ΠΑΟΚ: Το buzzer beater του Πρέλεβιτς ύστερα από ένα ιστορικό τάιμ άουτ

Το ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ 96-99 της 21ης Δεκεμβρίου 1991 μνημονεύεται ακόμα όχι μόνο για το απίθανο buzzer beater του Μπάνε Πρέλεβιτς. Αλλά και για το πώς ο Νίκος Μπουντούρης έκανε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να αλλάξει τακτική στο τάιμ άουτ που είχε προηγηθεί.

Είναι 21 Δεκεμβρίου 1991. Απομένουν τριάμισι δευτερόλεπτα για να λήξει το έξτρα πεντάλεπτο του μεγάλου ντέρμπι του μπάσκετ. Ο τυπικά γηπεδούχος Άρης έχει μόλις ισοφαρίσει τον ΠΑΟΚ με δίποντο του Παναγιώτη Γιαννάκη (96-96) και η δεύτερη παράταση είναι προ των πυλών.

Ο ΠΑΟΚ έχει την κατοχή της μπάλας στον ελάχιστο χρόνο που απομένει. Και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς καλεί τάιμ άουτ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να οργανώσει επίθεση. Το μικρόφωνο του Mega, το οποίο κάλυπτε τότε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος της Α1, τρυπώνει ανάμεσα στον Γιουγκοσλάβο τεχνικό και τους παίκτες του «Δικεφάλου» και καταγράφει τα πάντα.

Ο Ίβκοβιτς θεωρεί ότι ο Νίκος Μπουντούρης πρέπει να ψάξει τον Κεν Μπάρλοου στην αντίπαλη ρακέτα με μακρινή πάσα από την επαναφορά. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ζητά να σουτάρει εκείνος, όμως ο Ντούντα δεν αλλάζει γνώμη. Τότε, όμως, παρεμβαίνει ο Μπουντούρης και εκφράζει τον δισταγμό του προς τον πολύπειρο προπονητή. Η μακρινή πάσα, λέει, μπορεί να κοπεί από τους παίκτες του Άρη και να κοστίσει την απώλεια του ματς.

Παραδόξως (;) ο Ίβκοβιτς δεν αποπαίρνει τον 20χρονο άσο απ’ τον Βόλο. Αλλάζει γνώμη σε κλάσματα δευτερολέπτου και δίνει την εντολή στον Τζον Κόρφα να κατεβάσει την μπάλα με ντρίμπλα κι ύστερα είτε να σουτάρει είτε να αναζητήσει τον Πρέλεβιτς. Γνώριζε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο το ντέρμπι θα οδηγούνταν στη χειρότερη περίπτωση σε δεύτερη παράταση.

Τελικά συμβαίνει το απίστευτο: Ο Μπουντούρης δεν δίνει την μπάλα στον Κόρφα αλλά στον Πρέλεβιτς. Εκείνος ντριμπλάρει ανορθόδοξα (ίσως κάνοντας και βήματα) υπό την πίεση του Λευτέρη Σούμποτιτς και μόλις περνάει τη γραμμή της σέντρας, σουτάρει όπως-όπως.

Η μπάλα όμως παίρνει μεγάλη καμπύλη, χτυπάει στο ταμπλό και, προς έκπληξη όλων, καταλήγει στο καλάθι! Ο ΠΑΟΚ κερδίζει το ντέρμπι με 99-96!

Η ρεβάνς για την… αυτοκτονία

Με τη νίκη αυτή ο ΠΑΟΚ ξόρκισε τους δαίμονές του που τον κυνηγούσαν την προηγούμενη σεζόν. Τότε που είχε ισοφαρίσει τη σειρά των αγώνων με τον Άρη σε 2-2, κερδίζοντας εμφατικά τα δύο πρώτα ματς των πλέι οφ, αλλά έχασε τον τίτλο αφού «αυτοκτόνησε» στα δύο επόμενα.

Ο Άρης έκανε το 3-2 με απίθανο τρίποντο του Γιαννάκη στην εκπνοή του πέμπτου αγώνα (86-85). Και στο έκτο πέτυχε την τέταρτη και καθοριστική νίκη με 81-80, με καλάθι και φάουλ του Μπραντ Σέλερς τέσσερα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη! Το τελευταίο ματς ήταν εκείνο που αμαυρώθηκε από τα… μπουνίδια του Νίκου Γκάλη με τον Μπάνε Πρέλεβιτς, λίγες στιγμές μετά το δραματικό φινάλε.

Οι πληγές που είχαν προκαλέσει εκείνες οι ήττες φάνηκαν και στο ντέρμπι της 21ης Δεκεμβρίου 1991. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε μέχρι και με 16 πόντους στο ξεκίνημα (32-16) και με 15 λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (45-30). Αλλά και στο δεύτερο μέρος ήλεγχε απόλυτα το ματς. Μέχρι και ενάμισι λεπτό πριν τη λήξη, είχε προβάδισμα στο +10 (81-71)!

Ο Άρης κρατήθηκε στο ματς χάρη στο ψυχωμένο παιχνίδι του Γιαννάκη, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει έπειτα από αποχή πολλών εβδομάδων για οικονομικούς λόγους. Η σχετική άνοδος του Νίκου Γκάλη στα τελευταία λεπτά (είχε πετύχει μόλις τρεις πόντους στο πρώτο μέρος), δύο τρίποντα του Ντίνου Αγγελίδη, αλλά και οι κλασικές… λιποθυμίες των παικτών του ΠΑΟΚ όταν η μπάλα «έκαιγε», έφεραν το 85-85 με καλάθι του Σούμποτιτς οκτώ δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Ο Πρέλεβιτς πήρε την τελευταία επίθεση και στην κανονική διάρκεια, αλλά αστόχησε σε λέι απ χωρίς ισορροπία και από πλάγια θέση. Ήταν, όμως, γραφτό να μη μείνει στο χρονικό του ματς ως μοιραίος. Αλλά να πάρει ρεβάνς στην παράταση και… για τις μπουνιές του προηγούμενου πρωταθλήματος, με το απίθανο buzzer beater που έγραψε το 99-96.

Με τη νίκη αυτή ο ΠΑΟΚ απέκτησε «αέρα» δύο βαθμών από τον Αρη στη βαθμολογία κι έβαζε τις βάσεις για να τον ρίξει από τον θρόνο, ύστερα από επτά συναπτά χρόνια. Κάτι που θα κατάφερνε μερικούς μήνες αργότερα, χωρίς να νικήσει τον «αιώνιο» αντίπαλό του στα πλέι οφ!

Ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη και του Ζάρκο Πάσπαλι άφησε εκτός τελικού τους «κίτρινους», εκεί όμως έγινε εύκολη λεία για τον… πεινασμένο ΠΑΟΚ του Ίβκοβιτς.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 21 Δεκεμβρίου

1996: Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, Μάριο Κέμπες, υπογράφει διετές συμβόλαιο ως προπονητής με την αλβανική Λούσνια, ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Γίνεται έτσι ο πρώτος ξένος προπονητής στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1995: Ο Τζάκι Τσάρλτον αποχωρεί από τον πάγκο της Εθνικής Ιρλανδίας ύστερα από δέκα χρόνια και 93 αγώνες. Επί των ημερών του, η Ιρλανδία προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro (1988) και Παγκοσμίου Κυπέλλου (1990, 1994).

1994: Η Αναγέννηση Καρδίτσας του ανερχόμενου προπονητή, Γιώργου Παράσχου, νικά με 1-0 τον Ολυμπιακό στο γήπεδό της, στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο αγώνας διεξάγεται σε κάκιστο αγωνιστικό χώρο λόγω βροχόπτωσης και το γκολ των Θεσσαλών πετυχαίνει ο Σέρβος, Μίλος Άνισιτς, στο 9ο λεπτό. Ο Ολυμπιακός θα νικήσει με 2-0 στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη και θα πάρει έστω και με άγχος την πρόκριση.

1991: Εορτάζονται τα 100 χρόνια του μπάσκετ από το Κολλέγιο του Σπρίνγκφιλντ, όπου ο Τζέιμς Νέισμιθ είχε εμπνευστεί τους κανονισμούς του αθλήματος. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η FIBA είχε γιορτάσει τα 100 χρόνια στην Ελλάδα με το διεθνές τουρνουά «Ιωβηλαίο του Μπάσκετ».

1984: Η Τζορτζιάν Γουέλς γίνεται η πρώτη γυναίκα που καρφώνει στον αγώνα Βιρτζίνια-Τσάρλεστον 110-82.

1983: Η Ισπανία προκρίνεται στην τελική φάση του Euro ’84 χάρη στη νίκη της με 12-1 επί της Μάλτας στην τελευταία αγωνιστική. Οι Ισπανοί χρειάζονταν νίκη με έντεκα γκολ διαφορά για να προκριθούν εις βάρος της Ολλανδίας και την πέτυχαν, σκοράροντας εννέα φορές στο δεύτερο ημίχρονο (το πρώτο είχε λήξει με 3-1)! Οι φήμες που ακολούθησαν το παιχνίδι ήταν πολλές. Ακούστηκε ότι οι Ισπανοί δωροδόκησαν τους Μαλτέζους μέχρι κι ότι έριξαν κάτι στα νερά τους στην ανάπαυλα. Ως συνήθως, όμως, τίποτα δεν αποδείχθηκε.

1981: Οι Σινσινάτι Μπίαρκατς νικούν τους Μπράντλι Μπρέιβς με 75-73 στην έβδομη παράταση, για το Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ των ΗΠΑ (NCAA). Πρόκειται για ρεκόρ διάρκειας αγώνα στο NCAA (75 λεπτά), μια και στο παρελθόν υπήρχαν δύο αγώνες που είχαν κριθεί έπειτα από έξι παρατάσεις (Νιαγκάρα-Σιένα 88-81 το 1953 και Μινεσότα-Πέρντιου 59-56 το 1955). Την όγδοη παράταση στο ματς του 1981 απέτρεψε ο Νταγκ Σλέμερ του Σινσινάτι, ευστοχώντας σε δίποντο ένα δευτερόλεπτο πριν τη λήξη.

1975: Ο 19χρονος Μπιορν Μποργκ νικά τον Τσεχοσλοβάκο Γιαν Κόντες με 6-4, 6-2, 6-2 και χαρίζει στη Σουηδία το πρώτο της Davis Cup.

1972: Η Αμερικανίδα τενίστρια Κρις Έβερτ γίνεται επαγγελματίας ανήμερα των 18ων γενεθλίων της. Στην πλούσια καριέρα της θα κατακτήσει 157 τίτλους, εκ των οποίων οι 18 σε τουρνουά γκραν σλαμ: έξι στο Αμερικάνικο Όπεν, επτά στο Ρολάν Γκαρός, τρεις στο Γουίμπλεντον και δύο στο Αυστραλιανό Όπεν. Είναι η αθλήτρια με το καλύτερο ποσοστό επιτυχίας απ’ όσες έχουν ξεπεράσει τις χίλιες νίκες στο μονό (90%, με 1.309 νίκες και μόλις 146 ήττες). Θα αποσυρθεί το 1994 μετά την ήττα της από τη Ζίνα Γκάρισον στα προημιτελικά του Αμερικάνικου Όπεν. Το 1995 θα γίνει η τέταρτη τενίστρια που θα εκλεγεί ομόφωνα στο International Tennis Hall of Fame.

Το πήρε μόνος του ο Γιούτσος

1969: Ο Νίκος Γιούτσος πετυχαίνει τέσσερα γκολ (20′, 26′, 57′, 73′) και ανατρέπει μόνος του το ματς του Ολυμπιακού με την Παναχαϊκή στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» (4-2). Οι Πατρινοί είχαν προηγηθεί 2-0 με τέρματα του Κώστα Δαβουρλή (3′) και του Θέμη Ρήγα (16′).

1913: Ο 42χρονος Άρθουρ Γουίν εκδίδει το πρώτο σταυρόλεξο. Ο Βρετανός εφευρέτης μετανάστευσε στην Αμερική στην ηλικία των 19 ετών. Αρχικά δούλεψε στην εφημερίδα «Pittsburgh Press» και κατόπιν στη «New York World», όπου εισήγαγε το σταυρόλεξο σε σχήμα ρόμβου για την κυριακάτικη έκδοση. Παρότι στην αρχή δεν υπήρχαν αναφορές στον αθλητισμό, τα επόμενα χρόνια οι ερωτήσεις που αφορούν τα σπορ θα γίνουν πολύ δημοφιλείς.

1904: Ιδρύεται στο εστιατόριο «Ledoyen» του Παρισιού η Παγκόσμια Ομοσπονδία των Σωματείων των Μοτοσικλετιστών με την επωνυμία «Federation Internationale des Clubs Motocyclistes». Τρεις μήνες νωρίτερα, στις 15 Σεπτεμβρίου 1904, έχει οργανώσει ένα διεθνές Κύπελλο στο Ντουρντάν με τη συμμετοχή μοτοσικλετιστών από Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία. Στη συνέχεια η κίνηση αυτή θα ατονήσει, ώσπου οκτώ χρόνια αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου 1912, θα επανιδρυθεί η ομοσπονδία από δέκα ιδρυτικά κράτη-μέλη.

1891: Ο Καναδός γυμναστής του Κολεγίου του Σπρίνγκφιλντ, Τζέιμς Νέισμιθ, ολοκληρώνει τη σύνταξη των κανονισμών ενός νέου παιχνιδιού που είχε επινοήσει για την εξάσκηση των φοιτητών του κατά τους χειμερινούς μήνες. Λίγο αργότερα, ζητά από 18 φοιτητές του να παίξουν το νέο παιχνίδι με μία δερμάτινη μπάλα ποδοσφαίρου, την οποία κάθε ομάδα πρέπει να στείλει στον αντίπαλο στόχο, ένα υπερυψωμένο καλάθι μαναβικής. Το μπάσκετ έχει μόλις «γεννηθεί», όμως ο πρώτος αγώνας που θα καταγραφεί επίσημα θα διεξαχθεί στις 11 Μαρτίου 1892.

1877: Κυκλοφορεί στη Βοστώνη το πρώτο τεύχος του περιοδικού «American Bicycling Journal».

1849: Στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ιδρύεται ο πρώτος σύλλογος πατινάζ στον πάγο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News