Εθνική Ελλάδας: Η 17άδα του Σπανούλη για τα προκριματικά του World Cup

Η Εθνική Ανδρών ετοιμάζεται να επιστρέψει στη δράση για τη δεύτερη φάση των προκριματικών του FIBA World Cup, με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει καταλήξει στους 17 παίκτες που θα ξεκινήσουν την προετοιμασία από την Παρασκευή 14 Αυγούστου.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα δώσει δύο κρίσιμες αναμετρήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, αρχικά απέναντι στην Ουκρανία στη Ρίγα στις 28 Αυγούστου (19:00) και στη συνέχεια κόντρα στην Ισπανία στις 31 Αυγούστου (19:00). Η Ελλάδα μεταφέρει από την πρώτη φάση ρεκόρ 3-3 και θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στην προσπάθεια πρόκρισης.

Πριν από τα επίσημα παιχνίδια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο φιλικά στο T-Center. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Πολωνία στις 22 Αυγούστου και την Κύπρο στις 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Aegean Acropolis.

Οι 17 επιλογές του Σπανούλη

Στην πρώτη κλήση του ομοσπονδιακού τεχνικού βρίσκονται έμπειροι διεθνείς, αλλά και παίκτες που συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέση τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Αναλυτικά, στην προετοιμασία θα συμμετάσχουν οι:

Κώστας Παπανικολάου
Νικ Καλάθης
Γιαννούλης Λαρεντζάκης
Θανάσης Αντετοκούνμπο
Ντίνος Μήτογλου
Παναγιώτης Καλαϊτζάκης
Κώστας Αντετοκούνμπο
Βασίλης Τολιόπουλος
Τάιλερ Ντόρσεϊ
Δημήτρης Μωραΐτης
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Νίκος Ρογκαβόπουλος
Νάσος Μπαζίνας
Όμηρος Νετζήπογλου
Δημήτρης Φλιώνης
Αντώνης Καραγιαννίδης
Νίκος Περσίδης

Ξεχωρίζει η παρουσία του Νικ Καλάθη, ο οποίος μετρά 149 συμμετοχές και 1.248 πόντους με την Εθνική, ενώ στην ομάδα βρίσκονται και οι Νάσος Μπαζίνας και Νίκος Περσίδης, οι οποίοι ανήκουν στον ΠΑΟΚ.

Η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Από την 17άδα απουσιάζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με την ΕΟΚ να προχωρά σε διευκρινίσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως τα προηγούμενα χρόνια είχε καλύψει τις απαιτήσεις που είχαν τεθεί από το NBA για την παρουσία του Γιάννη στην Εθνική. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι ο Έλληνας σταρ είχε συμμετάσχει κανονικά στην προετοιμασία και στο EuroBasket.

Για το συγκεκριμένο παράθυρο, τόσο η ΕΟΚ όσο και ο Βασίλης Σπανούλης ζήτησαν τη συνδρομή του, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της ιδιαίτερης χρονικής συγκυρίας και της έναρξης του νέου κεφαλαίου στην καριέρα του. Όπως ξεκαθαρίζεται, η απουσία του δεν οφείλεται σε οικονομικό ζήτημα.

Χωρίς άδεια από τα κολέγιά τους οι τρεις του NCAA

Εκτός επιλογών βρίσκονται επίσης οι Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, Νεοκλής Αβδάλας και Βαγγέλης Ζούγρης.

Οι τρεις νεαροί αθλητές ήθελαν να ενισχύσουν την Εθνική, ωστόσο οι ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι των κολεγίων τους δεν τους έδωσαν άδεια να απουσιάσουν. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΟΚ, ενδεχόμενη επιστροφή τους στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή από τις σπουδές τους και, κατ’ επέκταση, από τις κολεγιακές τους ομάδες.

Παράλληλα, τα συγκεκριμένα κολέγια δεν παρέχουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως μαθημάτων, ώστε οι αθλητές να μπορούσαν να συνδυάσουν την παρουσία τους στην Εθνική με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Αλλαγή στο προπονητικό επιτελείο

Στο πλευρό του Βασίλη Σπανούλη θα βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία και ο Γιώργος Λιμνιάτης, ο οποίος προστίθεται στο προπονητικό επιτελείο της Εθνικής.

Αντίθετα, ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος δεν θα είναι παρών σε αυτό το στάδιο των προπονήσεων και των αγώνων.

Η προετοιμασία ξεκινά στις 14 Αυγούστου, με την Εθνική να έχει πλέον μπροστά της δύο φιλικά τεστ και στη συνέχεια τις κρίσιμες αναμετρήσεις με Ουκρανία και Ισπανία για τη δεύτερη φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News