Euroleague: Η αγωνιστική που ξαναέβαλε τον Ολυμπιακό στο... κόλπο της τετράδας

Euroleague: Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Εφές Αναντολού στο ΣΕΦ και είδε όλα τα αποτελέσματα της αγωνιστικής να καταλήγουν προς όφελός του, δίνοντάς του ξανά το δικαίωμα να ονειρεύεται την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Εφές Αναντολού στο ΣΕΦ και είδε όλα τα αποτελέσματα της αγωνιστικής να καταλήγουν προς όφελός του, δίνοντάς του ξανά το δικαίωμα να ονειρεύεται την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας.

Οι ίντσες που χρειαζόμαστε είναι παντού έλεγε ο Πατσίνο στο θρυλικό «Any given Sunday». Δεν είναι υπερβολή να καταχραστεί κανείς τη φράση αυτή στον μαραθώνιο της κανονικής περιόδου της EuroLeague, όπου η οκτάδα αυτήν τη στιγμή είναι μάχη με περισσότερους από 10 μνηστήρες.

Ο Ολυμπιακός μέχρι χθες ένιωθε τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι του, αφού ακόμα και το «διπλό» στη Χώρα των Βάσκων δεν ήταν αρκετό για να τον θέσει στα φαβορί της πρόκρισης. Το συναπάντημα με την Εφές στο ΣΕΦ ήταν καθοριστικό πριν από το Final-4 και τον ερχομό της Αρμάνι. Οι ίντσες της 26ης αγωνιστικής τον έβγαλαν στον αφρό, αφού όχι μόνο ο Σλούκας ξεσήκωσε το Φάληρο, πετυχαίνοντας buzzer beater στο φινάλε, αλλά τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής τον έφεραν να κρυφοκοιτάζει ξανά το πλεονέκτημα της έδρας.

Πώς έμοιαζε να απειλείται ακόμα και η πρόκριση και τώρα να βλέπει ψηλότερα; Αυτά μόνο στην EuroLeague γίνονται! Ο Ολυμπιακός βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην 4η θέση, ισόβαθμος με τη Ζενίτ (μετά την ήττα-δώρο από την Άλμπα) στο 14-9. Μία Ζενίτ που καλείται να υποδεχτεί στο ΣΕΦ, σε εξ αναβολής παιχνίδι και μπορεί να τη βάλει από κάτω με νίκη.

Η απρόσμενη ήττα της Μονακό στην έδρα της από την τελευταία Ζάλγκιρις, αλλά και η επικράτηση της Μακάμπι του Σφαιρόπουλου επί της ΤΣΣΚΑ ήταν δύο αποτελέσματα που ευνόησαν τον Ολυμπιακό, για να έρθει το «διπλό» του Ερυθρού Αστέρα στην Ούνικς να δώσει ακόμα πιο θετική αύρα στην αγωνιστική. Η οποία Ούνικς μπορεί να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο δίμηνο, όμως καλείται να αριβάρει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκεί όπου οι Πειραιώτες ξεκινούν την παρτίδα με τα λευκά…

Ο ρυθμός της πρόκρισης και ο μαγικός αριθμός 20

Ο ρυθμός της 8άδας αυτήν τη στιγμή δείχνει πως η πρόκριση θα κριθεί στις 18 νίκες. Αυτό προκύπτει από την Εφές, που αποτελεί το ορόσημο, βρισκόμενη στο +1 στον συντελεστή «νίκες εκτός – ήττες εντός». Με αυτό ως δεδομένο ο Ολυμπιακός ψάχνει σε 11 παιχνίδια 4 νίκες για να κλειδώσει τουλάχιστον το μίνιμουμ της πρόκρισης, με 6 εξ αυτών να διεξάγονται στο Φάληρο.

  • Ολυμπιακός – Αρμάνι
  • Μπάγερν – Ολυμπιακός
  • Ολυμπιακός – Ζενίτ
  • Άλμπα – Ολυμπιακός
  • Ζαλγκίρις – Ολυμπιακός
  • Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
  • Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ
  • Μονακό – Ολυμπιακός
  • Βιλερμπάν – Ολυμπιακός
  • Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα
  • Ολυμπιακός – Ούνικς

Από εκεί και έπειτα, με τις δύο ισπανικές να έχουν κλείσει τις δύο πρώτες θέσεις και την Αρμάνι να φαίνεται πως ισχυροποιείται στην 3η, ο ρυθμός του πλεονεκτήματος δείχνει πως αυτό, ενδεχομένως, να κλείσει στον μαγικό αριθμό 20. Πράγμα που σημαίνει πως ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί έξι νίκες, δηλαδή να υπερασπιστεί τουλάχιστον το γήπεδό του, έχοντας εξορμήσεις δύο φορές στη Γαλλία (Μονακό, Βιλερμπάν), δύο στη Γερμανία (Μπάγερν, Άλμπα) και μία στο παγωμένο, αλλά φιλόξενο φέτος Κάουνας.

Στις ασκήσεις επί χάρτου ο Ολυμπιακός, και με βάση την εικόνα του, έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται πως μπορεί να μείνει μέσα στη μάχη για το πλεονέκτημα ως το τέλος, αρκεί να κάνει τις σωστές νίκες. Μία τέτοια είναι απέναντι στη Ζενίτ και σίγουρα κόντρα στην Αρμάνι, την οποία υποδέχεται μετά τη διακοπή για το Κύπελλο.

Βέβαια στα 11 εναπομείναντα, ως το φινάλε, παιχνίδια, οι ίντσες που κέρδισε αυτήν την αγωνιστική μπορεί να πάνε στράφι, αφού τα δεδομένα αλλάζουν βδομάδα τη βδομάδα και καμία νίκη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο στη φετινή EuroLeague, με τον κορωνοϊό να βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα αποδυτήρια των ομάδων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα, παρά τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες στην αφετηρία του 2022, έχει δικαίωμα να κοιτάζει ψηλά!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News