Παναθηναϊκός: Το πρώτο απ' τα έξι αστέρια στο Παρίσι

Στις 11 Απριλίου 1996 ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας την Μπαρτσελόνα (67-66). Όμως, η τελευταία φάση με την τάπα του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο προκαλεί ακόμα συζητήσεις.

Ημέρα πένθους είναι για τη ορθοδοξία η Μεγάλη Πέμπτη, λόγω της Σταύρωσης του Κυρίου. Στις 11 Απριλίου 1996, όμως (το Πάσχα είχε πέσει νωρίς τότε), οι οπαδοί του Παναθηναϊκού βγήκαν στους δρόμους όχι για να πάνε στην εκκλησία, αλλά για να γιορτάσουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπάσκετ!

Οι «πράσινοι» έσπασαν την κατάρα πολλών ετών για τις ελληνικές ομάδες, νικώντας με 67-66 την Μπαρτσελόνα στον δραματικό τελικό του «Παλέ ντε Μπερσί» του Παρισιού. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η τελευταία φάση του αγώνα προκαλεί συζητήσεις. Ήταν κανονικό το κόψιμο του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Χοσέ Αντόνιο Μοντέρο στην εκπνοή;

Όσοι δεν συμπαθούν τον Παναθηναϊκό, υποστηρίζουν ότι οι διαιτητές έπρεπε να είχαν κατακυρώσει το καλάθι, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το κόψιμο του Δαλματού σέντερ ήταν αντικανονικό, επειδή η μπάλα είχε χτυπήσει στο ταμπλό.

Ξεχνούν, όμως, ότι το παιχνίδι δεν έπρεπε καν να παίζεται εκείνη τη στιγμή. Διότι, όπως θα (ξανα)δείτε στο βίντεο, το χρονόμετρο «κόλλησε» για άγνωστο λόγο όταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης γλίστρησε κι έχασε την μπάλα την ώρα που οργάνωνε την τελευταία επίθεση των «πρασίνων». Χαρίστηκαν, έτσι, αρκετά δευτερόλεπτα στους Καταλανούς όχι μόνο για να βγουν στην κόντρα, αλλά και για να έχουν δεύτερη ευκαιρία για σουτ μετά την τάπα του Βράνκοβιτς – άσχετα αν ο Γκαλιλέα έχασε την μπάλα και το ματς έληξε. Οπότε, ποιος ήταν ο αδικημένος;

«Μπλόκαρε» μετά το 37′

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, πάντως, αν οι παίκτες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δεν είχαν χάσει την αυτοσυγκέντρωσή τους στο τελευταίο τρίλεπτο. Μέχρι το 37′, όλα κυλούσαν ρολόι για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος με μεγάλο πρωταγωνιστή τον πρώην ΝΒΑer, Ντομινίκ Γουίλκινς, είχε προηγηθεί ακόμα και με δέκα πόντους διαφορά (64-54)!

Οι 10.000 οπαδοί του «τριφυλλιού» που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες του «Παλέ ντε Μπερσί» είχαν αρχίσει τις εορταστικές εκδηλώσεις. Όμως η Μπαρτσελόνα, με ηγέτη τον Λιθουανό, Αρτούρας Καρνισόβας, άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, αξιοποιώντας και τα λάθη που έκαναν οι αντίπαλοί τους. Και θα είχε ολοκληρώσει μία επική ανατροπή, αν ο Βράνκοβιτς δεν προλάβαινε με απίστευτο σπριντ τον Μοντέρο για να τον κόψει λίγο πριν μηδενιστεί το χαλασμένο χρονόμετρο.

Όπως προαναφέραμε, το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του Παναθηναϊκού φέρει τη σφραγίδα του Γουίλκινς, ο οποίος εκτός από MVP του τελικού με 16 πόντους και 10 ριμπάουντ, είχε προσφέρει ένα σπάνιο one man show  (35 π.) στο 81-71 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό.

Πρώτος σκόρερ στον τελικό της 11ης Απριλίου 1996 με την Μπαρτσελόνα ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης (17 π.), ενώ πολύτιμη συνεισφορά είχαν και οι Οικονόμου (10), Γιαννάκης (9), Σταυρακόπουλος (9), Κόρφας (4) και Βουρτζούμης (2).

Όπως πιθανόν αντιληφθήκατε, δεν αναφέραμε το όνομα του Στόγιαν Βράνκοβιτς. Ο ήρωας της βραδιάς ήταν ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που δεν πέτυχε πόντο στον τελικό! Η τάπα στον Μοντέρο, όμως, ήταν ισάξια με… δέκα τρίποντα.

Η δικαίωση του Παύλου

Είναι εκπληκτικό ότι ο Παναθηναϊκός αναρριχήθηκε στην κορυφή της Ευρώπης μόλις τέσσερα χρόνια αφότου δεν είχε κερδίσει καν το δικαίωμα να αγωνιστεί στις διοργανώσεις της.

Η 8η θέση που κατέλαβαν οι «πράσινοι» στο πρωτάθλημα του 1992 ήταν το «χαστούκι» που ταρακούνησε τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Το ίδιο κιόλας καλοκαίρι ο εμβληματικός πρόεδρος του Παναθηναϊκού τα έδωσε όλα για να αποκτήσει τον Νίκο Γκάλη, καθιστώντας σαφές ότι οραματιζόταν κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ τα πρωτεία στην Ελλάδα.

Μεσολάβησαν φυσικά οι ήττες από τον Ολυμπιακό στα Final-4 του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα και η επεισοδιακή αποχώρηση του Γκάλη, στην οποία ο Γιαννακόπουλος απάντησε με τη μεταγραφή του Γουίλκινς, που προκάλεσε πάταγο διεθνώς. Ίσως η αναρρίχηση στον ευρωπαϊκό θρόνο να ήρθε λίγο πρόωρα, αφού ο Παναθηναϊκός δεν είχε καταφέρει ακόμα να αμφισβητήσει την κυριαρχία του «αιωνίου» αντιπάλου του εντός των συνόρων.

Δεν θα αργούσε, όμως, η στιγμή που θα έπαιρνε τα σκήπτρα παντού, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία που σάρωσε τους τίτλους στην Ελλάδα και κατέκτησε άλλες πέντε φορές την κορυφή της Ευρώπης.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 11 Απριλίου

2021: Με τη νίκη του με 3-1 επί του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League, ο Ολυμπιακός αποκτά διαφορά 22 βαθμών από τον δεύτερο Άρη και γίνεται η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει μαθηματικά τον τίτλο ενώ απομένουν επτά αγώνες.

2018: Ο Ολυμπιακός κατακτά τον πρώτο διεθνή τίτλο στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ, το Challenge Cup. Τα κορίτσια του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς είχαν ηττηθεί με 2-3 στον πρώτο τελικό από την τουρκική Μπούρσα, αλλά νικούν στη ρεβάνς της Προύσας με 3-1. Πρωταγωνίστριες για τον Ολυμπιακό είναι η Σάσκια Χίπε και η Τζίνα Λαμπρούση.

2007: Ο Πίτερ Κράουτς της Λίβερπουλ σημειώνει το 4.000ό γκολ στην ιστορία του Champions League, στη νίκη της ομάδας του επί της Αϊντχόφεν με 1-0.

2003: Οι Μαϊάμι Χιτ γίνονται η πρώτη ομάδα στο ΝΒΑ που αποσύρει φανέλα παίκτη που ποτέ δεν έπαιξε στην ομάδα, το Νο 23 του Μάικλ Τζόρνταν.

2001: Τραγωδία σημειώνεται στο Ellis Park του Γιοχάνεσμπουργκ, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Κάιζερ Τσιφς-Ορλάντο Πάιρατς. Από τον συνωστισμό (60.000 φίλαθλοι είχαν τοποθετηθεί σε στάδιο 30.000 θέσεων) βρίσκουν τον θάνατο 47 άτομα.

2001: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αυστραλίας συντρίβει την Αμερικάνικη Σαμόα με 31-0 σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, δημιουργώντας ρεκόρ για την μεγαλύτερη νίκη σε διεθνές παιγνίδι. Ο Άρτσι Τόμσον πετυχαίνει 13 γκολ και δημιουργεί παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ τον ακολουθεί με οκτώ τέρματα ο Ντέιβιντ Ζντρίλιτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικάνικη Σαμόα δεν μπόρεσε να παρατάξει την καλή της ομάδα επειδή οι περισσότεροι βασικοί παίκτες της αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα διαβατήριά τους.

2000: Η ΑΕΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα στη Λωζάνη, νικώντας στον τελικό την Κίντερ Μπολόνια με 83-76. Την περιγραφή του τελικού για την ΕΡΑ Σπορ κάνει, όπως και το 1968, ο Βασίλης Γεωργίου.

1995: Ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό με 58-52 στον ημιτελικό του 8ου Final-4 της Σαραγόσα με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό, Έντι Τζόνσον.

1987: Σάλος ξεσπά στην ΑΕΚ όταν ο προπονητής, Νίκος Αλέφαντος, αντικαθιστά τον Θωμά Μαύρο στο 80ό λεπτό του αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ΟΑΚΑ (2-0). Ο ιδιόρρυθμος τεχνικός δέχεται τις αποδοκιμασίες των οπαδών της Ένωσης και στη συνέντευξη Τύπου κατηγορεί ως «τελειωμένο» τον διεθνή κυνηγό, ο οποίος δεν θα αγωνιστεί ξανά με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας και το καλοκαίρι που ακολουθεί επιστρέφει στον Πανιώνιο.

1966: Ο Τζακ Νίκλαους γίνεται ο πρώτος γκόλφερ που κερδίζει για δεύτερη διαδοχική χρονιά το Masters.

1955: Ο 30χρονος Θεόδωρος Νικολαΐδης εκδίδει το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητικόν Φως», η οποία τελικά θα μετονομαστεί σε «Φως των Σπορ».

1921: Το πρώτο αθλητικό γεγονός που μεταδίδεται ραδιοφωνικά είναι αγώνας μποξ για την κατηγορία φτερού που διεξάγεται στο Pittsburg Motor Garden. O Τζόνι Ρέι νικά τον Τζόνι Νταντί στον 10ο γύρο.

1907: Ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει στην Αθήνα το Α’ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου. Νικητής αναδεικνύεται ο Κώστας Σωτηρόπουλος.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News