Euroleague Next Gen: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Προμηθέας αντίκρισαν τη σκληρή πραγματικότητα

Με την ήττα του Παναθηναϊκού από την Αρμάνι Μιλάνο στο τουρνουά του Βαρέζε, ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις των ελληνικών ομάδων στα Next Generation της Euroleague.

Οι τρεις εκπρόσωποι της Ελλάδας (Ολυμπιακός, Προμηθέας στην Πάτρα, Παναθηναϊκός στο Βαρέζε) κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις και είχαν αθροιστικά ρεκόρ 1-11! Ναι, μόλις μία νίκη πέτυχαν οι ομάδες μας, αυτήν του Ολυμπιακού απέναντι στον Προμηθέα στη «μάχη» των θέσεων 7-8 της Πάτρας. Καταλαβαίνει κανείς πως όταν βρήκαν αντιπάλους από άλλες χώρες, δεν τα κατάφεραν καθόλου καλά, μετρώντας μόνο ήττες (0-10).

Η νίκη δεν είναι το παν αλλά η εικόνα δεν ήταν αυτή που έπρεπε

Πράγματι σε αυτά τα τουρνουά η νίκη δεν είναι το παν, δε μετράει σχεδόν καθόλου, αφού το όλο νόημα είναι οι νεαροί να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, να συναντήσουν συνομήλικούς τους από όλη την Ευρώπη και να αποκτήσουν εμπειρίες σε αγωνιστικό επίπεδο, μακριά από τα στεγανά της προπόνησης.

Αυτό όντως συνέβη, με παιδιά να παίρνουν θέση στο πάλκο και να δείχνουν πως έχουν πραγματικά σπουδαίες δυνατότητες και μέλλον, όπως οι Σπρίντζος, Αβδάλας, Φασάσι και φυσικά ο Σαμοντούροβ που αγωνίστηκε όμως με την επίλεκτη ομάδα και προπονητή τον Βασίλη Σπανούλη είναι μερικοί εξ αυτών.

Όμως τρεις από τις καλύτερες -αν όχι οι καλύτερες- ομάδες της χώρας σε αναπτυξιακό επίπεδο, ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, παρά την κυριαρχία τους και τις επιτυχίες τους στο Rising Stars της ΕΟΚ, όπου έχουν εξαλείψει τον ανταγωνιστμό και βρίσκονται αρκετά μπροστά από τους αντιπάλους τους. Υστερώντας στα… βασικά του μπάσκετ, δηλαδή την τεχνική και τα αθλητικά προσόντα, οι ελληνικές ομάδες δεν… έχασαν απλά το τρένο απέναντι σε ομάδες σαν την Μπαρτσελόνα, τη Μακάμπι ή τη «μηχανή παραγωγής ταλέντων» Στελλατσούρα που κατέκτησε και τον τίτλο στην Πάτρα, αλλά και κόντρα στους Φινλανδούς της Ελσίνκι ή τους Γεωργιανούς της ακαδημίας του Ζάζα Πατσούλια.

Πέραν από τις εμπειρίες, οι τρεις ομάδες αντίκρισαν στον καθρέπτη τη σκληρή πραγματικότητα. Έχουν να βελτιώσουν πάρα πολλά, ώστε να δουν τους Παίδες ή τους Εφήβους τους έτοιμους και να δρέψουν αργότερα τους καρπούς της παραγωγικής διαδικασίας. Κάτι που θα κατάλαβαν σίγουρα και όσοι βρέθηκαν στα ρόστερ των ομάδων αυτών, αφού οι ήττες και η μη ανταγωνιστική εικόνα σε μεγάλα τμήματα των παιχνιδιών έφερνε απογοήτευση στους νεαρούς, τον χειρότερο οδηγό δηλαδή ενόψει της απαιτητικής συνέχειας και της ζύμωσης προς τον επαγγελματικό αθλητισμό…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News