ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Ετσι γύρισε τον διακόπτη ο Δημήτρης Πρίφτης και οι «πράσινοι» έχουν άλλον… αέρα!

Στο ΟΑΚΑ υπάρχουν πλέον χαμογελαστά πρόσωπα και η επιτυχία πιστώνεται στον Ελληνα κόουτς που έβαλε τη «σφραγίδα» του.

Κάποιες φορές χρειάζεται πίστωση χρόνου για να μπορέσεις να παρουσιάσεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Βέβαια στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή και ο κόσμος νομίζει ότι όλα γίνονται με ένα… μαγικό ραβδάκι. Το θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει μπει στον σωστό δρόμο και αναζητά πλέον την σταθερότητα. Πώς όμως άλλαξε την εικόνα του; To sportday.gr έχει τις απαντήσεις με πρόσωπα, νούμερα και καταστάσεις.

Η ήττα της 16ης Νοεμβρίου κόντρα στην χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης, την Ζαλγκίρις με 75-69 σκόρπισε έντονο προβληματισμό ή αν προτιμάτε αποτέλεσε το σημείο αναφοράς ούτως ώστε να μπορέσει η ομάδα να αρχίζει να ανεβάζει στροφές. Να αλλάξει την εικόνα της. Δύο εβδομάδες μετά, τα χαμόγελα και η ηρεμία περιβάλλουν το ΟΑΚΑ.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ… ΑΥΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ!

Ο Δημήτρης Πρίφτης και οι συνεργάτες του ήθελαν να αλλάξουν άμεσα την κατάσταση έχοντας φυσικά την ψήφο εμπιστοσύνης από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Αμφότεροι ουδέποτε σκέφτηκαν κάτι διαφορετικό και αυτό ήταν σημαντικό. Η ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ελληνα κόουτς. Διότι κάτι παραπάνω έβλεπαν και στις προπονήσεις. Μία ημέρα πριν τον αγώνα με την Μπάγερν στο Μόναχο, πήγαν δίπλα στην ομάδα. Μαζί τους και ο Νεμάνια Νέντοβιτς ο οποίος είχε ξεπεράσει πλήρως και την ίωση που τον ταλαιπωρούσε. Κόντρα στην Μπάγερν φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης. Μετά το καλό ψυχολογικό φροντιστήριο που έγινε στους παίκτες, αποφασίστηκε μικρότερο ροτέισον. Εν ολίγοις δεν αγωνίστηκαν οι Φέρελ-Φλόιντ και η ομάδα βασίστηκε πιο πολύ σε 5+4 παίκτες (Μέικον, Παπαπέτρου, Ρος, Παπαγιάννης, Γουάιτ+Πέρι, Νέντοβιτς, Κασελάκης, Εβανς ενώ ο Μποχωρίδης αγωνίστηκε μόλις 5’). Ο Δημήτρης Πρίφτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά – σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα – την άμυνα ζώνης. Μια ματς-απ ζώνη, μια ζώνη με 2-1-2 που άλλαζε κατά διαστήματα. Ετσι μπέρδεψε τους Γερμανούς και μέσω αυτής έβγαλε έξτρα σκληράδα. Αν έβαζε και τις βολές ο Γουάιτ θα είχε νικήσει (ήττα με 81-78).

ΙΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ

Η ήττα στα… σημεία από την Μπάγερν δεν οδήγησε σε κατήφεια. Στενοχώρια υπήρχε, σαφώς. Όμως η πνευματική προετοιμασία του οργανισμού που ονομάζεται Παναθηναϊκός δεν άφηνε περιθώρια για περαιτέρω απογοήτευση. Το τρίπτυχο κόσμος-διοίκηση-παίκτες έπαιξε τον ρόλο του πριν το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο κόσμος τόνωσε τους παίκτες και το τιμ πριν το ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους» που ένιωθαν πως ήταν η μεγάλη τους ευκαιρία ώστε να πάρουν το «διπλό» που θα τους προσέφερε το κάτι παραπάνω από μια απλή νίκη. Είτε αγωνιστικά είτε ψυχολογικά. Η διοίκηση των Αλβέρτη-Διαμαντίδη ξέρει όσο κανείς άλλος τι χρειάζεται να γίνει πριν από τέτοια παιχνίδια και με τη συζήτηση έβαλε το χεράκι της. Αγχος υπήρχε, αλλά υπήρχε και η σιγουριά ότι μπορούσε να γυρίσει η κατάσταση. Ειδικά από τη στιγμή που ο Νέντοβιτς προετοίμαζε τον εαυτό του για αυτό το ματς. Το είχε κυκλώσει. Η δουλειά και η αυτοπεποίθηση που είχε στις προπονήσεις, αποδείκνυαν πως… γυάλιζε το μάτι του. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πήγε στο ΣΕΦ με την ίδια τακτική. Με την άμυνα ζώνης με προσαρμογές, που μετατρεπόταν σε 2-1-2 ή σε man to man για να μπερδέψει τους αντιπάλους. Το βασικό ήταν ότι ο Δημήτρης Πρίφτης δεν παρέκκλινε της τακτικής του και μετέδιδε την ηρεμία στους παίκτες του ακόμα και όταν ο Ολυμπιακός είχε φτάσει στο +14 (59-45 στο 29’). Η βοήθεια, οι ατάκες εμψύχωσης των Φράγκι-Μήτσου στον πάγκο ήταν σημαντικές. Και εκεί εμφανίστηκε ο Νέντοβιτς. Ο Σέρβος γκαρντ έκανε πράξη τη δέσμευσή του πριν από λίγους μήνες. Εβαλε τα «μεγάλα» σουτ. Τα σουτ με τα οποία έβγαζε και βγάζει το… ψωμί του, αφού προηγουμένως ο έμπειρος σε τέτοια ματς, Ρος αποτέλεσε τον αμυντικό μπροστάρη της άμυνας ζώνης και έβαλε… φρένο στους γηπεδούχους. Μια άμυνα ζώνης που έπαιξε με το μυαλό των γηπεδούχων που αγχώθηκαν και έτσι στο φινάλε ο πιο ψύχραιμος Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πήρε τη σπουδαία νίκη (81-76).

ΤΟΝ ΕΔΕΣΕ ΚΟΜΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Το σημαντικό της ιστορίας είναι ότι οι «πράσινοι» ναι μεν πανηγύρισαν με τη ψυχή τους στα αποδυτήρια του ΣΕΦ και έπειτα με τον κόσμο στο ΟΑΚΑ, αλλά την επόμενη μέρα το διέγραψαν. Εγινε δουλειά σε αυτό το κομμάτι για ένα σύνολο που δεν έχει την εμπειρία (στο μεγαλύτερο ποσοστό) για να διαχειριστεί πλήρως έναν μεγάλο θρίαμβο, αν και το DNA που έχει ο Παναθηναϊκός πάντα θα εισχωρεί στο μυαλό και στην ψυχή των παικτών. Πάμε στο… ψητό. Η Ζενίτ ήταν «φρέσκια» και ήξερε καλά τι να κάνει. Όμως ο Παναθηναϊκός – και με τη βοήθεια του κόσμου του – γνώριζε καλά ότι έπρεπε να είναι ήρεμος. Το man to man μετατράπηκε μετά το 0-12 σε άμυνα ζώνης 2-1-2 (με διάφορες παραλλαγές) και έτσι το 5/5 σουτ των Ρώσων μετατράπηκε μέχρι το φινάλε σε 21/63 σουτ. Ο Ρος έκανε ξανά τρομερή δουλειά στο αμυντικό κομμάτι, αλλά ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης. Από το δεύτερο ημίχρονο και έπειτα. Φυσικά τροφοδοτήθηκε είτε από τον Νέντοβιτς είτε από τον Παπαπέτρου είτε από τον Μέικον. Ετσι έφτασε στο εντυπωσιακό 18π., 13ριμπ. Μέσα σε αυτό προσθέστε και την 24άρα του Νέντοβιτς με 4/8 τρίποντα στο ΣΕΦ και τους 18 πόντους με 4/7 τρίποντα. Εν ολίγοις 8/15 τρίποντα στα 2 τελευταία ματς (53%) ενώ μέχρι πρότινος είχε 29% σε Α1 και Ευρωλίγκα. Αντί επιλόγου, Ολυμπιακός και Ζενίτ είχαν 10/54 τρίποντα (18,5%) απέναντι στις άμυνες ζώνης των «πρασίνων» που είχαν 37,2% (19/51).

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News