Άρης: Το πρώτο νταμπλ του 1985 που εγκαθίδρυσε την αυτοκρατορία του στο ελληνικό μπάσκετ
Στις 9 Μαΐου 1985 ο Άρης συνέτριψε με 86-70 τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κι έκανε το πρώτο απ’ τα πέντε νταμπλ που τον καθιέρωσαν ως «Αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ.
Σαν χθες το 1991, ο Άρης κατέκτησε το πρωτάθλημα μπάσκετ για έβδομη σερί φορά και δέκατη συνολικά και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν και η τελευταία.
Στις 9 Μαΐου 1985, αντίθετα, οι «κίτρινοι» έκαναν για πρώτη φορά το νταμπλ συντρίβοντας στον τελικό του Κυπέλλου τον Παναθηναϊκό με 86-70. Και τότε αρκετοί ένιωσαν ότι μια νέα εποχή είχε μόλις ανατείλει. Ο χαρισματικός Νίκος Γκάλης δεν σήκωνε πια μόνος του το επιθετικό βάρος, αφού από το καλοκαίρι του 1984 είχε ενταχθεί στον Άρη και το αστέρι του Ιωνικού Νικαίας, ο πολυτάλαντος διεθνής γκαρντ, Παναγιώτης Γιαννάκης.
Με τον έμπειρο (αν και μόλις 40 ετών τότε) Γιάννη Ιωαννίδη στην τεχνική ηγεσία κι έναν κορμό αξιόλογων παικτών από πίσω, δεν ήθελε και ιδιαίτερη σοφία για να καταλάβει κανείς ότι μια αυτοκρατορία ήταν έτοιμη να εγκαθιδρυθεί. Η αλήθεια των αριθμών ήταν αφοπλιστική – όπως συμβαίνει συνήθως στο μπάσκετ. Στο πρωτάθλημα, ο Άρης είχε κατακτήσει τον τίτλο νικώντας και στα τέσσερα παιχνίδια τους δύο βασικούς αντιπάλους του, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.
Στο παθητικό του είχε όλη κι όλη μόνο μία ήττα, από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (84-82), σε ένα παιχνίδι που επαναλήφθηκε στις 2 Μαρτίου 1985, λόγω κακής εφαρμογής των κανονισμών την κανονική ημέρα της διεξαγωγής του. Μάλιστα, το συγκεκριμέμνο ματς θα αποδεικνυόταν και το τελευταίο που θα έχαναν οι «κίτρινοι» στο πρωτάθλημα μέχρι το φθινόπωρο του 1988 (το σερί σταμάτησε στις 80 νίκες)!
Καμία δυσκολία δεν συνάντησε ο Άρης και στο Κύπελλο. Νίκησε άνετα τον Ολυμπιακό (86-67), τον Πανιώνιο (97-83) και στα ημιτελικά τον Σπόρτιγκ (124-81), προτού αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Με την ήττα στο μπαράζ πρωταθλήματος της προηγούμενης χρονιάς στην Κέρκυρα να τους δίνει κίνητρο για ρεβάνς, οι παίκτες του Ιωαννίδη δεν άφησαν τους «πράσινους» να ανασάνουν. Ειδικά ο Γιαννάκης ήταν αφηνιασμένος, πετυχαίνοντας 37 πόντους με 8 τρίποντα και ο Γκάλης, πάντα σταθερός, πρόσθεσε άλλους 33 στο σακούλι. Έτσι, ο Άρης έφτασε στον θρίαμβο με 86-70.
Και οι δύο σούπερ σταρ, δηλαδή, είχαν πετύχει μόνοι τους όσους πόντους είχε όλος ο Παναθηναϊκός! Ο οποίος παρότι διέθετε παίκτες πρώτης γραμμής, όπως οι Τάκης Κορωναίος, Ντέβιντ Στεργάκος, Κυριάκος Βίδας, Λιβέρης Ανδρίτσος και Μέμος Ιωάννου, δεν μπόρεσε να κοντράρει τον διαστημικό Άρη.
Ο Φιλίππου και οι άλλοι
Με την προσθήκη του Γιαννάκη, ο Άρης του 1984-85 ήταν αναμφίβολα η πιο πλήρης ομάδα που είχε εμφανιστεί μέχρι τότε στο ελληνικό μπάσκετ. Κάτω από το καλάθι δέσποζε η μορφή του Δημήτρη Κοκολάκη, ο οποίος στα 35 του πρόσφερε ακόμα πολύτιμες λύσεις, ενώ από την παλιά φρουρά συνέχιζε και ο Βασίλης Παραμανίδης.
Καταλυτική παρουσία στη ρακέτα είχε και ο νεαρός πάουερ φόργουορντ απ’ τα Γιάννενα, Νίκος Φιλίππου, ο οποίος είχε χριστεί ήδη διεθνής, ενώ αισθητή είχαν αρχίσει να κάνουν την παρουσία τους και οι Μιχάλης Ρωμανίδης, Γιώργος Δοξάκης.
Εκείνη τη σεζόν (1984-85) ο Άρης σημείωσε και την πρώτη του μεγάλη διάκριση στην Ευρώπη, με την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Κόρατς. Απέκλεισε στον όμιλο της φάσης των «16» σπουδαίες ομάδες, όπως η Περόνι Λιβόρνο και η Καχαμαδρίδ, αλλά στον διπλό ημιτελικό υποτάχθηκε στην ανωτερότητα της Τσαοκρέμ Βαρέζε.
Άλλα τέσσερα νταμπλ
Καμία ομάδα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη, ιδίως μέχρι και το 1987-88, που δεν επιτρεπόταν η χρησιμοποίηση ξένων παικτών στις εγχώριες διοργανώσεις. Στο διάστημα αυτό ο Άρης γνώρισε μόνο μία ήττα, στον ημιτελικό του Κυπέλλου του 1985-86 από τον Παναθηναϊκό (87-84).
Συνολικά οι «κίτρινοι» έκαναν το νταμπλ άλλες τέσσερις χρονιές (1986-87, 1987-88, 1988-89, 1989-90) και διατήρησαν τα πρωτεία στο πρωτάθλημα μέχρι και το 1990-91, παρότι στο μεταξύ είχε αποχωρήσει ο Γιάννης Ιωαννίδης.
Τον βάφτισε ο Δενδρινός
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι το προσωνύμιο «Αυτοκράτορας» καθιερώθηκε για τον Άρη ύστερα από μια δήλωση του Μάκη Δενδρινού, η οποία μόνο εκθειαστικό χαρακτήρα δεν είχε.
Ο αείμνηστος τότε τεχνικός του Πανιωνίου, είχε παράπονα απ’ τη διαιτησία για την ήττα της ομάδας του απ’ τους «κίτρινους» με 83-80 στη Νέα Σμύρνη, την περίοδο 1986-87. Με αυτήν την αφορμή είχε πει: «Σήμερα έπαιξε μια αυτοκρατορία μέσα κι έξω από τα γήπεδα, εναντίον ρομαντικών νομάδων».
Με την πάροδο των χρόνων, ξεχάστηκε το κίνητρο του χαρακτηρισμού «αυτοκρατορία». Η λέξη ήταν ιδανική για να περιγράψει αυτό που έκανε ο Άρης στα παρκέ των ελληνικών κλειστών γυμναστηρίων και ακολουθεί την ομάδα του Γκάλη και του Γιαννάκη έως τις μέρες μας.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Μαΐου
2021: Η Μπούργος νικά την Καρσίγιακα με 64-59 στον τελικό του Final-8 στο Νίνζνι-Νόβγκοροντ και κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το Champions League του μπάσκετ. Ο Βίκτορ Μπενίτε αναδεικνύεται MVP του Final-8.
2007: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο. Ο 72χρονος Άγγλος αρχιτέκτονας Norman Foster, που χρίστηκε ιππότης το 1990, και η ομάδα του είναι οι σχεδιαστές του γηπέδου, χωρητικότητας 90.000 θέσεων, του δεύτερου μεγαλύτερου γηπέδου στην Ευρώπη μετά το «Καμπ Νου» της Βαρκελήνης και του μεγαλύτερου στον κόσμο με σκέπαστρο που καλύπτει όλες τις θέσεις.
2001: Σημειώνεται η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Τα επεισόδια στον αγώνα Χαρτς οφ Όουκ-Κουμάσι Ασάντα Κοτόκο στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα, οδηγούν στο θάνατο 130 φιλάθλων όταν οι άνδρες της αστυνομίας (εκτιμώντας λανθασμένα την κατάσταση) ρίχνουν δακρυγόνα και κλείνουν τις θύρες του γηπέδου, εγκλωβίζοντας τους 70.000 θεατές.
1990: Η Σαμπντόρια κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Άντερλεχτ στην παράταση με 2-0 με δύο γκολ του Τζανλούκα Βιάλι, ο οποίος αναδεικνύεται και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 γκολ.
1978: Η Αϊντχόφεν κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ νικώντας με 3-0 την Μπαστιά στον δεύτερο τελικό που διεξάγεται στην έδρα της (24′ Β. Φαν ντε Κέρκοφ, 67′ Ντέικερς, 69′ Φαν Κάιλεν). Ο πρώτος τελικός στην πόλη της Κορσικής είχε λήξει 0-0.
1960: Ο Γιάτσεκ Γκμοχ κάνει ντεμπούτο ως ποδοσφαιριστής με την Λέγκια Βαρσοβίας, όπου μέχρι την προηγούμενη σεζόν ήταν προπονητής ο Στέπαν Μπόμπεκ. Οι φίλαθλοι θα του κολλήσουν το προσωνύμιο «σαγόνιας» (Szczeka), το οποίο τον ακολουθεί και στην προπονητική του καριέρα στην Ελλάδα.
1927: Αρχίζει ο πρώτος τελικός του 1ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ, με αντιπάλους τον Τζο Ντέιβις και τον Τομ Ντένις. Θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου με νικητή τον Ντέιβις με 20-11, ο οποίος κατακτά έτσι τον πρώτο απ’ τους 15 συνολικά τίτλους του στο σπορ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»