Λος Αντζελες Λέικερς: Ενας τίτλος με οδηγό το… 2020

Οι «λιμνάνθρωποι» σήκωσαν το πρώτο τρόπαιο της σεζόν στο ΝΒΑ, εν προκειμένω το νεοσύστατο In-Season Tournament, με τον ΛεΜπρον Τζέιμς MVP, τον Αντονι Ντέιβις να κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια και όχι μόνο.

Ασυνήθιστη εποχή για να κριθεί ένας τίτλος στο ΝΒΑ. Ποιος Ιούνιος, που παραδοσιακά διεξάγονται οι τελικοί; Στέψη χειμωνιάτικα, τον Δεκέμβριο. Όπως στην τελευταία τους κατάκτηση πρωταθλήματος, το 2020, που είχε έρθει τον Οκτώβριο!

Η τοποθεσία, ουδέτερη. Τότε, η «φούσκα» της Ντίσνεϊλαντ έξω από το Ορλάντο, ελέω κορωνοϊού (που είχε κάνει άνω-κάτω και το πρόγραμμα ως προς τις ημερομηνίες). Τώρα, το Λας Βέγκας. Ελέω… In-Season Tournament. Οι Λέικερς νίκησαν στον τελικό τους Πέισερς με 123-109, καταβάλλοντας μια φορμαρισμένη ομάδα στοιχημένη πίσω από έναν παίκτη που κάνει εκπληκτικά πράγματα. Ο… Τζίμι Μπάτλερ των Χιτ προ τριετίας είναι ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον.

Οι ίδιοι οι «λιμνάνθρωποι» πήραν το τρόπαιο της νεοσύστατης διοργάνωσης έχοντας MVP τον ΛεΜπρον Τζέιμς και σε ανάλογα επίπεδα, υγιή (πάνω απ’ όλα) και να κυριαρχεί στις ρακέτες, τον Αντονι Ντέιβις. Ακριβώς όπως τότε, επίσης.

Ολοι μα όλοι οι συμπαίκτες τους στον σύλλογο του Λος Αντζελες έχουν αλλάξει πλέον. Μιλάμε για τόσο μακρινή εποχή στους ΝΒΑ finals του 2020, που εκεί είχαν βρεθεί αντιμέτωποι -έστω στα χαρτιά- δύο σημερινοί παίκτες του Παναθηναϊκού! Ο Κώστας Αντετοκούνμπο (που δεν έπαιζε βέβαια) και ο Κέντρικ Ναν.

Εν έτει 2023, η μπίλια στη… ρουλέτα του Λας Βέγκας έκατσε στο κίτρινο, επειδή ο μεν Ντέιβις έβαλε 41 πόντους σε ισάριθμα λεπτά στο παιχνίδι του τίτλου, κατεβάζοντας και 20 ριμπάουντ, μοιράζοντας 5 ασίστ και ρίχνοντας 4 τάπες (!), ο δε Τζέιμς κατέγραψε στο ρελαντί 24-11-4 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, κάνοντας και 2 κλεψίματα.

Εγραψε ιστορία ο Ντέιβις, αγέραστος ο ΛεΜπρον

Πολυτιμότερος βέβαια του Κυπέλλου ΝΒΑ (διότι περί τέτοιου πρόκειται) ο «Βασιλιάς» ψηφίστηκε επειδή στην αήττητη πορεία των Λέικερς σε αυτό είχε μέσους όρους 26,4 πόντων, 8 ριμπάουντ και 7 ασίστ, σουτάροντας με 56,8% εντός παιδιάς και με το φανταστικό 60,6%  στα τρίποντα. Σε λίγες μέρες γίνεται 39 ετών ο Τζέιμς, έτσι;

Σε αυτό το 7-0 του καλιφορνέζικου συλλόγου στο In-Season Tournament κατέγραψε εντυπωσιακές εμφανίσεις και ο Nτέιβις, του μακράν κορυφαίου ομαδικού +/- με +119. Στον τελικό… το παράκανε όμως. Αν το συγκεκριμένο ματς μετρούσε και για τη ρέγκιουλαρ σίζον (όπως συνέβαινε με τα προηγούμενα του Κυπέλλου – μονάχα ο τελικός δεν έχει… διπλή σημασία), τόσο οι 41 πόντοι του όσο και τα 20 ριμπάουντ του θα ήταν season highs.

O AD έγινε μάλιστα μόλις ο τρίτος Λέικερ όλων των εποχών με 40-20-5 (με ασίστ δηλαδή) σε ένα παιχνίδι, μετά τους Ελτζιν Μπέλορ και Γουίλτ Τσάμπερλεϊν. Η μπάλα ακουμπούσε ξανά και ξανά στον «μονόφρυδο» κάτω από το καλάθι, κάπως έτσι ήρθε η νίκη παρά τα μόλις 2/13 τρίποντα.

H ομάδα του Ντάρβιν Χαμ πήρε 21 περισσότερα ριμπάουντ από εκείνη του Ρικ Καρλάιλ, ο Οστιν Ριβς έφερε από τον πάγκο 28 πόντους (θέτοντας τον τόνο με τους 22 σε 12’ πριν την ανάπαυλα!), ο επίσης περιφερειακός πασπαρτού Καμ Ρέντις έκανε τρομερή αμυντική δουλειά περιορίζοντας τον Χαλιμπέρτον και η δουλειά έγινε.

Ηταν και το supporting cast σε τρελά κέφια κοινώς, όπως το 2020. Με 17+1 τίτλους οι Λέικερς ξεπέρασαν, έστω ατύπως, τους Σέλτικς των επίσης 17 πρωταθλημάτων, οι παίκτες τους τσέπωσαν άλλα 500 χιλιάρικα δολάρια έκαστος για την κατάκτηση του Κυπέλλου, ο ΛεΜπρον έκανε το κομμάτι του στο μέρος (Λας Βέγκας) όπου θέλει μελλοντικά να αγοράσει και να «εγκαταστήσει» στο ΝΒΑ ομάδα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News