Σέλτικς-Μπακς: Moνομαχία κάτω από τον πράσινο ήλιο του ΝΒΑ με Τέιτουμ και Γιάννη

H μακράν καλύτερη άμυνα της Ανατολής (και του ΝΒΑ) με 104,5 πόντους παθητικό στη ρέγκιουλαρ σίζον ή η μακράν καλύτερη επίθεση των 115,5; Η βαριά φανέλα ή οι υπερασπιστές του τίτλου; Βοστώνη ή Μιλγουόκι; Πράσινο ή… πράσινο;

Aπό το βραδάκι (20:00 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσουν να λύνονται οι απορίες μας. Οι Μπακς καθάρισαν με συνοπτικές διαδικασίες τους Μπουλς, φτάνοντας με το 116-100 στο 4-1, οι Σέλτικς είχαν καθαρίσει με… συνοπτικότερες το -φαβορί στην αρχή της σεζόν- Μπρούκλιν, «σκουπίζοντάς» το (4-0) και πλέον δίνουν ραντεβού στους ημιτελικούς της περιφέρειάς τους.

Οι πρωταθλητές βρίσκονται εκεί για τέταρτη συναπτή σεζόν, κάτι που είχαν να καταφέρουν από τη δεκαετία του ’80. Οι πολυνίκες της λίγκας (μαζί με τους Λέικερς) επανακάμπτουν μετά τον περσινό αποκλεισμό στον πρώτο γύρο και αποτελούν την πιο hot ομάδα, με 30 νίκες στα 36 τελευταία παιχνίδια τους, από τα τέλη δηλαδή του Ιανουαρίου! Ξέρουν και να διαχειρίζονται θαυμαστά τις δύσκολες, τις clutch καταστάσεις, έχοντας μόλις επικρατήσει άλλωστε των Νετς με συνολική διαφορά 18 πόντων στα τέσσερα παιχνίδια – την τρίτη μικρότερη σε «σκούπισμα» μιας ομάδας σε ολόκληρη την ιστορία των πλέι οφ!

Τα «ελάφια», αντιθέτως, κατασπάραξαν τους «ταύρους» με 70 πόντους διαφορά στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις τους! Στις ποστ σίζον, βέβαια, βασίζονται και αυτά στην άμυνά τους. Σε αυτήν που θα κρίνει και τους ανατολικούς ημιτελικούς, με τους «Κέλτες» του ίδιου ρεκόρ (51-31, οι τελευταίοι έχουν το πλεονέκτημα έδρας λόγω καλύτερης διαφοράς στα μεταξύ τους ματς) στην κανονική περίοδο.

Ο Giannis και ο… wannabe Giannis

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο παίκτης που πλέον όλοι θέλουν να κερδίσουν. Είναι ο πρωταθλητής, ο MVP των περσινών τελικών, ο Mr. 28,6 πόντοι, 13,4 ριμπάουντ, 6,2 ασίστ, 56,8% εντός παιδιάς στον πρώτο γύρο της τρέχουσας ποστ σίζον. Αυτός που έκανε πλάκα στο ρελαντί με τους Μπουλς, φτάνοντας όποτε και όπως ήθελε κοντά στο καλάθι και τελειώνοντας συνήθως τις φάσεις με βροντερά καρφώματα. Μόνο στο πρώτο ημίχρονο, στο τελευταίο ματς, σημείωσε 16 πόντους μέσα στη ρακέτα – όσους όλοι οι Μπουλς μαζί. Ηταν η 28η εμφάνισή του σε πλέι οφ με τουλάχιστον 20 πόντους από το «ζωγραφιστό» και μπήκε στο σχετικό Top-3 της τελευταίας 25ετίας.

Μέσο όρο 28,3 πόντων (και 10,3 ριμπάουντ) έχει ο «Greek freak» φέτος με τους Σέλτικς, ακόμα καλύτερο ο Τζέισον Τέιτουμ στα… σχεδόν ίδια ματς: 31,3 κόντρα στους Μπακς, έχοντας δώσει το «παρών» στις τρεις από τις τέσσερις αναμετρήσεις τους – όπως ο Giannis, έχοντας απουσιάσει όμως σε διαφορετικό αγώνα. Ο κόμπο φόργουορντ της Βοστώνης ήταν συγκλονιστικός με τους Νετς. Όχι τόσο για τους 29,5 πόντους, για το νικητήριο καλάθι σε νεκρό χρόνο στο Game 1, για τις 10 ασίστ στο Game 2, για τα 6 κλεψίματα (!) στο Game 3 με την 39άρα του, αλλά επειδή τα συνδύασε όλα αυτά αναλαμβάνοντας το μαρκάρισμα του Κέβιν Ντουράντ και πηγαίνοντάς τα περίφημα πάνω του. Θα πάει και στον Γιάννη, πρώτα όμως περιμένουμε να τον αναλάβει τον δικό μας άνθρωπο ο Αλ Χόρφορντ τώρα – και να ξεκινήσει από τον βετεράνο φόργουορντ-σέντερ η «σκυταλοδρομία» στο μαρκάρισμά του…

Σμαρτ-Χόλιντεϊ, τα «σκυλιά» της άμυνας

Δίχως πολλά λόγια, ο κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς. Μάρκους Σμαρτ, ο πρώτος γκαρντ από τον Γκάρι Πέιτον του 1996 που λαμβάνει αυτή τη διάκριση. Ο παίκτης που «βίδωσε» τον Κάιρι Ερβινγκ μετά την 39άρα του στο πρώτο ματς, αυτός που βρίσκεται στο Top-10 της λίγκας σε deflections και κερδισμένα επιθετικά φάουλ, που έφτασε στις καλύτερες ατομικές επιδόσεις της καριέρας του φέτος με 5,9 ασίστ και 3,2 αμυντικά ριμπάουντ. Μην αμφιβάλλετε ότι αν χρειαστεί, ο βασικός «άσος» του Ιμε Ουντόκα μπορεί να πέσει και πάνω στον Αντετοκούνμπο.

Μονάχα ένας ακόμα γκαρντ έλαβε ψήφους για το βραβείο του κορυφαίου αμυντικού. Ο Ντρου Χόλιντεϊ. Το «πολυεργαλείο» του Μάικ Μπουντενχόλζερ ήταν το «κλειδί» και στη σειρά με τους Μπουλς, ως εκείνος που ρίχτηκε στο μαρκάρισμα του (σμολ φόργουορντ, ενίοτε και πάουερ) ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν και τον «έσβησε» μετά το Game 2. Όπως κι ο σχεδόν ισοϋψής Σμαρτ (αμφότεροι λίγο πάνω από 1,90 μ., αλλά με τρομερά δυνατό κορμό), ο βασικός πόιντ γκαρντ του Μιλγουόκι μαρκάρει παίκτη κάθε θέσης, πλην σέντερ. Ο ΝτεΡόζαν στο Game 5 αναγκάστηκε να πάρει και τις δέκα του εντός παιδιάς προσπάθειες υπό πίεση, ενώ του έγιναν 27 νταμπλ τιμ – τα περισσότερα εδώ και τρεις ποστ σίζον σε οποιονδήποτε NBAer! Είπαμε, και η ομαδική άμυνα των «ελαφιών» είναι φανταστική…

Γουίλιαμς-Μίντλετον, τα αριστερά τους πόδια

Τι κι αν ρίχτηκαν στις μάχες με τους Νετς δίχως τον βασικό τους σέντερ και έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του ΝΒΑ; Δίχως τον… Σμαρτ τους, σε έκδοση ψηλού; Οι Σέλτικς τα κατάφεραν, και με τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς non factor. Στα 24 του πραγματοποίησε σεζόν ξεπετάγματος, καταγράφοντας μέσους όρους στα όρια του νταμπλ-νταμπλ (10 π., 9,6 ρ.) και ρίχνοντας 2,2 τάπες. Χτύπησε όμως στον αριστερό μηνίσκο και γύρισε στο τρίτο ματς με το Μπρούκλιν, παίζοντας λίγο (15 και 14 λεπτά) εκεί. Απέναντι στους Μπακς, που εσχάτως παίζουν με τζάμπο σχήμα δύο ψηλών (Μπόμπι Πόρτις-Μπρουκ Λόπεζ) συν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, θα χρειαστεί να βρεθεί τουλάχιστον στο 80% των δυνατοτήτων του.

Οι πρωταθλητές παίζουν με αυτό το ψηλό σχήμα επειδή απουσιάζει στη δική τους πλευρά ο Κρις Μίντλετον. Μάλιστα ο έμπειρος γκαρντ-φόργουορντ αναμένεται να λείψει τελικά σε όλες τις αναμετρήσεις με τους «Κέλτες». Το δικό του πρόβλημα σε συνδέσμους του αριστερού γονάτου. Eν τη απουσία του Νο 2 των «ελαφιών» έχουν βγει μπροστά ο (ξανά, όπως επί μήνες όσο έλειπε ο Λόπεζ) βασικός Πόρτις των τεσσάρων νταμπλ-νταμπλ στη σειρά με το Σικάγο και ο σούτινγκ γκαρντ Γκρέισον Αλεν των διαδοχικών ρεκόρ καριέρας σε πλέι οφ, προτού βάλει (στο τελευταίο παιχνίδι) περισσότερους από τον ΝτεΡόζαν και σε τρίτο διαδοχικό ματς. Ο Μίντλετον σε μια μάλλον υποτονική χρονιά είχε παρ’ όλα αυτά 20,1 πόντους και από 5,4 ριμπάουντ και ασίστ. Πάντως το Μιλγουόκι είχε ρεκόρ 5-0 στις δύο προηγούμενες ποστ σίζον δίχως κάποιον από τους «Big 3» του (με Γιάννη και Χόλιντεϊ).

Μιλάει η έδρα – προς το παρόν

Μοιράστηκαν τις νίκες φέτος οι δύο ομάδες στις τέσσερις μεταξύ τους αναμετρήσεις, με την εκάστοτε γηπεδούχο να κερδίζει πάντα. Τον Νοέμβριο πάντως, στην πρώτη τους, οι Μπακς έφτασαν πολύ κοντά στο «διπλό», παρ’ ότι έχασαν μιάμιση ώρα πριν το τζάμπολ με τραυματισμό τον Αντετοκούνμπο και δεν είχαν ούτε τον Μίντλετον. Στο 122-113 των Σέλτικς στην παράταση είχε ρίξει 38άρα ο Ντένις Σρέντερ, που αποτελεί παρελθόν εδώ και μήνες από τη Βοστώνη. Τον επόμενο μήνα ήρθε και το βοστωνέζικο 117-103 με 42άρα του Τέιτουμ, ακολούθησαν όμως δύο αγώνες στο Μιλγουόκι και… άλλοι δύο «άσοι»: 117-113 οι πρωταθλητές τα Χριστούγεννα, με τον Giannis του 36-12-5 να κάνει ό,τι θέλει και να το γυρίζει από το -15 του ημιχρόνου, 127-121 προ τριών εβδομάδων με αντίστοιχο 29-11-5 του δικού μας παιδιού και 29-8-8 του Χόλιντεϊ, απόντος όμως του Τέιτουμ. Ο δε εικονιζόμενος Τζέιλεν Μπράουν των 22 φετινών πόντων με τους Μπακς, των 23,6 στην κανονική περίοδο και των 22 ή 23 και στις τέσσερις αναμετρήσεις με τους Νετς (!) αποτελεί τέρας σταθερότητας και θα παίξει τον δικό του ρόλο.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: Οι πιο… κουφές αποδοκιμασίες στην ιστορία του ΝΒΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: Στη σκιά του μεγάλου «ελαφιού»

ΜΑΡΚΟΥΣ ΣΜΑΡΤ: Η τέχνη της άμυνας διδάσκεται και από γκαρντ

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News