NBA: Ο τρελο-Κάζινς είναι ακόμα εδώ, οι Κλίπερς το ίδιο

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη ομάδα. Μέχρι κι ο βετεράνος Κάζινς της μηδαμινής εμπειρίας από πλέι οφ βγήκε μπροστά ώστε οι Κλίπερς να μείνουν ζωντανοί.

Γκρινιάρης. Ο μεγαλύτερος του ΝΒΑ στα έντεκα χρόνια που βρίσκεται εκεί. Με ρεκόρ τεχνικών ποινών, με επεισόδια κάθε είδους πάνω στα παρκέ, με συμπεριφορά τέλος πάντων που αδικεί τον εαυτό του και το πλούσιο ταλέντο του. Και άτυχος, όμως. Πολύ άτυχος. Την τελευταία τριετία έχει περάσει περισσότερο χρόνο σε χειρουργεία και αίθουσες αποκατάστασης, παρά μέσα στις τέσσερις γραμμές των γηπέδων.

Κάπως έτσι, ο ΝτεΜάρκους Κάζινς έφτασε σχεδόν 31 ετών και δεν έχει πάρει μυρωδιά από πλέι οφ. Οταν άφησε αρχές του 2017 τους βαλτωμένους Κινγκς για τους Πέλικανς, είχε μέσους όρους 27,8 πόντων και 10,6 ριμπάουντ. Ενα χρόνο αργότερα ήρθε η πρώτη ρήξη αχίλλειου, ο εφιάλτης ξεκινούσε. Μόνο το 2019 είχε συμμετάσχει σε ποστ σίζον, με τους Γουόριορς – στο… ενδιάμεσο τραυματισμών εννοείται, μη νομίσετε ότι πέρασε και καμιά ξένοιαστη περίοδο… Τον εαυτό του προσπαθούσε ακόμα να βρει ύστερα από ένα έτος απουσίας και μόλις στο δεύτερο ματς του πρώτου γύρου χτύπησε στον τετρακέφαλο! Επέστρεψε με ένα πόδι στους τελικούς, οι Ράπτορς έκαναν την έκπληξη.

Χιαστοί με το που υπέγραψε στους Λέικερς, μία ακόμα επανεκκίνηση φέτος στο Χιούστον, δεκαήμερο συμβόλαιο τον Απρίλιο στους Κλίπερς. Δοκιμαστικά, για έναν παίκτη-σκιά του καλού του εαυτού και ειδικά στην άμυνα επιεικώς ευάλωτου πλέον. Στη δε επίθεση, πάνε οι εποχές που επιζητούσε την επαφή για να πάρει (και) φάουλ. Σέντερ με σουτάκια από μακριά κατά τις επιταγές και της μόδας, άσε για τους άλλους το psysical game…

 

Ο Λου και η πρόκληση στο φάσμα του αποκλεισμού

Εκτός ροτέισιον συχνά, αλλά τουλάχιστον με συμβόλαιο πλέον έως το τέλος της σεζόν, ο Κάζινς έπαιξε… εξ ανάγκης στον πέμπτο τελικό της Δύσης στο Φοίνιξ. Ακόμα και με τον βασικό σέντερ Σερζ Ιμπάκα στα πιτς εδώ και μήνες, ο βετεράνος ψηλός των 208 εκατοστών σε πολλά παιχνίδια δεν σηκωνόταν καν από τον πάγκο. Οπως στα δύο αμέσως προηγούμενα – εντάξει, στο Game 4 είχε συμμετοχή τεσσάρων δευτερόλεπτων, μη βαράτε… Τα ξημερώματα όμως έλειψε για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια κι ο έτερος σέντερ, Ιβιτσα Ζούμπατς. Ο Κάζινς ίδρωσε 11 λεπτάκια, μα πρόλαβε να βάλει 15 πόντους και η παρέα του κέρδισε 116-102, μειώνοντας 3-2.

Είχε επίσης δύο επιθετικά ριμπάουντ, ένα κλέψιμο και τρεις ασίστ για κανένα λάθος, πάνω απ’ όλα παρουσιάστηκε ασυνήθιστα ενεργητικός, ευστοχώντας μόνο σε δίποντα και παίρνοντας όλα κι όλα δύο σουτ τριών πόντων. Εβαλε το κορμί του στη φωτιά, βοήθησε στην εξουδετέρωση του φοβερού σε όλη τη σειρά Ντιάντρε Εϊτον και έκανε φυσικά ατομικό ρεκόρ ως προς την παραγωγικότητά του σε αγώνα πλέι οφ, δεδομένου ότι μετρά μονάχα 14 τέτοιες συμμετοχές.

 

Τρομακτικός ο Πολ Τζορτζ του 41-13-6-3 (με κλεψίματα), «κλειδί» ο Μάρκους Μόρις της 22άρας με 9/16 σουτ (όταν έχει πάνω από 50%, η ομάδα του έχει 8-0 στην τρέχουσα ποστ σίζον!), μα ας απονείμουμε τα εύσημα και στον Τάιρον Λου. Ο κόουτς των Καλιφορνέζων δεν έχει πείσει πολύ κόσμο ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο με τη σημερινή του ιδιότητα και επειδή είναι δημοσιοσχετίστας γίνεται συχνά στόχος κριτικής. Εμείς πάντως άλλον προπονητή με ρεκόρ 10-2 όταν οι ομάδες του αντιμετωπίζουν αποκλεισμό σε περίπτωση ήττας, δεν έχουμε ξαναδεί. Ποτέ.

Είναι ο ίδιος που πίστεψε και τον «Μπούγκι», όταν όλη η λίγκα είχε τελειωμένο τον βετεράνο σέντερ. Οχι πως ο τελευταίος δεν μανουριάζει με το παραμικρό και κυρίως με τους… αγαπημένους του διαιτητές, ωστόσο πού και πού γίνεται πρώτη μούρη και για τα αμιγώς αγωνιστικά του κατορθώματα. Με τους Κλίπερς να μην έχουν και τον ηγέτη τους, Κουάι Λέοναρντ, χρειάζονται και την καλώς εννοούμενη τρέλα ώστε να προχωρήσουν. Είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία με επτά νίκες στην ίδια ποστ σίζον, ευρισκόμενη πίσω στις σειρές της!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News