Μπακς - Σέλτικς: «Θαυματουργός» Αντετοκούνμπο, «ζωντανοί» στο... θρίλερ οι Μπακς και 2-1!

Μπακς – Σέλτικς: «Θαυματουργός» Αντετοκούνμπο, «ζωντανοί» στο θρίλερ οι Μπακς και 2-1!

Ο απαράμιλλος Γιάννης Αντετοκούνμπο έβγαλε τους Μιλγουόκι Μπακς από την πολύ δύσκολη θέση και, με νέα εμφάνιση που θα μείνει αλησμόνητη, τους ώθησε στη δεύτερη νίκη τους επί των «αλύγιστων» Μπόστον Σέλτικς (103-101) έπειτα από τρία ματς στο πλαίσιο της ημιτελικής σειράς της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA.

Η απροσπέλαστη άμυνα, ο «αδηφάγος» Γιάννης Αντετοκούνμπο και η… κατηφόρα του Fiserv Forum ήταν το τρίπτυχο της επιτυχίας των Μιλγουόκι Μπακς στο Game 3 της ημιτελικής σειράς με τους Μπόστον Σέλτικς.

Οι υπερασπιστές του τίτλου του πρωταθλητή κόσμου έβγαλαν τους αντιπάλους τους από τη ζώνη ασφαλείας τους, «έπαιξαν» με το μυαλό των σταρ τους και είχαν τον έλεγχο του ρυθμού στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ωστόσο στο φινάλε αγχώθηκαν βλέποντας τους «επτάψυχους» Σέλτικς να επιστρέφουν ολοκληρωτικά από το -14 στο τέταρτο δωδεκάλεπτο και να φτάνουν μόλις ένα σουτ μακριά από το «break»!

Τέλος καλό, όλα καλά, όμως, για τους Μπακς, αφού η μπάλα αποδείχτηκε πολύ καλή μαζί τους στο crunch time! Θα ήταν, άλλωστε, «άδικο» να πάει… στράφι η νέα αδιανόητη εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος έκανε κυριολεκτικά τα πάντα προκειμένου να φέρει τη νίκη στα «ελάφια». 42 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 τάπες, 3 λάθη και 4 φάουλ απεικονίζουν στατιστικά τα «όργια» του Έλληνα σταρ, ο οποίος ήταν μάλιστα αυτός που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Μπακς στις τελευταίες «στροφές» με καθοριστικές άμυνες και καλάθια!

Ο Τζρου Χόλιντεϊ ακολούθησε σε παραγωγικότητα με 25 πόντους, ενώ ο Μπρουκ Λόπεζ κατέγραψε ένα πειστικό double-double με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ. Τζέιλεν Μπράουν (27 πόντοι και 12 ριμπάουντ) και Αλ Χόρφορντ (22 πόντοι και 16 ριμπάουντ) ξεχώρισαν από πλευράς Σέλτικς, με τον Τζέισον Τέιτουμ να τα βρίσκει… σκούρα απέναντι στην άμυνα των Μπακς (ιδίως του Γουέσλεϊ Μάθιους) και να μένει μόλις στους 10 πόντους με 4/19 σουτ εντός πεδιάς και 0/6 τρίποντα.

 

«Φορτσάτος» ο Αντετοκούνμπο, αρκετά άστοχες οι δύο ομάδες

Οι άμυνες ήταν αυτές που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στα πρώτα «αναγνωριστικά» λεπτά, με τους δύο αντιπάλους να δείχνουν πρόθεση να «εξουδετερώσουν» τα ατού του αντιπάλου. Ο Αντετοκούνμπο επ’ ουδενί ένιωσε άβολα με τον τρόπο αντιμετώπισής του από τους «Κέλτες» καθώς με επτά γρήγορους πόντους σε 5’ βρήκε ρυθμό συνιστώντας μόνιμη πηγή κινδύνου για την άμυνα της ομάδας του Ουντόκα.

Η δυστοκία των «ελαφιών» από τη μεγάλη άρκτο άρχισε σταδιακά ν’ αποτελεί τροχοπέδη στις βλέψεις τους για χτίσιμο διαφοράς στο πρώτο δωδεκάλεπτο, με τους Βοστωνέζους να είναι μεν εξίσου άστοχοι αλλά να χτυπούν ανηλέως μέσω πικ εν ρολ και να «αγκιστρώνονται» στους αντιπάλους τους στο σκορ. Το φινάλε της εναρκτήριας περιόδου βρήκε τους γηπεδούχους στο ισχνό +3 (22-19) και τον «Greek Freak» στους 8 πόντους.

 

Γιάννης εναντίον… όλων

Με τον Λόπεζ ως σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό» και τον Αντετοκούνμπο συνεχώς σε αναζήτηση του ελάχιστου χώρου και χρόνου που χρειάζεται για να σκοράρει, οι Μπακς είχαν φερεγγυότητα στην επίθεση, την όποια όμως απώλεσαν στην άμυνα δεχόμενοι ορισμένα «εύκολα» καλάθια μέσα στη ρακέτα τους. Οι δύο διεκδικητές συμβάδιζαν, λοιπόν, στο σκορ, με τις εναλλαγές στο προβάδισμα στο δεύτερο δωδεκάλεπτο να είναι διαδοχικές.

Το μοτίβο άλλαξε μετά την επανείσοδο του Αντετοκούνμπο για το τελευταίο πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου, με τον «Greek Freak» να γίνεται μόνιμος εκφραστής των επιθέσεων των Μπακς επικρατώντας άνετα του Χόρφορντ στο 1 vs 1, χτυπώντας επίσης και στις αλλαγές των Σέλτικς στα σκριν.

Εντούτοις, το πρώτο μισό της αναμέτρησης έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για το Μιλγουόκι, καθώς ο Έλληνας σταρ (των 20 πόντων) έγινε ο τρίτος παίκτης των «ελαφιών» με τρία προσωπικά φάουλ (Λόπεζ και Άλεν οι άλλοι δύο) με συνέπεια την καθήλωσή του στον πάγκο και το 0-7 σερί των Σέλτικς στο ακροτελεύτιο λεπτό για το δικό τους προβάδισμα με +4 (46-50).

 

Η περιδίνηση του Fiserv Forum «κατάπιε» τους Σέλτικς

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις χειρότερες προϋποθέσεις για τους Μπακς, αφού Λόπεζ και Άλεν χρεώθηκαν με γρήγορο τέταρτο προσωπικό φάουλ. Αυτό, όμως, διόλου πτόησε τον Αντετοκούμπο, ο οποίος με μάτι που… γυάλιζε συνέχισε το «θεάρεστο» έργο του σε άμυνα και, κυρίως, επίθεση, «ισοπεδώνοντας» όποιον βρέθηκε στο διάβα του για τη μετατροπή του -4 της ανάπαυλας σε +4 (58-54) μετά από τέσσερα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο. Η άμυνα των Μπακς παρέμεινε και στη συνέχεια απροσπέλαστη, με τον Τέιτουμ να έχει αποσχιστεί πλήρως από το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του, κάτι που επέφερε νομοτελειακά και την -νέα- αύξηση της διαφοράς σε διψήφια τιμή υπέρ των Μπακς (66-56 στο 30′).

Το εσπευσμένο τάιμ-άουτ του Ουντόκα επανέφερε προσωρινά την… ηρεμία στην επίθεση των Σέλτικς αλλά ο γρίφος της αμυντικής αναχαίτισης του Αντετοκούνμπο εξακολούθησε να είναι άλυτος. Ως εκ τούτου, ουδεμία ουσιαστική αλλαγή ακολούθησε στα εναπομείναντα λεπτά της τρίτης περιόδου, με τους Μπακς να βάζουν στην εξίσωση και τον κόσμο τους, να συντηρούν ένα διψήφιο προβάδισμα στο σκορ (80-67 στο φινάλε της περιόδου) και τον Χόλιντεϊ να παραλαμβάνει την σκυτάλη στην επίθεση από τον Αντετοκούνμπο, ο οποίος έκατσε στον πάγκο για της τελευταίες ανάσες πριν από την τελική ευθεία.

 

Ολική επαναφορά των «Κελτών» και… ροντέο

Η ανάκαμψη των Σέλτικς έμοιαζε αδύνατη με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στο Μιλγουόκι, ωστόσο οι Σέλτικς σε καμία περίπτωση δεν τα παράτησαν ρίχνοντας τις τελευταίες τους ζαριές. Με τον Μπράουν να ανεβάζει αισθητά την απόδοσή του στην πιο κρίσιμη καμπή της αναμέτρησης, η διαφορά υποχώρησε εν ριπή οφθαλμού από τους 14 πόντους που είχαν προηγηθεί οι Μπακς στους μόλις 4 (92-88 στο 41′) και το ματς απέκτησε αίφνης μορφή θρίλερ ενόψει της τελικής ευθείας, με τους «Κέλτες», εν συνεχεία, να μειώνουν έτι περαιτέρω, στον πόντο και το ματς να γίνεται… ροντέο (97-96 στο 44′).

Ο «Greek Freak» σημείωσε καθοριστικό καλάθι στα 2’48” πριν από τη λήξη γράφοντας το 99-96, αλλά δύο εύστοχα ζευγάρια βολών από τον «ψυχρό» Μπράουν έδωσαν το προβάδισμα στους Σέλτικς με λιγότερα από δύο λεπτά (99-100). Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν άμυνα για… σεμινάριο στην επόμενη κατοχή των Μπακς, ωστόσο αστόχησαν δις από την περίμετρο με Μπράουν και Σμαρτ, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να εισέλθουν στο ακροτελεύτιο λεπτό με «μαξιλαράκι» ασφαλείας τεσσάρων πόντων. Η ώρα της κρίσης ή, αλλιώς, του Αντετοκούνμπο, είχε φτάσει. Σκοράροντας εναντίον όλων στα 44″ και βγάζοντας φοβερή άμυνα σε λέι-απ του Μπράουν στα 35″, έδωσε τη δυνατότητα στον Χόλιντεϊ με floater στα 11″ να δώσει «αέρα» τριών πόντων στους Μπακς για να «αγκαλιάσουν» τη νίκη (103-100).

Οι Σέλτικς, όμως, βρήκαν στην εκνποή την ευκαιρία να ισοφαρίσουν και να στείλουν το ματς στην παράταση, αλλά το tip του Γουίλιαμς μετά από εσκεμμένη άστοχη βολή του Σμαρτ -που είχε κερδίσει φάουλ από τον Χόλιντεϊ για το οποίο οι Σέλτικς διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τρεις βολές- κατέληξε εκτός στόχου. Εν τέλει, η σφραγίδα στη νίκη των Μπακς μπήκε οριστικά και αμετάκλητα, αφού το δεύτερο διαδοχικό -εύστοχο όμως- follow του Χόρφοντ ήταν οριακά εκπρόθεσμο, με τους Σέλτικς να τα… βάζουν με την τύχη τους!

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights της αναμέτρησης

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News