ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Τα «πράσινα» IN και OUT του Μονάχου

Οι «πράσινοι» είχαν ένα γερό διήμερο μπάσκετ κόντρα σε Ερυθρό Αστέρα (ήττα με 83-55), Βίρτους Μπολόνια (νίκη με 112-111) και είχαν στιγμές που θέλουν να ξεχάσουν και στιγμές που θέλουν να κρατήσουν.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας προετοιμάζονται για να παρουσιάσουν το καλύτερο δυνατό τους πρόσωπο στο 3ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος». Ενώπιον των οπαδών τους μετά από 1,5 χρόνο. Σαφέστατα και έχουν θέματα που θέλουν να «πετάξουν» και κατά συνέπεια να διορθώσουν και άλλα που μπορούν να διατηρήσουν στη μνήμη τους. Το sportday.gr καταγράφει τα in και τα out των «πρασίνων» στο Μόναχο με την σημαντική υποσημείωση πως οι «πράσινοι» είναι σε περίοδο μονταρίσματος και οι μεταπτώσεις είναι λογικές μέχρι ενός σημείου ενώ υπήρχαν οι απουσίες των Μέικον-Νέντοβιτς και η απόκτηση ενός ακόμη γκαρντ.

ΠΑΤΑΕΙ SAVE!

+ Το κοντό σχήμα που χρησιμοποίησε κόντρα στην Βίρτους Μπολόνια θα… φορεθεί ξανά μέσα στη σεζόν. Διότι έδειξε να συνεισφέρει στο κοντρολάρισμα του ρυθμού (τηρουμένων των συνθηκών). Πέρι (1), Ρος (2), Παπαπέτρου (3), Κασελάκης (4) συνέθεσαν τα 4/5 της πεντάδας που ήταν πιο ευέλικτη και βοήθησε ώστε να επιστρέψει η ομάδα στο ματς με τους Ιταλούς και να βρει λύσεις και στην επίθεση. Φυσικά εξαρτάται και τον εκάστοτε αντίπαλο.

+ Ο Κέντρικ Πέρι είναι ο κορυφαίος νεοαποκτηθείς ξένος των «πρασίνων», αλλά θέλει τον χρόνο του και τις βοήθειές του για να μπορέσει να ξεδιπλώσει περισσότερο το δημιουργικό του ταλέντο. Σε συνέχεια του προηγούμενου συν, ο Αμερικανός γκαρντ μετατράπηκε σε σκόρινγκ γκαρντ όταν χρειάστηκε και έδωσε λύσεις μέσω προσωπικών φάσεων. Είτε στο τρίποντο είτε και στο τρανζίσιον. Για την άμυνα δε, ήταν αρκετά επιθετικός. Με πίεση πάνω στην μπάλα ακόμα και στην επαναφορά του αντιπάλου.

+ Η παρουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου απέναντι στην Βίρτους. Πραγματικά ο αρχηγός των «πρασίνων» προσέφερε ένα μοναδικό… κρεσέντο. Αγωνίστηκε στο «2» (ελέω των απουσιών των Νέντοβιτς-Μέικον στη περιφέρεια), αλλά και στη φυσική του θέση («3»). Ηταν και η βραδιά του και κατάφερε μέσα από καλό ρολάρισμα στην επίθεση (με το κοντό σχήμα), να δώσει λύσεις και εντέλει να βάλει την υπογραφή του στη νίκη επί των Ιταλών.

+ Αν υπάρχει ένας παίκτης που έδωσε το κάτι παραπάνω και στα δύο παιχνίδια αυτός ήταν ο Λεωνίδας Κασελάκης. Ο διεθνής φόργουορντ ήταν φιλότιμος και βοήθησε στο ποστ απ παιχνίδι και στις μις-ματς καταστάσεις (στο μέτρο του δυνατού). Ηταν πιεστικός στην άμυνα, αλλά κόντρα στην Βίρτους ήταν αρκετά «ζεστός». Η συνεργασία του με τον Παπαπέτρου στο ποστ δείχνει να έχει «κολλήσει» για τα καλά.

+ Στο πρώτο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, ο Τζεχάιβ Φλόιντ ήταν υποφερτός. Βοήθησε μέχρι ενός σημείου αν στη συνέχεια δεν αγωνίστηκε αρκετά. Μόλις 13 λεπτά. Όμως απέναντι στην Βίρτους, ο Αμερικανός σέντερ ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για τους «πράσινους» ήταν χάρμα οφθαλμών. Ναι, με τα καλά του και τα αρνητικά του. Εβγαλε ενέργεια στην άμυνα, προστάτεψε – όσο μπόρεσε – το καλάθι και έδωσε λύσεις σε επίθεση και ριμπάουντ. Φυσικά κορυφαία του στιγμή στο διήμερο ήταν το μπλοκ της… παράτασης κόντρα στον Γουίμς. Ηταν μια εμφάνιση που μπορεί να τον «ανεβάσει», αρκεί να επενδύσει πάνω της.

ΠΑΤΑΕΙ DELETE!

– Το κάκιστο και «καταστροφικό» δεύτερο ημίχρονο κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Κυρίως το τρίτο δεκάλεπτο και το εις βάρος του επί μέρους σκορ 32-8(!). Σε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο οι «πράσινοι» «πνίγηκαν» από την άμυνα ζώνης των Σέρβων και ταυτόχρονα η αμυντική τους συμπεριφορά πήγε… περίπατο. Ειδικά στο πικ εν ρολ των αντιπάλων. Το… μυαλό της ομάδας «χάλασε» και κατά συνέπεια δεν βρήκε καν τα αποθέματα για να μαζέψει την κατάσταση. Μάλιστα στη 3η περίοδο είχε μόλις 1/12 σουτ εντός παιδιάς.

– Η αναιμική παρουσία των δύο βασικών 4αριών της ομάδας. Κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι πως ακόμα δεν έχουν μπει στο… πετσί του ρόλου τους. Οκάρο Γουάιτ και Τζέρεμι Εβανς δεν μπόρεσαν σε κανένα από τα δύο παιχνίδια να προσφέρουν ούτε καν το 30% των ικανοτήτων τους. Ειδικά κόντρα στην Βίρτους Μπολόνια ήταν «άφαντοι» και δικαίως ο Δημήτρης Πρίφτης τους… πάρκαρε στον πάγκο και κατά συνέπεια έκλεισε το ροτέισον.

– Οι αμυντικές μεταπτώσεις. Κάτι φυσιολογικό για την εποχή. Διότι ακόμα η ομάδα δεν έχει καταφέρει να βρει τη «χημεία» της ενώ φυσικά έχει και τις απουσίες της. Θέλει να ρολάρει περισσότερο και να «δέσουν» οι παίκτες της. Ετσι μέχρι ενός σημείου, είναι νορμάλ να χάνει διαφορές (σε όλες τις ομάδες συμβαίνει). Όμως γνωρίζει πως μέσα από την άμυνα με αλλαγές, μέσα από τα… deflections, μέσα από την πίεση στη μπάλα θα μπορεί να βρίσκει λύσεις όταν δεν έχει καλές επιθετικές βραδιές.

– Τα επιθετικά «κενά». Ενας τομέας που φάνηκε κυρίως κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Εξού και οι μόλις 55 πόντοι που σημείωσε με… ιδρώτα. Η απουσία των Μέικον-Νέντοβιτς ήταν σημαντική καθότι θα μπορούσαν να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα και να ανεβάσουν τον ρυθμό των «πρασίνων». Σίγουρα η παρουσία και των δύο στο 3ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» θα τονώσει περισσότερο ένα σύνολο που θα στηρίζεται κυρίως από την άμυνά του, αλλά θέλει και τους «μπόμπερ» του για να βοηθήσουν με την ταχύτητα στις αποφάσεις και με τα απρόβλεπτα σουτ.

– Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα έχει ως σήμα κατατεθέν του το πικ εν ρολ, αλλά η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκε αρκετά και στα δύο παιχνίδια για να στοχεύσει μέσω αυτής της οδού στο «ζωγραφιστό». Ηταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που τα κατάφερε. Συν τοις άλλοις είχε τα θέματά του στο αμυντικό πικ εν ρολ και στο αμυντικό τρανζίσιον. Δύο στοιχεία που χρίζουν βελτίωσης καθότι η αμυντική του λειτουργεία θα είναι το Α και το Ω του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News