ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Χάουαρντ Σαντ-Ρος, η πιο σταθερή μετοχή του τριφυλλιού!

Οι «πράσινοι» έχουν ένα «όπλο» στη φαρέτρα τους που έχει εξελιχθεί για τα καλά στον παίκτη-βαρόμετρο του συνόλου. Ο Ρος είναι πανταχού παρών και το sportday.gr αναλύει την πολύπλευρη συνεισφορά του.

Αν έχεις Ρος… διάβαινε! Ο Κουβανός γκαρντ-φόργουορντ αποτελεί – σε διάρκεια – την πιο αξιόπιστη λύση στο δυναμικό του Δημήτρη Πρίφτη τη φετινή χρονιά. Ο έμπειρος παίκτης πραγματοποιεί την πιο μεστή του χρονιά με τη πράσινη φανέλα, τα κάνει όλα… και συμφέρει! Δύσκολα θα μπορέσεις να βρεις ένα παιχνίδι στο οποίο δεν βοήθησε (ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων). Θέλετε αποδείξεις; Τις έχουμε!

Ρος αγόρι μου, δεν πας πουθενά!

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κινήθηκε έξυπνα το περασμένο καλοκαίρι και κατά συνέπεια άφησε στην άκρη το 1+1 συμβόλαιο που είχε υπογράψει ο Κουβανός γκαρντ-φόργουορντ και του επέκτεινε τη συνεργασία με νέο συμβόλαιο. Κλειστό διετές και με αυξημένες αποδοχές ώστε να έχει το κεφάλι του… ήσυχο. Φυσικά θα το είχε ακόμα πιο ήσυχο, αν ο Ρος είχε ήδη στην κατοχή του ελληνικό διαβατήριο (βάσει όρου, οικονομικά θα συμφέρει αυτή η εξέλιξη και τον παίκτη καθώς θα υπάρξει μια μικρή αύξηση στις απολαβές του).

Πάμε στο… ψητό. Ο Παναθηναϊκός ήξερε τι έκανε και ο Κουβανός επιβραβεύει την ομάδα με τις εμφανίσεις. Βρέξει… χιονίσει, ο έμπειρος παίκτης παρουσιάζει το αμυντικό του ρεπερτόριο που δεν το βρίσκεις εύκολα σε πολλούς παίκτες της Ευρωλίγκας. Από τη θέση «1» ως και τη θέση «3» παρουσιάζει μια ενέργεια που έχει ρυθμιστικό ρόλο στην εικόνα της ομάδας. Πιέζει ασφυκτικά πάνω στη μπάλα ενώ κάνει τρομερή αμυντική δουλειά, μακριά από τη μπάλα. Τα deflections είναι βούτυρο στο… ψωμί του. Εχει τις ειδικές αποστολές ενώ βάζει το χεράκι του είτε στην άμυνα με αλλαγές είτε στη ματς-απ ζώνη είτε στην άμυνα man to man. Στο κομμάτι της Ευρωλίγκας, έχει 16/16 παρουσίες, 22 λεπτά κατά μέσο όρο ενώ μόλις σε ένα παιχνίδι είχε αρνητικό συντελεστή στο σύστημα αξιολόγησης. Είχε -1 κόντρα στην Ρεάλ και αυτό λόγω τραυματισμού. Αποχώρησε προτού καταφέρει να συνεισφέρει (μόλις 9’). Μάλιστα στα μισά ματς της διοργάνωσης έχει διψήφιο αριθμό στο σύστημα αξιολόγησης και αυτό αποδεικνύει πως έχει σταθερότητα με το 50% ενώ με τα 1,1 κλεψίματα ανά αγώνα συμβάλλει και στο τρανζίσιον παιχνίδι της ομάδας. Δύσκολα θα βρεις σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, δύσκολα θα βρεις αγωνιστική «κοιλιά» στα παιχνίδια του. Διότι πάντα θα προσφέρει κάτι. Είτε επιθετικά είτε αμυντικά.

Για ελάτε να με παίξετε under άμυνα τώρα!

Η αλήθεια είναι πως πέραν της ταχύτητας και του τρόπου που βάζει το κορμί του, ο Κουβανός γκαρντ-φόργουορντ έχει βελτιώσει κατά πολύ και κάτι άλλο. Το σουτ και κυρίως το μακρινό. Δεν φημιζόταν για τις εκτελεστικές του ικανότητες και κυρίως για τη βοήθειά του στη περιφέρεια. Για αυτό δεν ήταν λίγες οι φορές που ο 30χρονος γκαρντ-φόργουορντ έπεφτε στη… παγίδα της under άμυνας. Όμως δούλεψε αρκετά και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κάτι που έκανε και ο Νικ Καλάθης όταν επέστρεψε στους «πράσινους». Ο τύπος από την Κούβα έχει 7,3 πόντους κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα με 61,1% στο δίποντο ενώ πέρυσι είχε 7,2 πόντους και 46,3%. Οσον αφορά το τρίποντο πέρυσι είχε 34,8% (39/112 τρίποντα σε 32 ματς) ενώ φέτος έχει 23,3% στο τρίποντο (10/43 τρίποντα σε 16 ματς) και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Διότι φέτος υπάρχει ο Μέικον, αλλά και ο Νέντοβιτς. Κατά συνέπεια δύο σουτέρ ενώ πέρυσι ο Ρος έπαιρνε περισσότερες πρωτοβουλίες στο τρίποντο μια και σε πολλά ματς έλειπε ο «Νέντο» και σε μερικά και ο Παπαπέτρου.

Πάμε και στο κομμάτι της Basket League στο οποίο υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη διαφορά. Πέρυσι ο Ρος είχε 7,1 πόντους με 47,8% στο δίποντο και 32,5% στο τρίποντο. Φέτος ο Κουβανός γκαρντ-φόργουορντ σημειώνει 11,3 πόντους έχοντας 66% στο δίποντο, αλλά και 34% στο τρίποντο. Πέραν τούτου και αμυντικά δίνει λύσεις. Πέρυσι είχε 1,4 κλεψίματα ανά ματς ενώ φέτος πραγματοποιεί 1,8 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Εν κατακλείδι, ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος είναι ο πιο συνεπής «πράσινος» τη φετινή χρονιά σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα. Είναι ένα υπέρ… όπλο στα χέρια του Δημήτρη Πρίφτη και η επιδραστικότητα που έχει στην εικόνα της ομάδας (αμυντικά και έπειτα επιθετικά) μπορεί να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Διότι έχει μάθει να προσαρμόζεται και να διατηρεί την ίδια ενέργεια και τον ίδιο βαθμό ετοιμότητας σε όλες τις μορφές άμυνας και επίθεσης, όντας η… ασπίδα προστασίας για τους συμπαίκτες του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News