ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC: Ο Σλούκας (δεν) το έκανε όπως στην Βαρκελώνη

Κάποιες φορές στο φινάλε θα αστοχήσεις, άλλες θα το βάλεις. Ο Κώστας Σλούκας έχει προλάβει να τα κάνει και τα δύο σε 7 αγωνιστικές ως ηγέτης του Ολυμπιακού, με τελευταίο του «θύμα» την Φενέρμπαχτσε.

«Έχω χάσει περισσότερα από 9.000 σουτ στην καριέρα μου, σχεδόν 300 παιχνίδια. Με εμπιστεύτηκαν 26 φορές να πάρω το τελευταίο σουτ της νίκης και το έχασα. Απέτυχα, τόσες και τόσες φορές στη ζωή μου και αυτός είναι ο λόγος που τελικά έχω πετύχει». Αυτά ήταν τα λόγια του σπουδαιότερου που έχει δει ποτέ το μπάσκετ. Ο Μάικλ Τζόρνταν δείχνει τον τρόπο και τον δρόμο προς την επιτυχία, αλλά και το τίμημα που καλείται να πληρώσει κάποιος, αν θέλει κάποιος να ηγηθεί μίας ομάδας μπάσκετ.

Στον Ολυμπιακό αυτός ο δρόμος είναι ακόμα πιο δύσβατος, αφού η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Βασίλης Σπανούλης είναι τεράστια. Όπως τεράστιος παίκτης είναι και ο Κώστας Σλούκας, που έχει επωμιστεί το βάρος αυτό, είναι ο go to guy των Πειραιωτών, ερχόμενος από τον πάγκο ως άλλος Παπαλουκάς και οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του σε αυτό το 5-2.

Ναι, θα μπορούσε να είναι καλύτερο το ρεκόρ αυτό, αν ο ίδιος είχε ευστοχήσει σε μία από τις δύο ευκαιρίες που του δόθηκαν στη Βαρκελώνη. Αλλά αυτός είναι το μονοπάτι της εξέλιξης που και ο ίδιος έπρεπε να διαβεί, ώστε να σηκώσει όλο το ΣΕΦ στον αέρα, σκοτώνοντας την Φενέρμπαχτσε. Άλλωστε και οι συμπαίκτες του, όπως ο ΜακΚίσικ, πίστευαν πως θα βάλει αυτό το σουτ.

Παρεμπιπτόντως, ο Τζόρτζεβιτς φαίνεται να είδε το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, αλλά να το θυμήθηκε αργά. Οι Τούρκοι βρέθηκαν να χάνουν με διαφορές μεγαλύτερες των δέκα πόντων στην τρίτη περίοδο, εμφανώς εγκλωβισμένοι στην άμυνα του Ολυμπιακού, ψάχνοντας συνεχώς μία αντίδραση. Αυτή ήρθε, αφού ο Χαζέρ έφερε ενέργεια από τον πάγκο και πίεση πάνω στην μπάλα, η Φενέρ πήγε εμμονικά σε αλλαγές σε όλα τα σκριν και ο Βέσελι έκρυψε τους ορίζοντες.

Η εντολή, φαίνεται, πως ήταν μία και μοναδική. Να μην επιτραπεί στον Σλούκα να τρυπήσει την άμυνα με την αριστερή ντρίπλα. Στόχος της άμυνας της Φενέρ ήταν να τον στείλει δεξιά, ο Βέσελι έκρυψε τον ήλιο και το flow της επίθεσης του Ολυμπιακού άρχισε σταδιακά να χάνεται, όπως και το προβάδισμα. Κάπως έτσι χάθηκε και το σουτ της νίκης στην κανονική διάρκεια κόντρα στην Μπαρτσελόνα, με τον Σλούκα να πηγαίνει δεξιά, τον Χέις να τον μαρκάρει στην αλλαγή και να τον οδηγεί εκεί, με σκοπό να αστοχήσει.

 

Τι δεν κατάφερε η Φενέρ στο φινάλε; Όχι να μην του επιτρέψει να πάρει αυτό το σουτ, αλλά να τον βγάλει από την comfort zone του. Ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει 4 πόντους με βολές, μέχρι να έρθει ο Σλούκας να προσθέσει άλλους 8, στους 12 που χρειάστηκαν συνολικά για τη νίκη στο φινάλε. Ένα ελεύθερο τρίποντο για το 65-62 και το τελειωτικό χτύπημα, ακόμα και μπροστά στον Βέσελι, πηγαίνοντας όμως από τα αριστερά. Ο Σλούκας έφτιαξε τις ιδανικές συνθήκες και η ικανότητά του στο pull-up, μαζί με τη στόφα του ηγέτη έστειλαν την μπάλα στο καλάθι. Το ΣΕΦ είχε ήδη σηκωθεί στο πόδι!

Μετά τη Βαρκελώνη ο Σλούκας κρίθηκε για τις δύο χαμένες ευκαιρίες. Άλλωστε, ένας κόσμος που είχε συνηθίσει να βλέπει τον Σπανούλη, ο οποίος ζούσε για να ευστοχεί σε αυτά τα σουτ, είναι λογικό να είναι αυστηρότερος. Και τότε, όμως, μαζί με τους Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ ήταν ο κύριος λόγος που το παιχνίδι έφτασε να παίζεται ως το φινάλε. Όπως και με τη Φενέρ, ο Ολυμπιακός δε θα είχε φτάσει να διεκδικεί το παιχνίδι, εάν αυτός δεν το οδηγούσε εκεί, αφού στο τελευταίο πεντάλεπτο δε σκόραρε κανένας άλλος.

Το να κρίνεται για το σουτ της νίκης, που οι πιθανότητές του είναι 50-50 ή μάλλον όχι! Οι πιθανότητες για να μπει αυτό το pull-up, ειδικότερα μπροστά στον Βέσελι είναι πολύ λιγότερες από 50%. Το να κρίνεται, λοιπόν, ο ηγέτης από την έκβαση αυτού του σουτ είναι λανθασμένο. Το μπάσκετ δεν είναι ταινία, που ακόμα και αυτή δεν έχει πάντα το φινάλε που αρέσει στον καθένα.

Σε μία τέτοια, το «number 23» ο Τζιμ Κάρεϊ ως Γουόλτερ Σπάροου έχει πει πως «Δεν υπάρχει πεπρωμένο, υπάρχουν απλά διαφορετικές επιλογές. Κάποιες είναι εύκολες, άλλες όχι. Αυτές είναι οι σημαντικότερες και μας καθορίζουν ως ανθρώπους». Για αυτές υπάρχει ο Σλούκας και θα συνεχίσει να παίρνει αυτό το νικητήριο σουτ, ασχέτως αν καταλήξει να ευστοχεί ή να αστοχεί, όπως έκανε 26 φορές ο Τζόρνταν.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News