ΠΑΟΚ: Το πρώτο ευρωπαϊκό στη Γενεύη

Στις 26 Μαρτίου 1991 ο μπασκετικός ΠΑΟΚ έκανε τη δική του… επανάσταση, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας 76-72 τη Σαραγόσα, στον τελικό της Γενεύης.

Ο Άρης γυρόφερνε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο ΠΑΟΚ όμως ήταν αυτός που έφερε πρώτος ευρωπαϊκό τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Μαρτίου 1991!

Έστω κι αν ήταν το πιο ταπεινό Κύπελλο Κυπελλούχων η επιτυχία ήταν ιστορική, μια και ο «Δικέφαλος» του Βορρά έγινε μόλις η δεύτερη ελληνική ομάδα (μετά την ΑΕΚ του 1968) που κατάφερε κάτι τέτοιο. Ο ΠΑΟΚ του Ντράγκαν Σάκοτα νίκησε με 76-72 τη Σαραγόσα στον τελικό της Γενεύης και κατέκτησε το τρόπαιο, το οποίο έγινε αντικείμενο λατρείας από παίκτες, προπονητές, αλλά και οπαδούς, μέχρι που… έσπασε στα χέρια του αρχηγού Παναγιώτη Φασούλα.

Το «Πατινουάρ» θύμιζε ελληνικό γήπεδο εκείνο το βράδυ με 6.000 οπαδούς του «Δικεφάλου», οι οποίοι μες στη λαχτάρα τους για τη νίκη, υπερέβησαν αρκετές φορές τα εσκαμμένα. Τα κέρματα που έριξαν σωρηδόν στο παρκέ μόλις καταλογίστηκε το τέταρτο φάουλ στον Πιτ Παπαχρόνη, μερικά δευτερόλεπτα έπειτα το πέμπτο στον Φασούλα (στο 26′ του τελικού), είναι βέβαιο ότι θα είχαν ζημιώσει τον ΠΑΟΚ αν ίσχυαν οι σημερινοί, πιο αυστηροί κανονισμοί.

Χρειάστηκε να πάρουν το μικρόφωνο ο πρόεδρος της ομάδας, Νίκος Βεζυρτζής, αλλά κι ο ίδιος ο αποβληθείς σέντερ για να ηρεμήσει ο κόσμος και να συνεχιστεί κανονικά το ματς, το οποίο 14 λεπτά πριν τη λήξη ήταν ισόπαλο 41-41. Σε όλη τη διάρκεια του τελικού, άλλωστε, οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ.

Ο ΠΑΟΚ, όμως, σαν να πείσμωσε μετά την αποβολή του Φασούλα και προηγήθηκε 48-44, όμως ένα σερί της Σαραγόσα με τρίποντα των Κέβιν Μαγκί και Μαρκ Ντέιβις φάνηκε να γυρίζει το ματς σε κρίσιμο σημείο (49-56). Η ισπανική ομάδα προηγούνταν 70-67 λίγο πριν τη λήξη, όμως ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε το σκορ με ηγετική φυσιογνωμία τον Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος πέτυχε 31 πόντους και πολύτιμη συνεισφορά από τον ψύχραιμο, Κεν Μπάρλοου (20 π.), φτάνοντας στον θρίαμβο με 76-72!

Οι έμπειροι Νίκος Σταυρόπουλος (15 π.) και Μέμος Ιωάννου (3 π.), αλλά και οι Γιώργος Μακαράς και Νίκος Μπουντούρης, που έπαιξαν λιγότερο και δεν σκόραραν, είχαν κι αυτοί συμβολή στον άθλο της Γενεύης, που άνοιξε τον χορό των ευρωπαϊκών τίτλων για τις ελληνικές ομάδες, που συνεχίζεται έως και σήμερα.

Το ολονύχτιο γλέντι που στήθηκε στον Λευκό Πύργο, την Καμάρα και σε άλλες γωνιές της Θεσσαλονίκης από δεκάδες χιλιάδες φίλους του ΠΑΟΚ, αλλά και η υποδοχή στο αεροδρόμιο την επομένη, έχουν μείνει στην Ιστορία.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Μαρτίου

2008: Ο Ντέβιντ Μπέκαμ συμπληρώνει 100 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας, στον φιλικό εκτός έδρας αγώνα με τη Γαλλία (ήττα με 1-0).

2000: Ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2 στο ΟΑΚΑ, όμως το ντέρμπι επισκιάζεται από τη συμπεριφορά του Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο Σλοβένος μεσοεπιθετικός βρίζει στα ιταλικά (vaffanculo) τον προπονητή των «ερυθρόλευκων», Αλμπέρτο Μπιγκόν, όταν ο τελευταίος τον κάνει αλλαγή στο 64′.

1996: Η ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή συμμετέχει στον τελικό του Champions League στη Ρώμη, όπου γνωρίζει την ήττα με 3-1 από τη Σίσλεϊ Τρεβίζο.

1992: Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Μάικ Τάισον, κρίνεται ένοχος για τον βιασμό της Miss Black America, Ντεζιρέ Γουάσινγκτον και καταδικάζει σε εξαετή κάθειρξη και πρόστιμο 30.000 δολαρίων.

1989: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας «κεκλεισμένων των θυρών» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αντίπαλοι στο άδειο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ο Παναθηναϊκός (ο οποίος είχε τιμωρηθεί για επεισόδια των οπαδών του στο ματς με τον ΠΑΟΚ) και ο Απόλλων Καλαμαριάς, με τους «πράσινους» να επικρατούν με 3-0. «Ελπίζω να μη μας γίνει συνήθεια. Ας είναι η πρώτη και η τελευταία φορά», είχε δηλώσει ο προπονητής των νικητών, Γκίντερ Μπένγκτσον.

1975: Ο Γιώργος Δεληκάρης αγωνίζεται με τη Μικτή Κόσμου στον αγώνα της εναντίον της Άντερλεχτ στις Βρυξέλλες, προς τιμήν του Πολ Βαν Χιμστ. Συμπαίκτες του είναι παγκόσμιας φήμης άσοι όπως οι Πελέ, Γιόχαν Κρόιφ, Ζοζέ Αλταφίνι, Ζαϊρζίνιο, Τζάνι Ριβέρα, αλλά και ο έτερος άσος του Ολυμπιακού, Μίλτον Βιέρα, όμως η Άντερλεχτ επικρατεί με το εντυπωσιακό 8-3.

1961: Ο Ηλίας Υφαντής παθαίνει κάταγμα κνήμης και περόνης ύστερα από σκληρό φάουλ που του κάνει ο Τσερεγκώφ του Εθνικού. Ο διεθνής επιθετικός του Ολυμπιακού δεν θα ανακάμψει ποτέ πλήρως και θα υποχρεωθεί να κρεμάσει τα παπούτσια του το 1964, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

1940: Πεθαίνει φτωχός και ξεχασμένος σε ηλικία 68 ετών ο Σπύρος Λούης, ο χρυσός ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου του 1896.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News