Παναθηναϊκός AKTOR παρασκήνιο: Τι έχουν οι έρμοι και σταματάνε;

Οι 7+2 ξένοι των «πρασίνων» από το 2016 που σταμάτησαν το μπάσκετ αμέσως αφότου αγωνίστηκαν στον ελληνικό σύλλογο, μετά και τη σχετική ανακοίνωση απόσυρσης του Νέιτ Γουόλτερς. Οι διαφορετικές εξηγήσεις, ο αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί, ο… κόφτης που μπαίνει με την αύξηση του μπάτζετ.

Θα το ακούσατε, λογικά. Μεσοβδόμαδα ο Νέιτ Γουόλτερς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Η τελευταία ομάδα του ήταν ο Παναθηναϊκός. Τελευταία, και γι’ αυτόν…

Περισσότερο και από τους συνεχείς μικροτραυματισμούς που δεν τον άφηναν να βρει ρυθμό -και- στην Ελλάδα, στην απόφαση του παλιού συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι (σ.σ: ήταν το έτερο ντραφτ πικ το 2013, μπήκαν μαζί στο ΝΒΑ ως ρούκι) βάρυνε ότι υποδέχτηκε μια δεύτερη κόρη στον κόσμο και έχει οικογενειακά βάρη. Βάρυνε ότι απλούστατα έχει άλλες προτεραιότητες στη ζωή του και όχι το μπάσκετ.

Κάπως έτσι, ένας ακόμα πρώην «πράσινος» γίνεται και… πρώην παίκτης, με τελευταίο σταθμό της επαγγελματικής του καριέρας τον Παναθηναϊκό. Μεγάλη καριέρα πίσω του και ακόμα σημαντικότερη στο ΝΒΑ είχε ο επίσης πόιντ γκαρντ Σέλβιν Μακ, που εμφανίστηκε βαρύς τη σεζόν 2020-21 στα μέρη μας και το έκοψε ακόμα μικρότερος, στα 31 του.

Μεσούσης της ίδιας περιόδου είχε υπογράψει συμβόλαιο δυόμισι ετών ο Τι Τζέι Μπρέι, αλλά ο λευκός Αμερικανός γκαρντ αποσύρθηκε κι εκείνος το ίδιο καλοκαίρι (του 2021), προτού καν γίνει 29 ετών! Ένα θέρος νωρίτερα το είχε κόψει ο Γουέσλι Τζόνσον στα 33 του. Μετά από εννιά χρόνια στο ΝΒΑ, ο πολυσύνθετος φόργουορντ είχε έρθει στην Ευρώπη «άδειος» και απογοήτευσε.

Από το ίδιο ρόστερ οι γκαρντ Ταϊρίς Ράις και Αντι Ράουτινς έχουν την ιδιαιτερότητα ότι ανακοίνωσαν επίσης την αποχώρησή τους τότε από την ενεργό δράση, μα την ανέστειλαν αργότερα (πολύ αργότερα ο δεύτερος!) για μερικά παιχνίδια με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Μετά το 2019 δεν ξανάπαιξε κάπου ο Στεφάν Λάσμε, που είχε γυρίσει στα γεράματα στο ΟΑΚΑ μετά την επιτυχημένη διετία 2012-14, δίχως να βοηθήσει στη δεύτερη θητεία του. Το δε 2016 είχαν βγάλει την πράσινη φανέλα και δεν έβαλαν άλλη ο Σέρβομαυροβούνιος σμολ φόργουορντ Σάσα Πάβλοβιτς και ο σούτινγκ γκαρντ Ελιοτ Γουίλιαμς. Ο πρώτος δεν είχε άλλους χυμούς (και μάλλον κίνητρα, μετά από δεκαετία στο ΝΒΑ και δαύτος) στα 33 του, ο δεύτερος τραυματίστηκε και σταμάτησε στα 27 του.

Το όλον, 7+2 παίκτες που το έκοψαν την τελευταία οκταετία, με τελευταίο επαγγελματικό σταθμό τον Παναθηναϊκό. Αριθμός που ενδέχεται να μεγαλώσει, όσο δεν βρίσκει νέα ομάδα ο περσινός «πράσινος» Ντέρικ Γουίλιαμς. Συνομήλικος του Γουόλτερς, άλλη μια… πετυχεσιά του Ντέγιαν Ράντονιτς, που τον κουβάλησε στο ΟΑΚΑ εγγυόμενος για την πρότερη συνεργασία τους (στην Μπάγερν, ενώ με τον Γουόλτερς στον Αστέρα).

Όλα αυτά (ή μάλλον… όλοι αυτοί), δίχως να βάλουμε στον λογαριασμό τις περιπτώσεις παικτών που μετά το «τριφύλλι» έπαιξαν για μερικές εβδομάδες (π.χ. Πέιτον Σίβα) ή μήνες (π.χ. Τζίμερ Φριντέτ) και επίσης αποσύρθηκαν ησύχως. Σίγουρα, δεν είναι όλες -οι περιπτώσεις- ίδιες. Ας πούμε με τον Ελιοτ Γουίλιαμς, που είχε μάλιστα κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις εδώ, ήταν θέμα ατυχίας.

Σε πολλές άλλες, ωστόσο, δεν εκτιμήθηκε έγκαιρα και σωστά το στάτους του κάθε παίκτη στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η έλλειψη κινήτρων, η προβληματική φυσική κατάσταση. Κι όταν το μπάτζετ είναι περιορισμένο, τέτοιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν… Αν μη τι άλλο, τώρα που αυτό ανέβηκε, η σχετική λίστα δεν πρόκειται να επεκταθεί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News