Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Οσα επιχείρησε να διορθώσει ο Βόβορας τις πρώτες μέρες!
Ο Ελληνας κόουτς δεν έχασε χρόνο και μόλις πάτησε ξανά το πόδι του στο ΟΑΚΑ, προσπάθησε να βελτιώσει μερικά πράγματα για έναν πιο ελκυστικό Παναθηναϊκό και το sportday.gr αναλύει.
Ο Γιώργος Βόβορας έριξε αρχικά το βάρος στο πνευματικό κομμάτι του Παναθηναϊκού
Στις 14 Απριλίου, ο Γιώργος Βόβορας επέστρεψε στο αγαπημένο του ΟΑΚΑ για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του. Όλα έγιναν στο… άψε-σβήσε. Χωρίς χρόνο για χάσιμο, ο Ελληνας κόουτς και οι συνεργάτες του μαζί φυσικά με τον Αργύρη Πεδουλάκη είχαν μπόλικη δουλειά και φυσικά έχουν ακόμα. Διότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος. Ποια ήταν τα πρώτα πράγματα που επιδίωξαν να βελτιώσουν; Τις πρώτες μέρες στο ΟΑΚΑ και μέχρι το παιχνίδι με το Λαύριο εκτός έδρας (17/4), έγινε αρκετή δουλειά στο πνευματικό κομμάτι. Στο κομμάτι της αποφόρτισης, της απελευθέρωσης της πίεσης. Ο Ελληνας κόουτς έχει μια ατάκα στο μυαλό του. «Η πίεση πάντα θα υπάρχει στον αθλητισμό και πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτή και να την μετατρέψεις σε πλεονέκτημα». Αυτές τις απλές (στη θεωρία, αλλά όχι τόσο εύκολα και στην πράξη) λέξεις προσπάθησε και προσπαθεί να περάσει στο μυαλό των παικτών του. Κατά συνέπεια δόθηκε μεγάλο βάρος διότι η ομάδα ήταν πιεσμένη. Για παράδειγμα ο Μέικον λειτουργεί πιο ορθολογικά και λιγότερο στατικά στο πνευματικό κομμάτι.
Καλή κυκλοφορία της μπάλας και κίνηση όλων των παικτών στην επίθεση του Παναθηναϊκού
Με δεδομένες τις απουσίες των Παπαγιάννη-Νέντοβιτς και την μόνιμη του Γιόβιτς, ο Ελληνας κόουτς θέλησε να τονίσει από τη πρώτη στιγμή πως κάποια πράγματα δεν χρειάζονται κόπο, αλλά τρόπο. Εξ’ αρχής ζήτησε ταχύτητα. Διότι ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες με αθλητικότητα και θέλησε να δει μια ομάδα που θα κινείται συνεχώς (με μυαλό πάντα) χωρίς τη μπάλα και φυσικά να μπορέσει να προκαλέσει αμυντικές ανισορροπίες στους αντιπάλους. Διότι ένα από τα ζητήματα της εποχής Πρίφτη, ήταν το γεγονός πως πολλές φορές η επίθεση ήταν στατική. «Κολλούσε». Δεν υπήρχε κίνηση. Είτε σε ομαδικό είτε σε ατομικό επίπεδο. Κόντρα σε Λαύριο και Λάρισα, οι «πράσινοι» έτρεξαν το παιχνίδι. Άλλες φορές τους βγήκε, άλλες όχι τόσο πολύ. Μάλιστα στα πρώτα δεκάλεπτα των δύο αγώνων, είχαν θέμα στο αμυντικό τρανζίσιον και στην άμυνα στο «ζωγραφιστό». Όμως με την πάροδο του χρόνου τα διόρθωσαν ή για να είμαστε πιο ακριβείς ήταν πιο μυαλωμένοι στη κυκλοφορία της μπάλας και στον έλεγχο των ριμπάουντ ώστε να αποφύγουν εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό.
Συνεχόμενη πίεση και στόχευση στο τρανζίσιον και η μεταμόρφωση των αθλητικών Γουάιτ-Εβανς στο τρίποντο βοήθησε την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού
Ο Γιώργος Βόβορας ήταν πάντα λάτρης της άμυνας. Διότι μέσω αυτής, πάντα μια ομάδα μπορεί να βρει πόντους. Η πίεση με διάφορες άμυνες ήταν κάτι που ζήτησε από το πρώτο λεπτό. Πίεση ώστε να «χτυπήσει» η ομάδα στο τρανζίσιον. Πίεση, διότι έχει τους αθλητικούς παίκτες για να το κάνει πράξη. Ένα άλλο θέμα ήταν η συμμετοχή των Οκάρο Γουάιτ-Τζέρεμι Εβανς στην ταχύτητα των «πρασίνων» και στο άνοιγμα του γηπέδου. Οι δύο Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα για να «χτυπήσουν» από τη περιφέρεια και αυτό φάνηκε αρκετά κόντρα στην Λάρισα και ειδικά με τον Εβανς όταν εύστοχα έβγαιναν τα plays σε συνδυασμό με την under άμυνα της Λάρισας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα δύο τελευταία ματς, οι δύο Αμερικανοί είχαν 10 εύστοχα τρίποντα σε 18 προσπάθειες. Αυτή η κίνηση βοηθάει ώστε να ανοίγει περισσότερο το γήπεδο και να μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει καλύτερο spacing. Ναι οι Γουάιτ-Εβανς δεν έχουν και τα καλύτερα ποσοστά στο τρίποντο, αλλά έδειξαν ότι μέσω της αλλαγής τακτικής μπορούν να συνεισφέρουν και σε αυτό τον τομέα.
Η πεντάδα με τα ψηλά σχήματα, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ξανά στον Παναθηναϊκό
Ο Γιώργος Βόβορας τονίζει πως όπως είναι το μπάσκετ, κανένας παίκτης δεν έχει μια θέση. Μπορούν άπαντες να προσαρμοστούν και να βοηθήσουν ακόμα και σε τρεις θέσεις. Κόντρα στην Λάρισα, είδαμε μια αλλαγή λογικής που την είχε επιλέξει και στην πρώτη του θητεία ο Ελληνας κόουτς. Τις ψηλές πεντάδες με κύριο χαρακτηριστικό τον… σούτινγκ γκαρντ Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο αρχηγός των «πρασίνων» έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο στο παιχνίδι του από τη στιγμή που επέστρεψε και όντας στη θέση «2» μπορεί να ανοίξει το παιχνίδι, να βοηθήσει με το ποστ-απ του, αλλά και να δημιουργήσει ανισορροπίες στην άμυνα των αντιπάλων με τις έξτρα πάσες. Η ψηλή πεντάδα με μονάδες όπως ο Ρος στο «1», ο Παπαπέτρου στο «2» και ο Κασελάκης στο «3» θα… φορεθεί στη συνέχεια για τις μις-ματς καταστάσεις, αλλά και τα ευέλικτα σχήματα (για παράδειγμα ο Γουάιτ έπαιξε και στο «5»).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα