Ολυμπιακός: Εχεις γεμάτη και πλήρη φροντ λάιν; Απόδειξη!

Η Μπαρτσελόνα έκανε τη ζημιά στον δεύτερο προημιτελικό με τους ψηλούς της και στον τρίτο είναι η ώρα εκείνων του Ολυμπιακού. Η δεινότητα των σέντερ των Καταλανών στα επιθετικά ριμπάουντ, η δυναμική αντιμετώπιση του Φαλ στο Game 2, αλλά και οι πολύ περισσότερες λύσεις πλέον των «ερυθρολεύκων».

Κράτησε (ακόμα πιο) χαμηλά τον Νικολάς Λαπροβίτολα, κράτησε όλους ανεξαιρέτως τους περιφερειακούς της Μπαρτσελόνα σε μονοψήφια νούμερα. Και έχασε, στον δεύτερο προημιτελικό. Διότι έχασε και τις μάχες της φροντ λάιν.

Κοινώς, ο Ολυμπιακός καλείται να απαντήσει στους ψηλούς της με το ίδιο νόμισμα. Στη μια πλευρά του, εκείνο έγραφε την Παρασκευή το βράδυ «45 πόντοι». Στην άλλη, την ακόμα πιο εντυπωσιακή πλευρά, ήταν αναγραμμένο το «13 επιθετικά ριμπάουντ».

Τζαμπάρι Πάρκερ (στο «4», πλην μιας οκτάλεπτης και μηδενικής παντού παρουσίας του Οσκαρ Ντα Σίλβα), Γιαν Βέσελι και Μπίλι Ερνανγκόμεθ (οι δυο τους μοιράστηκαν το «5») είχαν 14/27 δίποντα και, περισσότερο από τα εύστοχα καλάθια τους, αυτό που βγάζει μάτι είναι το δεύτερο νούμερο. Ο όγκος των προσπαθειών τους.

Πώς όμως να μην πάρουν σχεδόν τριάντα σουτ, όταν οι τρεις τους ανανέωσαν 11 επιθέσεις; Συνολικά 15 επιθετικά ριμπάουντ κέρδισαν οι Καταλανοί, σε συνέχεια των 12 στον πρώτο προημιτελικό, αλλά και των 11 στη νίκη τους για τον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου. Από τέσσερα και στα τρία αυτά ματς (12 δηλ. συνολικά) είχε ο Ερνανγκόμεθ, 7 μονάχα στο πιο πρόσφατο ο Βέσελι!

Μια απαραίτητη παρένθεση: στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις των δύο ομάδων, η ελληνική σούταρε (πολύ) καλύτερα στα δίποντα. Αρα, δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες να ανανεώνει επιθέσεις. Επιπλέον, η Μπάρτσα είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας στα επιθετικά ριμπάουντ (και γενικότερα), ενώ οι Πειραιώτες συγκαταλέγονται στις τρεις χειρότερες.

Αυτό ακριβώς όμως είναι το θέμα. Τώρα που έχουν γεμίσει τη φροντ λάιν τους, τώρα που υπάρχει και Φίλιπ Πετρούσεφ και ο υγιής Νίκολα Μιλουτίνοφ, σήμερα που ο Αλεκ Πίτερς δεν θα χρειάζεται να παριστάνει το «τριάρι» (απόντος Παπανικολάου στη Βαρκελώνη), να εκμεταλλευτούν τη δική τους υπεροπλία και σίγουρα… υπεραρρυθμία κάτω από τα καλάθια.

Ο Μόουζες Ράιτ είναι ικανός μέσα σε ένα στοχευμένο πεντάλεπτο να τελειώσει μαζεμένες φάσεις στην επίθεση, ο Μουσταφά Φαλ είναι απλώς ο πιο επιδραστικός «ερυθρόλευκος» ψηλός. Τυχαίο που η δική του εξουδετέρωσε συνέπεσε με την ισπανική ισοφάριση; Καθόλου.

Ο θηριώδης Γάλλος σέντερ πήρε όλη κι όλη μία προσπάθεια σε 21 λεπτά, όπως μόλις μία ήταν και η τελική πάσα του – κι ενώ υπέπεσε σε τρία λάθη. Η σχετική αναλογία ήταν προβληματική και στο Game 1 (δύο έναντι δύο), ενώ στις επτά από τις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές της ρέγκιουλαρ σίζον είχε περισσότερες ασίστ από λάθη.

Η ομάδα του Ρότζερ Γκριμάου τον αντιμετώπισε με το λεγόμενο deny, δηλαδή με τον προσωπικό του αντίπαλο να βγαίνει από μπροστά και να αρνείται την πάσα στον ψηλό. Γενικότερα επιθετικότερη ήταν η αντιμετώπισή της στην άμυνα, με πολλά επιτυχημένα hedge out.

Physicality, aggressiveness, όλες αυτές οι αγγλικούρες πρέπει απόψε να χαρακτηρίζουν περισσότερο τον Ολυμπιακό. Καλό θα είναι να κρατήσει σε μονοψήφιο αριθμό τα επιθετικά ριμπάουντ των φιλοξενούμενων, καλύτερο το να δεχτεί αισθητά λιγότερους από τους 16 πόντους (του προηγούμενου ματς) που βρήκαν οι Καταλανοί από ανανεώσεις επιθέσεων. Οι λεγόμενοι second chance points…

Aπαγορεύεται, δε, να δίνει σε συνεχόμενες (τρεις την περασμένη Παρασκευή στο ξεκίνημα) επιθέσεις γκολ-φάουλ. Ο Τζαμπάρι Πάρκερ -στη βραδιά του νέου ρεκόρ καριέρας του με αντίπαλο τον Ολυμπιακό- έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά με τα 4/7 τρίποντα, μα και χτυπώντας στην καρδιά της «ερυθρόλευκης» ρακέτας.

Με άλλα λόγια, σε παιχνίδι που δεν θα έχει η Μπάρτσα πολύ περισσότερες κατοχές, η πιο αποτελεσματική ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα έχει τον πρώτο λόγο. Ευχής έργον να ξεκολλήσει από το 29% στα τρίποντα των δύο πρώτων αναμετρήσεων, το 2-1 γίνεται εντούτοις και με άλλον τρόπο. Με τον τρόπο των ψηλών…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News