Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας στο Μόναχο «έσπασε» τα ρολόγια

Ολυμπιακός: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο Μόναχο «έσπασε» τα ρολόγια με την μεταχείριση του πρωταγωνιστή Τάιλερ Ντόρσεϊ και το rotation του προπονητή του Ολυμπιακού έφερε μία ακόμα πολύ σημαντική νίκη στην κούρσα του πλεονεκτήματος.

Ο Ολυμπιακός βγήκε αλώβητος και από το Μόναχο, αφού στην ακροβασία που έφτασε ως τις παρυφές των 100 πόντων, η Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι χωρίς τους Γουίλερ-Μπαμπ, με τον ανέτοιμο Χίλιαρντ αλλά και τον φορτωμένο με φάουλ Λούσιτς δε γινόταν να φτάσει.

Ο Μπαρτζώκας είδε, μάλιστα, πολλούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, με κάποιους από αυτούς να κάνουν «κρότο» σαν τον Ντόρσεϊ των 25 πόντων ή τον Σλούκα με τις διπλές φιγούρες και άλλους απλώς να «τελειώνουν» τη δουλειά, λέγε με Χασάν Μάρτιν ή Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

Η φετινή βερσιόν του Ολυμπιακού που παρουσιάζει ο Μπαρτζώκας, μπορεί στην ημέρα που δίπλα στις σταθερές της θα προστεθούν κάποιες λεπτομέρεις από τους πλαϊνούς να παίξει σε ρυθμό 100άρας, κάτι που κάνει συχνότερα στο ΣΕΦ. Και όμως αν αυτό το νούμερο φαντάζει εντυπωσιακό, οι Πειραιώτες συνεχίζουν να βγαίνουν στον… αφρό από την άμυνά τους, που στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στην Μπάγερν δέχτηκε 35 πόντους.

Το πολυσυζητημένο rotation του Μπαρτζώκα και ο Ντόρσεϊ

Το να σκέφτεσαι έξω από το «κουτί» δεν έχει νόημα, να δρας έξω από αυτό είναι το σημαντικότερο. Η κουβέντα με το rotation του Ολυμπιακού θα τον συνοδεύει ως το φινάλε της διαδρομής, όποια και αν είναι αυτή. Ο Μπαρτζώκας το γνωρίζει αλλά όπως κάθε προπονητής που ξέρει καλύτερα, ζει και πεθαίνει με τη φιλοσοφία του, αλλά το βράδυ της Παρασκευής βγήκε από τα συνηθισμένα και πέταξε στην άκρη τα ρολόγια.

Στο Μόναχο το rotation είχει διαφορετική ροή, αφού δε γινόταν αλλιώς! Ο Ντόρσεϊ ξεκινάει «καυτός» και αφού πρόλαβε νωρίς νωρίς να γίνει διψήφιος, έπαιξε για 14 συνεχόμενα λεπτά. Σε ανάλογες στιγμές θα πατούσε ξανά το παρκέ με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Τα παραδείγματα υπάρχουν και αν αυτό της Μόσχας κόντρα στην ΤΣΣΚΑ φαντάζει μακρινή ανάμηνηση, ο τελικός του Κυπέλλου δεν απέχει παρά δύο εβδομάδες.

Ο ομογενής γκαρντ ξαναπάτησε στο παρκέ της Audi Dome δύο λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου, όταν η Μπάγερν προηγήθηκε με 50-40 και ο Σλούκας χρειαζόταν έναν δεύτερο πόλο στην περιφέρεια, αφού η επίθεση του Ολυμπιακού βρήκε… τοίχο. Το all-in του Μπαρτζώκα με τους δύο πιο χαρισματικούς γκαρντ του, βγήκε παρότι ο Ντόρσεϊ δε σούταρε καν στο διάστημα εκείνο. Η προσοχή της άμυνας των Βαυαρών και το spacing που δημιούργησε η παρουσία του, έδωσε χώρο στον Σλούκα.

Kick out πάσα για τρίποντο στον Λαρεντζάκη, καλάθι και φάουλ στον αιφνιδιασμό, προσωπικό σουτ από τα πέντε μέτρα και 53-50. Ο ηγέτης φωνάζει «παρών».

Στο φινάλε κέρδισε σαν Ολυμπιακός

Ο Ντόρσεϊ ήταν ο go to guy και στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, με δέκα συνεχόμενους πόντους. Ο ομογενής γκαρντ μπόρεσε να δει πιο καθαρά το καλάθι της Μπάγερν που άνοιξε τελείως την άμυνά της για να τον κυνηγήσει, στοχεύοντας χαμηλά. Ακόμα και έτσι, με τους 25 πόντους του, είδε όλη την τελευταία περίοδο καθισμένος στον πάγκο, γιατί ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει με τον τρόπο που τον έχει φέρει έως εδώ.

Το σχήμα «καμικάζι» είχε χώρο για την ενέργεια του ΜακΚίσικ στην περίμετρο αλλά και για τον Χασάν Μάρτιν που πήρε ώθηση από τον τελικό του Κυπέλλου. Ο Αμερικανός σέντερ δεν τα κατάφερε στο mano a mano με τον Ρούμπιτ, αφού δεν τον σταμάτησε ούτε κοντά στη ρακέτα αλλά ούτε και όταν εκείνος τραβήχτηκε στην περίμετρο για σποτ σουτ. Μεταξύ μας όμως τον Ρούμπιτ δεν τον σταμάτησε κανένας χθες το βράδυ, οπότε ο Μάρτιν παίρνει όλους τους πόντους που του αναλογούν στην απέναντι πλευρά του παρκέ.

Ο Μπαρτζώκας έχει διαβάσει πως η Μπάγερν αλλάζει τα πάντα και δίνει εντολή να περάσει η μπάλα στη ρακέτα, με στόχο τα καλά τελειώματα του σέντερ του. Ακόμα και στο pick and roll στόχος ήταν το γρήγορο ρολάρισμα και το «ντου» προς το καλάθι, παρά ένα καθαρό σκριν για τον περιφερειακό.  

Εχέγγυο τετράδας ακόμα και χωρίς 9/19

Αυτός είναι και ο τρόπος του Ολυμπιακού άλλωστε. Η αλεγρία του Ντόρσεϊ και η προσωπική του ικανότητα να δημιουργεί για τον εαυτό του είναι υπερπολύτιμη σε μία ομάδα ρόλων. Ο Μπαρτζώκας δεν υπάρχει περίπτωση να μην του επιτρέψει να την καταθέσει στο παρκέ, ακόμα και αν κάποιες φορές ξεφύγει από το πλάνο. Άλλωστε ο Ντόρσεϊ είναι σημαντικό κομμάτι της επίθεσης του Ολυμπιακού αλλά και το ιδανικό plan-b όταν τίποτα άλλο δε λειτουργεί σωστά.

Τα σουτ όμως αποτελούν πάντοτε ένα είδος τζόγου και μία ομάδα με -ξεκάθαρο πλέον- στόχο την τετράδα δεν μπορεί να ποντάρει σε αυτά. Θα υπάρξουν, όπως και έχουν υπάρξει, στιγμές που ο Ολυμπιακός δε θα σουτάρει 9/19 και η άμυνα θα δείξει τον δρόμο. Αν οι «ερυθρόλευκοι»… επιβιώσουν στα τελευταία 100 μέτρα της κούρσας στην Euroleague, θα παίξουν τις πρώτες τους ζαριές πρόκρισης στο Βελιγράδι από το ΣΕΦ. Ως τότε αυτή η συνέπεια και η σταθερότητα στην πίσω πλευρά του γηπέδου θα φέρνει τις νίκες σε έδρες δύσβατες, όπως της Μπάγερν των 8 νικών στη Γερμανία, αποτελώντας το ιδανικό εχέγγυο για το πλεονέκτημα. Η παρέα του Λάρκιν μπορεί να περιμένει…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News