Άρης: Όταν διέλυσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης με σούπερ Γκάλη και Σούμποτιτς

Με… πρώτο βιολί τον Νίκο Γκάλη και άξιο συμπαραστάτη τον Λευτέρη Σουμποτιτς, ο Άρης συνέτριψε στις 21 Ιανουαρίου 1988 την Τρέισερ Μιλάνου με 120-95 και έδειχνε έτοιμος να τη διαδεχθεί στον ευρωπαϊκό θρόνο.

Όσοι φίλοι του μπάσκετ βρέθηκαν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στις 21 Ιανουαρίου 1988, αποκλείεται να έχουν ξεχάσει αυτό που έζησαν. Ο Άρης έδωσε ένα ανεπανάληπτο σόου και συνέτριψε με 120-95 την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τρέισερ Μιλάνου!

Πρόκειται μάλλον για την κορυφαία απ’ όλες τις σπουδαίες Πέμπτες που είχε χαρίσει στους οπαδούς του και όλους τους Έλληνες φιλάθλους ο «Αυτοκράτορας» του ελληνικού μπάσκετ, καθοδηγούμενος από τον αείμνηστο Γιάννη Ιωαννίδη. Μάλλον τότε έπιασε το peak της απόδοσής του και ο μεγάλος σταρ του Άρη, ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος «φόρτωσε» το καλάθι της ιταλικής ομάδας με 50 πόντους!

Μάλιστα, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ο δημοσιογράφος της Gazzetta Dellosport, Ενρίκο Καμπάνα, απένειμε το έπαθλο του κορυφαίου μπασκετμπολίστα της Ευρώπης για το 1987 στον «Γκάνγκστερ», τον οποίο είχαν σηκώσει στα χέρια οι οπαδοί που είχαν εισβάλει στο παρκέ (κατά το συνήθειο και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας της εποχής)!

Όλοι οι παίκτες των «κιτρίνων», όμως, είχαν βρεθεί σε μεγάλη μέρα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης υπηρέτησε για άλλη μια φορά πιστά το σύνολο, μοιράζοντας ασίστ στον Γκάλη και δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό στην άμυνα. Πέτυχε ωστόσο και 16 πόντους με τρία τρίποντα. Πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά του Καναδού σέντερ, Γκρεγκ Γουίλτζερ, ο οποίος τα έβγαλε πέρα απέναντι στους πολύπειρους Μπομπ Μάκαντου και Ντίνο Μενεγκίν και σημείωσε 15 πόντους, μαζεύοντας και μπόλικα ριμπάουντ.

Τελευταία αφήσαμε την αναφορά στον Λευτέρη Σούμποτιτς, ο οποίος θα ήταν ο MVP της αναμέτρησης αν δεν υπήρχε ο Γκάλης. Με 37 πόντους και εκπληκτικό ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (7/8), ο Σλοβένος φόργουορντ έκανε ένα από τα πιο παραγωγικά παιχνίδια της πολυετούς καριέρας του στον Άρη.

Ρεβάνς για την προηγούμενη σεζόν

Η συγκινητική συνεισφορά του Νίκου Φιλίππου (κι ας μην πέτυχε πόντο) και των αναπληρωματικών Βασίλη Λυπηρίδη και Γιώργου Δοξάκη, συμπλήρωσε το παζλ εκείνης της μαγικής βραδιάς. Ο Άρης έβαζε πλώρη για την πρόκριση στο πρώτο σύγχρονο Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ενώ είχε καταφέρει να πάρει ρεβάνς από την Τρέισερ (η οποία δεν είναι άλλη από τη σημερινή Αρμάνι Μιλάνο) για τον αποκλεισμό του από το Final-6 της προηγούμενης σεζόν.

Οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες σε διπλά παιχνίδια που θα έκριναν την πρόκριση στον τελικό όμιλο, όπου οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας θα κέρδιζαν το εισιτήριο για τον τελικό. Ο Άρης κατέβαινε ως αουτσάιντερ, όμως στο πρώτο ματς στο Αλεξάνδρειο, στις 30 Οκτωβρίου 1986, ο Γκάλης έκανε πάλι… τα τρελά του. Και με 44 πόντους οδήγησε την ομάδα του σε θρίαμβο με διαφορά μεγαλύτερη από εκείνη του Γενάρη του 1988 (98-67)!

Στη ρεβάνς του «Πάλα Τρουσάρντι», όμως, ο Άρης λύγισε από την καυτή ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι 9.000 Μιλανέζοι οπαδοί. Από νωρίς οι παίκτες του Ιωαννίδη κατάλαβαν ότι το θεωρητικά ασφαλές +31 της Θεσσαλονίκης βρισκόταν σε κίνδυνο. Και πράγματι, η Τρέισερ φόρτσαρε στο δεύτερο μέρος και έφτασε στο +34 (83-49) με βολές του Ρομπέρτο Πρεμιέρ, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Την περίοδο 1987-88 το σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών είχε αλλάξει. Ο Άρης βρισκόταν στον προημιτελικό όμιλο των οκτώ ομάδων, ήταν φαβορί για την πρόκριση στο Final-4 και με το 120-95 επί της κατόχου του τίτλου πολλοί – εντός κι εκτός Ελλάδας – τον έχριζαν φαβορί για το τρόπαιο.

Η ήττα με 97-82 στον αγώνα του δεύτερου γύρου στο Μιλάνο χαμήλωσε κάπως τις προσδοκίες – αν και οι «κίτρινοι» είχαν κατέβει χωρίς τον τραυματία Γιαννάκη. Η Τρέισερ, ωστόσο, έμελλε να βρεθεί στον δρόμο του Άρη και στον ημιτελικό του Final-4 της Γάνδης. Εκεί, μίλησε η πείρα του ΜακΑντου, ο οποίος με 39 πόντους οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 87-82 και στον τελικό όπου θα νικούσε και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το όνειρο της κατάκτησης της κορυφής της Ευρώπης δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα για τη δημοφιλέστερη ομάδα που γνώρισε ο ελληνικός αθλητισμός. Έμειναν, ωστόσο, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα που προκάλεσαν εμφανίσεις σαν εκείνη της 21ης Ιανουαρίου 1988, για να αντισταθμίζουν την πικρία για τους χαμένους τίτλους.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 21 Ιανουαρίου

2010: Σε ηλικία 31 ετών και 151 ημερών, ο Κόμπι Μπράιαντ γίνεται ο νεότερος παίκτης που φτάνει τους 25.000 πόντους στο ΝΒΑ, στην ήττα των Λος Άντζελες Λέικερς από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς με 93-87. Ο Μπράιαντ παίρνει το ρεκόρ από τον Γουίλτ Τσάμπερλεν, ο οποίος είχε πιάσει το ορόσημο σε ηλικία 31 ετών και 186 ημερών.

2009: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 61 ετών ο παλαίμαχος ομογενής ποδοσφαιριστής, Δημήτρης Περσίδης. Ήταν επτά φορές διεθνής με την Αυστρία, μια και γεννήθηκε στη Βιέννη από Έλληνες γονείς (ο πατέρας του είχε παίξει ποδόσφαιρο στην Προοδευτική προπολεμικά), ενώ πέρασε και από τον Ολυμπιακό την τετραετία 1971-75, στη «χρυσή» ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Νίκος Γουλανδρής.

1994: Οι Ντάλας Μάβερικς γνωρίζουν τη 19η διαδοχική εντός έδρας ήττα τους (91-87 από τους Σιάτλ Σουπερσόνικς) και δημιουργούν νέο αρνητικό ρεκόρ στο ΝΒΑ που αντέχει μέχρι τις μέρες μας.

1990: Ο Τζον ΜάκΕνρο αποβάλλεται από τον αγώνα του 4ου γύρου του Αυστραλιανού Όπεν κόντρα στον Σουηδό Μίκαελ Πέρνφορς για τις ύβρεις του προς τον διαιτητή. Νωρίτερα, ο Αμερικανός τενίστας είχε δεχθεί δύο παρατηρήσεις, επειδή είχε αγριοκοιτάξει μία επόπτρια γραμμής και επειδή κοπανούσε συνεχώς τη ρακέτα του στο έδαφος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αυστραλιανού γκραν σλαμ που κάποιος παίκτης αποβάλλεται για ανάρμοστη συμπεριφορά.

1989: Εγκαινιάζεται το πολυτελές ξενοδοχείο 35 δωματίων, στον χώρο του αθλητικού κέντρου του Παναθηναϊκού στην Παιανία.

1978: Ο Παναμέζος μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν νικά με τεχνικό νοκ άουτ στον 12ο γύρο τον Πορτορικανό Εστέμπαν Ντε Χεσούς και υπερασπίζεται για 12η φορά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή ελαφρών βαρών της WBA. Παράλληλα, παίρνει και τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή της WBC που κατείχε ο Ντε Χεσούς.

1966: Οι ελλανοδίκες του Ράλι του Μόντε Κάρλο ακυρώνουν δέκα βρετανικά αυτοκίνητα, ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτά των οδηγών που κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις, διότι είχαν παραβιάσει έναν περίπλοκο κανονισμό σχετικό με τους προβολείς. Οι Τίμο Μάκινεν, Ρότζερ Κλαρκ, Ράουνο Άλτονεν, Πάντι Χόπκερκ, αλλά και η νικήτρια του γυναικείου αγώνα (και 6η στη γενική), Ρόζμαρι Σμιθ, χάνουν τα έπαθλά τους και νικητής ανακηρύσσεται ο 5ος, Πάουλι Τοϊβόνεν με Σιτροέν.

1954: Διεξάγεται το 4ο All Star Game του ΝΒΑ, το οποίο είναι και το πρώτο που οδηγείται στην παράταση. Η κανονική διάρκεια λήγει ισόπαλη 84-84 και τελικά η Ανατολή επικρατεί με 98-93, με πρωταγωνιστή τον Μπομπ Κούζι, ο οποίος πετυχαίνει 10 πόντους στον έξτρα χρόνο. Ο Κούζι, ένας από τους πρώτους βιρτουόζους γκαρντ του αμερικάνικου μπάσκετ, αναδεικνύεται και MVP της αναμέτρησης.

1922: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γάλλος δημοσιογράφος Πιερ Ζιφάρ, ο οποίος ήταν εμπνευστής σπουδαίων αθλητικών αγώνων όπως ο Μαραθώνιος του Παρισιού (πρώτη διοργάνωση το 1896) και ο ποδηλατικός γύρος Παρίσι-Μπρεστ-Παρίσι.

1911: Ξεκινά το 1ο Ράλι του Μόντε Κάρλο, ύστερα από έμπνευση του πρίγκιπα Αλβέρτου Α’, που αναζητούσε τρόπους για να διαφημίσει την περιοχή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News