ΙΤΑΛΙΑ: Βίρτους, πρωταθλήτρια 20 χρόνια μετά

Οι γείτονες την αποκαλούν και «Basket city», απείχε όμως από τους τίτλους από το 2005. Σε μια θεότρελη χρονιά, η Βίρτους επανέφερε τους πανηγυρισμούς στην Μπολόνια.

Στη… μισή Μπολόνια, εννοείται, διότι η άλλη μισή ζει και αναπνέει για τη Φορτιτούντο. Εκείνη που είχε στεφθεί πρωταθλήτρια το μακρινό 2005 και έκτοτε ενέσκηψε μιζέρια στην ιταλική πόλη. Δεκαέξι χρόνια πέρασαν, δεκαέξι και οι τίτλοι της Βίρτους μετά το 4-0 επί της Αρμάνι Μιλάνο στους τελικούς. Μακράν πολυνίκης η τελευταία με 28 πρωταθλήματα, πιο μεγάλο το μπάτζετ της, ολόκληρη συμμετοχή σε φάιναλ φορ (ύστερα από 29 χρόνια) κατέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες, εντούτοις ήταν η ώρα των Μπολονέζων. Οι νέοι campioni ή εν προκειμένω camp16ni (από τον αριθμό των τίτλων τους πλέον) τα είδαν όλα μέσα στην περίοδο 2020-21. Απόλυση και επαναπρόσληψη προπονητή, αήττητη πορεία και… ξαφνικός θάνατος στο Γιούροκαπ, εκκίνηση στην τελική σειρά του «σπαγγέτι σιρκουί» ως αουτσάιντερ και περηφανής θρίαμβος.

Καταπληκτική γενικότερα στα πλέι οφ, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς πέτυχε δέκα νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, σκουπίζοντας νωρίτερα Τρεβίζο και Μπρίντιζι. Είχε να στεφθεί πρωταθλήτρια από το 2001, όταν διέθετε από Μανού Τζινόμπιλι και Αντουάν Ριγκοντό μέχρι Ματίας Σμόντις. Απ’ όταν είχε κάνει το τρεμπλ, κατακτώντας και την Ευρωλίγκα στη χρονιά της διάσπασης του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Προπονητής της Κίντερ, όπως την λέγαμε τότε, ήταν ο Ετορε Μεσίνα. Τώρα βρισκόταν στον απέναντι πάγκο, αυτόν των Μιλανέζων! Πολυνίκης η Ολίμπια (όπως είναι η πραγματική ονομασία της Αρμάνι), μα στα τρία τελευταία συναπαντήματά της με τον σύλλογο της Μπολόνια σε τελικούς έχει ηττηθεί (1979, 1984 τα άλλα). Αφήστε που «σκούπισμα» σε τελική σειρά στην Ιταλία είχαμε να δούμε από το 2010, με θύμα και τότε την Ολίμπια – και «θύτη» τη Σιένα.

ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ, ΕΣΥ ΚΟΡΥΦΑΙΕ

Ο Σέρβος ψηφίστηκε MVP των τελικών και στα 34 του προσελκύει πάλι ευρωλιγκάτο ενδιαφέρον

ΜVP των τελικών, το μεγάλο απόκτημα του 2019 και φυσικά το μεγαλύτερο συμβόλαιο στη Βίρτους. Ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος είχε 17,4 πόντους (έναντι 12,7 στην κανονική περίοδο) και 6 ασίστ. Τον βαραίνει η αποτυχία στην Ευρώπη, ωστόσο για την ιταλική λίγκα αποδείχθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη ομάδα.

Νωρίτερα άλλωστε ο 34χρονος Σέρβος κόμπο γκαρντ είχε πάρει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη και στο Γιούροκαπ (για τη σεζόν 2020-21, όχι για τους τελικούς στους οποίους δεν έφτασε η ομάδα του). Δεν λέει όχι στην ανανέωση για τρίτη χρονιά στην Μπολόνια, κοιτάζει όμως μήπως βρεθεί κάτι στην Ευρωλίγκα (υπάρχει σχετική ρήτρα για τους συλλόγους της). ΤΣΣΚΑ και Εφές φέρονται να βρίσκονται στο κατόπι του, με την πρώτη να ψάχνει τον αντικαταστάτη του Μάικ Τζέιμς και τη δεύτερη εκείνον του Βασίλιε Μίτσιτς, αν όντως ο έτερος Σέρβος μεταπηδήσει στο ΝΒΑ.

 

ΜΠΕΛΙΝΕΛΙ, ΕΣΥ ΓΕΝΝΗΜΑ-ΘΡΕΜΜΑ

Αφησε το ΝΒΑ μετά από 13 χρόνια και επέστρεψε στα μέρη του για να γίνει «διπλός πράκτορας»

Σαν Τζιοβάνι ιν Περσιτσέτο. Μία κωμόπολη λίγο έξω από την Μπολόνια, το μέρος όπου είδε το πρώτο φως ο Μάρκο Μπελινέλι. O 35χρονος σούτινγκ γκαρντ, που χρησιμοποιήθηκε αρκετά και στο «3», υπέγραψε τέλη Νοεμβρίου έως το 2023, επιστρέφοντας στην πόλη του μετά από 13 χρόνια, εννιά ομάδες και έναν τίτλο (το 2014 με τους Σαν Αντόνιο Σπερς) στο ΝΒΑ!

Ηταν ο πρώτος σκόρερ με 15 πόντους στον τελευταίο τελικό. Είχε μέσο όρο 13,7 στα πλέι οφ και 15,1 στη ρέγκιουλαρ σίζον κι έγινε ο τρίτος παίκτης που κατακτά τίτλο με τους δύο συλλόγους της Μπολόνια. Είχε ξεκινήσει στη Βίρτους το 2002-03, όμως την επόμενη τετραετία βρέθηκε στη Φορτιτούντο και ήταν παρών στη στέψη του 2005. Οι άλλοι «διπλοί πράκτορες» ως πρωταθλητές με τις δύο ομάδες της πόλης είναι ο κόμπο γκαρντ Μάρκο Γιάριτς (είχε ξεκινήσει στο Περιστέρι, παίζοντας με ελληνικό διαβατήριο) και ο πάουερ φόργουορντ Ματίας Σμόντις.

ΠΑΓΙΟΛΑ, ΕΣΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Τα κάνει όλα στην περιφέρεια και συμφέρει το νέο μεγάλο ταλέντο του ιταλικού μπάσκετ

Το ρόστερ των Μπολονέζων ήταν γεμάτο. Ισως όχι τόσο όσο της -πληγωμένης βέβαια με τον τραυματισμό του Μάλκολμ Ντιλέινι και κάποια άλλα θεματάκια που προέκυψαν- Αρμάνι, πάντως με λύσεις σε κάθε θέση. O «εγκεφαλικός» Σέρβος Στέφαν Μάρκοβιτς και ο αθλητικός Αμερικανός Τζος Ανταμς στην περιφέρεια, οι δεινοί σκόρερ Κάιλ Γουίμς και Αβούντου Αμπάς στο «3», τα εργαλεία Τζαμπάολο Ρίτσι και Αμάρ Αλιμπέγκοβιτς στο «4», Βινς Χάντερ (της ΑΕΚ και παλιότερα του Παναθηναϊκού) και Τζούλιαν Γκαμπλ οι σέντερ.

Η αποκάλυψη ήταν ο Αλεσάντρο Παγιόλα. Ενας 21χρονος πόιντ γκαρντ 194 εκατοστών, με καλώς εννοούμενο θράσος και πολυσύνθετο παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τέταρτο και τελευταίο τελικό ο πιτσιρικάς είχε 8 πόντους, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 7 κλεψίματα! «Εφαγε» ουσιαστικά τη θέση του Ανταμς στην ποστ σίζον και προαλείφεται για σημαντικό ρόλο την επόμενη χρονιά.

ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ, ΕΣΥ… ΑΠΟΛΥΜΕΝΕ

Τον έδιωξαν, τον πήραν πίσω μία μέρα μετά, τελικά δεν θα μείνει κι άλλο

Οικονομικά οι υπερβάσεις των τελευταίων ετών βασίστηκαν στη χορηγία της Segafredo, προπονητικά τα καλά και τα κακά έχουν την υπογραφή του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο παλιός σπουδαίος γκαρντ είναι αμφιλεγόμενος ως προπονητής, δεν εντυπωσίασε κανέναν -ούτε- στο πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό και στις 7 Δεκεμβρίου απολύθηκε από τη Βίρτους. Είχε προηγηθεί η αποβολή του με τεχνικές ποινές στο ματς με τη Σάσαρι κι η μη χρησιμοποίηση του νεοαποκτηθέντος Μπελινέλι, έχοντας ρεκόρ μόλις 5-4 στην ιταλική λίγκα.

Οι αντιδράσεις των συμπατριωτών του παικτών (πιο πολύ του Στέφαν Μάρκοβιτς που έκανε λόγο για άσχετους στη διοίκηση, λιγότερο του Τεόντοσιτς) έκαναν τα αφεντικά να ανακαλέσουν. Ο «Σάλε» εν συνεχεία αποκλείστηκε στους ημιτελικούς του Γιούροκαπ από την Ούνικς Καζάν και χάθηκε ο μεγαλύτερος στόχος, δηλαδή η έξοδος στην Ευρωλίγκα, να όμως που ο Σέρβος πήρε το αίμα του. Πήρε, βασικά, τους τέσσερις τελικούς καθαρά και με συνολική διαφορά 46 πόντων, η ομάδα του έπαιξε αμυνάρα (67,2 π. παθητικό, η ίδια που έφαγε 107 εντός στο 2-1 της Ούνικς στην Ευρώπη!), κοινώς το… γύρισε. Σε τρίτη σεζόν πάντως στη Βίρτους δεν θα τον δούμε.

ΣΚΑΡΙΟΛΟ, ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Αφήνει τη θέση του ασίσταντ στους Ράπτορς και επαναπατρίζεται – ποιοι άλλοι έρχονται

Ηδη οι πρώτοι μεταγραφικοί στόχοι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, με πιο ηχηρό όνομα αυτό του ΝΒΑer ψηλού Νικολό Μέλι. Ο Ακίλε Πολονάρα που φεύγει από την Μπασκόνια πρόκειται για ακόμα πιο ελκυστική -και ακόμα πιο… δύσκολη- περίπτωση. Από το ρόστερ αποχωρούν πιθανότατα οι Μάρκοβιτς, Ανταμς και Γκαμπλ, στον αέρα βρίσκεται ο Χάντερ. Το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο και χωρίς Ευρωλίγκα, στην οποία αργά ή -το πιθανότερο- γρήγορα θα επιστρέψει ο σύλλογος. Το σοκ του αποκλεισμού στους «4» του Γιούροκαπ από τους Τατάρους του Δημήτρη Πρίφτη έχει αφεθεί πίσω και η νέα σελίδα γράφεται διά χειρός Σέρτζιο Σκαριόλο.

Εχοντας στο ενεργητικό του εντακαετές κοουτσάρισμα ισπανικών συλλόγων (!) και άλλα εννιά χρόνια -σε δύο θητείες- ως ομοσπονδιακός τεχνικός της «ρόχα», στην οποία προβλέπεται να παραμείνει έως το 2014, ο 60χρονος προπονητής έχει… πολιτογραφηθεί μπασκετικά Ιβηρας, αλλά είναι Ιταλός. Μάλιστα έγινε ευρέως γνωστός στο τιμόνι της Φορτιτούντο την τετραετία 1993-97 και γυρίζει μετά από 24 χρόνια στην Μπολόνια, αναλαμβάνοντας για την προσεχή τριετία εκείνο της άλλης ομάδας της. Κοινώς, αποχωρεί από τον Καναδά – ή μάλλον τις ΗΠΑ, διότι στην Τάμπα έδρευαν φέτος οι Ράπτορς, όπου ήταν ασίσταντ, και σηκώνει μανίκια ώστε να βρεθεί στο τοπ ευρωπαϊκό επίπεδο ξανά η Βίρτους.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News