Άρης: Όταν ο Γκάλης κι ο Γιαννάκης νίκησαν τον Απόλλωνα Πατρών... με τις βαλίτσες στα χέρια
Το σουρεαλιστικό σκηνικό που έλαβε χώρα στις 9 Φεβρουαρίου 1991, δεν έχει προηγούμενο στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τ’ άλλα παιδιά του Άρη βρίσκονταν… στον δρόμο την ώρα που άρχισε το ματς με τον Απόλλωνα Πατρών στο Αλεξάνδρειο, αλλά στο τέλος έπαιξαν και συνέβαλαν κι αυτοί στη νίκη.
Πρόκειται για μία από εκείνες τις ιστορίες που ακόμα κι όταν δεις το βίντεο που την τεκμηριώνει, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι αληθινή. Η θρυλική ομάδα μπάσκετ του Άρη κινδύνευσε με μηδενισμό στο εντός έδρας ματς ρουτίνας της 9ης Φεβρουαρίου 1991 με τον Απόλλωνα Πατρών για την Α1, λόγω μιας σειράς αρνητικών συγκυριών, αλλά και του κακού προγραμματισμού της ομοσπονδίας.
«Μα πώς είναι δυνατόν;», θα αναρωτηθείτε. Είναι απλό. Το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου, οι «κίτρινοι» είχαν παίξει στο Λονδίνο κόντρα στην Κίνγκστον για τον προημιτελικό όμιλο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Πρόκειται για το ιστορικό εκείνο παιχνίδι το οποίο έχασε ο Άρης με καλάθι που δέχθηκε στην εκπνοή της δεύτερης παράτασης (97-96) και του στοίχισε σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στο Final-4 του Παρισιού.
Σε λιγότερο από δύο 24ωρα, ο Άρης έπρεπε να δώσει τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα στο Αλεξάνδρειο. Υπό κανονικές συνθήκες, η μικρή χρονική απόσταση μεταξύ του ευρωπαϊκού και του εγχώριου αγώνα δεν θα συνιστούσε πρόβλημα. Εκείνη τη μέρα, ωστόσο, όλα πήγαν στραβά λόγω της κακοκαιρίας που μετέτρεψε σε «Οδύσσεια» την επιστροφή.
‘Εστω κι έτσι, η αποστολή θα έφτανε στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι του Σαββάτου και οι παίκτες θα είχαν λίγο χρόνο για να ανασυνταχθούν και να αγωνιστούν στο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Ωστόσο, η κακοκαιρία στη συμπρωτεύουσα ήταν τόσο σφοδρή, που υποχρέωσε τον πιλότο να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης αντί για εκείνο της Μίκρας!
Η μοναδική επιλογή που είχαν οι «κίτρινοι» ήταν να ταξιδέψουν οδικώς απ’ την πόλη της Καβάλας στη Θεσσαλονίκη, έστω κι αν ήταν πρακτικά αδύνατο να προλάβουν το τζάμπολ. Οι συνοδοί της ομάδας είχαν ενημερώσει για το έκτακτο πρόβλημα που είχε προκύψει, γι’ αυτό οι διαιτητές της αναμέτρησης με τον Απόλλωνα, Σάββας Λόρτος και Θανάσης Μαραμής καθυστέρησαν την έναρξη για περίπου τριάντα λεπτά. Δεν μπορούσαν, όμως, να περιμένουν περισσότερο.
Ευτυχώς για τον Άρη είχαν μείνει στη Θεσσαλονίκη οι Μιχαήλ Μισούνοφ και Λευτέρης Σούμποτιτς, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη μια και λογίζονταν ως ξένοι. Για να συμπληρώσουν πεντάδα και να αποφύγουν τον μηδενισμό, οι «κίτρινοι» επιστράτευσαν τον Δημήτρη Μπουσβάρο, μόνιμο αναπληρωματικό που επίσης δεν είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο, καθώς και τους έφηβους Αργύρη Πιάρα και Δημήτρη Καλόγηρο (ο πατέρας του νεαρού παίκτη των «κιτρίνων» που ξεχώρισε στην πρόσφατη νίκη επί του Παναθηναϊκού)!
Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα κι ενώ η ασυνήθιστη πεντάδα των «κιτρίνων» είχε πάρει προβάδισμα με 10-4, οι φίλαθλοι έγιναν μάρτυρες ενός σουρεαλιστικού σκηνικού. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Μπραντ Σέλερς, ο Ντίνος Αγγελίδης, ο Βασίλης Λυπηρίδης και, τελευταίος, ο Νίκος Γκάλης, μπήκαν στο Αλεξάνδρειο φορώντας πολιτικά ρούχα και κρατώντας τις βαλίτσες τους στα χέρια. Παρά την κούραση απ’ το πολύωρο ταξίδι, κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια για να φορέσουν τις αθλητικές στολές τους και να ενισχύσουν τις προσπάθειες των συμπαικτών τους!
Στο γήπεδο μπήκαν και οι Μιχάλης Ρωμανίδης και Βαγγέλης Βουρτζούμης, οι οποίοι όμως δεν άλλαξαν ρούχα αφού ο Άρης συμπλήρωνε δεκάδα (αυτό ήταν το όριο των δηλωθέντων παικτών τότε) με τους πέντε προαναφερθέντες. Μέχρι να ετοιμαστούν οι τελευταίοι, μάλιστα, το ματς έφτασε στο 17ο λεπτό με τους «κίτρινους» να έχουν εξασφαλίσει σημαντικό προβάδισμα στο σκορ.
Ακόμα και στην πρώτη χρονιά της «μετά Ιωαννίδη» εποχής (προπονητής ήταν πλέον ο Λάζαρο Λέτσιτς) η διαφορά κλάσης των «κίτρινων» με τις ομάδες που μάχονταν για τη σωτηρία τους παρέμενε τεράστια. Με την προσθήκη των πρωτοκλασάτων (πλην κουρασμένων) άσων του, ο Άρης έκανε περίπατο. Ο Γκάλης, μάλιστα, πρόλαβε να πετύχει 31 πόντους στη νίκη με 123-100, που θα ήταν ευρύτερη αν οι πρωταθλητές δεν χαλάρωναν στο τέλος.
Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση θα είχε αποφευχθεί αν η ομοσπονδία είχε ορίσει το ματς του Άρη μία ή και δύο ημέρες αργότερα. Τότε, όμως, δεν συνηθιζόταν κάτι τέτοιο, ενώ και οι «κίτρινοι» δεν διαμαρτυρήθηκαν ιδιαίτερα, παρότι κινδύνευσαν να χάσουν στα χαρτιά ένα εύκολο παιχνίδι.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Φεβρουαρίου
2023: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς στα 51 του χρόνια ο προπονητής και παλαίμαχος παίκτης του χάντμπολ, Σάσα Ζιβούλοβιτς.
1998: Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα λίγο έξω από τη Θέρμη ο 21χρονος αριστερός μπακ του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Κατσούρης, κατά την επιστροφή του από αγώνα 5×5 που είχε παίξει με φίλους. Ήδη βασικός στον «Δικέφαλο» και στην Εθνική Ελπίδων, ο Κατσούρης είχε πρωτοεμφανιστεί στην κορυφαία κατηγορία με τα χρώματα της Νάουσας, το 1994. Για να τιμήσει τη μνήμη του, ο ΠΑΟΚ αποσύρει τη φανέλα με το «17» που φορούσε ο Κατσούρης εκείνη τη σεζόν.
1992: Ο Δημήτρης Σαραβάκος πετυχαίνει δύο γκολ μέσα σε διάστημα τριών λεπτών (26′, 28′) και οδηγεί τον Παναθηναϊκό στη νίκη επί της πρωτοπόρου ΑΕΚ, στο μεγάλο ντέρμπι πρωταθλήματος στο Ολυμπιακό Στάδιο. Με το αποτέλεσμα αυτό, η διαφορά της Ένωσης από τους «πράσινους» αλλά και τον Ολυμπιακό (4-0 τον Άρη στο Φάληρο) μειώνεται στον ένα βαθμό.
1980: Ο Ρικ Μπάρι των Χιούστον Ρόκετς γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που πετυχαίνει οκτώ τρίποντα σε ένα παιχνίδι και οδηγεί την ομάδα του στη νίκη με 117-95 επί των Γιούτα Τζαζ. Το προηγούμενο ρεκόρ με επτά τρίποντα είχε σημειώσει ο ίδιος ο Μπάρι τρεις ημέρες νωρίτερα, στη νίκη επί των Νιου Τζέρσι Νετς με 115-114.
1979: Ο Τρέβορ Φράνσις γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που η μεταγραφή του (από την Μπέρμιγχαμ στη Νότιγχαμ Φόρεστ) ξεπερνά το 1 εκατομμύριο λίρες. Η προηγούμενη ακριβότερη μεταγραφή ήταν εκείνη του Ντέιβιντ Μιλς από τη Μίντλεσμπρο στη Γουέστ Μπρομ, έναν μήνα νωρίτερα (518.000 λίρες). Η μεταγραφή έπιασε τόπο, αφού ο Φράνσις πέτυχε το γκολ που έστεψε τη Φόρεστ πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τέλος εκείνης της σεζόν.
1977: Ο ΠΑΟΚ νικά 2-1 την ΑΕΚ σε νοκ άουτ προημιτελικό Κυπέλλου στην Τούμπα και προκρίνεται στους «4» του Κυπέλλου (21′ Γκουερίνο, 50′ Αποστολίδης/44′ Παπαϊωάννου). Στο 57′ η Ένωση χάνει πέναλτι με τον Μπάμπη Ιντζόγλου.
1958: Με χατ τρικ του Γιώργου Καμάρα, ο Απόλλων Σμύρνης νικά με 3-1 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατακτά το Πρωτάθλημα Αθηνών. Οι «κυανόλευκοι» θα εκπροσωπήσουν την πρωτεύουσα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μαζί με τη δεύτερη ΑΕΚ, τον τρίτο Παναθηναϊκό και τον τέταρτο Πανιώνιο.
1900: Ο Αμερικανός τενίστας, Ντουάιτ Ντέιβις, θεσπίζει ένα νέο τουρνουά εθνικών ομάδων με έπαθλο ένα ασημένιο κύπελλο, το οποίο αγοράζει και δωρίζει ο ίδιος. Πρόκειται για το τουρνουά το οποίο αργότερα θα ονομαστεί Davis Cup προς τιμήν του εμπνευστή του και το οποίο παραμένει η κορυφαία συνάντηση εθνικών ομάδων στο τένις έως και σήμερα. Ο Ντέιβις ήταν μέλος της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ που κατέκτησε το τρόπαιο το 1900 και το 1902.
1895: Ο καθηγητής φυσικής αγωγής της Χριστιανικής Αδελφότητας της Μασαχουσέτης, Γουίλιαμ Μόργκαν, παρουσιάζει τα σχέδιά του για ένα νέο άθλημα ονόματι «μιντονέτ», το οποίο έχει δανειστεί στοιχεία από το χάντμπολ και το τένις, είναι λιγότερο σκληρό από το μπάσκετ και απευθύνεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Μερικά χρόνια αργότερα, το μιντονέτ θα εξελιχθεί στο γνωστό σε όλους μας βόλεϊ, ένα από τα πλέον δημοφιλή ομαδικά σπορ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα