Καρλ Άντονι Τάουνς: Η τέχνη του τρίποντου από έναν ψηλό

Μικρός, άφηνε τον πατέρα του, παλιό μπασκετμπολίστα και προπονητή, να απαντά στους πολλούς που επέκριναν την επιμονή του στα μακρινά σουτ και δη σε εκείνα έξω από την άρκτο των τριών πόντων. Μεγαλύτερος, παρακαλούσε τον οργανισμό του ΝΒΑ να τον αφήσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό τριπόντων.

Μεγάλος και τρανός, πλέον, ο Καρλ-Αντονι Τάουνς μόλις πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του και το συγκεκριμένο βραβείο. Εχοντας κατακτήσει και το Skills challenge (σ.σ: διαγωνισμό δεξιοτήτων) του 2016, ο ηγέτης των Τίμπεργουλβς έλαβε την πρό(σ)κληση και για το event που επιθυμούσε σφόδρα και ξεσάλωσε: νικητής με 29 πόντους, ρεκόρ σε απόλυτους αριθμούς για τελικό, έγινε ο δεύτερος ΝΒΑer με βραβεία σε δύο διαφορετικούς διαγωνισμούς. Ο άλλος είναι ο Στεφ Κάρι, επίσης σε αυτούς τους δύο (2011 στα Skills, 2015 και 2021 στο 3-point contest). Ο παίκτης, δηλαδή, που διατηρεί το ρεκόρ πόντων ανεξαρτήτως φάσης (με 31 από τον περσινό πρώτο γύρο), ο μπασκετμπολίστας που άλλαξε το παιχνίδι με τη δεινότητά του στα μακρινά σουτ, όπως τον… κατηγόρησε χαριτολογώντας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, στο περιθώριο της στέψης του Τάουνς.

Κορυφαίος «τρίποντος» σέντερ ever!

Πρωτιές στις δεξιότητες, στα τρίποντα… «Τι δουλειά έχει ένας σέντερ με τέτοια πράγματα;», αναρωτιέται αυτόματα ίσως κανείς. Αν εντρυφήσουμε πάντως στο παιχνίδι του 26χρονου σταρ της Μινεσότα, θα δούμε ότι από μακριά σούταρε ανέκαθεν. Για την ακρίβεια, σουτάρει από μακριά καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο «πεντάρι» στην ιστορία του ΝΒΑ! Ανάμεσα στους παίκτες της συγκεκριμένης θέσης με μίνιμουμ τρεις προσπάθειες έξω από τα 7,25 μ., ο Τάουνς του 39,6% στην επταετή έως τώρα καριέρα του έχει το καλύτερο ποσοστό, με δεύτερο τον αριστερόχειρα Σαμ Πέρκινς (1984-2001 σε Μάβερικς, Λέικερς, Σουπερσόνικς, Πέισερς) του 39,1%.

Το μπάσκετ όντως αλλάζει. Και ειδικά στο ΝΒΑ, από τους ψηλούς ζητούνται τελείως διαφορετικά πράγματα απ’ όσα έκαναν μέχρι σχετικά πρόσφατα. Στον διαγωνισμό δεξιοτήτων από το 2002 (που ξεκίνησε) μέχρι και το 2015 πρώτευαν αποκλειστικά γκαρντ. Ο Τάουνς έκανε την αρχή για τους ψηλούς το 2016 και έκτοτε τον κατέκτησαν μόνο τέτοιοι, με εξαίρεση τον Σπένσερ Ντινγουίντι – που κι αυτός δύο μέτρα παλικάρι, αν και περιφερειακός, είναι. Ακόμα και χθες, που ο διαγωνισμός άλλαξε και οι ατομικές συμμετοχές έγιναν ομαδικές, το βραβείο πήγε στην τριάδα των Ντάριους Γκάρλαντ, Εβαν Μόμπλεϊ και Τζάρετ Αλεν των τοπικών Κλίβελαντ Καβαλίερς. Οι δύο τελευταίοι είναι οι «δίδυμοι πύργοι» τους, με ύψος 2,13 και 2,08 μ. αντιστοίχως…

Στα τρίποντα, ο Τάουνς των 211 εκατοστών έγινε ο πρώτος ψηλός νικητής από τον Κέβιν Λοβ του 2012, κατά σύμπτωση παίκτης τότε κι εκείνος των Τίμπεργουλβς. Μόνο που ήταν (και παραμένει) περισσότερο πάουερ φόργουορντ, παρά σέντερ. Όπως δηλαδή και ο θριαμβευτής του 2006, Ντιρκ Νοβίτσκι των Μαβς. «Ι told ya», «τιτίβισε» μετά τη στέψη του ο τύπος που έχασε τη μητέρα του (και άλλα έξι μέλη της οικογένειάς του) από κορωνοϊό. Φόρεσε κατ’ εξαίρεσιν του κανονισμού την αλυσίδα της όσο ευστοχούσε στο ένα σουτ μετά το άλλο και έγραψε ιστορία. Κι ας του έδιναν οι στοιχηματικές εταιρίες απόδοση 13, δηλαδή την υψηλότερη ανάμεσα στους οκτώ συμμετέχοντες. Τώρα, γιατί ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ ένας παίκτης του 40,9% στα τρίποντα φέτος, με 2,1 εύστοχα ανά αγώνα (και με άλλες τρεις χρονιές με πάνω από 40%), ας το αποδώσουμε στο ότι η μπασκετική του ταυτότητα γράφει «σέντερ». Κάτι που, πια, δεν σημαίνει μόνο ύψος, μούσκουλα, καρφώματα, τάπες, ριμπάουντ…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2022 NBA ALL-STAR WEEKEND: Ο Τάουνς κέρδισε τον διαγωνισμό τριπόντων με ρεκόρ πόντων στον τελικό

2022 NBA ALL-STAR WEEKEND: Ο Γιάννης τα «έψαλε» στον Κάρι επειδή «άλλαξε το παιχνίδι»!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News