ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Η «απογείωση» του Γιώργου Παπαγιάννη!
Ο «Big Papa» υψώνει το δικό του… σινικό τείχος, οι «πράσινοι» τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και το sportday.gr αναλύει με δεδομένα.
Ο Γιώργος Παπαγιάννης έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επιδραστικούς πυλώνες της διοργάνωσης και ολοένα και περισσότερο αξιοποιεί σωστά το κορμί του, το μυαλό του και φυσικά την δουλειά που έχει ρίξει από το 2020. Όταν και μεταμορφώθηκε.
Παπαγιάννη εσύ είσαι;
Όταν επέστρεψε στο ΟΑΚΑ όφειλε να ρίξει μπόλικη δουλειά για να μπορέσει να γίνει ένας από τους καλύτερους σέντερ της γενιάς του στην Ευρώπη. Το πίστευε, είχε τα φόντα, αλλά έπρεπε να το αποδείξει. Εν μέσω της πρώτης καραντίνας (την άνοιξη του 2020) ο Γιώργος Παπαγιάννης το έριξε για τα καλά στην δουλειά. Με στόχο να «χτίσει» ένα διαφορετικό σώμα. Πιο αθλητικό, χωρίς να χάσει μυϊκή μάζα, αλλά να αποκτήσει πλαστικές κινήσεις ούτως ώστε να έχει μεγαλύτερο ρεπερτόριο. Αυτή ήταν η βάση. Στην προετοιμασία του καλοκαιριού του 2020, ξεκίνησε με -16 κιλά. Ετσι έκανε την αρχή.
Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια, όχι μόνο του Παναθηναϊκού, αλλά και του ελληνικού μπάσκετ. Η μεταμόρφωση που είχε το 2020, τον βοήθησε ώστε να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στο παρκέ. Έναν παίκτη… αέρινο. Με ταχύτητα στα πόδια, βοήθεια στην άμυνα με αλλαγές, βελτίωση του σουτ από τα 5 μέτρα, αλλά και πολύ πιο δυναμικό πικ εν ρολ. Ο 24χρονος σέντερ έχει φτιάξει για τα καλά και το παιχνίδι του από μέσα προς τα έξω ενώ είναι πιο αξιόπιστος στο κομμάτι της δημιουργίας στην αδύνατη πλευρά. Φυσικά έχει πολλά περιθώρια ακόμα για να γίνει ο κορυφαίος.
Κάθε χρόνο και καλύτερος
Το βέβαιο είναι πως τη φετινή αγωνιστική σεζόν, χρειάζεται διάρκεια, αλλά και βοήθεια. Προφανώς και θέλετε νούμερα. Βεβαίως. Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ο μετρ των ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα με 114 στο σύνολο ή αλλιώς 8,1 ανά αγώνα ενώ πέρυσι είχε 5,4 κατά μέσο όρο στην διοργάνωση. Κατά συνέπεια φέτος, ο Ελληνας σέντερ μαζεύει 2,7 ριμπάουντ (μ.ο) περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια σε αυτό έχει παίξει ρόλο και το γεγονός πως ο Ντίνος Μήτογλου αγωνίζεται στην Αρμάνι. Ταυτόχρονα, ο «Big Papa» είναι ο κορυφαίος της σχετικής λίστας και στα αμυντικά ριμπάουντ με 81 στο σύνολο ή αλλιώς με 5,7 κατά μέσο όρο. Πέρυσι είχε 3,4 αμυντικά ριμπάουντ ανά αγώνα. Ως εκ τούτου φέτος μαζεύει 2,3 περισσότερα.
Φαντάσου να είχε και δημιουργικά στηρίγματα
Στο κομμάτι της επίθεσης, τα πηγαίνει περίφημα. Για να ανατρέξουμε τον χρόνο πίσω. Όταν φόρεσε ξανά τα πράσινα είχε 4 πόντους ανά ματς (σεζόν 2018-2019). Τη σεζόν 2019-2020 είχε 6,9 πόντους κατά μέσο όρο, πέρυσι σκόραρε 8,8 ανά ματς ενώ φέτος σημειώνει 9,5 ανά ματς έχοντας 27 λεπτά συμμετοχής. Τα περισσότερα (κατά μέσο όρο) από τη στιγμή που αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα. Σε αυτό το κομμάτι, θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη συνεισφορά, αν οι «πράσινοι» είχαν γκαρντ με αξιόπιστη δημιουργία. Για παράδειγμα, στα 3 τελευταία ματς, ο Παπαγιάννης είχε 18 πόντους με την Ζενίτ, 14 πόντους με την ΤΣΣΚΑ και 14 πόντους με την Αλμπα. Το 50% των πόντων του κατά προσέγγιση προήλθαν από ασίστ και όχι από προσωπικές του φάσεις. Δηλαδή αν η ομάδα είχε περισσότερη δημιουργία, ο «Παπατζόν» θα είχε μεγαλύτερη επιθετική συνεισφορά.
Ταβάρες μήπως νιώθεις… άβολα;
Πάμε και σε ένα τελευταίο κομμάτι. Το περασμένο καλοκαίρι ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε βάλει στο μυαλό του κάτι εξίσου σημαντικό και συνεχίζει και το δουλεύει. Θέλει να γίνει ο κορυφαίος μπλοκέρ της Ευρωλίγκας και έριξε και ρίχνει μπόλικη δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Ηδη βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Στα 14 παιχνίδια που έχει παίξει στην διοργάνωση έχει 20 τάπες στο σύνολο ή αλλιώς 1,4 ανά αγώνα, όντας στην 3η θέση πίσω από τον Ταβάρες της Ρεάλ και τον Χολ της Μονακό. Επίσης, στο ΟΑΚΑ υψώνει περισσότερο το… σινικό τείχος έχοντας 2 τάπες κατά μέσο όρο (12 από τις συνολικά 20) ενώ υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Στο 4/4 των «πρασίνων» (Φενέρ, Εφές, Ζενίτ, Αλμπα) είχε 2,7 τάπες ανά αγώνα όντας ο κορυφαίος της λίστας. Μέσα σε όλα αυτά, προσθέστε και τα αμέτρητα deflections τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα στα επίσημα στατιστικά της Ευρωλίγκας. Το βέβαιο είναι πως ο «Big Papa» μπορεί σύντομα να γίνει ο νέος «βασιλιάς» των μπλοκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»