Απόστολος Κόντος: Αξιοποίησε στο έπακρο το «αιώνιο» δευτερόλεπτο
Στις 12 Νοεμβρίου 1981 ο Παναθηναϊκός πήρε με αμφιλεγόμενο τρόπο τη διαφορά που χρειαζόταν στο ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, χάρη σε δυο εύστοχες βολές του Απόστολου Κόντου σε νεκρό χρόνο.
Πόσα πράγματα μπορούν να συμβούν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο αγώνα μπάσκετ; Πολλά, αρκεί… να κολλήσει το χρονόμετρο, όπως συνέβη στις 12 Νοεμβρίου 1981, στον «Τάφο του Ινδού»!
Ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τη φάση των ομίλων του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Χρειαζόταν νίκη με τέσσερις πόντους διαφορά, ώστε να υπερκαλύψει το -3 του πρώτου αγώνα στη σοβιετική πρωτεύουσα (83-80). Και την πήρε, παρότι ένα δευτερόλεπτο πριν τη λήξη προηγούταν με 85-83 και η ομάδα του Αλεξάντρ Γκομέλσκι είχε δικαίωμα για δύο βολές.
Πώς συνέβη αυτό;
Ο Αλεξάντρ Μελέσχιν αστόχησε και στις δύο βολές και ο συμπαίκτης του, Βίκτορ Κούζμιν, την πέταξε εκτός τερέν! Όμως, το χρονόμετρο δεν κύλησε παρά τις διαμαρτυρίες των Σοβιετικών και στην επαναφορά, ο Απόστολος Κόντος πρόλαβε να κερδίσει φάουλ από τον Μελέσχιν (που εξελίχθηκε σε μοιραίο παίκτη για την ΤΣΣΚΑ).
Με ολύμπια ψυχραιμία, ο διεθνής φόργουορντ ευστόχησε και στις δύο βολές σε νεκρό χρόνο και διαμόρφωσε το 87-83, εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.
Με αυτήν τη νίκη οι «πράσινοι» απέκτησαν πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ και χρειάζονταν νίκη στη Σόφια επί της πιο αδύναμης ομάδας του ομίλου, της Λέφσκι, για να προκριθούν στο Final-6 της διοργάνωσης. Την πέτυχαν (με 97-89) και εκπλήρωσαν έναν πολύ δύσκολο στόχο για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ εκείνη την εποχή.
Ωστόσο, η αδικία που είχε υποστεί η ΤΣΣΚΑ ήταν προφανής. Και ο Φίλιππος Συρίγος που περιέγραφε τον αγώνα για την ΕΡΤ, δεν κρύφτηκε πίσω απ’ το δάχτυλό του, σε μια εποχή που λίγοι δημοσιογράφοι τολμούσαν να παραδεχθούν εύνοια των ελληνικών ομάδων. Πριν ακόμα ο Κόντος εκτελέσει τις «χρυσές» βολές, είπε την αλήθεια για ό,τι είχε συμβεί.
Το ίδιο έκαναν με τακτ και οι εφημερίδες της εποχής. Χωρίς ευθείες αναφορές για αδικία εις βάρος της ΤΣΣΚΑ, εξέφρασαν την απορία τους για το γεγονός ότι τόσα πολλά πράγματα συνέβησαν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Το «αιώνιο δευτερόλεπτο», όπως έμεινε στην Ιστορία.
Η ειρωνεία είναι ότι ο χρονομέτρης του αγώνα στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ονομαζόταν Κλεφτάκης (!) κάτι που κάνει ακόμα πιο σπαρταριστό το περιστατικό.
Ο Παναθηναϊκός, πάντως, διέθετε σπουδαία ομάδα που θα μπορούσε να είχε φτάσει στη μεγάλη διάκριση και χωρίς το αιώνιο δευτερόλεπτο. Προπονητής ήταν ο Κώστας Πολίτης και στο παρκέ αγωνίζονταν εκτός από τον Κόντο, διεθνείς άσοι όπως οι Τάκης Κορωναίος, Δημήτρης Κοκολάκης, Ντέιβιντ Στεργάκος, Κυριάκος Βίδας, Μέμος Ιωάννου και ο Αμερικανός, Κιθ Γούλφοκ, ο οποίος ήταν και ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα της 12ης Νοεμβρίου 1981.
Το Final-6 διεξήχθη με όλους να αντιμετωπίζουν όλους εντός και εκτός έδρας και τους δύο πρώτους της βαθμολογίας να κοντράρονται στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστικός κόντρα σε μεγαθήρια όπως η Μακάμπι Τελ Αβίβ που κατέκτησε τον τίτλο, η Σκουίμπ Καντού που ήταν η φιναλίστ, η Παρτίζαν Βελιγραδίου και η Μπαρτσελόνα.
Με μία νίκη σε δέκα αγώνες οι «πράσινοι» κατέλαβαν την τελευταία θέση, όμως είχαν κάνει ένα σημαντικό βήμα για την καθιέρωση στην «ελίτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Νοεμβρίου
2002: Η ΑΕΚ αποσπά ισοπαλία με 1-1 από τη Ρόμα στο Ολίμπικο και ολοκληρώνει την παρουσία της στον όμιλο του Champions League με έξι ισοπαλίες σε έξι αγώνες!
2000: Ο Ολλανδός αμυντικός της Ρέιντζερς, Φερνάντο Ρίκσεν, γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του σκοτσέζικου ποδοσφαίρου που τιμωρείται με βάση το βίντεο ως αποδεικτικό στοιχείο.
1994: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 54 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο η Γουίλμα Ράντολφ, η επονομαζόμενη «Μαύρη Γαζέλα» του στίβου. Είχε κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη (100 μ., 200 μ., 4×100 μ.).
1989: Ο Ολυμπιακός συντρίβει τον ΠΑΟΚ με 4-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε έναν αγώνα που στιγματίζεται από θλιβερά επεισόδια πριν από την έναρξη του αγώνα (ο απολογισμός είναι 25 τραυματίες).
1988: Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη η 28η Ολυμπιάδα Σκακιού, η δεύτερη που φιλοξενείται στην Ελλάδα (η πρώτη ήταν το 1984). Η ομάδα της ΕΣΣΔ έρχεται στην Ελλάδα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ στην πρώτη σκακιέρα και τον Ανατόλι Κάρποφ στη δεύτερη. Στους αγώνες παίρνουν μέρος 107 ομάδες ανδρών και 56 γυναικών.
1986: Ο Νίκος Αναστόπουλος σημειώνει με ατομική προσπάθεια το ένα από τα δυο γκολ της Εθνικής Ελλάδας στον αγώνα με την Ουγγαρία στο ΟΑΚΑ, για τα προκριματικά του Euro ’88 (2-1). Φτάνει έτσι τα 21 τέρματα με την Εθνική κι πιάνει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της τον Μίμη Παπαϊωάννου. Θα τερματίσει τη διεθνή καριέρα του με 29 γκολ και παραμένει μέχρι σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήμαοτς (δεύτερος είναι ο Άγγελος Χαριστέας με 25). Το γκολ κόντρα στην Πολωνία θα συμπεριληφθεί και στο σήμα της εκπομπής «Αθλητική Κυριακή».
1972: Ο Νταν Σούλα γίνεται ο πρώτος προπονητής που κερδίζει 100 αγώνες κανονικής περιόδου του ΝFL, όταν οι Μαϊάμι Ντόλφινς νικούν τους Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς με 52-0.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά την ισοπαλία στο «αιώνιο» ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης»
- Μίμης Δομάζος: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του στη Λεωφόρο
- Aρης Μεταγραφές: Στη Θεσσαλονίκη για τις υπογραφές ο Σενεγαλέζος Νινγκ
- Λαμία-Αρης 0-2: Τα highlights του αγώνα
- Πινέδα: «Ανατρίχιασα όταν άκουσα το όνομά μου»