BASKET LEAGUE: Το πλάνο του Λιόλιου

Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος παρέθεσε την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ομοσπονδίας, στο ΟΑΚΑ.

Το πλάνο του για την επόμενη μέρα στο ελληνικό μπάσκετ έκανε γνωστό ο Βαγγέλης Λιόλιος, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΕΟΚ.

Για όλους και για όλα μίλησε ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ύστερα από την ανάληψη της ηγεσίας της ομοσπονδίας.

Ο Λιόλιος στα πρώτα του λόγια για το πλάνο του, μίλησε για την ανάγκη να ανέβει το μπάσκετ επίπεδο, ενώ η προτεραιότητα είναι να υπάρξουν υποδομές, ώστε να έρθει η ανάπτυξη στον χώρο της Ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Επίσης μίλησε και για τον επόμενο προπονητή της εθνικής ομάδας ανδρών, όπου θα ήθελε αυτός να είναι ο Δημήτρης Ιτούδης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ:

Για την έναρξη της θητείας του:

«Ένας κύκλος πολλών ετών έκλεισε και άνοιξε ένας καινούργιος. Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν αδιαμφισβήτητα ο ηγέτης της ΕΟΚ και του ελληνικού μπάσκετ. Όλοι γνωρίζουμε τη διαδρομή του και όλοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του. Το τι έγινε τα τελευταία χρόνια και πως οι εξελίξεις ξεπέρασαν την πραγματικότητα, είναι αδιαμφισβήτητο. Το να αναγνωρίζουμε την προσφορά των ανθρώπων που βοήθησαν το μπάσκετ εδώ, δεν είναι απλά υποχρέωση μας, αλλά ο δρόμος για το μέλλον.

Το όραμα που έχουμε δεν είναι δικό μου. Είναι όραμα μιας ομάδας ανθρώπων και της κοινωνίας. Στις 13 Σεπτεμβρίου, για μένα έγιναν δεύτερες εκλογές. Σχεδόν όλα τα σωματεία μου είπαν να μην κάνω πίσω. Είναι εντολή προς όλους μας. Τα σωματεία εκπροσωπούν την κοινωνία και η κοινωνία, έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Μας λένε να προχωρήσουμε, να τους κάνουμε ξανά περήφανους, αλλά όλοι μαζί, όχι χωρισμένοι. Σημασία έχει τι θέλει η κοινωνία και ζητάει να προχωρήσουμε μπροστά με όραμα αλλά όλοι μαζί.

Την επόμενη μέρα, πήρα τηλέφωνο και τον κ. Παπανικολάου και τον κ. Φασούλα και όλα τα μέλη που είχαν εκλεγεί. Τους είπα ότι δεν έχασε κανείς. Τους είπα ότι κέρδισε το μπάσκετ. Ένας Λιόλιος δε μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα συμβούλιο μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα. Εκατό άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά. Για να πετύχουμε, όμως, χρειαζόμαστε όλη την κοινωνία»

Για το όραμα του να «πάμε όλοι μαζί»:

«Το κύριο μέλημα μας είναι να πάμε ενωμένοι και να ξαναγίνουμε περήφανοι για την τρέλα μας, για το μπάσκετ μας. Απάντησα περίπου σε 700 σωματεία κι έχω ακόμα 591 αναπάντητα μηνύματα. Θα απαντήσω σε όλα γιατί κάθε σωματείο είναι πολύτιμο. Όλοι μας ξεκινήσαμε από ένα σωματείο και δεν είχε σημασία σε ποια κατηγορία ήταν. Υπάρχουν οι οργανισμοί όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, αλλά το σωματείο π.χ., σε ένα νησί που ένας άνθρωπος αφιερώνει χρόνο είναι πολύ πιο «πολύτιμο» από κάθε μεγάλο οργανισμό.

Δε συνηθίζεται μετά τις εκλογές να λέει κάποιος τι έχει σκοπό να κάνει και να τηρεί ό,τι έχει πει πριν. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε, θα τηρήσουμε ό,τι είπαμε, γιατί αλλιώς δε θα έχουμε λόγο να βρισκόμαστε εδώ.

Το βασικότερο κομμάτι που θέλουμε να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία που διέπει την ομοσπονδία και τις Ενώσεις. Η ΕΟΚ είναι εδώ για τα σωματεία. Θα λέω συνεχώς τη λέξη «νοιαζόμαστε». Δεν τα διατάζουμε, τα υπηρετούμε. Αυτό σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας και είναι το πιο δύσκολο κομμάτι».

Για τη δημιουργία ενός μουσείου μπάσκετ:

«Θα υπάρξει δημιουργία ενός μουσείου μπάσκετ στην Αθήνα, που θα προσπαθήσουμε να το συνδέσουμε με την ΧΑΝΘ. Θα περιλαμβάνει όλη την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, που θα είναι προσβάσιμο στα παιδιά.

Θα ξαναδώσουμε μεγάλη έμφαση στη Θεσσαλονίκη, που είναι μπασκετομάνα. Η έδρα του γενικού γραμματέα της ΕΟΚ θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Θα σχηματιστεί ένα think tank προσωπικοτήτων για να ξέρουμε πού πηγαίνει το μπάσκετ και πού βρισκόμαστε εμείς. Στόχος μας είναι το ελληνικό μπάσκετ να γίνει το κορυφαίο σε όλα τα επίπεδα στην Ευρώπη, όχι μόνο αγωνιστικά. Αυτή η συμβουλευτική Επιτροπή θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και πρόεδρος αυτής της Επιτροπής θα είναι ο Κωστής Ζομπανάκης».

Για τον τρόπο διεξαγωγής του Κυπέλλου:

«Φέτος η πρότασή μας θα είναι να γίνει Final Four. Φέτος θέλαμε να κάνουμε Final 8, αλλά μας πρόλαβε η κλήρωση. Του χρόνου στόχος μας είναι να υπάρξει Κυπελλούχος ερασιτεχνικών σωματείων, που θα συμμετέχει ο νικητής μαζί με επτά ομάδες στο Final 8.

Οι επτά ομάδες του Final 8 θα προκύπτουν από την κατάταξη του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα, τύπου ACB».

Για τη συνάντηση με τον Βασίλη Σπανούλη:

«Στο διάστημα αυτών των 16 ημερών είχαμε πολλές συναντήσεις. Συναντήθηκα και με τον Βασίλη Σπανούλη, όπως και με άλλους. Είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Αν δεν έκανε μπάσκετ, θα έκανε κάτι πολύ σπουδαίο. Είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα κάνει κάτι πολύ μεγάλο. Αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνει αυτό το κάτι πολύ μεγάλο»

Για τη διαιτησία:

«Πρώτα από όλα, θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔ, που λειτουργούσε μέχρι σήμερα και μέχρι πριν λίγες ημέρες, όριζε τους αγώνες, γιατί ακόμα δεν ήμασταν έτοιμοι να ορίσουμε τη νέα ΚΕΔ.

Στη διαιτησία, η πρότασή μου προς το Δ.Σ., ειδικό σύμβουλος είναι ο κύριος Χρήστος Χριστοδούλου που έθεσε την παραίτησή του στην Ευρωλίγκα. Η ΚΕΔ θα είναι τριμελής, Πρόταση για πρόεδρος ο Νίκος Πιτσίλκας, τα άλλα δυο ο Μπήτης και ο Μουζάκης. Θα υπάρξει δημιουργία σώματος παρατηρητών. Θα υπάρχει εσωτερική αξιολόγηση διαιτητών. Θα αρχίσει από Α1. Βασικό μέλημα η εκπαίδευση διαιτητών. Υπεύθυνος για σώμα παρατηρητών και εκπαίδευση διαιτητών ο κύριος Χριστοδούλου. Που θα έχει αγαστή συνεργασία με την ΟΔΚΕ»

Για τον επόμενο προπονητή της Εθνικής ανδρών:

«Αυτό που θα ζητήσω από το Δ.Σ θα αφορά την θέλησή μου να είναι ο κ. Ιτούδης προπονητής στο Eurobasket του 2022. Έχουν γίνει όλες οι σωστές διαδικασίες και ελπίζω να το κατανοήσουν όλες οι πλευρές όπως και η ΤΣΣΚΑ και να ηγηθεί της προσπάθειας ο κύριος Ιτούδης.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι διχασμένο και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ας μην πιάσουμε την κουβέντα ποιος έχει δίκιο. Μέχρι να κλείσει το θέμα του κ. Ιτούδη, εφόσον συμφωνήσουμε κι επειδή η Εθνική είναι μια ολότητα, το ποιος θα αναλάβει προπονητής στα παράθυρα θα βγει από διάλογο του Δ.Σ. της ομοσπονδίας και του προπονητή που θα αναλάβει την Εθνική».

Για το εάν υπάρχει plan b, εάν κάτι πάει «στραβά» με τον Ιτούδη:

«Στο δικό μου μυαλό υπάρχει και plan b και plan c. To plan a όμως είναι πάντα plan a και σε αυτό μένω πάντα. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι λειτουργούμε με πλάνο. Αν ήταν στο μυαλό μας η συνεργασία για ένα χρόνο, αυτό δεν είναι πλάνο. Εννοείται ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας αρχικός κύκλος μιας τριετίας, που στο τέλος της, είναι η Ολυμπιάδα. Οι στόχοι μας, όχι μόνο στο μυαλό μου, αλλά όλων των Ελλήνων, είναι να ξαναβγούμε στους δρόμους και να ξαναζήσουμε στιγμές που έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Αν μου πει κάποιος πως είναι δύσκολο, θα του πω ότι κάνει λάθος. Τα δύσκολα είναι τα ωραία. Καλύτερα να βάζεις ψηλούς στόχους και να αποτύχεις, παρά να βάζεις χαμηλούς και να τους πετύχεις. Οι Έλληνες πρέπει να βάζουν υψηλούς στόχους»

Για το αναπτυξιακό μοντέλο:

«Η ουσία μας είναι όμως το αναπτυξιακό μοντέλο. Πριν πολλά χρόνια δούλευε σωστά, τώρα είτε είναι παρωχημένο είτε δε δουλεύει καθόλου. Θα υπάρχει ομάδα εργασίας για τη συγγραφή της ελληνικής σχολής μπάσκετ, από ηλικία 6 ως 18 ετών. Θα έχει το τεχνικό επίπεδο, να παίζουν πολλούς αγώνες τα παιδιά. Θα υπάρχει και το κομμάτι του να βγάζεις ανθρώπους στην κοινωνία όχι μόνο αθλητές. Είναι και το αξιακό κομμάτι. Το τρίτο κομμάτι έχει να κάνει με τη διαρκή εκπαίδευση των προπονητών, σε απόλυτη συνεργασία με το ΣΕΠΚ. Αυτό, είναι ανάγκη να το πιέσει η Ομοσπονδία. Το μπάσκετ είναι ενιαίο. Θα συνεργαστούμε απόλυτοι σε μία κατεύθυνση. Από ένα παιδί που είναι 6 ετών μέχρι τον Αντετοκούνμπο. Να μας κάνει το μπάσκετ περήφανους.

Τα σωματεία και τα αναπτυξιακά προγράμματα, έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν τα πάντα. Μέλημα μας είναι να φέρουμε παιδιά στο μπάσκετ, να διπλασιάσουμε τα παιδιά που αθλούνται στο μπάσκετ, στην τριετία μας. Το οικονομικό κομμάτι είναι σημαντικό. Από 1/11 για όλους τους ανήλικους, θα υπάρχει κατάργηση του κόστους για δελτία και αυτοκόλλητα. Από 1/3/22 η ΕΟΚ αναλαμβάνει το κόστος των διαιτητών και των κριτών, που φτάνει περίπου τις 800.000 ευρώ.

Υπάρχει ένα κόστος μετακινήσεων και το Φεβρουάριο του 2022 θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα πλάνο σταδιακής κάλυψης.  Από 1/1/22 όλα τα κόστη των Ενώσεων, τα αναλαμβάνει πλήρως η ΕΟΚ. Ετήσιο κόστος, 900.000 ευρώ.

Στις ομάδες τοπικών πρωταθλημάτων, από 1/1/22 κατάργηση κόστους δελτίων, αυτοκόλλητα, συμμετοχών. 1/7/22 η πλήρης κάλυψη της διαιτησίας από την ΕΟΚ, με ετήσιο κόστος 500.000. Γίνεται μελέτη για το κόστος μετακινήσεων, για το Φεβρουάριο του 2022 για πλάνο σταδιακής κάλυψης».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την «παλιά φρουρά»:

«Με τον Γιάννη είχαμε επαφή. Είναι φαν της Εθνικής, πιο φαν από όλους μας! Και είναι γεννημένος νικητής. Η ομάδα που θα γίνει θα είναι μια δυνατή ομάδα και θα είμαστε περήφανοι. Είναι ενθουσιασμένος με τη συνολική εξέλιξη. Το πως θα αξιοποιηθεί; Δεν πέρασε καν από την ΕΟΚ αυτό το καλοκαίρι μολονότι πήρε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ! Τον γνωρίζω, είναι ταπεινός, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αυτό; Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μας κάνει περήφανους γιατί γυρίζει παντού με την ελληνική σημαία! Κάποτε ήταν ο Γκάλης. Το είπε χθες. Έδωσε τη σκυτάλη στον Βασίλη και αυτός στον Γιάννη. Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Γιάννης είναι φάρος για την επόμενη γενιά. Όπως και ο Νίκος Γκάλης ήταν φάρος για όλους μας!»

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News