Παναθηναϊκός: Το δεύτερο Triple Crown με θρίαμβο επί του Ολυμπιακού
Την 1η Ιουνίου 2009 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού έκανε το δεύτερο Triple Crown στην ιστορία της, αφού κατέκτησε και το πρωτάθλημα με θρίαμβο επί του Ολυμπιακού (94-81), έχοντας κερδίσει νωρίτερα την Ευρωλίγκα και το Κύπελλο Ελλάδας.
Το πόσο δύσκολη υπόθεση είναι το Triple Crown στο μπάσκετ, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ελληνικές ομάδες το έχουν πετύχει μόνο τρεις φορές, με την τελευταία να χρονολογείται πριν από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια.
Τότε το είχε καταφέρει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε ολοκληρώσει τον άθλο την 1η Ιουνίου 2009. Νικώντας με 94-81 τον Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ, έκανε το 3-1 στη σειρά των τελικών της Basket League και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, λίγο καιρό αφότου είχε κατακτήσει την Ευρωλίγκα και το Κύπελλο Ελλάδας.
Με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Σπανούλη και τον Ντρου Νίκολας, οι οποίοι πέτυχαν αμφότεροι από 17 πόντους, οι «πράσινοι» κυριάρχησαν στον τέταρτο τελικό των πλέι οφ κι έφτασαν πανηγυρικά στον τίτλο. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό που επέβαλαν οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και με τον ακριβοπληρωμένο Τζος Τσίλντρες να υστερεί κάτω απ’ τα καλάθια, υποτάχθηκε φυσιολογικά.
Το πράγμα, βέβαια, είχε φανεί από τον πρώτο τελικό. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός έσπασε το πλεονέκτημα έδρας των Πειραιωτών νικώντας με 69-67 στο ΣΕΦ με 16 πόντους του Νίκολα Πέκοβιτς και κόψιμο του Δημήτρη Διαμαντίδη σε λέι απ του Θοδωρή Παπαλουκά στην εκπνοή, που απέτρεψε την παράταση. Οι «πράσινοι» έκαναν το 2-0 συντρίβοντας τον «αιώνιο» αντίπαλό τους με 91-64 στον δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ και λίγο έλειψε να κάνουν και το 3-0, όμως ο Ολυμπιακός επικράτησε δύσκολα με 74-70 στον τρίτο αγώνα.
To «τρεμπλ» του Παναθηναϊκού αποκτούσε μεγαλύτερη αξία επειδή περιλάμβανε νίκη επί του Ολυμπιακού και στο Final-4 της Ευρωλίγκας, το οποίο – όπως και φέτος – είχε φιλοξενηθεί στο Βερολίνο. Οι «πράσινοι» είχαν επικρατήσει με 84-82 στον ημιτελικό με πρωταγωνιστή και πάλι τον Πέκοβιτς (20 π.), προτού νικήσουν στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 73-71.
Ο Ολυμπιακός , που τότε είχε προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ήταν το «θύμα» του Παναθηναϊκού και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο κλειστό του Ελληνικού (80-70), στις 22 Φεβρουαρίου. Οι «πράσινοι» θα έφταναν την 1η Ιουνίου στο Triple Crown το οποίο ήταν το δεύτερο της ιστορίας τους, ύστερα από εκείνο του 2007.
Ο Παναθηναϊκός δεν κυριάρχησε τυχαία εκείνη τη σεζόν, αφού διέθετε στις τάξεις του κι άλλα αστέρια πέρα από τους ήδη αναφερθέντες άσους. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Αντώνης Φώτσης, ο Μάικ Μπατίστ, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Ντούσαν Κέτσμαν, ο Στράτος Περπέρογλου κι ο Νίκος Χατζηβρέττας συγκροτούσαν ένα πολύ ισχυρό σύνολο.
Αυτός ο τίτλος ήταν και ο αποχαιρετιστήριος για τον ιστορικό αρχηγό του Παναθηναϊκού, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος είχε πια μικρή συμμετοχή στους αγώνες, αλλά σήκωσε τιμής ένεκεν το τρόπαιο του πρωταθλήματος μαζί με τον Διαμαντίδη. Έχοντας φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το 1990, ήταν ο μοναδικός παίκτης που είχε βιώσει όλη τη διαδρομή από την απαξίωση έως την (πανελλήνια και διεθνή) καταξίωση.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο την 1η Ιουνίου
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών ο αθλητικός συντάκτης, Χάρης Λυμπερόπουλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και στα νιάτα του υπήρξε αθλητής στίβου του Εθνικού ΓΣ με χρυσά μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα και ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου, ενώ κατά τα χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας δοκίμασε την τύχη του και ως οδηγός σε αγώνες ράλι. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε σε πολλά μέσα, απ’ τα οποία όμως ξεχωρίζει η θητεία του στο αθλητικό τμήμα της «Απογευματινής», του οποίου ήταν και διευθυντής για πολλά χρόνια, δίνοντας άλλη διάσταση στην παρουσίαση των αθλητικών ειδήσεων στις πολιτικές εφημερίδες. Διατέλεσε διευθυντής και του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ, ενώ ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84».
2019: Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ κατακτά το Champions League για έκτη φορά στην ιστορία της νικώντας με 2-0 την Τότεναμ στον τελικό που διεξάγεται στο «Μετροπολιτάνο» της Μαδρίτης. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Σαλάχ (2′) και Οριγκί (87′).
2018: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 81 ετών ο Κώστας Πολυχρονίου, ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Ολυμπιακού. Υπήρξε βασικός χαφ της θρυλικής ομάδας των έξι σερί πρωταθλημάτων (1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959) και των τριών σερί νταμπλ (1957-59), αλλά και εκείνης που κατέκτησε τους πρώτους τίτλους μετά την καθιέρωση της Α’ Εθνικής (1966, 1967). Ιστορική έχει μείνει και η εξουδετέρωση του Πελέ στο φιλικό που έδωσε ο Ολυμπιακός με τη Σάντος το 1961 (2-1), ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα και ως προπονητής, με διακρίσεις στις Εθνικές Ελπίδων και Ανδρών, αλλά και ένα πέρασμα ως υπηρεσιακός από τον Ολυμπιακό (1993-94).
2009: Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς παραθέτει συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώνει επίσημα το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του, η οποία είναι συνυφασμένη με τον Ολυμπιακό. Ο Σέρβος εξτρέμ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα 12 πρωταθλήματα που κατέκτησαν οι «ερυθρόλευκοι», τα περισσότερα από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα.
2002: Η Γερμανία συντρίβει με 8-0 τη Σαουδική Αραβία στο Σαπόρο, στον πρώτο της αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Άπω Ανατολής. Τρία γκολ πετυχαίνει ο 21χρονος επιθετικός, Μίροσλαβ Κλόζε, στο ντεμπούτο του σε τελική φάση. Ο Γερμανός άσος θα εξελιχθεί στον πρώτο σκόρερ στην ιστορία των τελικών φάσεων Μουντιάλ με 16, στην τελευταία παρουσία του, το 2014.
1997: Η εθνική ομάδα πόλο καταλαμβάνει τη δεύτερη στο FINA Cup που διεξάγεται στην Αθήνα, αφού στον τελικό ηττάται με 8-5 από τις ΗΠΑ.
1992: Ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την πρόσληψη του μέχρι πρότινος προπονητή της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Ίβιτσα Όσιμ.
1988: Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ) με συνοδηγό τον Κώστα Στεφανή καταλαμβάνει την έκτη θέση στη γενική κατάταξη του 35ου Ράλι Ακρόπολις, την υψηλότερη απ’ όλα τα ελληνικά πληρώματα, οδηγώντας μια Lancia Delta Integrale. Στην έβδομη θέση τερματίζουν οι Στράτης Χατζηπαναγιώτου (Στρατισίνο) και Κώστας Φερτάκης με Nissan 200SX και στην όγδοη οι Κωνσταντίνος Αποστόλου και Μιχάλης Κριάδης με Volkswagen Golf. Τον αγώνα που προσμετράται στην κατάταξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι κερδίζει ο Ιταλός, Μίκι Μπιαζιόν με Lancia Delta Integrale και συνοδηγό τον συμπατριώτη του, Σιβιέρο Τιτσιάνο.
1986: Η Βραζιλία νικά με 1-0 την Ισπανία στον πρώτο αγώνα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, με γκολ του Σόκρατες στο 62′. Οι Ισπανοί διαμαρτύρονται, ωστόσο, για τη μη κατακύρωση ενός γκολ του Μίτσελ μερικά λεπτά νωρίτερα, παρότι η μπάλα είχε περάσει καθαρά τη γραμμή.
1983: Με γκολ του Θωμά Μαύρου στο 79′, η ΑΕΚ νικά 1-0 τον Ολυμπιακό στον δεύτερο μεταξύ τους προημιτελικό του Κυπέλλου στο «Γ. Καραϊσκάκης» και προκρίνεται πανηγυρικά στους «4», αφού είχε νικήσει με 2-1 και στο πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει πολλές ευκαιρίες πριν δεχθούν το μοιραίο γκολ.
1977: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 110-68 τον Παναθηναϊκό, σε αγώνα για τη φάση των «32» του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξάγεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόκειται για την ευρύτερη διαφορά (+42) που έχει σημειωθεί σε ντέρμπι των δύο «αιωνίων» αντιπάλων στο μπάσκετ. Πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού είναι οι Μελίνι (24 π.) και Καστρινάκης (22 π.).
1975: Ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής για τρίτη διαδοχική σεζόν, χάρη στο 1-0 επί της ουραγού ΑΕΛ με γκολ του Χούλιο Λοσάντα και το 0-0 της ΑΕΚ στα Γιάννινα. Από τους «ερυθρόλευκους» έχει αποχωρήσει στο μέσον της σεζόν ο χρηματοδότης του τμήματος, Νίκος Γουλανδρής και τον Μάρτιο ο προπονητής, Λάκης Πετρόπουλος, αυτό όμως δεν εμποδίζει την ομάδα να κόψει πρώτη το νήμα.
1969: Ο Παναθηναϊκός στέφεται για έκτη φορά πρωταθλητής στα δέκα χρόνια διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, χάρη στη νίκη του επί του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με 2-0 (28′ Φυλακούρης, 42′ Αθανασόπουλος).
1958: Ο Φέρεντς Πούσκας μεταγράφεται στη Ρεάλ Μαδρίτης δύο χρόνια αφότου έφυγε ως πρόσφυγας από την Ουγγαρία.
1952: Με γκολ του Μπάμπη Δρόσου στο 90ό λεπτό, ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει 2-2 τον Πανιώνιο στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι «κυανέρυθροι» είχαν προηγηθεί 2-1 με δύο γκολ του Φώτη Τσολιά (34′, 60′), όμως μια στιγμιαία αμυντική αδράνεια στην εκπνοή δεν τους επέτρεψε να πανηγυρίσουν τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο της ιστορίας τους. Στον επαναληπτικό που θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου 1952, ο Ολυμπιακός θα επικρατήσει με 2-0.
1939: Στον πρώτο αγώνα πυγμαχίας που μεταδίδεται από την τηλεόραση, ο Λου Νόβα νικά τον Μαξ Μπάερ με νοκ άουτ στον εντέκατο γύρο.
1930: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει με 8-2 τον Ολυμπιακό στο πρώτο επίσημο μεταξύ τους παιχνίδι, που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Από δύο γκολ για τους «πράσινους» πετυχαίνουν οι Άγγελος Μεσσάρης, Μίμης Πιερράκος και Διομήδης Συμεωνίδης, ένα ο Αντώνης Μηγιάκης και το άλλο είναι αυτογκόλ του Φίλιππου Κουράντη. Τα τέρματα του Ολυμπιακού σημειώνει ο Γιώργος Ανδριανόπουλος. Μετά τη λήξη του αγώνα σημειώνονται και τα πρώτα επεισόδια, αφού οι οπαδοί των Πειραιωτών διαλύουν ένα φέρετρο που είχαν μαζί τους για να πικάρουν τους αντιπάλους σε περίπτωση νίκης και χρησιμοποιούν τα ξύλα του για πολεμοφόδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»