Ολυμπιακός: Η πρώτη και πιο γλυκιά κατάκτηση της Ευρωλίγκας στη Ρώμη

O Ολυμπιακός ανέβηκε για πρώτη φορά στον θρόνο της Ευρώπης στο μπάσκετ στις 24 Απριλίου 1997, κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο που είχε αρχίσει έξι χρόνια νωρίτερα, με άλλους πρωταγωνιστές στον πάγκο και το παρκέ.

Όταν ο Γιώργος Σιγάλας σήκωσε το τρόπαιο της Euroleague, το βράδυ της 24ης Απριλίου 1997 στη Ρώμη, ο Ολυμπιακός έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο που είχε αρχίσει έξι χρόνια νωρίτερα και το οποίο έμοιαζε απατηλό.

Από κομπάρσος που αποτύγχανε να κερδίσει τη συμμετοχή έστω στο Κύπελλο Κόρατς, ήταν πρωταθλητής Ευρώπης! Η επένδυση που είχε κάνει το καλοκαίρι του 1991 ο Σωκράτης Κόκκαλης με την πρόσληψη του καταξιωμένου προπονητή του «Αυτοκράτορα» Άρη, Γιάννη Ιωαννίδη, και του διεθνούς Γιουγκοσλάβου φόργουορντ, Ζάρκο Πάσπαλιε, είχε αποφέρει καρπούς. Έστω κι αν εκείνοι που τον είχαν σπείρει, δεν ανήκαν πια στη δύναμή του για να τους γευτούν.

Με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς πλέον στην τεχνική ηγεσία και τον Αμερικανό Ντέιβιντ Ρίβερς νέο ηγέτη στο παρκέ, η παρέα που είχε βγάλει τον Ολυμπιακό από την ανυποληψία και τον είχε μετατρέψει σε πρωταθλητή Ελλάδας, είχε καθίσει πλέον και στον ευρωπαϊκό θρόνο. Θριαμβεύοντας, μάλιστα, επί της Μπαρτσελόνα στον τελικό με το επιβλητικό 73-58!

Ύστερα από δύο χαμένους τελικούς στο Τελ Αβίβ (1994) και στη Σαραγόσα (1995) και την απουσία απ’ το Παρίσι (1996) όπου ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε το πολυπόθητο τρόπαιο, ο Ολυμπιακός βίωνε πια την εξιλέωση. Ο δρόμος, ωστόσο, ήταν μακρύς και δύσβατος κι ας ήλθε εύκολα η επικράτηση στον τελικό.

Ο δρόμος προς τη Ρώμη

Οι δυσκολίες στο ξεκίνημα της πρώτης χρονιάς της «μετά Ιωαννίδη» εποχής ήταν πολλές. Η πρόκριση στους «16» της Ευρωλίγκας επιτεύχθηκε μετά κόπων και βασάνων κι αφού η παρουσία στην πρώτη φάση των ομίλων ήταν (τουλάχιστον) προβληματική. Εξίσου δύσκολα πέρασε ο Ολυμπιακός και στους «8», νικώντας δύο φορές εκτός έδρας την Παρτίζαν Βελιγραδίου, ενώ είχε χάσει ενδιάμεσα το μοναδικό παιχνίδι στο ΣΕΦ.

Στους «8», οι «ερυθρόλευκοι» καλούνταν να αποκλείσουν τον κάτοχο του τίτλου Παναθηναϊκό, έχοντας ξανά μειονέκτημα έδρας. Ένα μειονέκτημα, ωστόσο, το οποίο εκμηδένισαν στο πρώτο παιχνίδι στο κλειστό του ΟΑΚΑ, συντρίβοντας τον «αιώνιο» αντίπαλό τους με 69-49, με τον Ντράγκαν Τάρλατς και τον Παναγιώτη Φασούλα να πρωταγωνιστούν κάτω απ’ τα καλάθια.

Η νίκη με 65-57 στο Φάληρο επιβεβαίωσε την υπεροχή του Ολυμπιακού έναντι του Παναθηναϊκού στους μεταξύ τους αγώνες και χάρισε την πρόκριση στο Final-4 που λίγοι περίμεναν τον χειμώνα εκείνης της σεζόν. Τα δεδομένα, ωστόσο, είχαν πια αλλάξει.

Το έκανε να φαίνεται εύκολο

Ο Ολυμπιακός πήγε με αέρα φαβορί στη Ρώμη και στον ημιτελικό με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητάς του. Με τον Ρίβερς σε μεγάλα κέφια (28 πόντοι), ήλεγξε πλήρως το ματς  με τους Σλοβένους, που διέθεταν στις τάξεις τους αστέρες όπως o Μάρκο Μίλιτς, ο Γιάκα Ντανέου και ο Ντούσαν Χάουπτμαν και νίκησε με 74-65.

Αντίπαλος στον τελικό ήταν η Μπαρτσελόνα, η οποία «διψούσε» ακόμα περισσότερο για τον τίτλο από τα χρόνια… του Άρη και της Γιουγκοπλάστικα. Θα έπρεπε, όμως, να περιμένει κι άλλο, παρότι φορούσαν τη φανέλα της παίκτες μεγάλης κλάσης όπως ο Αρτούρας Καρνισόβας και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, αλλά και ο Αντρές Χιμένεθ – συνδετικός κρίκος με την ομάδα των late ’80s.

Οι παίκτες, το τεχνικό επιτελείο και οι συνοδοί του Ολυμπιακού, πανηγυρίζουν με το τρόπαιο στα αποδυτήρια.

Μετά το φαινομενικά ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο (31-29), ο Ολυμπιακός φόρτσαρε απ’ το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Με ασφυκτική άμυνα και σωστές επιλογές στην επίθεση, ξέφυγε με 42-29 και δεν επέτρεψε στους Μπλαουγκράνα να τον απειλήσουν. Ο Τάρλατς έκανε πάρτι κάτω απ’ τα καλάθια απέναντι στον γιγαντόσωμο αλλά βραδυκίνητο Ρομπέρτο Ντουένιας, ενώ πολύτιμες λύσεις στην επίθεση έδωσε και ο νεαρός Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο Ρίβερς πέτυχε άλλους 26 πόντους και συνετέλεσε τα μέγιστα στο τελικό 73-58, το οποίο σήμανε την έναρξη των πανηγυρισμών στον Πειραιά, την Αθήνα και σε άλλες μεγάλεις πόλεις της Ελλάδας, παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Πέμπτης (αφού και τότε το Final-4 είχε συμπέσει με το ορθόδοξο Πάσχα). Ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής Ευρώπης!

Η σύνθεση του Ολυμπιακού στον τελικό: Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 7, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 9, Tάρλατς 11, Βελπ 2, Ρίβερς 26

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Απριλίου

2021: Ο Λευτέρης Πετρούνιας στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους για πέμπτη φορά, στη διοργάνωση που φιλοξενείται στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο Έλληνας αθλητής βαθμολογείται με 15.400 στον τελικό και αφήνει δεύτερο τον Ρώσο, Νικίτα Ναγκόρνι (15.003) και τρίτο τον Ιταλό, Σαλβατόρε Μαρέσκα (14.900).

2010: Ο Παναθηναϊκός κάνει το νταμπλ για όγδοη φορά στην ιστορία του, καθώς νικά τον Άρη με 1-0 στον τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ με γκολ του Σεμπαστιάν Λέτο στο 63′.

2000: Η Μπαρτσελόνα δεν κατεβαίνει να αγωνιστεί στην εντός έδρας ρεβάνς της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ισπανίας κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Πρόκειται για μια κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στην ισπανική ομοσπονδία, η οποία δεν είχε αναβάλει τον αγώνα παρότι οι Μπλαουγκράνα δεν συμπλήρωναν εντεκάδα, λόγω διεθνών υποχρεώσεων εννέα ποδοσφαιριστών τους (Ριβάλντο, Φρανκ ντε Μπουρ, Ράιζινγκερ, Μπογκάρντε, Κλάιφερτ, Ζέντεν, Κόκου, Φίγκο, Λιτμάνεν). Οι δέκα διαθέσιμοι παίκτες της Μπαρτσελόνα, με αρχηγό τον Πεπ Γκουαρδιόλα, παρατάσσονται πίσω από την πλάγια γραμμή και αρνούνται να μπουν στον αγωνιστικό χώρο και ο διαιτητής Μανουέλ Ντίαθ Βέγα κλείνει το φύλλο αγώνα υπέρ της Ατλέτικο, η οποία είχε νικήσει 3-0 στο πρώτο ματς. Η ομοσπονδία τιμωρεί την Μπαρτσελόνα με αποκλεισμό από το Κύπελλο Ισπανίας της επόμενης περιόδου, ποινή την οποία θα ανακαλέσει δύο μήνες αργότερα.

1996: Για πρώτη φορά στα χρονικά καταγράφεται συμμετοχή πατέρα και γιου στον ίδιο διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα. Στο 62′ του φιλικού Εσθονία-Ισλανδία 0-3, που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, ο 34χρονος Ισλανδός επιθετικός Άρνορ Γκούντγιονσεν παραχωρεί τη θέση του στον 17χρονο γιο του, Έιντουρ (μετέπειτα άσο της Μπαρτσελόνα, της Τσέλσι, αλλά και της ΑΕΚ). Ωστόσο, το όνειρο και των δύο να βρεθούν ταυτόχρονα στο τερέν σε αγώνα της εθνικής ομάδας δεν θα υλοποιηθεί. Λίγο καιρό αργότερα ο Έιντουρ θα υποστεί σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο που θα τον αφήσει εκτός δράσης για δύο χρόνια και μέχρι την αποθεραπεία του ο πατέρας του θα έχει κρεμάσει τα παπούτσια του.

1991: Ο Αθηναϊκός προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του, παρά την ήττα από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη με 3-1 (είχε νικήσει 3-0 στο πρώτο ματς στον Βύρωνα). Στον, που για πρώτη φορά θα είναι διπλός, θα συναντήσει τον Παναθηναϊκό ο οποίος αποκλείει τον ΠΑΟΚ παρά την ήττα με 1-0 στην Τούμπα (είχε νικήσει 2-0 στην Αθήνα).

1984: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής του μπάσκετ, αφού νικάει τον Άρη με 80-76 στο μπαράζ που φιλοξενείται στην Κέρκυρα, με κορυφαίους παίκτες τους Τομ Κάππο και Λιβέρη Ανδρίτσο και πρώτο σκόρερ τον Ντέιβιντ Στεργάκο (26 π.).

1941: Πεθαίνει ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, Κωνσταντίνος Σπανούδης. Ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας και το 1932 είχε εκλεγεί και βουλευτής με το Κόμμα Φιλελευθέρων.

1932: Η Νιούκαστλ κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας νικώντας στον τελικό του Γουέμπλεϊ την Άρσεναλ με 2-1, χάρη σε δύο γκολ του Τζακ Άλεν. Ο αγώνας σημαδεύεται από τις διαμαρτυρίες για το πρώτο γκολ της Νιούκαστλ, μια και οι Κανονιέρηδες ισχυρίζονται ότι η μπάλα είχε βγει άουτ πριν ο Τζίμι Ρίτσαρντσον βγάλει τη σέντρα για τον Άλεν. Η Daily Mirror κυκλοφορεί την επομένη μέρα με καρέ από το κινηματογραφικό φιλμ που αποδεικνύει ότι η μπάλα είχε περάσει ολόκληρη την επανορθωτική γραμμή κι ότι το γκολ κακώς είχε μετρήσει.

1906: Η ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού ΓΣ, με επικεφαλής τον σκαπανέα του αθλήματος στη χώρα μας, Παναγή Βρυώνη, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο αντίστοιχο τουρνουά των Μεσοολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αντιμετωπίζει στο Ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου τη Δανία από την οποία ηττάται με 9-0 στο ημίχρονο και αποχωρεί απ’ τον αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News