ΝΒΑ: Η Μπέκυ Χάμον είναι μια γυναίκα που δείχνει τον δρόμο

Το Πόρτλαντ πηγαίνει για την απόλυτη… ανατροπή, αφού θέλει να προσλάβει ως head coach την Μπέκυ Χάμον, επί 7 έτη βοηθό του Γκρεγκ Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο

«Τα όνειρα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι αν πρώτα δεν το φανταστείς». Όταν μάλιστα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ο Τζoρτζ Λούκας, ο δημιουργός των ταινιών «Star Wars» δεν μπορείς παρά να υπακούσεις στη συμβουλή του, ενός ανθρώπου που υλοποίησε στη φαντασία του εξ’ ολοκλήρου ένα καινούργιο σύμπαν.

Η Μπέκυ Χάμον φυσικά δε θα γίνει νέος Νταρθ Βέιντερ, παρόλο που από το 2014 φοράει τα μαύρα του Σαν Αντόνιο, καθήμενη δίπλα από τον Γκρεγκ Πόποβιτς ως ασίσταντ.

Το όνομά της βρίσκεται στη λίστα αυτών που οι Πόρτλαντ Μπλέιζερς βλέπουν ως αντικαταστάτρια του Τέρι Σκοτς, μάλιστα όχι απλά ως μέρος της. Η Χάμον αυτήν τη στιγμή παρουσιάζεται ως φαβορί για την ανάληψη της θέσης.

Κατακτά τις κορυφές μία προς μία

Ένα δείγμα για την σκληρή δουλειά της είναι πως τίποτα στην έως τώρα καριέρα της δεν της χαρίστηκε. Πατάει διαδοχικές κορυφές, χωρίς υπερβολές, μία προς μία.

Οι επιτυχίες της ήρθαν αβίαστα στη διαδρομή. Μετά τις 6 φορές που ανακυρήχθηκε all-star στο WNBA αποφάσισε να μπει στον χώρο της προπονητικής.

Έγινε η πρώτη γυναίκα που ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα ως «full time coach», αφού βρίσκεται στο Σαν Αντόνιο από το 2014.

Μάλιστα, στις 30 Δεκεμβρίου του 2020, η Μπέκυ Χάμον είδε τον Γκρεγκ Πόποβιτς να αποβάλλεται στο παιχνίδι με τους Λέικερς και βγήκε μπροστά. Έγινε η πρώτη γυναίκα που λειτούργησε ως head coach στην ιστορία του ΝΒΑ.

Έτοιμη για το μεγαλύτερο βήμα

Μετά την 7ετία δίπλα στον Γκρεγκ Πόποβιτς η Χάμον δε σταματάει να φαντάζεται. Πλέον δεν της είναι αρκετό το να γράψει απλά ιστορία σε ένα παιχνίδι. Θέλει να τρυπήσει για άλλη μια φορά ένα ταβάνι που καμία στο παρελθόν δεν είχε καταφέρει.

Στο Πόρτλαντ σκέφτονται να της δώσουν τα «κλειδιά» της ομάδας, αφού ο Τέρι Σκοτς απομακρύνθηκε μετά από 9 σεζόν. Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πάγκος, όταν στο brand name του φιλοξενείται το όνομα του Ντέιμ Λίλαρντ (αν τελικά παραμείνει).

Έχει ήδη γράψει ιστορία

«Δεν προσλάμβαμε την Μπέκυ για να γράψουμε ιστορία. Το κέρδισε, Είναι εκπληκτική σε αυτό που κάνει. Τη θέλω στο σταφ μου λόγω της δουλειάς που κάνει. Και τυχαίνει να είναι και γυναίκα, πράγμα που βασικά είναι άσχετο, αλλά όχι στον κόσμο μας», τάδε έφη Γκρεγκ Πόποβιτς.

Η τελευταία φράση του Πόποβιτς χτυπά σαν καρφί στο μάτι, κυκλώνοντας ακριβώς το πρόβλημα. Είναι γυναίκα, αλλά δεν παίζει ρόλο. Δε θα έπρεπε να αποτελεί είδηση, όμως είναι πρώτο θέμα.

Η Χάμον δε θα γράψει ιστορία επειδή θα προσληφθεί, αν προσληφθεί, από το Πόρτλαντ. Είναι ήδη σπουδαίο το επίτευγμά της. Να είναι η πρώτη κυρία που τη συζητάνε ως ίση προς ίσους, χωρίς να αποτελεί μειονέκτημα το φύλο της.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που ο Πόποβιτς μιλάει με τόσο κολακευτικά λόγια αποκλειστικά για τη δουλειά της;

Για την Μπέκυ Χάμον μπορεί η δικαίωση να έρθει άμεσα, αναλαμβάνοντας θέση «head coach», μπορεί να μην έρθει και ποτέ. Ωστόσο έχει ήδη πετύχει κάτι πολύ μεγαλύτερο, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να καθιερωθεί, επιτέλους, το γυναικείο φύλο ισότιμα στις συνειδήσεις του φίλαθλου κοινού.

Όπως έλεγε άλλωστε από το μακρινό 1966 ο Τζέιμς Μπράουν στο «this is a man’s world»…είναι ένας κόσμος αντρών, αλλά δε θα ήταν τίποτα χωρίς μια γυναίκα ή ένα κορίτσι!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News