζέντηδές του ήταν ικανοί αλλά και πολυάσχολοι και φάνηκαν να είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στη διαχείριση της τραγουδίστριας Νταϊάνα Ρος. Το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό, με ένα τραυματισμό στον αστράγαλο και τον σκληρό ανταγωνισμό να έχουν ως αποτέλεσμα να κοπεί. Ο θρυλικός προπονητής και πρόεδρος των Σέλτικς Ρεντ Άουερμπαχ παραδέχτηκε μετά από χρόνια ότι η μη απόκτηση του Νίκου Γκάλη ήταν το μεγαλύτερο λάθος στη μεγάλη καριέρα του.

Η πρώτη γυναίκα σε ευρωπαϊκό Super Cup

2020: Η 36χρονη Γαλλίδα διαιτητής Στεφανί Φραπάρ, η οποία στις 14 Μαΐου 2019 είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που «σφύριξε» σε ευρωπαϊκό Super Cup, στην αναμέτρηση μεταξύ της Liverpool και της Chelsea στην Κωνσταντινούπολη, γίνεται η πρώτη γυναίκα που διευθύνει αγώνα Champions League Ανδρών, τον αγώνα Γιουβέντους-Ντιναμό Κιέβου (3-0) για την 5η αγωνιστική του Champions League. Στον αγώνα αυτό ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει μία φορά για τη Γιουβέντους και φτάνει τα 750 γκολ στην καριέρα του.

2008: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανακηρύσσεται “Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς” για το 2008 από το περιοδικό France Football. Είναι ο πρώτος Πορτογάλος, ο πρώτος παίκτης βρετανικής ομάδας μετά τον Μάικλ Όουεν το 2001 και ο τέταρτος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά τον Τζορτζ Μπεστ το 1968, τον Μπόμπι Τσάρλτον το 1966 και τον Ντένις Λο το 1964, που κερδίζει αυτή τη διάκριση.

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο βρετανός ποδοσφαιριστής και προπονητής Λες Σάνον. Το 1971 ήρθε στην Ελλάδα ως προπονητής του ΠΑΟΚ, με τον οποίο κατέκτησε 2 φορές το Κύπελλο Ελλάδος (1972 και 1974). Από τον Ιανουάριο του 1975 έπιασε δουλειά στον Ηρακλή, τον οποίο οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1976, ενώ εργάστηκε ακόμα στον Ολυμπιακό (1976-77), την Παναχαϊκή (1977-78), τον ΟΦΗ (1977-79 & 1982-84) και το Αιγάλεω (1985).

2002: Πρώτη έκδοση του περιοδικού “Ring Sports” με εξώφυλλο τον πρωταθλητή του kickboxing Μιχάλη Ζαμπίδη.

1972: Ξεκινάει στο Olympia Grand Hall του Λονδίνου το πρώτο Olympia Show Jumping Championships, το Χριστουγεννιάτικο τουρνουά ιππασίας δεξιοτεχνίας και υπερπήδησης εμποδίων, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Δεκεμβρίου.

1971: Ο Λάμπης Τσιριγωτάκης παίρνει συνέντευξη από τον Τζορτζ Μπεστ , που θα δημοσιευτεί την επόμενη ημέρα στην Αθλητική Ηχώ με τίτλο «νοιώθω έρωτα για τη μπάλλα» και παράλληλα σχολιάζει τον πρώην συμπαίκτη του στην Εθνική Βορείου Ιρλανδίας, Μπίλι Μπίνγκαμ, ο οποίος είναι προπονητής στην Εθνική Ελλάδας.

1959: Σε φιλικό αγώνα στη Λεωφόρο η Ελλάδα χάνει από τη Δανία με 3-1. Το γκολ της Εθνικής μας πέτυχε ο Λάμπης Σεραφείδης.

1950: Ο Νοτιοαφρικανός Βικ Ταουίλ κάνει ρεκόρ σε νοκ-ντάουν σε έναν αγώνα όταν ρίχνει κάτω τον Βρετανό Ντάνι Ο’Σάλιβαν 14 φορές σε 10 γύρους στον τελικό για την κατηγορία bantam στο Γιοχάνεσμπουργκ.

1934: Ο πέντε φορές ολυμπιονίκης της κολύμβησης Τζόνι Βαϊσμίλερ (τρία χρυσά το 1924, δύο το 1928 και 24 παγκόσμια ρεκόρ) πρωταγωνιστεί στην ταινία “Ταρζάν”. Το 1922 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε σε λιγότερο από ένα λεπτό τα 100 μ.

1907: Ιδρύεται η “Football Players’ & Trainers’ Union” που το 1958 θα μετονομαστεί σε Professional Footballers’ Association.

1905: Ο πρόεδρος της Αμερικής Θίοντορ Ρούζβελτ παρακολουθεί έναν αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου ανάμεσα στον Στρατό Ξηράς και το Ναυτικό (6-6) κατά τον οποίο τραυματίζονται έντεκα παίκτες και απειλεί να καταργήσει το σπορ αν δεν θεσπιστούν κανόνες για την σωματική ασφάλεια των αγωνιζομένων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News