Άρης: Το ηρωικό Κύπελλο των απλήρωτων παικτών και του υπηρεσιακού Μαγκώτσιου

Την 1η Φεβρουαρίου 1998 ο μπασκετικός Άρης θύμιζε ξεπεσμένο αυτοκράτορα, αφού διέθετε απλήρωτους παίκτες, υπηρεσιακό προπονητή και οι παράγοντές του ήταν… εξαφανισμένοι. Κατέκτησε, ωστόσο, τον πιο ηρωικό τίτλο της ιστορίας του.

Καλά τα αήττητα πρωταθλήματα, καλό και το ευρωπαϊκό τρόπαιο (Κύπελλο Κόρατς) που εν τέλει σήκωσε ο μπασκετικός Άρης το 1993. Αν ρωτήσετε, ωστόσο, τους οπαδούς του για το ποια επιτυχία θεωρούν ως την πιο μάγκικη στην ιστορία του τμήματος, πολλοί θα σας απαντήσουν: «Το Κύπελλο του 1998».

Διότι είναι αλλιώς να κυριαρχείς όταν είσαι μακράν ο καλύτερος, όπως έκαναν οι «κίτρινοι» στα ’80s με τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη στη σύνθεσή τους. Κι αλλιώς να σηκώνεις κούπα όταν δεν σε υπολογίζει κανείς, επειδή βουλιάζεις μες στα οικονομικά προβλήματα. Όπως κατάφερε ο πληγωμένος Άρης την 1η Φεβρουαρίου 1998, αποδεικνύοντας ότι το βάρος της φανέλας του παρέμεινε… ασήκωτο!

Ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου αποχώρησε νωρίς από την τεχνική ηγεσία και αντικαταστάθηκε από τον άπειρο συνεργάτη του, Χρήστο Μαγκώτσιο. Καταξιωμένοι ξένοι παίκτες όπως ο Εσθονός Τιτ Σοκ και ο Πορτορικανός Πικουλίν Ορτίθ, βαρέθηκαν να περιμένουν και πήδηξαν από το καράβι τις πρώτες μέρες του 1998. Κι ο Ιταλός φόργουορντ, Μάριο Μπόνι, ήταν με τις βαλίτσες στο χέρι και θα είχε φύγει κι αυτός, αν δεν τον έπειθαν την τελευταία στιγμή οι «Σουπεράδες» να περιμένει λίγο ακόμη!

Ούτε η διεξαγωγή του Final-4 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο έδινε πολλές ελπίδες στον Άρη, ο οποίος παρά τις απώλειες παρέμενε δυνατός. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε συντρίψει τον ΠΑΟΚ με 76-60 για το πρωτάθλημα της Α1, όμως στο Κύπελλο είχε ακόμα πιο δύσκολο έργο. Το τρόπαιο διεκδικούσαν οι δύο πιο πρόσφατοί πρωταθλητές Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός, αλλά και η ΑΕΚ η οποία είχε ενισχυθεί και στόχευε ψηλά. Με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη και αρκετούς ακριβοπληρωμένους άσους στο ρόστερ της (ανάμεσά τους και ο Μπάνε Πρέλεβιτς), θα έφτανε στον τελικό της Ευρωλίγκας στη συνέχεια εκείνης της σεζόν.

Ο Χρήστος Μαγκώτσιος (δεξιά) πανηγυρίζει με τον Ζάρκο Πάσπαλι μετά τη λήξη του τελικού.

Κι όμως, ο Άρης του Μαγκώτσιου τα κατάφερε! Στον ημιτελικό διέσυρε με 83-68 τον Παναθηναϊκό, έχοντας ηγέτη τον Παναγιώτη Λιαδέλη (31 π.). Με ανεβασμένη ψυχολογία πλέον, περίμενε τον τελικό την ΑΕΚ, η οποία είχε νικήσει τον Ολυμπιακό (63-49). Ο Λιαδέλης έπιασε ξανά μεγάλη απόδοση (22 π.) και είχε άξιους συμπαραστάτες τον Γιάννη Σιούτη (15 π.) και τον βετεράνο Ζάρκο Πάσπαλι (12 π.). Έτσι, ο Άρης επικράτησε με 71-68 και ξετρέλανε τους οπαδούς του!

Ήταν ένας άθλος μιας παρέας παικτών (στην οποία ανήκαν ο «παλιός» Ντίνος Αγγελίδης, αλλά και ο πρώην διεθνής φόργουορντ Νάσος Γαλακτερός), οι οποίοι έπαιξαν με καρδιά, αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι ήταν επί μήνες απλήρωτοι. Και απολύτως δικαιολογημένα έδιωξαν από τα αποδυτήρια τους παράγοντες του Άρη που έσπευσαν δίπλα τους για τη «λεζάντα», ενώ τόσο καιρό τους είχαν ξεχάσει.

Άθλος ήταν και για τον Μαγκώτσιο, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως «ο ήρωας της μιας βραδιάς», αφού δεν πέτυχε κάτι σπουδαίο στη συνέχεια της καριέρας του.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο την 1η Φεβρουαρίου

2012: Εβδηομήντα τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από 500 τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός των άγριων επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα με τη λήξη του αγώνα Αλ Μάσρι-Αλ Αχλί 3-1 για το πρωτάθλημα Αιγύπτου. Οι οπαδοί της Αλ Μάσρι εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και επιτίθενται με ρόπαλα, λοστούς, μαχαίρια και μπουκάλια στους παίκτες, τους προπονητές και τους οπαδούς της Αλ Αχλί, ενώ η άρνηση της αιγυπτιακής αστυνομίας να ανοίξει τις πόρτες του σταδίου του Πορτ Σαΐντ ώστε να υπάρχουν τρόποι διαφυγής, κοστίζει τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Οι ταραχές θα επεκταθούν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, ενώ θα συλληφθούν 73 άνθρωποι ως υπαίτιοι της τραγωδίας στο Πορτ Σαΐντ, ορισμένοι εκ των οποίων θα καταδικαστούν σε θάνατο. Στις 10 Μαρτίου, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αιγύπτου αποφασίζει να ματαιώσει το υπόλοιπο του πρωταθλήματος.

2003: Η ΑΕ Νίκαια κάνει την έκπληξη και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο βόλεϊ, νικώντας στον τελικό του Final-8 της Καλαμάτας τον Παναθηναϊκό με 3-2 σετ (25-22, 25-27, 25-21, 22-25, 18-16). Η θριαμβεύτρια ήταν το σωματείο που είχε προκύψει το 2001 από τη συγχώνευση των τμημάτων πετοσφαίρισης του Ιωνικού και του Άρη Νικαίας και έφτασε στη μεγάλη διάκριση με προπονητή τον Σωτήρη Δρίκο και αστέρια στο παρκέ τους Γιώργο Ντράγκοβιτς, Θανάση Ψάρρα, Νικολάι Ζελιάσκοφ, Γουίλιαμ Πρίντι και τον Αργεντινό Χόρχε Ελγκέτα. που αναδεικνύεται και MVP της διοργάνωσης. Η πορεία της ΑΕ Νίκαια στον χώρο του βόλεϊ αποδεικνύεται βραχύβια, αφού θα υποβιβαστεί το 2006 και θα διαλυθεί το 2007.

1987: Ο Πάτρικ Σιόμπεργκ σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο ύψος με 2.41 μ., σε διεθνές μίτινγκ που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Σουηδός άλτης καταρρίπτει το 2.40 που είχε σημειώσει δύο εβδομάδες νωρίτερα ο Δυτικογερμανός Κάρλο Τρένχαρντ και δηλώνει ότι το φαληρικό στάδιο του φέρνει γούρι, αφού εκεί είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 1985.

1980: Πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών ο Ιταλός ποδηλάτης, Γκαστόνε Νεντσίνι. Είχε αναδειχθεί νικητής στον Γύρο της Γαλλίας το 1960 και στον Γύρο της Ιταλίας το 1957, ενώ είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στον αγώνα δρόμου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1953.

1937: Στον επαναληπτικό τελικό του 14ου Κόπα Αμέρικα που φιλοξενείται στο Μπουένος Άιρες, η Αργεντινή νικά με 2-0 στην παράταση τη Βραζιλία χάρη σε δύο γκολ του Βισέντε Ντε λα Μάτα (102′, 112′) και κατακτά το τρόπαιο πέμπτη φορά.

1931: Ο Ηρακλής συντρίβει την ΑΕΚ με 8-1, σε αγώνα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξάγετ5αι στο παλιό του γήπεδο, απέναντι από το κεντρικό νοσοκομείο. Πρόκειται για τη βαρύτερη ήττα της ΑΕΚ σε επίσημο αγώνα μέχρι και σήμερα.

1930: Ο Τζο Μπράμπικ πετυχαίνει έξι γκολ στη νίκη της Βορείου Ιρλανδίας επί της Ουαλίας με 7-0 στο «Σέλτικ Παρκ». Έως και σήμερα η επίδοση του Μπράμπικ αποτελεί ρεκόρ επίτευξης τερμάτων από έναν παίκτη για όλες τις βρετανικές εθνικές ομάδες.

1914: Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας για τη διάδοση του μπέιζμπολ, οι Νιου Γιουρκ Τζάιαντς και οι Σικάγο Γουάιτ Σοξ δίνουν φιλικό αγώνα στην Αίγυπτο, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο δίπλα στις πυραμίδες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News