ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Τα 10+1 μεγάλα σουτ της καριέρας του

Έχει σουτάρει τόσα και τόσα σουτ στην καριέρα του που είναι δύσκολο να επιλέξεις τα σπουδαιότερα από αυτά. Διαλέξαμε τα 10+1 «μεγάλα» του σουτ και τα παρουσιάζουμε

Ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε και επίσημα την τελευταία τελεία στην πλούσια καριέρα του. Ο άνθρωπος που με τη σκληρή δουλειά και τα κίνητρα με τα οποία έπειθε τον εαυτό του πως πρέπει να πηγαίνει όλο και ψηλότερα, να πατά συνεχώς καινούργιες κορυφές, είδε το σώμα του να τον προδίδει περισσότερο από όσο παλαιότερα. 

Λογικό κιόλας στα 39 του χρόνια να μην αντέχει την καταπόνηση όπως στο παρελθόν. Δεν τα κατάφερε λόγω του τελευταίου προβλήματος στη γάμπα να ταξιδέψει για τον δικό του τελευταίο χωρό στο Προολυμπιακό τουρνουά, αλλά στην υπερπλούσια καριέρα του, μας χάρισε στιγμές με τις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε 10 διαφορετικά τοπ10 από μεγάλα σουτ και παιχνίδια.

Ο καθένας ανασύρει από τη μνήμη του τις δικές του θύμησες, αφού έχει υπογράψει τόσα και τόσα παιχνίδια με την παρουσία του σε Λάρισα, Χιούστον, Μαρούσι, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Εθνική. 

Μια προσπάθεια για να θυμηθούμε τα 10+1 πιο μεγάλα σουτ της καριέρας του Βασίλη Σπανούλη είναι η παρακάτω.

1: Τη δεύτερη μέρα του Γενάρη, το 2020 ο Σπανούλης θα τη θυμάται για πάντα. Μπορεί ο Ολυμπιακός να μη θύμιζε τα μεγαλεία του παρελθόντος, ούτε να κυνηγούσε τίτλους, αλλά αυτός 2:40 πριν το φινάλε με τρίποντο απέναντι στη Φενέρ έγινε ο κορυφαίος σκόρερ της Euroleague, ξεπερνώντας τον θρυλικό Χουν Κάρλος Ναβάρο.

2: Ήταν 10 Απριλίου το 2014, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό σε παιχνίδι κανονικής περιόδου της Euroleague. Έχει χάσει το πρωτάθλημα της προηγούμενης χρονιάς. Ο Σπανούλης δυσκολεύεται στα ντέρμπι με τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα των Γκιστ και Λάσμε να του κλείνουν τον δρόμο. Την ευθύνη όμως δεν τη φοβάται. Στο 63-63 εφορμά και κερδίζει τον Γκιστ, δίνοντας προβάδισμα με δύο. Ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζει, αλλά ο Σπανούλης έχει κρατήσει κάβα μία ακόμα σφαίρα. Εκτελεί για τρεις, ξεσπώντας προς τον κόσμο του Ολυμπιακού για την κριτική.

3. Με το Μαρούσι αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια. Πλησίασε αρκετά, ως μειράκιο ακόμα, να διεκδικήσει εκεί τον πρώτο του τίτλο. Ο Μακεδονικός έφτασε στον τελικό του Uleb Cup το μακρινό 2005. Στη φάση των 8 συνάντησε το Μαρούσι του Παναγιώτη Γιαννάκη και του Kill Bill. Ο Σπαν σκόραρε 17 στο πρώτο ματς και 24 στο δεύτερο. Με τρίποντο έκανε το 76-71 δίνοντας σκορ πρόκρισης στην ομάδα του, αλλά ο Πιτ Μάικλ είχε διαφορετική άποψη και το τελικό 76-75 έστειλε τον Μακεδονικό στα ημιτελικά, παρατείνοντας την αναμονή του Βασίλη Σπανούλη για να βρεθεί σε κάποια ευρωπαϊκή κορυφή

4. Τα μωρά του Ίβκοβιτς χρειαζόταν έναν οδηγό, ειδικά όταν η μπάλα έκαιγε. Ο Σπανούλης πάντοτε παρών στα κρίσιμα, ήθελε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον τελικό του 2012. Οι Καταλανοί μειώνουν στο καλάθι, ο Σπανούλης με την μπάλα στα χέρια, 1:09 πριν το τέλος. Στεπ μπακ μπροστά στον Χουέρτας, 66-61 και ο Ολυμπιακός ακουμπάει τον τελικό. Η γέννηση της ομάδας του back to back είναι γεγονός.

5. Απομένουν 6.6 δευτερόλεπτα, ούτε καν 7, αλλά ακόμα και έτσι…αρκετά για αυτόν που φοράει το Νο 7 στην πλάτη. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης επιλέγει να έχει η Ελλάδα την τελευταία επίθεση για να βασιστεί στο φονικό του ένστικτο. Ο Πόποβιτς βάζει τις βολές, αλλά ο Σπανούλης σπάει τους αστραγάλους του Πλάνινιτς και εκτελεί. Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2005 μένουν ζωντανοί στο κυνήγι της 8αδας.

6. Η ραψωδία του στο Final-4 του 2009 απέναντι στη μετέπειτα ομάδα του, τον Ολυμπιακό αλλά και την ΤΣΣΚΑ του χάρισε τον πρώτο τίτλο του MVP αλλά και ευρωπαϊκό τίτλο. Για να φτάσει ο Παναθηναϊκός εκεί έκανε αρχικά την ανατροπή στη σειρά με τη Σιένα. Ο V-Span είχε καθοριστική συμβολή και στην πορεία αλλά και στα δύο παιχνίδια που έκριναν τα πάντα στο Βερολίνο. Είχε 18 πόντους στον ημιτελικό και 13 στον τελικό, δίνοντας ήδη το στίγμα της μυθικής καριέρας που θα ακολουθούσε. Ο πολυτιμότερος του Final-4 δε θα μπορούσε να είναι άλλος…

7.  Basket League το έτος 2016. O Παναθηναϊκός έχει προηγηθεί στη σειρά των τελικών με μπρέικ στο ΣΕΦ και ο Διαμαντίδης με τρίποντο θέλει να τον φέρει σε απόσταση βολής από το πρωτάθλημα. Ο Σπανούλης σε μια φάση που παραλίγο να χαθεί στο ξεκίνημα, βρίσκει μπροστά του τον Νικ Καλάθη και εκτελεί για το 66-68, επαναφέροντας στη ζωή τον Ολυμπιακό, κάνοντας το 1-1.

8. Στο σίκουελ των μεγάλων σουτ, της ίδιας σειράς στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει κοντά στο 2-2, αλλά το παιχνίδι πηγαίνει στην παράταση με σουτ του Μάντζαρη. Ο Σπανούλης απομονώνει τον Διαμαντίδη, στην τελευταία στιγμή δράσης του δευτέρου όπως αποδείχθηκε, στα τελευταία 8 δευτερόλεπτα και με ένα buzzer beater θα διαμορφώσει το 81-82. Με το χαρακτηριστικό στεπ μπακ, έστω και αν το έκανε από τα αριστερά αυτήν τη φορά. Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής

9. Ημιτελικός με την ΤΣΣΚΑ, και πάλι ως αουτσάιντερ, μετά τους θριάμβους του 2012 και του 2013. Ξεκινάει με 0/8 αλλά δεν τον ενδιαφέρει, γιατί κάθε σουτ είναι διαφορετικό. Σκοράρει 11 πόντους στο τελευταίο τρίλεπτο. Βάζει μπροστά τον Ολυμπιακό με τρίποντο 2 λεπτά πριν το τέλος, οι αναμνήσεις ξυπνούν. Ακολουθεί δίποντο στα κρεμασμένα χέρια του Βοροντσέβιτς. Οι Ρώσοι ισοφαρίζουν, αλλά ο Σπανούλης είναι ο μεγαλύτερος «closer» των Ευρωπαϊκών γηπέδων. Τρίποντο μπροστά στον Ντε Κολό στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, όχι ως φάρσα, ούτε ως τραγωδία.

10. Ο Ολυμπιακός ψάχνει εκ νέου ανατροπή σε τελικό, όπως το 2012. Έναν χρόνο αργότερα απέναντι στη Ρεάλ θέλει να επιστρέψει από το αρχικό -17. Ο Σπανούλης μπαίνει στο 2ο ημίχρονο έχοντας 0 πόντους, αφού τράκαρε συνεχώς πάνω στον Μπέγκιτς στη ρακέτα. Το διαβάζει και εκτελεί από μακριά, 3 συνεχόμενα τρίποντα αμά τη εμφανίσει του στο δεύτερο ημίχρονο. Το μομέντουμ γυρνά, αλλά ακόμα και αυτό δεν ήταν αρκετό. Η Ρεάλ κάνει ύστατη προσπάθεια και μειώνει στους 8, ο Ολυμπιακός κολλάει στη ζώνη του Λάσο. Η μπάλα στον αρχηγό, τρίποντο από τα 10+ μέτρα και 90-79…Τετέλεσται

10+1. Όπως έλεγε και ο Τζόρνταν, υπάρχουν χιλιάδες σουτ που έχει χάσει στην καριέρα του, για να βάλει τα buzzer beater. Ο Σπανούλης δημιουργούσε συνεχώς κίνητρα στον εαυτό του, έβρισκε διαρκώς νέες κορυφές να πατήσει. Φέτος στα κίνητρα συμμετοχής στο Προολυμπιακό με την Εθνική ίσως συνέβαλε το χαμένο σουτ με την Αργεντινή. Ίσως να ήθελε να ξανασουτάρει εκείνο το μεγάλο σουτ, το μοναδικό που δεν έβαλε στην καριέρα του. Το 2008 η Ελλάδα έφτασε ένα σουτ μακριά απο τη ζώνη των μεταλλίων, αλλά η παρέα των Τζινόμπιλι, Σκόλα γλίτωσε αφού ο Σπανούλης δικαιούται να χάσει και ένα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News