Μαρκ Λάντσμπεργκερ: Ο βετεράνος σέντερ που έκανε ρεκόρ στα ριμπάουντ

Στις 29 Ιανουαρίου 1989 σημειώθηκε το ρεκόρ συγκομιδής ριμπάουντ σε έναν αγώνα της κορυφαίας εθνικής κατηγορίας μπάσκετ, με… δράστη τον Αμερικανό άσο του Πανιωνίου, Μαρκ Λάντσμπεργκερ.

Είναι ένα από εκείνα τα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθούν, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Στις 29 Ιανουαρίου 1989, ο Μαρκ Λάντσμπεργκερ του Πανιωνίου μάζεψε 31 ριμπάουντ στον εκτός έδρας αγώνα της ομάδας του με τον Ολυμπιακό, σημειώνοντας ρεκόρ στην Α1 (νυν Basket League) που δεν έχει απειληθεί εδώ και 35 χρόνια!

Ο Αμερικανός σέντερ (τον οποίο βλέπετε στη φωτογραφία αρχείου να μαρκάρεται από τον Παναγιώτη Αριδά της ΑΕΚ) είχε ξεχωρίσει ήδη για την ικανότητά του στο να φτάνει πρώτος στην μπάλα έπειτα από ένα άστοχο σουτ, παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά βαρύς και όχι ιδιαίτερα ψηλός (2.03 μ.). Εκείνη τη μέρα στο ΣΕΦ, όμως, το τερμάτισε, μια και μάζεψε 21 αμυντικά και 10 επιθετικά ριμπάουντ. Μόλις ένα λιγότερο από τα 32 που συγκέντρωσαν όλοι μαζί οι παίκτες του Ολυμπιακού!

Ο Πανιώνιος νίκησε με 82-67, αποτέλεσμα που δεν συνιστούσε έκπληξη εκείνη την εποχή. Ο Φάνης Χριστοδούλου ήταν στα ντουζένια του, ενώ η παρουσία του Τάκη Κορωναίου στο ρόστερ από το 1986 είχε προσδώσει άλλη δυναμική στους «κυανέρυθρους», που ήδη είχαν καταταγεί 2οι στο πρωτάθλημα της περιόδου 1986-87. Με προπονητή τον Βλάντο Τζούροβιτς, πλέον, στόχευαν ακόμα ψηλότερα.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός βίωνε περίοδο παρακμής από τα μέσα εκείνης της δεκαετίας.  Το γεγονός ότι απ’ το συγκεκριμένο ματς απουσίαζε ο ταλαντούχος (όσο και ιδιόρρυθμος) Αμερικανός, Κάρι Σκάρι, έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Και η αστοχία των υπόλοιπων παικτών του Στιβ Γιατζόγλου βοήθησε τον Λάντσμπεργκερ να φτάσει σ’ αυτό το ασύλληπτο ρεκόρ.

Ποιος ήταν

Ο Λάντσμπεργκερ ήταν ένας από τους πολλούς εκλεκτούς άσους από τις ΗΠΑ που μας έκαναν την τιμή να έρθουν στα μέρη μας, την πρώτη χρονιά που επιτράπηκαν οι ξένοι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τότε δεν γνωρίζαμε πολλά για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ούτε ήταν εύκολο να μάθουμε στοιχεία για κάθε παίκτη με το πάτημα ενός κουμπιού.

Έτσι, ένας «ρολίστας» σαν κι αυτόν ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό κι ας είχε στην κατοχή του δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή! Το είχε καταφέρει το 1980 και το 1982, ως μέλος της ομάδας των Λος Άντζελες Λέικερς που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, έστω και με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με μεγαθήρια του αθλήματος όπως ο Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Μπομπ Μάκαντου , αλλά και ο «δικός μας», Κερτ Ράμπις (ήταν παρών μόνο στον τίτλο του 1982, αφού την προηγούμενη χρονιά είχε παίξει στην ΑΕΚ ως Κυριάκος Ραμπίδης).

Μάλιστα, στον τέταρτο τελικό του πρωταθλήματος του 1980 με τους Σίξερς, ο Λάντσμπεργκερ συμμετείχε σε μία από τις πιο εμβληματικές φάσεις στην ιστορία του ΝΒΑ. Ήταν επιφορτισμένος με το μαρκάρισμα του μεγάλου Τζούλιους Έρβινγκ και δεν κατάφερε (όπως κι ο Τζαμπάρ που πήγε να τον βοηθήσει) να αποτρέψει τον… χορό του στον αέρα, που κατέληξε σε ένα από τα πιο θεαματικά λέι απ όλων των εποχών.

Όταν ήρθε στον Πανιώνιο, ο ξανθομάλλης σέντερ ήταν ήδη 33 ετών (γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1955) και προερχόταν από την ιταλική Φορλί. Το παρουσιαστικό του δεν έπειθε, τα επιτεύγματα του στο ΝΒΑ δεν είχαν προβληθεί από τον Τύπο της εποχής – ίσως και να μην προκαλούσαν αίσθηση. Και οι μέτριες έως κακές εμφανίσεις του στα πρώτα παιχνίδια της Α1 είχαν προκαλέσει μουρμούρες στις τάξεις των «κυανέρυθρων»!

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Λάντσμπεργκερ έδειξε την κλάση του στο σκοράρισμα (είχε καλά ποσοστά και στα τρίποντα), αλλά κυρίως στα ριμπάουντ. Παρότι δεν ήταν μεγαλόσωμος ούτε ιδιαίτερα αλτικός, διέθετε την εξυπνάδα να διαβάζει τις φάσεις και να τοποθετείται σωστά στη ρακέτα ώστε να μαζεύει τα… σκουπίδια των αντιπάλων. Ο εντυπωσιακός μέσος όρος των 17,9 ριμπάουντ τη μοναδική σεζόν που έπαιξε με τον Πανιώνιο στην Α1, τα λέει όλα για το πόσο καλός ήταν.

Το καλοκαίρι του 1989 ο Λάντσμπεργκερ μεταγράφηκε στην ιταλική Μοντεκατίνι, με τη φανέλα της οποίας σημείωσε ρεκόρ συλλογής ριμπάουντ και στο ιταλικό πρωτάθλημα (34, σε ένα ματς με τη Σάσαρι, τον Νοέμβριο του 1990)! Επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1993 και δεν ασχολήθηκε με το μπάσκετ από άλλο πόστο.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Ιανουαρίου

2012: Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατακτά την 1η θέση στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, για το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο Σάντος της Βραζιλίας.

1994: Η Αυστριακή πρωταθλήτρια του αλπικού σκι, Ούλρικε Μάιερ, χάνει τη ζωή της σε ατύχημα σε χιονοδρομική πίστα της Γερμανίας, όπου προετοιμαζόταν για τη συμμετοχή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ. Ήταν μόλις 26 ετών και είχε κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στο υπεργιγαντιαίο σλάλομ (Super G), στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 1989 και του 1991.

1988: Ανακοινώνεται ότι ο Βούλγαρος μεσοεπιθετικός της ΑΕΛ, Γκεόργκι Τσίγκοφ, έχει βρεθεί ντοπαρισμένος με την ουσία κωδεΐνη στον αγώνα της 27ης Δεκεμβρίου 1987 με τον Παναθηναϊκό στο Αλκαζάρ (2-1). Βάσει των κανονισμών, η ομάδα της Λάρισας πρέπει να μηδενιστεί στο εν λόγω παιχνίδι και να της αφαιρεθεί ένας επιπλέον βαθμός, με συνέπεια να πέσει από την κορυφή της βαθμολογίας. Οι «βυσσινί» ασκούν έφεση και οι οπαδοί τους θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις, με τις οποίες θα πετύχουν την αλλαγή του κανονισμού και τη μη τιμωρία της ομάδας τους.

1983: Ο Αλκέτας Παναγούλιας απαντά καταφατικά στην πρόταση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ και αναλαμβάνει την εθνική της ομάδα, αποχωρώντας από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού.

1978: Η ΑΕΚ νικά με 2-0 τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια και ξεφεύγει με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Και τα δύο γκολ πετυχαίνει ο Θωμάς Μαύρος στο 14′ και το 53′, ενώ στο 64′ χάνει πέναλτι, που αποκρούει ο Λευτέρης Πουπάκης, και μαζί την ευκαιρία για ένα ιστορικό χατ-τρικ.

1886: Ο Καρλ Μπεντς καταθέτει αίτηση για να του αναγνωριστεί η πατέντα του πρώτου οχήματος με μηχανικό κινητήρα. Το περίφημο “motorwagen” του Μπεντς θεωρείται σήμερα το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία.

1870: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αλήθεια» ότι το 1869 ήταν το έτος εισαγωγής στην Ελλάδα «του περίεργου τούτου και δύσκολου άμα είδους παιδιάς της ταχυδρομίας». Πρόκειται για την ποδηλασία, «εισαγωγείς» της στην Ελλάδα θεωρούνται ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α’ και ο δήμαρχος Πειραιά, Παύλος Δαμαλάς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News