Φάιναλ φορ Κυπέλλου Ελλάδας: Ανέβηκε ψηλά ο πήχης; Ναι!

Το 11ο φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας αποτελεί μια ανάμνηση, αλλά ευχάριστη! Μέχρι την επόμενη. Η διοργάνωση πήρε άριστα δέκα και το sportday.gr εξηγεί τους λόγους.

Το τριπλοτσεκάρισμα σε εισιτήρια και τα “κοψίματα”

Όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση του Βαγγέλη Λιόλιου είχε στο πλάνο της έναν στόχο. Να φέρει τον κόσμο στο μπάσκετ. Προσέξτε, τον κόσμο που δεν θέλει να πάει στο γήπεδο για να τραμπουκίσει. Αποφάσισε μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη της θητείας της να διοργανώσει ένα φάιναλ φορ με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ που έχουν εκατομμύρια φιλάθλους-οπαδούς και φυσικά του Προμηθέα. Ηταν ένα γερό κρας-τεστ και εντέλει ήρθε η δικαίωση. Πώς; Πρωτίστως η συνεργασία της ΕΟΚ, με την αστυνομία και με την Περιφέρεια ήταν άριστη. Ηταν άψογη. Υπήρξαν αλλεπάλληλές συναντήσεις, αλλά και… επαγρύπνηση. Το stop στη μετακίνηση των οπαδών από την Αθήνα ή από άλλα μέρη πλην της Κρήτης ήταν το ένα βήμα. Σε συνεργασία με τις ΚΑΕ. Το επόμενο βήμα ήταν ότι το «τσεκάρισμα» της λίστας περνούσε διπλά και τριπλά από την αστυνομία και κατά συνέπεια υπήρξαν εισιτήρια και προκλήσεις που «κόπηκαν» επειδή στο θέμα της ταυτοπροσωπίας, βρέθηκαν άτομα που είχαν συμμετάσχει σε επεισόδια. Βέβαια για να πούμε και ολόκληρη την αλήθεια, δυστυχώς δολοφονήθηκε ένα αθώο παιδί, ο Αλκης, ο οποίος αποτέλεσε θύμα της τυφλής οπαδικής βίας για να… τσιτώσει τους πάντες στο φάιναλ φορ.

«Δεν είναι πόλεμος, είναι γιορτή» και ήχησε στα αυτιά όλων μας!

Η διεξαγωγή ενός 3on3 παρουσία και των «αιωνίων» στη πλατεία της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο ήταν ένα μίνι… χαλάρωμα και για τον κόσμο που ήθελε να ζήσει από κοντά το μπάσκετ. Να παίξει, να το χαρεί. Να μην είναι απλά θεατής, αλλά να έχει την ευκαιρία να νιώσει λίγο σαν τον Παπαπέτρου ή σαν τον Πρίντεζη. Τα παιδιά με τους γονείς γέμισαν το πανέμορφο γηπεδάκι που είχε στηθεί, αλλά εν μέσω αυτού περνούσε και το μήνυμα. «Δεν είναι πόλεμος, είναι γιορτή». Ένα μήνυμα το οποίο ήταν τυπωμένο στα μπλουζάκια που μοίρασε η ΕΟΚ στους αθλητές, αλλά και στους εκπροσώπους του Τύπου. Ούτως ώστε να περαστεί στη συνείδηση όλων πως αυτό είναι το κλου του φάιναλ φορ, αλλά και γενικότερα του μπάσκετ. Μάλιστα ανήμερα του τελικού των «αιωνίων» έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου «Δύο Αοράκια» μοιράστηκαν αυτά τα μπλουζάκια στον κόσμο με σκοπό να γεμίσουν οι κερκίδες με αυτό το μήνυμα.

Οι όμορφες εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα

Πριν τους δύο ημιτελικούς Προμηθέας-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός-ΑΕΚ υπήρξε έντονη κινητικότητα από την αστυνομία και τα μέτρα ήταν αυστηρά. Ανήμερα του τελικού των «αιωνίων» το κρας-τεστ για την ΕΟΚ, την περιφέρεια της Κρήτης και την αστυνομία ήταν το μεγαλύτερο. Και όμως τα πήγαν περίφημα και μάλιστα η αστυνομία ενήργησε άμεσα διότι προέβη σε 25 προσαγωγές ατόμων που επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που είδα έξω από τον περιβάλλοντα χώρο ενός γηπέδου να υπάρχει διπλός και τριπλός έλεγχος των ατόμων που είχαν είτε εισιτήρια είτε προσκλήσεις. Ακόμα και όσοι φορούσαν διαπιστεύσεις, όφειλαν να «τσεκαριστούν» ούτως ώστε να μην υπάρξει κανένα παρατράγουδο. Και πάμε στο απόλυτο! Προφανώς και σε μια κερκίδα υπήρχαν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και σε μια άλλη υπήρχαν φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Όμως όπως κατέγραψε και το sportday.gr οι εικόνες φίλων των «αιωνίων», να παρακολουθούν μαζί τον τελικό, ήταν κάτι που προσωπικά δεν είχα δει ποτέ μου. Ούτε ως δημοσιογράφος, ούτε ως φίλαθλος. Ταυτόχρονα στον τελικό δεν ακούστηκε ούτε ένα υβριστικό σύνθημα. Τρομερά, ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα.

Η ένδειξη σεβασμού του Παναθηναϊκού και οι χειραψίες των «αιωνίων»

Πάμε στο φινάλε της ιστορίας. Το ματς είχε σασπένς, ήταν για γερά νεύρα, κάτι φυσιολογικό, όταν μιλάμε για τελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και τον Ολυμπιακό. Στο τέλος, ο Ολυμπιακός κατέκτησε την κούπα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού χειροκρότησε και αποθέωσε την ομάδα του χωρίς να ασχοληθεί με τα του… «αιωνίου». Το ακόμα πιο σημαντικό ήταν το εξής. Στο οποίο φυσικά συνέβαλε και η στάση του Παναθηναϊκού που ξέρει να σέβεται τον θεσμό. Οι «πράσινοι» – αν και απογοητευμένοι – περίμεναν να γίνει το τελετουργικό. Δεν αποχώρησαν. Βγήκαν και πήραν τα μετάλλια τους και μάλιστα τα φορούσαν, δεν τα έβγαλαν. Σε μια ένδειξη σεβασμού προς τους αντιπάλους τους και προς τον θεσμό. Εν συνεχεία οι παίκτες του Ολυμπιακού τους χαιρέτησαν έναν – έναν. Νικητές και ηττημένοι είχαν την μίνι ευκαιρία – λίγα λεπτά μετά το φινάλε – να αλληλοσυγχαρούν ο ένας τον άλλον. Διότι και οι αθλητές είναι φίλοι μεταξύ τους. Δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Εν κατακλείδι, η επιστροφή του φάιναλ φορ μετά από 18 χρόνια, ανέβασε ψηλά τον πήχη και μένει να δούμε, αν λίαν συντόμως θα έχουμε και τη διεξαγωγή φάιναλ8.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News