Κύπελλο Ελλάδας: Οι δέκα κορυφαίες ιστορίες των ελληνικών φάιναλ φορ

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο φάιναλ φορ του Ηρακλείου (18-20/2) και στα «Δύο Αοράκια». Η 11η έκδοση είναι προ των πυλών. Τι θυμόμαστε από τα 10 προηγούμενα; Το sportday.gr εξιστορεί.  

Μετά από 18 χρόνια, το φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας επιστρέφει ξανά. Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Προμηθέας θα δώσουν τα ρέστα τους. Το sportday.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται 10 ιστορίες-στιγμές από τα 10 προηγούμενα φάιναλ φορ.

Όταν ο μαθητής νίκησε τον δάσκαλό του!

Ηταν μια σωστή επιλογή της εποχής. Το μπάσκετ είχε μπει για τα καλά στις καρδιές του κόσμου και έτσι αποφασίστηκε να διεξαχθεί για πρώτη φορά ένα φάιναλ φορ. Το 1ο φάιναλ φορ πραγματοποιήθηκε στη Λαμία (4-5/3/1995). ΠΑΟΚ, Αρης, Πανιώνιος και Ηλυσιακός βρέθηκαν στο επίκεντρο του θαυμασμού και η κεντρική πλατεία της πόλης είχε φορέσει τα καλά της. Μέσα σε ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις στο οποίο πολλά παιδιά πήραν αυτόγραφα και φανέλες από τα πρότυπά τους. Ηταν το φάιναλ φορ του ΠΑΟΚ και των Σέρβων του. Στον ημιτελικό ο «δικέφαλος» του βορρά διέλυσε με 80-63 τον Αρη και στον τελικό ο μαθητής (Σάκης Λάιος) νίκησε τον δάσκαλό του (Ντούσαν Ιβκοβιτς) μια και ο ΠΑΟΚ είχε διαλύσει με 72-53 τον Πανιώνιο με τους Μπάνε (27π.)-Σάβιτς (21π.) να κάνουν πάρτι.

 

 

Από τα χέρια του Γιαννάκη η αρχή της… αυτοκρατορίας του!

Το φάιναλ φορ της Λαμίας στέφθηκε με επιτυχία και έτσι οι αρμόδιοι φορείς (Βασιλακόπουλος, Φούρας μεταξύ άλλων) συμφώνησαν ώστε να γίνει θεσμός. Η επαρχία διψούσε για μπάσκετ και έτσι η Πάτρα πήρε τη σκυτάλη. Το διήμερο 23-24/3/1996 ήταν… σημαδιακό για δύο λόγους. Ο Παναθηναϊκός του Μάλκοβιτς και του Ντομινίκ Γουίλκινς επικράτησε 85-74 του Ηρακλή στον τελικό (είχε νικήσει 87-78 την ΑΕΚ στον ημιτελικό ενώ ο «γηραιός» είχε επικρατήσει 79-77 του οικοδεσπότη Απόλλωνα). Ο Παναγιώτης Γιαννάκης σήκωσε ως αρχηγός του Παναθηναϊκού το τρόπαιο. Το οποίο έμελλε – χρονικά – να ήταν το πρώτο μιας μακράς λίστας. Διότι από εκείνη την απονομή μέχρι και σήμερα οι «πράσινοι» συνεχίζουν να γράφουν. Ο Ντομινίκ ο οποίος αποθεώθηκε είχε πει ξεκάθαρα. «Θέλουμε και την κούπα στο Παρίσι». Κάτι το οποίο έγινε μετά από λίγες ημέρες και έτσι ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης.

 

Η προφητική ατάκα του «Ράμπο» που έγραψε… ιστορία!

Σεζόν 1996-1997. Το φάιναλ φορ του 1997 έχει ομοιότητες με το φετινό. Διότι συμμετείχε το πρώην… ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) και μία ομάδα από την Πάτρα (Απόλλων Πατρών). Μάλιστα ο ένας ημιτελικός ήταν ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και ο άλλος ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον Παναθηναϊκό. Η μόνη διαφοροποίηση με φέτος είναι η παρουσία του Προμηθέα από την Πάτρα. Οι «ερυθρόλευκοι» στέφθηκαν κυπελλούχοι διότι και στα δύο ματς είχαν τους… από μηχανής θεούς τους. Στον ημιτελικό το τρίποντο του Νάκιτς έδωσε τη πρόκριση (63-61), στα 6’’ πριν το τέλος και στον τελικό, ο Δημήτρης Παπανικολάου σε νεκρό χρόνο προσέφερε τη κούπα (80-78 τον Απόλλωνα) στην ομάδα του αείμνηστου Ντούσαν Ιβκοβιτς. Αυτό που έμεινε χαραγμένο ήταν τα λόγια του αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Σιγάλα. Όταν σήκωσε το τρόπαιο στην οροφή του ΟΑΚΑ, φώναξε προς τον κόσμο της ομάδας, δύο φορές «το πρώτο, το πρώτο!». Κάτι ήξερε. Η ατάκα του ήταν προφητική και ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη χρονιά με το ιστορικό του τριπλ κράουν.

 

Ο θρίαμβος των απλήρωτων και το «ξέσπασμα» του Ιωαννίδη!

Αν ρωτήσεις έναν φίλο του Αρη, ποιο κύπελλο Ελλάδας του έχει μείνει χαραγμένο, πιθανότατα να σου πει αυτό της Θεσσαλονίκης το 1998. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ ήταν τα φαβορί για την κούπα ενώ ο Αρης, αν και αγωνιζόταν στο σπίτι του, ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ. Οι παίκτες ήταν απλήρωτοι. Σοκ και Ορτίθ είχαν αποχωρήσει, ο Ζάρκο Πάσπαλιε έπαιζε τραυματίας ενώ ο Μάριο Μπόνι ήταν στο αεροδρόμιο για να φύγει για τη χώρα του. Όμως τη τελευταία στιγμή, οι φίλοι του Αρη, τον… απήγαγαν. Η διοίκηση ήταν εξαφανισμένη, ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου αποχαιρέτησε και έτσι παρέμεινε ως υπηρεσιακός, ο Χρήστος Μαγκώτσιος. Και όμως! Ο Αρης επιβλήθηκε 83-68 του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό και με κατάθεση ψυχής, κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στην ΑΕΚ (71-68) με τον Μάριο Μπόνι να βαράει τα τύμπανα. Από την άλλη ο Γιάννης Ιωαννίδης τα έβαλε κατά της διαιτησίας. «Εχω δει πολλά στη ζωή μου, αλλά ότι δεν έπρεπε να κατέβουμε να παίξουμε, θα έπρεπε να μας το πούνε. Οι παίκτες μου είναι αγανακτισμένοι, ο Αλεξάντερ (σ.σ Αμερικανός σέντερ) θέλει να φύγει».

 

Ο τρομερός ΠΑΟΚ του Φλεβαράκη είδε… άσπρη μέρα!

Ολη η Ελλάδα ζούσε στον ρυθμό του… χιονιά! Ηταν 30-31 Γενάρη του 1999 και οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες. Το φάιναλ φορ διεξήχθη στο ΣΕΦ παρουσία των ΠΑΟΚ, Αρη, ΑΕΚ και Ηρακλή. Οι πιθανότητες της κατάκτησης ήταν 25%. Όμως στο παρκέ μία ομάδα υπήρχε στο παρκέ. Ο ΠΑΟΚ του Κώστα Φλεβαράκη. Ο «δικέφαλος» του βορρά διέλυσε με 83-50 τον Αρη και στον τελικό 71-54 την ΑΕΚ (είχε νικήσει 63-59 τον Ηρακλή). Ο «θρυλικός» Γουόλτερ Μπέρι είχε αφιερώσει το κύπελλο στην οικογένειά του και τον τίτλο του MVP στον Κώστα Φλεβαράκη. «Ουδείς άλλος στην Ελλάδα δεν με είχε αξιοποιήσει τόσο καλά» είχε πει ενώ ο Λόιντ Ντάνιελς της ΑΕΚ είχε εκθειάσει την εικόνα του ΠΑΟΚ. «Τέτοια άμυνα δεν έχω δει ούτε στο ΝΒΑ». Ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη με το τρένο (12 ώρες ταξίδι) διότι λόγω της χιονοθύελλας δεν πετούσαν αεροπλάνα. Τι και αν υπήρχε χιονόπτωση στον σταθμό του τρένου και ήταν ξημερώματα; Ο κόσμος του ΠΑΟΚ είχε μαζευτεί και αποθέωσε την ομάδα.

 

Το airball του Τζεντίλε και η… ανάσταση μετά από 19 χρόνια!

Τρίτη και… φαρμακερή! Το νεόκτιστο – τότε – γήπεδο του ΠΑΟΚ ή αλλιώς το «Παλατάκι» αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για τη ΑΕΚ του Γιάννη Φιλίππου. Δύο σερί χαμένοι τελικοί σε φάιναλ φορ ήταν πολλοί για την «Ενωση» που προσπαθούσε να πάρει ξανά τα πάνω της. Το 6ο φάιναλ φορ (το 2000) έμελλε να είναι και η αρχή των τίτλων μετά από πολλά χρόνια ανομβρίας. Μετά από 19 χρόνια. Ο τελικός με τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης (στο ίδιο γήπεδο) Παναθηναϊκό με 59-57 ήταν για γερά νεύρα. Ο Αγγελος Κορωνιός ο οποίος φημιζόταν για το 90% στις βολές του, πάνω στην πίεση έχασε και τις 2 κρίσιμες. Όμως στη τελευταία επίθεση ο τρομερός Τσακαλίδης ύψωσε το ανάστημά του (2,18), ο Νάντο Τζεντίλε έκανε κάτι σαν… airball μπροστά στα χέρια του πανύψηλου σέντερ και ο παρ’ ολίγον μοιραίος Αγγελος Κορωνιός ήταν ο πρώτος γράπωσε το ριμπάουντ και αγκάλιασε τον Τσακαλίδη.

 

Η σούπερ άμυνα του Κικίλια στον Μποντιρόγκα και η επιστροφή στο παρκέ!

Ηταν ο πιο αμφίρροπος τελικός φάιναλ φορ (2001). Ο δεύτερος σερί ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, αλλά αυτή τη φορά με έδρα το ΟΑΚΑ. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός χαμογέλασαν κόντρα σε Ηρακλή (87-59) και Ολυμπιακό (79-69) αντίστοιχα και οι κουμπάροι (Ντούντα-Ζοτς) αντάμωσαν ξανά. Η ΑΕΚ ήταν στο +13 (59-46) στο 4ο δεκάλεπτο. Σε εκείνο το σημείο, έκανε ένα σωρό λάθη και οι «πράσινοι» μπήκαν στο κόλπο. Το σκορ ήταν 66-64 υπέρ της «Ενωσης», αλλά ο νυν Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας έκανε ίσως την άμυνα της ζωής του πάνω στον «τεράστιο» Μποντιρόγκα και τον ανάγκασε σε βήματα. Η κόρνα της λήξης ακούστηκε, οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγύριζαν με τον κόσμο, κάποιοι έβγαλαν και τις φανέλες τους, αλλά κατόπιν επεξεργασίας, οι ρέφερι ζήτησαν την επιστροφή των δύο μονομάχων στο παρκέ διότι απέμεναν 1.4’’. Στα οποία δεν άλλαξε κάτι με τον κομβικό Κικίλια να κάνει γύρο θριάμβου φορώντας στο λαιμό ένα από τα δυχτάκια του τελικού.

 

Ο Σούμποτιτς στο αγαπημένο του… ΣΕΦ!

Όταν ανέλαβε τη τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού είχε πει πως θέλει να επιστρέφει την ομάδα στους τίτλους. Ο Λευτέρης Σούμποτιτς έμεινε μεν στον πάγκο της ομάδας για 1 χρόνο, αλλά στο αγαπημένο του ΣΕΦ και δη στο φάιναλ φορ του 2002 έβαλε την υπογραφή του στο κύπελλο του Ολυμπιακού. Ως παίκτης με τον Αρη είχε κατακτήσει αυτή τη κούπα στο ίδιο γήπεδο το 1988 το 1990 και το 1992. Μετά από 10 χρόνια το κατέκτησε ως προπονητής και μάλιστα προτού λήξει ο τελικός των «ερυθρολεύκων» με το Μαρούσι (74-66) είχε ήδη το πούρο ανά χείρας. Κορυφαίος του τελικού ήταν ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ (24π.) ενώ ο αρχηγός Μίλαν Τόμιτς έκανε γύρο θριάμβου στο σπίτι του με την κούπα. Προηγουμένως χρειάστηκε να νικήσει 83-75 τον Παναθηναϊκό και το Μαρούσι να επιβληθεί με 77-70 του Πανελληνίου.

 

Η κούπα που έλειπε από τον Ομπράντοβιτς!

Μετά από δύο χρονιές στην Αθήνα (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ), ο θεσμός επισκέφθηκε εκ νέου την επαρχία και συγκεκριμένα την Λάρισα. Το 9ο φάιναλ φορ (5-6/4/2003) ήταν και το πρώτο κύπελλο Ελλάδας για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Παναθηναϊκός νίκησε 81-76 τον Αρη με πολυτιμότερο παίκτη, τον αρχηγό του Φραγκίσκο Αλβέρτη ο οποίος είχε πει. «Δεν υπάρχει κορεσμός, όταν μιλάμε για επιτυχίες. Η αποτυχία μπορεί να σε κουράζει, αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο όταν ζεις τέτοιες στιγμές». Μία ημέρα πριν οι «πράσινοι» είχαν επικρατήσει με 94-83 της ομάδας-έκπληξη του θεσμού (Ηράκλειο) ενώ ο Αρης είχε χαμογελάσει κόντρα στον φουριόζο (τότε) Μακεδονικό με 92-86.

 

Ο τελικός που κράτησε… αιωνίως και τα επεισόδια!

Μνημονεύεται ως το τελευταίο φάιναλ φορ (2004) που διεξήχθη. Μέχρι να το επαναφέρει φέτος η ΕΟΚ στα «Δύο Αοράκια». Όμως δεν μνημονεύεται για ευχάριστους λόγους, αλλά για δυσάρεστους. Αρης και Ολυμπιακός επικράτησαν του Απόλλωνα (92-73) και του Περιστερίου (69-67) αντίστοιχα, αλλά ο τελικός ήταν επεισοδιακός. Η Λαμία είχε γίνει πεδίο μάχης και τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν πως περίπου 200 οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή του Αρη και ενεπλάκησαν με 100 οπαδούς των «κιτρίνων». Υπήρξαν δύο οπαδοί του Αρη που μετέβησαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι ενώ οι παίκτες του Αρη ήταν στο φουαγιέ και αμέσως επέστρεψαν στα δωμάτιά τους. Οι φωτοβολίδες – δυστυχώς – έκαναν την εμφάνισή τους και την ώρα του αγώνα. Οι ρέφερι με τους εκπροσώπους των ομάδων (Διαμανίδης-Ελληνιάδης) αποφάσισαν την εκκένωση των κερκίδων μετά τις δύο διακοπές. Τη στιγμή της διακοπής, ο Ολυμπιακός είχε το πάνω χέρι (51-44), αλλά μετά από… 2,5(!) ώρες διακοπής (της 2ης), ο Αρης επέστρεψε πιο «ζεστός» και κατέκτησε την κούπα (73-70).

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News