Ολυμπιακός: Η ανάλυση της νέας «ερυθρόλευκης» περιφέρειας

Ο Ολυμπιακός των πολλών αριθμητικά λύσεων (και) στην περιφερειακή γραμμή. Το ένα -βασικό- στοιχείο που λείπει προς το παρόν ακόμα, μα που μπορεί να το λύσει ο Κίναν Εβανς αν γυρίσει έγκαιρα από τον τραυματισμό του, ποιοι θα τραβήξουν κουπί τους πρώτους μήνες, ποιοι είναι πιο πίσω στο ροτέισιον.

Με έξι πλέον ψηλούς πρώτης γραμμής, όλοι τους μάλιστα δοκιμασμένοι στην Ευρωλίγκα και στις πιο απαιτητικές της καταστάσεις, εύλογα έχει γίνει πολύς λόγος αυτό το καλοκαίρι για τη φροντ λάιν του Ολυμπιακού.

Είναι κι ο τραυματισμός του Μουσταφά Φαλ, οι συνεχείς «οχλήσεις» από Βελιγράδι μεριά για τον Φίλιπ Πετρούσεφ, πάνω απ’ όλα η μεγάλη επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ, που την έχουν καταστήσει… πρωταγωνίστρια στο «ερυθρόλευκο» ρεπορτάζ. Ακόμα περισσότεροι ωστόσο είναι οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στο λεγόμενο μπάκορτ.

Οκτώ διαφορετικούς βρίσκουμε στις θέσεις «1» και «2», δίχως να υπολογίζουμε τον σμολ φόργουορντ Κώστα Παπανικολάου, που σπανίως σε ψηλά σχήματα χρησιμοποιείται στη δεύτερη θέση και πολύ συχνότερα στην άμυνα αναλαμβάνει το μαρκάρισμα ενός αντίπαλου (ακόμα και πόιντ) γκαρντ. Τώρα που αρχίζει η προετοιμασία, για… πάμε να κατηγοριοποιήσουμε τα μέλη της περιφερειακής γραμμής!

Οι δύο σταθερές

Τόμας Γουόκαπ και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Κάνουν πολλά και καλά, αλλά δεν είναι οι γκαρντ που θα πάρουν την μπάλα στο ένας εναντίον ενός και θα την βάλουν με συνέπεια στο καλάθι. Ιδίως ο πρώτος, που άλλωστε δεν πληρώνεται γι’ αυτή τη δουλειά.

Με περισσότερες αριθμητικά λύσεις στην περιφέρεια, ο ελληνοποιημένος πόιντ γκαρντ δεν θα χρειάζεται να βάζει… 15 πόντους σε ένα ημίχρονο, όπως έκανε στον πρώτο τελικό της Basket League στο ΟΑΚΑ. Ούτε και να παριστάνει τον… σούτινγκ γκαρντ, όπως συνέβη στην Εθνική παρόντος και του Νικ Καλάθη αυτό το Ολυμπιακό καλοκαίρι.

Θα δούμε τον ελίτ αμυντικό και εξαιρετικό δημιουργό Γουόκαπ ξανά δίπλα στον Γουίλιαμς-Γκος, όχι όμως τόσο όσο στην προηγούμενη περίοδο. Ο Αμερικανός κόμπο γκαρντ είχε ακόμα πιο πολλές καλές εμφανίσεις επιθετικά στους τελικούς, μα έμεινε σε αρκετούς η τελευταία εντύπωση. Το άστοχο σουτάκι τίτλου (αν δεν ευστοχούσε ο Παναθηναϊκός στα εναπομείναντα 12’’) από τα 3 μέτρα στο πέμπτο ματς της σειράς και δευτερευόντως η παράβαση 5 δευτερολέπτων στη (μη) επαναφορά της μπάλας στα 7,1’’.

Στην τελική ευθεία πέρυσι ο πολυσύνθετος Γκος ήταν σούπερ και σε ευρωπαϊκούς αγώνες (με αποκορύφωμα τον εκτός έδρας με την Παρτίζαν) και μπορεί να «κουμπώσει» τόσο με τον Λούκα Βιλντόσα όσο και με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Γι’ αυτούς, όμως, ευθύς… παρακάτω.

Η επιθετική ενίσχυση

Αντι-Κάναν, ο Ντόρσεϊ ελπίζεται ότι θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι του. Ακόμα και μέσα στο ίδιο 40λεπτο… Ο ελληνικής καταγωγής Καλιφορνέζος λογικά θα ξεκινάει στο «2» και ελπίζει ο ίδιος να επαναλάβει την περίοδο 2021-22 στην Ευρωλίγκα – ιδεατά να είναι ακόμα καλύτερος από τη σχετική σεζόν του με τα καλύτερα νούμερα (12,8 π. με 44,3% εντός παιδιάς, 2 ασίστ, 10 ranking, όλα ρεκόρ καριέρας) στη διοργάνωση.

Ναι, πρόκειται για την (μοναδική) άλλη χρονιά του στο λιμάνι, όταν όμως δεν υπήρχαν τόσες λύσεις αριθμητικά στους γκαρντ. Δύσκολα δηλαδή θα βρίσκει πάλι 24 λεπτά, αλλά δεν θα ιδρώνει και για πολύ λιγότερα. Το «στοίχημα» είναι να μην κάνει μία ματσάρα και να τον ψάχνουν αμέσως μετά για δυο-τρεις αγώνες, όπως συνέβαινε στη Φενερμπαχτσέ. Πιο ψηλός από τον «Ησαΐα», δεν θα αποτελεί τόσο συχνά στόχο των αντιπάλων στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων.

Ο Βιλντόσα έχει το έξτρα κίνητρο να αποδείξει στον «αιώνιο» και δη στον Εργκίν Αταμάν ότι κακώς παρκαριζόταν στην άκρη του πάγκου (όταν δεν έμενε εκτός δωδεκάδας, ακόμα και στην τελική σειρά…). Ικανός για το καλύτερο (άνοιγμα ρυθμού, τρίποντα, καλάθια σε iso καταστάσεις) και το χειρότερο (π.χ. φτηνά και αβίαστα λάθη που φέρνουν εύκολους πόντους αντιπάλων στο τρανζίσιον), έχει κάνει στο παρελθόν σπουδαία ματς στο ΣΕΦ και έχει τεράστια ευκαιρία να παγιώσει τη θέση του στο ροτέισιον όσο θα λείπει ο Εβανς.

Ετσι δυνατά πρέπει να ξεκινήσει τη σεζόν και ο (και σμολ φόργουορντ, αλλά ο ίδιος ο Μπαρτζώκας τον θεωρεί περισσότερο γκαρντ) Σακίλ ΜακΚίσικ, αν δεν θέλει να εκπέσει στην από κάτω κατηγορία όταν η ομάδα του θα παίζει σε full strength, που λένε και στην πατρίδα του. Πέρυσι είχε θεματάκια τραυματισμών και ήταν «αόρατος» στην αρχή, για να μετατραπεί στον πρώτο «ερυθρόλευκο» σκόρερ στην προημιτελική σειρά με την Μπαρτσελόνα! Τον ήθελε μέχρι πρόσφατα η Μονακό, εντούτοις με την έλευση του επίσης «πλάγιου» (αν και τελείως διαφορετικού στυλ) Φουρκάν Κορκμάζ, το ενδιαφέρον της λογικά δεν υφίσταται πια.

Σε τρίτο πλάνο και το μπόνους

Στο «2» παίζει και ο κόμπο γκαρντ Βιλντόσα πέραν όλων των άλλων, γενικώς ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο να βρει χρόνο στην Ευρωλίγκα, όπου δεν υπάρχει ο περιορισμός των 6+1 ξένων των εγχώριων διοργανώσεων. Ηδη παραγκωνισμένος στους τελευταίους μήνες της περασμένης περιόδου, τέθηκε εκτός ροτέισιον και στα τελευταία παιχνίδια της Εθνικής στους Ολυμπιακούς.

Τα κοντά σχήματα θα φορεθούν πολύ στον (έναν!) Ολυμπιακό και στο «3» μπορεί να βρει περισσότερο χρόνο να δράσει ο διεθνής από την Κύθνο. Ακόμα πιο… στριμόκωλα τα πράγματα για τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, ο οποίος ξεκάθαρα παραμένει λόγω ελληνικού διαβατηρίου. Δεν έπεισε στην πρώτη του «ερυθρόλευκη» σεζόν ο Ελληνοκαναδός γκαρντ, ούτε καν στην Α1. Σε αυτήν αναμένεται να «ξεσκουριάζει» πάλι.

Ναι, οι λύσεις είναι πάρα πολλές, μα ο γκαρντ με την προσωπική ενέργεια που θα πάρει την μπάλα όταν αυτή θα καίει στο τέλος ενός αγώνα και τις περισσότερες φορές θα βάλει το καλάθι δεν υπάρχει. Ενας Μάικ Τζέιμς, π.χ. Υπάρχει όμως, ο Κίναν Εβανς. Θα υπάρχει, για την ακρίβεια, μέσα στο 2025.

Εχει τέτοιο προφίλ ο περσινός ηγέτης της Ζαλγκίρις, που καλείται να επιστρέψει για δεύτερη φορά δριμύτερος από ένα χειρουργείο. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ο Αμερικανός γκαρντ θα είναι πίσω νωρίς μέσα στο νέο έτος. Προφανώς θα μπει σταδιακά στους αγώνες, προφανέστερα θα υπάρξουν εσωτερικές ανακατατάξεις όταν θα έχει τη δυνατότητα να μένει 20+ λεπτά στα παρκέ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News