Ευρωμπάσκετ 2025 Γυναικών: Οι γάτες που δεν... νιαουρίζουν ποτέ

Πώς το Βέλγιο έφτασε στο 67-65 επί της Ισπανίας με σερί 14-0 και σπάνιο τρόπο που… πέτυχε, δεν έτυχε. Η MVP Mέσεμαν που κάνει τα πάντα και οι τρεις κομβικές κοντές στην τελευταία χρονικά δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η εναλλαγή κορυφαίων ψηλών στη «ρόχα», το παράδειγμα της Σπανού.

Μία σπάνια ανατροπή, για μία σπάνια ομάδα. Το καλύτερο, αυτές τις δώδεκα τελευταίες ημέρες στο ΣΕΦ, μας το φύλαγε το Ευρωμπάσκετ για το τέλος – κι όχι επειδή ήταν ο τελικός του.

Ηταν, βασικά, Ο τελικός! Με την έμφαση στο οριστικό άρθρο. Στο πιο συναρπαστικό, σίγουρα το πιο ανατρεπτικό παιχνίδι χρυσού μεταλλίου στην ιστορία της διοργάνωσης, το Βέλγιο νίκησε 67-65 την Ισπανία και πήρε το χρυσό για δεύτερη συναπτή φορά. Μετά το 64-58 επί της… Ισπανίας δύο χρόνια νωρίτερα, στη Λιουμπλιάνα.

Και στη Σλοβενία έχαναν στο μεγαλύτερο διάστημα οι «Belgian Cats» (σ.σ: έτσι, με την αγγλική απόδοση είναι το παρατσούκλι τους και εντός των βελγικών συνόρων), και εκεί χρειάστηκαν ένα… υπερντάμπλ σκορ (21-10) στην τέταρτη περίοδο ώστε να κερδίσουν. Αυτό που έγινε στο Φάληρο, όμως, δεν έχει ξαναγίνει.

Σερί 14-0 στο τελευταίο τρίλεπτο, ώστε να ανατραπεί η μεγαλύτερη ισπανική διαφορά που είχε γραφτεί στο παιχνίδι. Δώδεκα πόντων, στο 65-53. Το ακόμα πιο εκπληκτικό (sic) είναι ότι οι παίκτριες του Μάικ Τιμπό δεν προέβησαν σε κάποιο τυχόν μπαράζ τριπόντων ώστε να φτάσουν στην απόλυτη ανατροπή.

Η μπάλα εξακολούθησε να ακουμπάει στους «δίδυμους πύργους» Κιάρα Λίνσκενς και Εμα Μέσεμαν. Η δεύτερη, μακράν η πιο επιδραστική στην εθνική της Ευρωπαία μπασκετμπολίστρια της σύγχρονης εποχής, έκανε και 5 κλεψίματα – όπως το 2023 στη σλοβενική πρωτεύουσα. Εκανε νταμπλ-νταμπλ με 16 πόντους και 11 ριμπάουντ, άγγιξε το τριπλ (νταμπλ) με 7 ασίστ, έριξε και 2 τάπες. Εκανε δηλαδή κι αυτή το back-to-back, ως προς τα βραβεία MVP στη διοργάνωση.

Η γκαρντ Τζούλι Αλεμάν ενορχήστρωσε την ανατροπή, η Αντόνια Ντελάρε την υπέγραψε με το κλέψιμο και το καλάθι προσπεράσματος 5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, η έτερη βασική περιφερειακή Τζούλι Βανλού διαμόρφωσε το τελικό σκορ με μία εύστοχη βολή (και μία επίτηδες άστοχη).

Η ομάδα των τριών κοντών και των δύο ψηλών, η ομάδα των εννιά ίδιων παικτριών με τον θρίαμβο και στη Λιουμπλιάνα (με διαφορετικό όμως προπονητή), το διέπραξε πάλι. Παρά το απίστευτο φινάλε, δεν μπορεί να γίνει λόγος για κλοπή. Το πίστεψαν, το έκαναν οι «Belgian Cats». Γατάκια; Ποτέ! Ακόμα κι όταν δεν τους βγαίνει ένα παιχνίδι, ακόμα κι όταν τα σπάνε από μακριά, έχοντας κάτω από 20% για τρεις σχεδόν σε όλο το 40λεπτο.

Το Βέλγιο του Αμερικανού κόουτς Τιμπό, βοηθού στη χρυσή Ολυμπιονίκη εθνική της πατρίδας του πέρυσι (όπως και το 2008), ήταν χειρότερο σε όλα τα ποσοστά, στα ριμπάουντ, τις ασίστ… Παντού, πλην των κλεψιμάτων. Κέρδισε ωστόσο, επειδή αυτή η φουρνιά αποτελείται από σεσημασμένες winners. Μια εθνική που δεν είχε μετάλλιο σε καμία διοργάνωση πριν το 2017, που δεν είχε χρυσό πριν το 2023, δημιουργεί τη δική της ιστορία στο γυναικείο μπάσκετ.

Σίγουρα κρίμα για την κατά τα 9/12 αλλαγμένη Ισπανία με τις «μακριές» γκαρντ και την εναλλαγή των πρωταγωνιστριών στη φροντ λάιν. Η Πάουλα Γκίνθο ήταν η πρώτη σκόρερ στον τελικό με 11 πόντους, μαζεύοντας και 4 ρμπάουντ. Στον ημιτελικό με τη Γαλλία ήρθε σχεδόν από το πουθενά η ακόμα 18χρονη Αβα Φαμ με αντίστοιχο 21-9, στον προημιτελικό με την Τσεχία κατέγραψε 31-8 με 19/19 βολές η Ρακέλ Καρέρα!

Η επιτυχημένη διοργάνωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ολοκληρώθηκε εντούτοις με νέα θρίαμβο των Βελγίδων. Παρούσης πάντα στην πρώτη σειρά της Αρτέμιδος Σπανού. Η κορυφαία Ελληνίδα διεθνής δεν έχασε παιχνίδι και μετά τον αποκλεισμό της παρέας της στον όμιλο, δείχνοντας γιατί είναι basketball junkie. Ο κόσμος αγκάλιασε το Ευρωμπάσκετ, ας ελπίσουμε ότι κέρδισε και το γυναικείο μπάσκετ (περισσότερους) οπαδούς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News