Euroleague: Σκέψεις του Μπουένο για «μοντέλο NBA» – Κρίσιμη συνεδρίαση τον Απρίλιο
Σημαντικές εξελίξεις φαίνεται πως «τρέχουν» στο παρασκήνιο της Euroleague, με τον νέο CEO της διοργάνωσης, Τσους Μπουένο, να ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον της κορυφαίας ευρωπαϊκής λίγκας.
Σε συνέντευξή του σε ιταλικό Μέσο, ο Ισπανός παράγοντας αποκάλυψε πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας κύκλος συζητήσεων για πιθανές αλλαγές στη δομή της διοργάνωσης από τη σεζόν 2026-27. Στο τραπέζι βρίσκεται σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης των ομάδων, με το σενάριο των 22 συλλόγων να κερδίζει έδαφος.
Παράλληλα, εξετάζεται και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού αγωνιστικού μοντέλου, με δύο περιφέρειες, στα πρότυπα του NBA. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Μπουένο, μια τέτοια αλλαγή προϋποθέτει αύξηση του αριθμού των ομάδων, ώστε να διατηρηθεί η εμπορική αξία και η ανταγωνιστικότητα της διοργάνωσης.
Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά:
«Συζητάμε εσωτερικά αν έχει νόημα να αλλάξουμε τη μορφή της διοργάνωσης. Έχουμε δει τον αντίκτυπο μιας μορφής 20 ομάδων σε κυκλική βάση όσον αφορά τα ταξίδια και τις πολλές εβδομάδες με δύο αγώνες. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη να αλλάξουμε σε δύο περιφέρειες. Αν το κάνουμε, είναι επειδή θα έχουμε τουλάχιστον 22 ομάδες. Διαφορετικά, ο αριθμός των αγώνων θα μειωνόταν κατά 25-30%, πράγμα που θα σήμαινε κίνδυνο χαμηλότερων τηλεοπτικών εσόδων.
Με πέντε ή έξι λιγότερα εντός έδρας παιχνίδια, οι σύλλογοι θα διακινδυνεύσουν επίσης μια αρνητική αντίδραση στην έκδοση εισιτηρίων και στις χορηγίες. Αυτή τη στιγμή διερευνούμε και τις δύο επιλογές: να συνεχίσουμε έτσι για έναν ακόμη χρόνο ή να αλλάξουμε σε δύο περιφέρειες. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη όλες τις επιπτώσεις του πολέμου και τα οικονομικά προβλήματα ορισμένων ομάδων, καθώς και να εξετάσουμε αν θα επεκταθούμε σε 22 για να προστατεύσουμε την ποιότητα του προϊόντος. Εάν υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης του προϊόντος και η γεωπολιτική κατάσταση δεν το συνιστά, δεν έχει νόημα να αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων. Θα έχουμε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 14 Απριλίου και νομίζω ότι θα έχουμε τα στοιχεία για να αποφασίσουμε τότε».
Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται καθοριστικές, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά τον χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, σε μια περίοδο όπου η συζήτηση για το NBA Europe βρίσκεται επίσης στο προσκήνιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Μιρτσέα Λουτσέσκου: Λιποθύμησε στην προπόνηση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- ΑΣ ΠΑΟΚ: Αυτό είναι το σήμα των 100 χρόνων! (pic)
- Κοπεγχάγη: Σε ελεύθερη πτώση – Έχασε τη θέση του ο πρώην του ΠΑΟΚ
- Ντέσερς-Σισοκό: Οι δύο μεγάλοι άτυχοι του Παναθηναϊκού... θα παίξουν του χρόνου
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η αμφιλεγόμενη ανάρτηση που σηκώνει ερμηνείες
