ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΛΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Δίκαιο το αίτημα των ΚΑΕ, ο αθλητισμός προσφέρει στην κοινωνία»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΛΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ ΣΠΟΡ και μίλησε για τα έσοδα των ομάδων από το στοίχημα, ενώ αναφέρθηκε και στην δολοφονία του 19χρονου φίλου του Άρη.

Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ ΣΠΟΡ και μίλησε  για τα έσοδα των ομάδων από το στοίχημα, ενώ αναφέρθηκε και στην δολοφονία του 19χρονου φίλου του Άρη.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:

Για τις συναντήσεις με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες: «Την Παρασκευή (29/1) και την Τρίτη (1/2), έγιναν δύο πολύ καλές συναντήσεις σε υψηλότατο επίπεδο της Κυβέρνησης. Η μία έγινε την Παρασκευή με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Βεζυρόπουλο και τον κ. Πετραλιά. Συμμετείχαν εκτός από το ΔΣ ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού ο κ. Γ. Αγγελόπουλος, ο κ. Μ. Αγγελόπουλος ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ κι εκ μέρους του Παναθηναϊκού ο Γιώργος Καλαϊτζής. Η συζήτηση ήταν πάνω στον άξονα ότι πλέον, από πέρσι τον Μάρτιο με την ΚΥΑ και από τον Ιούλιο (12/7) με νόμο έχουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, τον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό. Είναι το χρόνιο αίτημα των ομάδων που υπήρχε σε σχέση με το στοίχημα.  

Άρα το πρώτο θετικό είναι ότι πλέον υπάρχει νόμος, υπάρχουν διαδικασίες και κάθε χρόνο ο αθλητισμός θα ενισχύεται με ένα ποσό των 100 εκ. ευρώ, το οποίο θα διατίθεται 50 εκ. στον επαγγελματικό αθλητισμό και 50 εκ. στον ερασιτεχνικό. Αυτό είναι το πρώτο σοβαρό μήνυμα και θετικό για τον αθλητισμό. Αυτό έγινε μέσα από πίεση των προέδρων όλων των λιγκών και φυσικά με τη συνεργασία με τον κ. Σταϊκούρα και με τον κ. Αυγενάκη. 

Από κει και πέρα με βάση την ΚΥΑ που βγήκε, έγινε μία πρώτη κατανομή, διότι ο νόμος ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 12/7/2021 και προβλέπει δύο πληρωμές. Μία τον Ιανουάριο 2022 και μία τον Ιούλιο 2022 που είναι οι εκκαθαρίσεις. Άρα λοιπόν ενώ ξεκίνησε ο νόμος από τον Ιούλιο και άρχισε να μετράει ο «κουμπαράς» από τη φορολογία των κερδισμένων δελτίων των παικτών, η Κυβέρνηση μοίρασε τον Απρίλιο μήνα του 2021, πριν ακόμα από την εφαρμογή του νόμου, ένα κονδύλι 31 εκ. στον επαγγελματικό αθλητισμό.  

Πράγματι λοιπόν, απ’ αυτά τα 31 εκ. το ποδόσφαιρο πήρε 100% και τα υπόλοιπα αθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ και Super League 2, πήραν σαν προκαταβολή το 40%. Τα δύο αιτήματα που θέσαμε εμείς είναι ότι σα μπάσκετ θέλουμε να πάρουμε και τα υπόλοιπα χρήματα, το 60% και φυσικά το δεύτερο θέμα είναι το κονδύλι που είναι ένα ποσό των 7,5 εκ. το οποίο αντιστοιχεί στις επαγγελματικές ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της αγωνιστικής περιόδου 2021-22.  

Τα αιτήματα έγιναν κατανοητά σε σχέση και με το ποδόσφαιρο που πράγματι πήρε το 100% που έτσι κι αλλιώς συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στο θέμα του στοιχήματος. Και πάνω στη λογική ότι όλες οι επιχειρήσεις και ο αθλητισμός έχουν πληγεί από την πανδημία και από τα μέτρα που δεν μπορούν να έχουν κόσμο στα γήπεδα κλπ., ζητήσαμε να μπορέσουμε να πάρουμε προκαταβολικά πάλι έναντι αυτών που δικαιούμαστε βάσει του νόμου και της ΚΥΑ, κάποια χρήματα στο επόμενο διάστημα.  

Και οι δύο πλευρές που συζητήσαμε, γιατί χθες (1/2) είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Αυγενάκη, έδειξαν κατανόηση στο δίκαιο μας αίτημα και μας διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν κάθε προσπάθεια, βλέποντας τα στοιχεία από το στοίχημα και από την πορεία μήνα-μήνα, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν ένα έκτακτο κονδύλι το οποίο αυτή τη φορά να μοιραστεί στο μπάσκετ και στις υπόλοιπες κατηγορίες». 

Για το αν αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες: «Όπως είπα, η εκκαθάριση γίνεται κάθε μήνα. Το Υπουργείο Οικονομικών θα δει τα στοιχεία, όπου λένε πως το στοίχημα πάει καλά, του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου και θα προσπαθήσει να βγάλει ένα έκτακτο κονδύλι το οποίο να πάει στο Υπουργείο Αθλητισμού και αυτό να οδηγηθεί προς το μπάσκετ και όπου αλλού αποφασιστεί. Είναι ένα νέο μέτρο, έχει κανόνες και διαδικασίες.  

Το θετικό για μένα και το κατάλαβαν όλοι όσοι συμμετείχαν στις συναντήσεις είναι ότι μιλάμε για ένα μόνιμο μέτρο, για έναν νόμο που κάθε χρόνο θα έρχεται και θα ενισχύει τον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Θεωρώ ότι είναι ένα ακόμα επίτευγμα που έχουμε πετύχει. Διότι έχουμε πετύχει κι άλλα πράγματα όπως είναι η μείωση της φορολογίας των παικτών που είναι ένα τεράστιο νούμερο. Από το 45% έχει κατέβει στο 21%. Έχουμε πετύχει τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια που ήταν στο 24% και τελικά πήγε στο 13%. Όλα αυτά τα πετύχαμε μέσα από τη συνεργασία του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, των ιδιοκτητών των ομάδων και φυσικά του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Αθλητισμού». 

Για το δίκαιο αίτημα των ΠΑΕ και των ΚΑΕ να έχουν έσοδα από το στοίχημα: «Χωρίς τις ομάδες δε θα υπήρχε προϊόν για το στοίχημα. Σίγουρα είναι δίκαιο γιατί ο αθλητισμός προσφέρει στην κοινωνία». 

Αν τα χρήματα είναι πλέον απαραίτητα για κάποιες ομάδες με τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας: «Μιλάμε για έναν νόμο, για κάποιους κανόνες του νόμου και για κάποιες διαδικασίες που προβλέπονται. Ήδη λοιπόν οι ομάδες απ’ το θεωρητικό ποσό των 7,5 εκ. όσον αφορά το πρωτάθλημα πήραν μια προκαταβολή από 250.000 τον Απρίλιο. Πριν ξεκινήσει να λειτουργεί ο νόμος. Υπολείπεται ένα ποσό που μπορεί να φτάσει αλλά δεν είναι δεσμευτικό, τα 4,5 εκ. που θα μοιραστεί ισόποσα στις ομάδες και δεύτερον υπάρχει το κονδύλι των ευρωπαϊκών αγώνων που αφορά την περίοδο 2021-22 και θα μοιραστεί με έναν αλγόριθμο που θα βγει.  

Το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ εργάζεται σε άψογη συνεργασία με όλα του τα μέλη κι έχει διασφαλίσει: πρώτον ένα ποσό των 6.300.000 ευρώ που αφορά την κεντρική διαχείριση και τον μεγάλο χορηγό που είναι η Stoiximan. Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στις ομάδες με τακτές ημερομηνίες πληρωμής, άρα η βάση υπάρχει. Το ποσοστό από το στοίχημα ήταν ένα πρόσθετο έσοδο που προέκυψε πέρσι τον Απρίλιο, σίγουρα το έχουν ανάγκη οι ομάδες. Το έχουν δύο φορές ανάγκη και γι’ αυτό καταθέσαμε το αίτημα μας για τις δύο κατηγορίες των περιπτώσεων διότι έχουν μεγάλες απώλειες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και στο θέμα των εσόδων από τα εισιτήρια.  

Πέρσι παίξαμε με 100 φιλάθλους. Φέτος ξεκινήσαμε για ένα διάστημα με ένα μεγάλο ποσοστό, τώρα είμαστε στο 10% και περιμένουμε την υγειονομική επιτροπή να πάρει την καλύτερη απόφαση, ώστε να έχουμε περισσότερο κόσμο στα γήπεδα για να μπορέσουν οι ομάδες ν’ ανασάνουν. Άρα είναι απαραίτητα τα χρήματα, τα χρειάζονται οι ομάδες, είτε λέγονται μεγάλες, είτε μεσαίες, είτε μικρές. Αλλά από κει και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται η κινδυνολογία». 

Για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη και πώς μπορεί να υπάρξει πρόληψη: «Εκ μέρους του ΔΣ, να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του Άλκη. Ένα 19χρονο παιδί το οποίο δυστυχώς έφυγε από τη ζωή. Είναι φαινόμενα τα οποία τώρα τελευταία αρχίζουμε να διαβάζουμε συχνά. Όλοι μαζί με πρώτη την Πολιτεία και σε συνεργασία όλων των φορέων του αθλητισμού, να προσπαθήσουμε να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της βίας που έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Παλιά δεν ήταν έτσι τα πράγματα στον αθλητισμό. Υπήρχαν επεισόδια αλλά δεν φτάναμε σε νεκρούς και δη 19χρονα παιδιά. Καταλαβαίνουμε πόσο λυπηρό είναι για την οικογένεια και τις ακριβώς σημαίνει ένα νεαρό παιδία να φεύγει από τη ζωή μετά από ένα τέτοιο γεγονός.  

Όλοι με πρώτη την Πολιτεία πρέπει να σκύψουμε πάνω σε αυτό το θέμα. Δε θέλω να διαχωρίσω το μπάσκετ, ο αθλητισμός είναι ενιαίος. Από κει και πέρα εμείς προσπαθούμε με διάφορες ενέργειες να προσφέρουμε στην κοινωνία και την Πολιτεία. Για παράδειγμα, όπως θα είδατε και μέσα από την τηλεόραση της ΕΡΤ, έχουμε κάνει μία στρατηγική συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Σε αυτό το πλαίσιο σε έξι γήπεδα του Πρωταθλήματος έγινε επίδειξη πρώτων βοηθειών από Διασώστες-Σαμαρείτες κι Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κι έχει αποδειχθεί σωτήριο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες καθώς και σε περίπτωση ατυχήματος γνωρίζουμε ότι τα πρώτα λεπτά είναι τα κρίσιμα, προκειμένου να αποφύγουμε ασθένειες ή ανπηρίες. 

Από κει και πέρα στο κομμάτι των κοινωνικών δράσεων, έχουμε υπογράψει μία συνεργασία με την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και σύντομα θα δούμε στα γήπεδα διάφορες δράσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο, την ενίσχυση επιστημονικής συνεργασίας μέσω παραγωγής σχετικών υλικών και την υλοποίηση κι εκπαιδευτικών δράσεων. Προσπαθούμε να μπούμε και σε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. 

Στον ΕΣΑΚΕ προσπαθούμε να κάνουμε μία αναδιοργάνωση και με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 ετών από την ίδρυση του, προγραμματίζουμε μέσα στη χρονιά να κάνουμε μία πολύ ωραία εκδήλωση για το επαγγελματικό μπάσκετ, ώστε να τιμήσουμε ανθρώπους για την τεράστια προσφορά τους. Το μπάσκετ είναι το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων που πραγματικά έχει προσφέρει πάρα πολλά σε εθνικό και σε συλλογικό επίπεδο.. Είναι ευκαιρία έχοντας παίκτες όπως ο Αντετοκούνμπο να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τη νέα σελίδα στην Εθνική ομάδα να δέσουμε το μπάσκετ με την κοινωνία. Είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα κι έχει ενδιαφέρον από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο». 

Για τον αριθμό των ξένων: «Έχει ξεκινήσει μια πολύ καλή συνεργασία από την πρώτη μέρα με τον κ. Λιόλιο, με την Ομοσπονδία. Αυτή τη στιγμή έχουν ανοιχτεί πολλά θέματα που το κυριότερο απ’ όλα είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Να λέμε να μην πάρουμε ξένους αλλά να χρησιμοποιούμε Έλληνες, νομίζω κανένας ιδιοκτήτης ή προπονητής δε θα πήγαινε στην επιλογή ξένων αν υπήρχε η δυνατότητα των Ελλήνων. Πρέπει να πέσει το βάρος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα.  

Με τον πρόεδρο τον κύριο Λιόλιο έχουμε ξεκινήσει μια πολύ καλή συνεργασία κι έχει βγει στη διαβούλευση μια πρόταση της ομοσπονδίας για όλα τα θέματα. Είτε αφορά στους ξένους, είτε στο αναπτυξιακό. Έχουμε δημιουργήσει ομάδες εργασίας που δουλεύουμε σε καθημερινή βάση. Πλέον, τον Μάρτιο στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας να περάσουν αυτές οι αποφάσεις, όπως θα γίνει και η εναρμόνιση του καταστατικού με τη FIBA. Oπότε νομίζω το θέμα έχει ανοίξει και με άριστη συνεργασία μπορεί να προχωρήσει το αναπτυξιακό. Συζητάμε για Πρωταθλήματα U20, για Rising Star. Όλα αυτά θα βοηθήσουν σε όλα λέτε και μακάρι μετά από κάποια χρόνια, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα διότι οι ομάδες συμμετέχουν και σε ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και υπάρχει ανταγωνισμός, να υπάρχουν οι Έλληνες παίκτες που θα πλαισιώνουν τις ομάδες. Ο φίλαθλος δένεται με τους Έλληνες. Ο ξένος μπορεί να προσφέρει θέαμα αλλά θα έρθει και θα φύγει».  

Για την πολύ καλή επικοινωνία με τον κ. Λιόλιο: «Είναι απαραίτητο, είναι το αυτονόητο ότι η Ομοσπονδία με τη Λίγκα θα πρέπει να είναι σε καθημερινή επικοινωνία και άριστη συνεργασία. Ο κοινός σκοπός είναι το καλό του μπάσκετ. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε αυτό γιατί μετά από χρόνια θα γίνει και Final 4 στο Κύπελο και ο στόχος είναι από τη νέα περίοδο να γίνει Final 8. Θα γίνει λοιπόν το Final 4 με κόσμο 18-20 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο. Να πάνε όλα καλά και να δούμε ένα ωραίο Final 4 του Κυπέλλου. O στόχος είναι να φέρουμε τον κόσμο στα γήπεδα γιατί το μπάσκετ έχει διαφορετική κουλτούρα αλλά πρέπει να δώσουμε και άλλα πράγματα γιατί είναι η διασκέδασή του». 

Για το All Star game: «Έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ ωραίο All Star Game και θα το παρουσιάσουμε κάποια στιγμή. Το συζητήσαμε στο διοικητικό συμβούλιο, προβληματιστήκαμε πάρα πολύ για το χρόνο. Ήταν να το κάνουμε τον Φεβρουάριο, μία εβδομάδα πριν από το Final 4 του Κυπέλλου αλλά λόγω της πανδημίας δε το προχωρήσαμε. Πάμε σε μια διαφορετική διοργάνωση με διαδραστικά θέματα για τους νέους. Θα σας αποκαλύψω πώς στόχος είναι να γίνει στην Αθήνα και να έχει εκτός από τα παιχνίδια και διάφορες άλλες δράσεις. Αποφασίσαμε λοιπόν ομόφωνα στο διοικητικό συμβούλιο να το κάνουμε τα Χριστούγεννα, προκειμένου να έχουμε φύγει από την πανδημία και να έχουμε μία γιορτή με κόσμο για δύο μέρες. Ξεκινήσαμε από την Πάτρα, πήγαμε στην Κρήτη, την Θεσσαλονίκη που είναι η μπασκετομάνα οπότε είπαμε για φέτος να γίνει στην Αθήνα και κάθε χρόνο θα επιλέγουμε μία πόλη στην περιφέρεια για να το συνεχίσουμε κι εκεί».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News